Haman al zilelor noastre

0
254

Haman a fost primul ministru și al doilea om în stat, în timpul domniei lui Ahașveroș (Xerxes I), care a domnit în Persia (Siria, Irak și Iranul de astăzi), între anii 486-465 în.Hr. Datorită implicării în treburile împărăției, Haman a câștigat mare trecere înaintea împăratului și era cunoscut în întreg imperiu.

Fiindcă un portar de la curtea împărătească nu i se închina atunci când intra în palat, Haman a dorit să se răzbune și a pregătit o spânzurătoare. Considerând însă că moartea lui Mardoheu nu este suficientă pentru sfidarea suferită, Haman a obținut din partea împăratului Ahașveroș un ordin de nimicire a tuturor evreilor din Persia. Auzind despre acest plan, împărăteasa Estera care era din neamul lui Israel, după trei zile de post și rugăciune pe care le-a avut împreună cu slujnicile ei și cu toți evreii din Susa, a mers la împărat și a cerut îndurare pentru ea și pentru neamul său.

Auzind de planul lui Haman, Ahașveroș a poruncit ca acesta să-și găsească sfârșitul chiar în spânzurătoarea pe care o pregătise pentru Mardoheu, iar cei din neamul lui Israel, să se răzbune pe vrăjmașii lor în aceeași zi în care li se pregătise moartea.

Acest fapt arată că Dumnezeu a venit în ajutorul celor din poporul Său și le-a adus izbăvirea, iar pedeapsa care le-a fost pregătită, a căzut asupra celor ce le-au dorit moartea.

Acest fapt care s-a  întâmplat în trecut, a fost repetat și în zilele noastre, când un nou Haman,  numit Solemani, a inițiat un plan asemănător, dorind moartea evreilor și ștergerea Israelului de pe harta lumii.

După cum a fost relatat în articolele de presă, Qasem Solemani, născut la data de 11 martie 1957, a fost un general Iranian cu mare vază în Corpul Gărzii Revoluționare Islamice. Din anul 1998 și până la moartea sa la începutul anului în care suntem, el a fost comandantul forței Quds, o divizie responsabilă de operațiunile militare secrete extrateritoriale Iranului. Datorită reușitelor în aceste acțiuni secrete, Soleimani a fost considerat a doua cea mai puternică persoană a Iranului, în urma aiatolahului Khamenei, considerat a fi liderul suprem.

El și-a început cariera militară în timpul războiului dintre Iran și Irak, în anii 1980, iar ulterior a fost implicat cu preponderență în operațiuni secrete în afara Iranului, oferind asistență militară Hezbollahului din Liban. În anul 2012, Soleimani a ajutat la consolidarea guvernului lui Bashar al-Assad, și a favorizat intervenția militară a armatei Rusiei în Siria. În același timp, a supravegheat forțele miliției kurde și șiite din Irak, și a asistat forțele irakiene care au avansat împotriva ISIS între anii 2014-2015. El a fost unul dintre primii care au sprijinit forțele kurde, oferindu-le arme.

În urma acestor acțiuni, Soleimani a ajuns foarte popular în rândul iranienilor, iar susținătorii săi l-au văzut ca un „erou național care luptă împotriva inamicilor Iranului.” În ultima vreme a organizat celule ale  milițiilor revoluționare Iraniene pe teritoriul Siriei, Irakului și Libanului, pe care le-a dotat cu rachete cu care amenințau să atace Israelul pe care îl considera fiind ”micul satan” și SUA,  ”marele satan”.

Aceste acțiuni au culminat în data de 27 decembrie 2019 când Solemani  împreună cu cei din garda revoluționară Iraniană, au orchestrat și au lansat un atac armat asupra unor baze americane din Irak, în timpul căruia a fost omorât un contractor civil, care lucra pentru SUA, iar patru soldați americani, au fost răniți. În același timp, au fost amenințate cu tir de rachete și cu valuri de violențe declanșate de grupuri de protestatari împotriva Ambasadei SUA din Bagdad și cu tiruri de rachete îndreptate împotriva orașelor  Tel Aviv și Haifa din Israel.

În urma acestor atacuri și amenințări, Soleimani a fost ucis împreună cu alți lideri Hamas, printr-un atac al unei drone americane, în data de 3 ianuarie 2020 la ieșirea din aeroportul din Bagdad. În urma acestui eveniment putem spune că acel ce a pregătit rachete pentru a ataca bazele americane din Irak și anumite orașe din Israel, și-a găsit sfârșitul în același fel. Moartea pregătită pentru alții prin tir de rachete, a venit peste el în același fel, confirmând zicala: ”cine sapă groapa altuia, cade el în ea.”

