Viata de familie – Lectia 8

0
198

Lecția 8

Din dragoste

Verset de memorat:

“Dragostea nu va pieri niciodata “! 1 Corinteni13:8/a

Adevăr central:

O familie poate funcționa normal doar dacă are la bază dragostea. Orice altă motivație nu rezistă în timp.

Introducere:

În acest moment știm că familia ideală este formată dintr-un bărbat și o femeie credincioși lui Dumnezeu, uniți pe viață prin legământ, în voia lui Dumnezeu și din dragoste, care împlinesc bucuroși rolul și scopul lui Dumnezeu pentru ei.

În această lecție ne întrebăm dacă familia trebuie neapărat să ființeze din dragoste. Nu cumva formula “din dragoste și nesilit de nimeni iei în căsătorie pe…” este artificială? Poate familia să fie fericită și fără dragoste?

1. Motivații pentru căsătorie

Există mai multe rațiuni pentru care cineva se poate căsători. Noi vom prezenta câteva dintre motivațiile greșite pentru căsătorie și vom înțelege apoi de ce dragostea este, nu doar una din rațiunile pentru care cineva ar trebui să se căsătorească, ci este singurul motiv care asigură reușita în familie:

a. Din interes
Pentru cei care văd în căsătorie un mod de împlinire personală, interesul este rațiunea cea mai importantă pentru căsătorie. Interesul poate fi:
– material ““ să obțină bani sau averi (moșteniri);
– politic ““ să obțină un anumit statut datorită partenerului;
– intelectual ““ să beneficieze de poziția și pregătirea lui;
– fizic ““ să aibă un partener atractiv.
Solomon, sau Ahab au avut asemenea rațiuni pentru multe din căsătoriile lor.

b. Din milă
Cei care se căsătoresc din milă, doresc să ofere atenție unei persoane care de obicei nu este în atenția celorlalți. Ei văd căsătoria prin ochii carității. Acest act, oricât de nobil ar fi, nu constituie o rațiune destul de puternică pentru căsătorie.

c. Din obligație
Cei care se căsătoresc din obligație doresc să își liniștească conștiința. Uneori poate fi doar o vină imaginară, date fiind discuțiile îndelungate pe care le-au avut. În alte cazuri poate fi vorba despre o implicare fizică în relația de prietenie, prin care cei doi se simt obligați să se căsătorească. Dacă aceasta este singura rațiune pentru căsătorie, viața de familie va fi ca o pedeapsă pe viață.

d. Din dorința de evadare
Este posibil ca unii părinți să se poarte nepotrivit cu copiii lor, creând în ei dorința de evadare. Neavând alte posibilități unii aleg să scape de atmosfera stresantăde acasă, prin căsătorie. Ei au șanse foarte mari să ajungă într-o situație similară în propria lor familie.

e. Din răzbunare
Este neînțelept actul căsătoriei pentru a produce suferință cuiva. Știind principiile cuiva și faptul că ar suferi dacă te-ai căsători cu o anumită persoană, să alegi căsătoria cu ea. Esau este un exemplu grăitor în acest sens (Genesa 28:6-9).

f. Din îndrăgostire
Mulți tineri au experimentat o stare specială pe care ei o numesc, pe nedrept, dragoste. Dacă le ceri să explice fenomenul vor spune că au o relație extraordinară, în care totul este perfect, că au găsit perechea perfectă, cu care se potrivesc de minune și că nimic în lumea aceasta nu se poate compara cu relația lor. Dorința lor este una egoistă, de a-și împlini fiecare nevoile cu ajutorul celuilalt.
Ce este aceasta? Îndrăgostire. Dr. Peck definește îndrăgostirea ca răspunsul “ființei umane la dorința sexuală internă, și la stimulii sexuali externi.” Este asemănător instinctului care facilitează împerecherea la animale. Această definiție pare a fi jignitoare, fiind doar o descriere tehnică.
Sunt cel puțin trei motive pentru care îndrăgostirea nu este adevărata dragoste:

1. Nu este un act al voinței, nici o alegere conștientă. Nimeni nu alege să se îndrăgostească, ci pur și simplu se întâmplă;
2. Este fără efort. Totul pare ușor, chiar și “eforturile” par normale;
3. Nu caută dezvoltarea celuilalt. Cei în cauză au impresia că au atins perfecțiunea, scopul lor fiind să rămână așa.

Fiind lăsată de Dumnezeu, îndrăgostirea nu este rea. Ea devine o problemă dacă nu este acompaniată de dragostea reală. Un exemplu grăitor este Samson, care avea îngrăgostirea ca singura motivație pentru căsătorie. Acest lucru este reprezentat grafic în figura 1. Îngrăgostirea (cercul) este în afara dragostei (dreptunghiului). Ea este fără susținere, deci efemeră și dăunătoare. Varianta cea mai bună este în figura 2, când îndrăgostirea (cercul) se suprapune cu dragostea reală (dreptunghiul).

