Facebook obstacol sau oportunitate?

2
543

 

Începând cu această postare voi prezenta un șir de articole intitulate: facebook, fakebook, faithbook și face the Book. Acești termeni din limba engleză au devenit așa de familiari în limba română încât nici nu mai trebuie să fie traduși. De aceea îi voi descrie pe rând, în articolele viitoare pe care le voi posta aici, încercând să explic: pericolele, provocările, precum și atitudinea pe care trebuie să o aibă cei credincioși în fața acestor noi realități.

Facebook obstacol sau oportunitate?

Acest termen atât de comun astăzi, înseamnă cartea imaginilor, sau cartea chipurilor și definește cel mai mare site de socializare lansat pe internet. Deși a fost creat abia în 2004, facebookul a ajuns astăzi cea mai mare platformă virtuală de socializare. Numai în România sunt aproape 3 milioane de persoane care petrec cel puțin patru ore pe facebook în fiecare lună, iar mai mult de 60% dintre acestea, au vârsta cuprinse  între 18 și 34 de ani. Numărul orelor petrecute pe facebook pentru unele dintre aceste persoane, ajunge la o medie de 2 ore și 24 de minute zilnic, aceasta însemnând aproape cinci ani și patru luni din viață, pentru o vârstă estimată la 70 de ani.

Aceste statistici arată că sunt persoane care folosesc facebookul ca o unealtă, rezervând pentru navigare câteva minute zilnic, iar pentru altele, navigarea pe facebook și pe rețelele de socializare  a devenit un mod de viață, căruia îi alocă câteva ore în fiecare zi. Indiferent de categoria din care faci parte, te rog să iei în considerare următorii factori:

  1. Facebookul crează dependență

Conform unor cercetători britanici, dependența de facebook este mai puternică decât dependența de nicotină sau alcool. Navigarea pe internet si pe siturile de socializare începe ca o joacă, continuă ca o plăcere, dar sfârșește ca un drog, care creează dependență.  Dacă dorești să te convingi de aceasta, încearcă să închizi calculatorul sau telefonul pentru o zi, și vei vedea că îți lipsește ceva. Te vei gândi tot timpul la ce se mai întâmplă cu prietenii tăi, cine ți-a mai dat likuri și cine ți-a mai cerut prietenia.

Faptul că dependența de internet a devenit o epidemie este confirmat și de realitățile pe care le observăm pretutindeni. Dacă ne uităm în jur atunci când suntem în mijloacele de transport, în gări, aeroporturi, pe stradă, sau chiar în biserică, observăm că cei mai multi oameni nu mai comunică unii cu alții și nu mai sunt atenți la ceea ce se întâmplă în jurul lor, ci, sunt concentrați la ceea ce se întâmplă în sistemul virtual cu care sunt conectați.

Am observat acest fapt la o nuntă la care am participat, la care cei prezenți în loc să se bucure de eveniment, cei mai mulți își urmăreau telefonul și erau concentrați la ceea ce se întâmpla pe siteurile pe care erau logați.  Poate că nu aș fi sesizat lucrul acesta, dar au fost momente în care și mirele și mireasa își scoteau telefoanele și se logau la internet. În ziua fericirii lor, în loc să se bucure unul de altul și de cei prezenți, chiar și cei sărbătoriți evadau în lumea virtuală.

Spun aceasta deoarece suntem foarte critici cu cei dependenți de nicotină și alcool, dar suntem permisivi cu acei care au ajuns să fie dependenți de siteurile de socializare și de lumea virtuală. În acest sens, apostolul Pavel spune:” Toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos; toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nimic nu trebuie să pună stăpânire pe mine” 1 Cor.6:12.  Dacă internetul și facebookul a ajuns să te stăpânească, și spun aceasta și în drepul meu, acest fapt este un păcat de care trebuie să ne pocăim.

  1. Facebookul este un pericol

Deși este prezentat ca un mod benefic de comunicare și de socializare, facebookul este un adevărat pericol, fiindcă concentrează atenția celor ce îl folosesc asupra înfățișării și nu asupra conținutului. Însăși numirea acestui domeniu virtual, înseamnă ceea ce se vede, ceva de suprafață, înfățișare exterioară, sau ceva care atrage privirile. Acest fapt arată că pericolul pândește la ușă, fiindcă urmărind numai ceea ce se vede pierdem din atenție conținutul. Când Isai, i-a prezentat pe fiii săi lui Samuel ca dintre ei profetul să aleagă un împărat, a avut în atenție cu preponderență înfățișarea acestora. Asemenea imaginilor de pe facebook, fiii lui Isai au trecut fiecare pe rând pe rând pe dinaintea lui Samuel, dar de fiecare dată Samuel le-a spus: nu-i acesta împăratul!