Aceste acțiuni ne ajută însă să fim conștienți și alte adevăruri, precum:

1. Diavolul nu renunță la planurile Lui

Dealungul timpului Diavolul a încercat în repetate rânduri să-i nimicească pe cei din poporul Israel. Astfel putem menționa  planul de nimicire lansat de Faraon pe când israeliții erau în Egipt, planul lui Haman din timpul în care cei rămași din Iuda în Babilon, au ajuns sub stăpânire Persană și planul de nimicire orchestrat de iranienii conduși de Soleimani din timpurile noastre, îndreptat împotriva celor din Israel reîntorși în țara făgăduită.

Fiindcă diavolul nu renunță la planurile lui de nimicire a poporului Israel, chiar dacă de fiecare dată a fost înfrânt, trebuie să știm că el procedează la fel și față de noi. De aceea atenționarea apostolului Petru este:”Fiți treji, și vegheați! Pentru că potrivnicul vostru, diavolul, dă târcoale ca un leu care răcnește, și caută pe cine să înghită” 1 Pet.5:8. Apoi,

2. Descoperirea celui mai mare Haman este aproape

Sfânta Scriptură anunță că va mai fi un ”Haman”, care va declanșa cel mai mare atac de nimicire a poporului Israel.  Anticrist, fiindcă acesta îi va fi numele, va aduna în valea lui Iosafat, toate națiunile lumii care să lupte împotriva Ierusalimului și împotriva Israelului. Referitor la acest moment Apostolul Pavel ne spune că:

” Arătarea lui se va face prin puterea Satanei, cu tot felul de minuni, de semne și puteri mincinoase, și cu toate amăgirile nelegiuirii pentru cei ce sunt pe calea pierzării, pentru  că n-au primit dragostea adevărului ca să fie mântuiți” 1Pet.2:10.  De aceea trebuie să fim atenți ca nu cumva să credem că Anticrist  este Mesia și să acceptăm o minciună în locul adevărului. Indiferent însă cât de mari ar fi atacurile diavolului și câți de mulți alți Hamani ar mai veni:

3. Dumnezeu îi apără pe cei din poporul Său

În fața lui Dumnezeu, Faraon, Haman și Soleimani, nu a avut nici o șansă de reușită, fiindcă Dumnezeu îi apără și îi izbăvește pe cei din poporul Său. În cazul lui Faraon Dumnezeu a adus eliberarea israeliților prin Moise, un evreu crescut  chiar în casa împăratului, în cazul lui Haman, Dumnezeu a adus izbăvirea rămășiței lui Iuda ajunsă sub stăpânire persană, prin mijlocirea împărătesei  Estera, iar în cazul lui Soleimani, prin atacul surpriză lansat de armata americană.

Tot așa se va întâmpla și în cazul lui Anticrist. În momentul în care acesta va fi sigur de biruință, Domnul Isus va coborî din cer  îmbrăcat în slavă împreună cu sfinții Săi. În acel moment Anticrist va fi prins și aruncat în iazul de foc, iar armata lui va fi nimicită prin suflarea gurii Celui Atotputernic. Știind că Dumnezeu este de partea noastră, trebuie să nu ne temem de nimic și să fim plini de încredere, fiindcă nimic și nimeni nu ne poate smulge din mâna lui Dumnezeu.

Pentru că aceste lucruri sunt gata să se întâmple:

4. Deșteptarea bisericii și a celor nemântuiți  trebuie să fie înainte de a fi prea târziu.

   Observând lucrurile care s-au petrecut în istorie, și anticipându-le pe cele care sunt gata să se întâmple, ar trebui să fim treji și să veghem, iar cei care încă nu s-au împăcat cu Dumnezeu să se pocăiască înainte de a fi prea târziu. În acest sens apostolul Pavel ne spune:”este ceasul să vă treziți în sfârșit din somn; căci acum mântuirea (salvarea), este mai aproape de noi decât atunci când am crezut” Rom.13:11/b. Numai că:

 5. Decizia îți aparține

Confruntat fiind cu evenimentele care au avut loc în istorie și cu cele care se desfășoară sub ochii noștri, trebuie să iei o decizie. Te vei lăsa oare să fii înșelat de Anticrist, noul Haman, sau vei alege să îți scapi viața în brațele Domnului Isus. Ia o decizie înțeleaptă și alege-L prin credință pe Domnul Isus ca Domn al vieții tale. Apoi urmează-L cu credincioșie indiferent de câți alți Hamani vor mai veni, pentru ca să ai parte de biruință împreună cu El.

Pastor Dan Boingeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.