Viata de familie – Lectia 7

2
263

Lecția 7

Voia lui Dumnezeu pentru căsătorie

Verset de memorat:

Domnul Dumnezeu a zis: “Nu este bine ca omul să fie singur; am să-i fac un ajutor potrivit pentru el.” Genesa 2:18

Adevărul central:
Dumnezeu dorește să se implice în formarea familiei. El a lăsat principii precise pentru căsătorie, dar fiecare decide cât cooperează cu Dumnezeu, aflând și împlinind sau nu, voia Lui.

Introducere:

Definiția familiei ne este deja familiară:
Familia ideală este formată dintr-un bărbat și o femeie credincioși lui Dumnezeu, uniți pe viață prin legământ, din dragoste și în voia lui Dumnezeu, care împlinesc bucuroși rolul și scopul lui Dumnezeu pentru ei.

Din această definiție am înțeles că pentru o familie ideală este nevoie de două persoane care au o relație personală cu Dumnezeu. Ei sunt uniți de Dumnezeu pentru toată viața, au la temelia căminului dragostea și au consimțit să încheie împreună legământul sfânt al căsătoriei.
În această lecție vom privi spre elementul “voia lui Dumnezeu” pentru căsătorie. În acest sens propun studiului șase afirmații:

1. Dumnezeu dorește ca omul să fie căsătorit
Nici astăzi “˜nu este bine ca omul să fie singur.’ În faptul că Dumnezeu dorește ca omul să se căsătorească, este o dovadă a dragostei lui Dumnezeu pentru om. Dumnezeu există într-o relație perfectă ““ ca Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. A fi după chipul lui Dumnezeu înseamnă a exista în relație, nu izolat. Da, căsătoria este bună, sfântă și nu e greșit să fie de dorit.

2. Dumnezeu nu poruncește ca cineva să se căsătorească cu orice preț
Se poate întâmpla ca, din diferite considerente, o persoană să își dorescă așa de mult căsătoria, încât să nu mai conteze cu cine se căsătorește. Această atitudine arată pe de-o parte lipsa încrederii și a ascultării de Dumnezeu, iar pe de alta, neînțelegerea căsătoriei. Cuvintele proorocului Amos sunt grăitoare: “Merg oare doi oameni împreună fără să fie învoiți?” (Amos 3:3). Adică, o persoană normală se gândește la acțiunile lui; dacă trebuie să ia o decizie (ca aceea simplă de a călători cu cineva) discută cu celălalt, îl cunoaște, îi știe intențiile, iau decizii comune “¦ și așa pornește la drum. Este normal să ia cineva viața pe apucate? NU! Cu mult mai puțin este să se căsătorească cineva, numai de dragul de a fi căsătorit.

3. Celibatul este o opțiune personală
Unii nu se căsătoresc pentru că au acest dar. Ei nu simt nevoia sau dorința după un partener și cred că nici nu ar trebui să se căsătorească, doar pentru că așa fac toți oamenii.
Alții nu se căsătoresc pentru că doresc să se dedice în totalitate lui Dumnezeu. Apostolul Pavel are cuvinte de încurajare pentru cei care doresc să aleagă acest statut special cu motivația slujirii mai eficiente.
Este adevărat că decizia de a nu te căsători este importantă și nu trebuie luată nici cu ușurință, nici din cauza unor experiențe traumatizante din trecut. Celibatul nu trebuie să fie o răzbunare.
În același timp, este clar că în societatea noastră, și uneori și în biserică, cei care sunt necăsătoriți și au o anumită vârstă sunt priviți cu suspiciune sau milă, dânduli-se impresia că sunt persoane de mâna a doua. Această mentalitate trebuie schimbată și e posibil să se schimbe, dacă fiecare înțelege că Dumnezeu este în control și că a nu fi căsătorit nu este un handicap.
Sunt alte persoane care ar trebui ajutate înspre căsătorie. Rugăciunea pentru ei este folositoare. De asemenea biserica poate creea mai multe posibilități ca tinerii să slujească împreună, să se cunoască și să descopere Voia lui Dumnezeu.

4. Un credincios care se căsătorește trebuie să aleagă un partener credincios
Aceasta este voia lui Dumnezeu. Persoanelor libere pentru căsătorie (neînsurați sau văduvi) le spune că se pot căsători cu oricine, “numai în Domnul” (1Corinteni 7:39). Comentarii mai multe sunt de prisos. Dumnezeu dorește mântuirea fiecărei persoane, dar nu a lăsat căsătoria ca un mijloc de evanghelizare. Majoritatea covârșitoare a persoanelor care, credincioase (?) fiind, s-au căsătorit cu necredincioși, în speranța convertirii lor, dar au fost dezamăgiți. Extrem de puțini dintre ei abia au reușit să își păstreze credința.

5. Dumnezeu se implică în procesul alegerii unui partener în măsura în care este lăsat să o facă
Descoperirea Voii lui Dumnezeu este un parteneriat. Nu este asemenea răsăritului, sau apusului, care au loc fără voia ta. Dumnezeu nu îți aduce acasă persoana cu care trebuie să te căsătorești, nici nu scrie numele ei pe cer. În proiectul pentru cei necăsătoriți este prezentat parteneriatul cu Dumnezeu.