Când Samuel l-a văzut pe Eliab, care impresiona prin înfățișare și-a zis în inima lui:” Negreșit, unsul Domnului este aici înaintea Lui”. Numai că Dumnezeu i-a răspuns: ”Nu te uita la înfățișarea și la înălțimea staturii lui, căci l-am lepădat. Domnul nu se uită la ce se uită omul; omul se uită la ceea ce izbește ochii, dar Domnul se uită la inimă.” 1Sam.16:6-7

Privind chipurile de pe facebook și imaginile postate, foarte mulți au ajuns mai degrabă dezamăgiți, decât să se bucure de aceste relații. De fapt, un studiu recent, arată că mai mult de o treime dintre utilizatorii de facebook sunt triști și frustrați. Faptul că nu arată la fel de bine ca ceilalți, că n-au primit la fel de multe likeuri pentru imaginea de profil, sau pentru ceea ce au postat, îi întristează și îi conduce la dezamăgire. De aceea nici nu mai deschid pagina de facebook, se închid în ei înșiși și ajung la stări de depresie și uneori la suicid.

Pentru alții schimbările pozitive din viața prietenilor și a cunoștințelor de pe facebook, pozele de vacanță, sau simplu fapt ca unii au mai mulți prieteni și mai multe likeuri, le stârnește invidia. De aceea deciziile pe care le iau sunt determinate de experiențele altora. Sfânta Scriprură ne învață însă că în viață ar trebui să fim călăuziți de Cuvântul lui Dumnezeu și de Duhul Sfânt și nu de influența lumii și a prietenilor, fiindcă atunci când un orb călăuzește pe un alt orb, vor ajunge amândoi în aceeași groapă.

Pentru că facebookul poate ajunge un loc unde puterea ispitei să fie mult mai mare, privind prietenii, relații nepermise și păcate imorale, atunci când deschidem pagina de facebook, ar trebui să ne rugăm: ”nu ne duce pe noi în ispită”; sau nu ne lăsa să ajungem pe contul unde ispita are puterea cea mai mare! Iar în loc de prieteni virtuali să ne facem mai mulți prieteni adevărați.

  1. Facebookul este o capcană

Deși mulți consideră facebookul un site sigur, pe acest domeniu virtual sunt multe capcane. Chiar din momentul în care ne-am deschis un cont, aici suntem monitorizați. Ni se conturează un profil după imaginea facială, pozele pe care le postăm, familia de care aparținem și prietenii pe care îi avem. Mai mult decât atât; aceast profil este completat de ceea ce postăm, de atitudinile pe care le exprimăm și comentariile pe care le facem. Deși dorim să rămânem în anonimat, cu cât petrecem mai mult timp on line, portretul nostru este completat până în cele mai mici detalii. De aceea în ziua în care anticrist îi va identifica pe acei ce îi sunt împotrivă nu-i va fi greu să ne descopere.

Apoi, facebookul este o capcană datorită faptului că de pe acest domeniu pedofilii, traficanții de droguri și de persoane, își racolează victimile. În ultima vreme am auzit de copii și adolescenți abuzați și traficați, și totul a început cu o prietenie virtuală pe internet.

Cea mai mare capcană este însă întinsă de către diavol, care îi ademenește pe oameni cu chipurile postate pe facebook spre ceea ce este de suprafață, împiedicându-i astfel să caute în profunzime, adevărul și valorile spirituale. Diavolul dă celor ce au ajuns dependenți de facebook aceată preocupare, pentru a-i ține legați de cele trecătoare și a pierde cea ce este veșnic. În acest sens este binevenit îndemnul apostolului Pavel care spune:”feriți-vă de orice se pare rău. 1Tes.5:22 și ”fie-vă groază de rău, și lipiți-vă tare de bine” Rom.12:9

  1. Facebookul este o cale spre transumanism

Tendințele societății în care trăim sunt spre o epocă transumană. Aceasta însemnă că ființei umane i se poate implanta aparatură și tehnologii sofisticate, care să o facă să depășească limitările fizice și intelectuale din prezent. Transumanismul promovează unirea dintre om și tehnologie, încât ființele umane în cele din urmă să fie capabile să se transforme în ființe diferite, cu abilități atât de extinse față de condiția actuală, încât să merite eticheta de ființe postumane.