Fig. 1 Fig. 2

În tabelul următor vom arăta diferența dintre dragostea adevărată, și îndrăgostirea fără dragoste.

Dragostea Îndrăgostirea singură
Emoție Obsesie
Voință Instinct
Rațiune Lipsa rațiunii (nefolosirea ei)
Disciplină Euforie
Realism Iluzie
Dinamism ““ schimbare Static (nu vede schimbare)
Decizie personală care dă valoare partenerului Impuls sexual care umilește partenerul

Cea mai mare problemă cu îndrăgostirea fără dragoste este că ea nu durează singură. În timp scurt (uneori în doar câteva luni) sentimentele se ofilesc, vraja se destramă și relația “perfectă” se transformă peste noapte în coșmar.

2. “Nu mai iubesc…”

Se aude astăzi în tot mai multe familii ideea: “nu îl mai iubesc, nu mai simt nimic pentru el,… relația noastră este goală, seacă, glacială,… ” Ceea ce spune de fapt persoana respectivă este că și-a epuizat motivația pentru care s-a căsătorit. El nu mai are nici interes, nici milă, … nici măcar îndrăgostire. În acest caz sunt trei variante:
a. Resemnarea: relația se păstrează în ciuda faptului că este nefuncțională. Unii o fac din rațiuni sociale (avem copii de crescut), personale (să păstreze o impresie bună), sau religioase (dacă așa mi-e scris…!?).

b. Separarea: căsătoriile se desfac astăzi cu o viteză uimitoare. De la “˜nepotrivire de caracter’, până la despărțire cu “˜acordul părților’, se invocă tot felul de motive pentru despărțire. De fapt, ai dreptul să fii fericit, și dacă nu ai reușit în căsnicie, de ce să nu îți “refaci viața”?

c. Dragostea: dacă toate au falimentat este un moment bun să înveți dragostea. Adevărata dragoste nu piere niciodată, pentru că este din Dumnezeu. Ea investește mereu, și neobosită se jertfește pentru binele celuilalt. Ea este mai tare decât orice obstacol, inclusiv moartea.

Iată câțiva pași pe care îi poți face în această direcție:

1. Primește dragostea lui Isus – doar inundat de Dragoste o înțelegi și o poți dărui și tu!
2. Roagă-L și permite-I lui Isus să iubească prin tine!
3. Cu ajutorul Lui, fă tu primii pași (nu aștepta să îi facă partenerul):
– gândește cu dragoste despre partener. Gândul este sămânța care va rodi în faptele tale. Seamănă semințe bune;
– lucrează la atitudinea ta față de el. Aceasta îl va atrage sau îl va respinge. Ea dă atmosfera din relație;
– începe să vorbești cu dragoste. Cuvintele frumoase iau tot atât de mult efort pentru a fi rostite ca și cele urâte;
– aliniază acțiunile la cele de mai sus. Cu ajutorul lui Dumnezeu poți acționa pentru a face relația funcțională și frumoasă.

ACUM ȘTII

Î. Care sunt câteva rațiuni greșite pentru căsătorie?
_____________________ _______________________
_____________________ _______________________
Î. Care este diferența dintre îndrăgostire și adevărata dragoste?
______________________________________________________
______________________________________________________
______________________________________________________

Î. Este greșit ca cineva să fie numai îndrăgostit înainte de căsătorie?____ De ce?___________________________________

Î. De ce este necesară dragostea pentru căsătorie?
______________________________________________________
______________________________________________________

PROIECT

1. Dacă ești căsătorit

a. Îți iubești partenerul? ____________

b. Dacă s-ar schimba situația în care este acum (financiară, socială, spirituală, de sănătate…) ar afecta aceasta dragostea ta pentru el?

c. Spune-i zilnic că îl iubești, dacă este adevărat! Nimeni nu se supără să audă mereu acest adevăr.

d. Alegeți să aveți timp spiritual petrecut împreună. Cel puțin, rugați-vă zilnic împreună!

e. Discută cu partenerul tău starea dragostei din căminul vostru. Evaluați-vă trecutul, și dacă găsiți vre-o greșeală pentru care nu v-ați pocăit faceți-o împreună!

2. Dacă nu ești căsătorit

a. Roagă-te pentru viitorul tău partener!

b. Cere-I Domnului să te ferească de mentalități greșite cu privire la căsătorie!

c. Fii atent la fenomenul îndrăgostirii! Nu te lăsa păcălit de el!

d. Începe să iubești cu dragostea lui Hristos persoanele care ți se par cel mai de neiubit! Dragostea este o decizie personală care duce la acțiuni dezinteresate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.