6. Odată căsătorit, nu este corect să-L acuzi pe Dumnezeu pentru decizia pe care ai luat-o fără El
Viața de căsătorie nu este asemenea descrierilor din romanul de dragoste. Pavel ne spune că cei căsătoriți au mai multe griji și necazuri decât cei necăsătoriți. Pentru ei slujirea are mai multe piedici. De multe ori, cei care se căsătoresc nu se așteaptă la acestea. Este un întreg proces de schimbare și ajustare la viața în doi (și apoi în trei, patru”¦). Începi o viață de jertfire pentru binele celuilalt, de multe renunțări, uneori, de conflicte. Ispita mare este ca, în loc să lucrezi la armonia din familie, să îl faci pe Dumnezeu responsabil pentru toate acestea. Gândul meschin poate suna cam așa: “˜dacă nu este ea/el persoana cu care ar fi vrut Domnul să mă căsătoresc?’ Eu nu știu răspunsul la această întrebare, dar știu că dacă ești căsătorit, acest gând trebuie să îl scoți din mintea ta.
Aș fi nedrept dacă nu aș spune că a fi căsătorit înseamnă și a avea pe cineva care să te completeze, care să lucreze la caracterul tău, care să îți ofere sentimentul de valoare, care să te iubească necondiționat, care să te împlinească, cu care să nu știi cum a trecut ziua, cu care să te rogi, să te încurajeze în momente dificile, cu care să poți să plângi și să râzi”¦ Dar noi uităm toate astea și, asemenea lui Moise spunem după 70 ““ 80 de ani, că totul a fost “˜trudă și durere.’

ACUM ȘTII

Î. De ce dorește Dumnezeu ca omul să fie căsătorit?
_____________________________________________

Î. Care este părerea biblică despre celibat?
___________________________________________________________________

Î. Se impune Dumnezeu în procesul descoperirii voii Lui?
_____________________________________________

Î. Ce înseamnă a fi căsătorit “˜în Domnul’?
_____________________________________________

Î. Poate fi învinuit Dumnezeu pentru dificultățile din viața de familie? De ce?
___________________________________________________________________

PROIECT

1. Dacă ești căsătorit

– Ai fost vre-odată descurajat de viața de familie? ______
– Ai o privire realistă asupra familiei? Completează următorul tabel și discută-l cu partenerul tău:

10 lucruri dificile în căsnicie 10 lucruri frumoase în căsnicie

Care coloană ai completat-o cel mai ușor? ________
– Voia lui Dumnezeu pentru tine este să lucrezi la armonia căminului tău. Amintește-ți că 50% din armonia familiei tale este în mâna ta! Tu poți face să fie frumos în familia ta, în ciuda greutăților.

– Dacă ar putea fi vizibilă viața ta de căsătorit, ar dori cei necăsătoriți să aibă o asemenea viață? ___________

2. Dacă nu ești căsătorit

Crezi că ai chemarea să nu te căsătorești?____________
– Dacă o ai, nici o problemă! Dedică-te lucrării Domnului cu toată ființa ta. Tu nu ești o persoană de mâna a doua. Ești la fel de valoros ca oricare altă persoană!
– Dacă nu o ai, începe să te rogi pentru partenerul tău. Nu este niciodată prea devreme pentru a te ruga!

Dorești să afli voia lui Dumnezeu pentru căsătoria ta?__________
Este posibil să ai în minte pe cineva de care îți place și să îl folosești pe Dumnezeu doar pentru a aproba decizia ta.

Dacă dorești să afli Voia lui Dumnezeu pentru căsătorie, consideră următorii pași:

a. Cine ești?
– Care este identitatea ta spirituală?
– Cât ești de serios?
– Ce obiceiuri spirituale ai?
– În ce lucrare ești implicat? La ce să îți dea Dumnezeu un ajutor potrivit?
– Ești om de încredere? Se poate conta pe tine?
– Îți ții promisiunile?
– Ai un înalt standard moral?
– Ai fi mulțumit dacă Dumnezeu ți-ar da un partener la fel de spiritual, iubitor, jertfitor, serios”¦ ca tine?
Nu uita proverbul care spune: “˜dacă dorești o prințesă, trebuie să fii un prinț!’. Tu trebuie să fii deosebit, dacă vrei un partener deosebit! Lucrează puternic la caracterul tău. Niciodată nu e prea devreme pentru aceasta!

b. Cine este cealaltă persoană?
– Este născută din nou?
– Se potrivește spiritual și intelectual cu tine?
– Aveți idealuri comune? Vedeți viața asemănător?

c. Este timpul potrivit pentru căsătorie?
– Ești matur spiritual și fizic?
– Ești decis să începi o nouă etapă din viața ta, care să dureze tot restul vieții?
– Ai informațiile necesare pentru a-ți face partea de soț sau soție?
– Îți poți lua responsabilitatea întreținerii unei familii? Ai primi bucuros un copil dacă Domnul ți l-ar da imediat după căsătorie?
– Ești dispus la schimbare? Ești flexibil?