Creierele care lucrează ca să controleze ființa umană, au lansat proiecte prin care oamenii să devină roboți care să nu mai gândescă liber și nici să nu aibă voință proprie, ci să înfăptuiască numai ceea ce le-a fost programat. Dacă vi se pare că aceste fapte sunt de domeniul fantasticului, gândițivă numai la cât de mult s-a schimbat tehnologia în ultima vreme și ce mult influențează domeniul virtual ființa umană. Dacă acum navigarea pe internet se face pe un device extern ființei umane, nu mai este mult și se vor implanta microcipuri. Iar dependența de internet și de facebook va crea cadrul perfect pentru acceptarea acestora.

  1. Facebookul este un mijloc

Nu-i așa că după cele enumerate în acest articol vă gândiți deja să vă ștergeți contul de pe facebook? Nu trebuie să o facem și spun aceasta și în dreptul meu. De aceea, atâta vreme cât mai suntem acceptați în acest sistem virtual, haidem să folosim facebookul ca un mijloc pentru evanghelizare. Haideți să adresăm celor pe care îi cunoaștem cuvinte de apreciere și de încurajare pentru tot ce este bine. Să vorbim între noi cu psalmi, cu cântări de laudă și cu cântări duhovnicești. Să umplem în acest fel acest domeniu virtual cu versete din Scriptură.

Dacă avem mulți prieteni care încă nu-L cunosc pe Domnul să îi trecem nu numai pe contul nostru de facebook, ci și pe lista noastră de rugăciune. Haideți să ne unim pentru a-i ajuta pe cei care sunt în nevoi financiare, sau trec prin situații de boală și suferință. Cazuri care sunt certificate și aprobate de cei pe care îi cunoaștem, să devină persoanele pe care să le sprijinim .

Apoi, să împărtășim cu cei de pe lista noastră de prieteni, experiențele noastre cu Dumnezeu, binecuvântările pe care le avem ca urmași ai Domnului Isus, și să le arătăm modul în care trecem prin provocările vieții, având siguranță și nădejdea vieții veșnice.

În acest fel,  noi cei credincioși vom lucra împreună pentru lărgirea împărăției lui Dumnezeu și în acest domeniu virtual.  Știu că nu putem să mergem până la marginile lumii pentru a împlini misiunea care ne-a fost încredințată de Domnul Isus, dar folosind facebookul ca unealtă de evenghelizare, putem fi martori ai lui Dumnezeu așa cum li s-a cerut ucenicilor, în Ierusalim, Iudeia, Samaria și până la marginile pământului. Folosește facebookul cu acest scop și în loc de pericol acest domeniu virtual va deveni  o binecuvântare.

Apoi, stabilește câteva principii precum:

Fixează-ți un anume timp pe care să-l petreci pe facebook și hotărăște să nu îl depășești. Alege să vezi doar postările prietenilor apropiați și ale celor pe care îi cunoști. Interzice dezvăluirea fotografiei de profil şi a informaţiilor tale personale cu ajutorul setărilor de siguranţă, astfel încât acestea să nu fie preluate de motoarele de căutare.

Ieși din automatismul de a posta orice. Nu te evalua după numărul de likeuri și nu-ți pierde încrederea atunci când acestea nu sunt atâtea câte ți-ai dori. Păstrează-ți viața privată doar pentru tine și nu expune public secretele familiei tale. Concentrează-te asupra prietenilor adevărați, mai mult decât asupra celor virtuali. Nu încerca să intri în concurență cu alte personae privind numărul de likeuri, pozele despre tine și despre familia ta, calătoriile pe care le faci, locurile unde îți petreci vacanțele, sau cele pe care le vizitezi, etc.

Dacă dorești să birui dependența de facebook, ia zile de post față de internet, telefon și facebook. Poate fi un post de o zi, sau de trei zile (postul Esterei) sau de câte zile hotărăști tu. În aceasta perioadă răspunde numai la apelurile urgente, sau cele strict legate de problemele de serviciu și nu accesa facebookul. Disciplinându-ți viața vei reuși să depășești provocările și să-ți investești timpul în ceea ce merită. În acest sens Dumnezeu ne atenționează prin profetul Isaia care spune:

”De ce cântăriţi argint pentru un lucru care nu hrăneşte? De ce vă daţi câştigul muncii pentru ceva care nu satură? Ascultaţi-Mă, dar, şi veţi mânca ce este bun, şi sufletul vostru se va desfăta cu bucate gustoase.” Is.55:2

Pastor Dan Boingeanu

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.