d. Ce zice interiorul tău?
– Iubești persoana în cauză? Ai fi gata să faci sacrificii pentru ea? Dacă ar suferi un accident și ar rămâne invalidă, te-ai mai căsători cu ea?
– Ai pace și liniște când te gândești la ea?

e. Cum este relația voastră?
– Te ajută să crești spiritual?
– Puteți depăși presiunile sentimentale care sunt în această perioadă? Te respectă așa de mult încât să nu aibe relații intime cu tine?
– Discuțiile vă apropie sau vă despart?

f. Ce zic părinții de relația voastră?
– Dacă au obiecții, sunt ele justificate și adevărate? Este vorba de vise nerealiste din partea lor, sau de aspecte serioase?

g. Ce zic persoanele spirituale din biserică?
– Vă încurajează?
– Dacă tac, nu e un semn prea bun. Ai avea curaj să îi întrebi de ce tac? Dar ești dispus să asculți ce zic ei? Adică să ții seama de părerea lor și să te gândești sincer la ea.

De obicei după ce răspunzi la aceste întrebări (dacă nu mai devreme) vei avea răspunsul cu privire la Voia Domnului.
Nu te grăbi! Lasă lucrurile să meargă normal. Nu avansa nici un plan, nu te implica sentimental, nu te declara prietenul (cu articolul hotărât) cuiva, până nu știi sigur că este voia lui Dumnezeu pentru voi să vă căsătoriți.
Propunerea noastră este să definiți perioada de dinaintea aflării voii lui Dumnezeu, ca perioadă de cunoaștere, în care, fără promisiuni sau obligații, fără a fi orbiți de implicarea fizică, să puteți discerne clar voia Domnului. Nu de alta, dar o faceți spre fericirea sau nefericirea voastră. Apoi a noastră, ca biserică!

AVERTIZARE!
Este o modă și o mare ispită în a te juca de-a semnele. Este forma de călăuzire cea mai ușor de manipulat și cu care se nenorocesc cei mai mulți tineri? Vă implor tinerilor, nu vă distrugeți viața cu mâna voastră!
La întrebarea “Trebuie să pun semn?”, răspunsul este Nu.
La întrebarea “Pot pune semn înaintea lui Dumnezeu?” răspunsul este ““ depinde!
– Depinde de tine – cât de serios ești cu Domnul. A cere semn înseamnă a afla într-un timp relativ scurt un răspuns de tipul “da”, sau “nu”. Dacă Domnul zice “nu”, vei fi suficient de serios să accepți răspunsul și să întrerupi relația? Ispita mare este să zici ceva de genul: “˜cred că nu am pus un semn bun, sau nu am înțeles eu bine”¦ mai pun un semn!’ În felul acesta vei pune semne până iese ce vrei tu. Asta nu se numește aflarea voii lui Dumnezeu, ci ispitirea lui Dumnezeu.
– Depinde de credința și încredințarea ta – crezi că Domnul îți răspunde? Ești liniștit în a pune semn înaintea Domnului?
– Depinde de semn – semnul ar trebui să nu fie restrictiv. (Ceva de genul “˜una din cele două pe care ți le zic eu, Doamne’. Domnul poate vrea a treia.) Semnul să fie rezonabil, adică ceva ce se poate întâmpla (nu “˜să se întunece de 23 August la ora 13.00′). Semnul să nu fie tendențios, evident. (Nu zi “˜dacă va veni la tineret marți’ când știi că el ține studiul marți)
– Depinde de situație – Dumnezeu dorește ca tu să înțelegi din relația ta cu El și din toate celelalte mici semnale pe care le primești, care este voia Lui. Sunt situații speciale în care ești frânt în două și simți că nu mai poți. În acest caz, ai nevoie de multă atenție, credință, sinceritate, seriozitate … .
Punerea unui semn este excepția, nu regula!

2 COMENTARII

  1. Dumnezeu sa va binecuvinteze pentru invataturile pe care le publicatii…. sunt cu adevart o binecuvantare pentru cei care vor sa traiasca lagnga Domnul….. CU DUMNEZEU VOM FACE MARI MINUNI>>

  2. Daca as fi citit acest studiu inainte de a ma aventura intr-o prietenie (si as fi tinut cont de invatatura data), 3 ani din viata mea ar fi fost mai fericiti. Slava Lui Dumnezeu ca in marea Lui dragoste nu m-a lasat sa merg inainte dupa mintea mea nebuna si, chiar daca “nu a crutat nuiaua”, m-a scapat dintr-o prietenie (posibila casatorie) care mi-ar fi distrus viata pentru totdeauna.
    Fetelor care aveti intre 15-21 de ani, dechide-ti bine ochii!!! Sunteti mult prea valoroase ca sa acceptati langa voi pe oricine, mai ales pe cineva care nu e foarte aproape de Domnul! Nu va inselati, gandindu-va ca, daca merge la biserica inseamna ca e crestin!!! Cautati un baiat care sa isi arate mai intai iubirea de Dumnezeu si apoi iubirea fata de voi! Aceasta este voia Sa, pentru ca voi sa fiti fericite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.