Viata de familie – Lectia 10

0
264

Lecția 10

Menirea familiei

Verset de memorat:

Dumnezeu i-a binecuvântat și a zis: “Creșteți, înmulțiți-vă, umpleți pământul și supuneți-l; și stăpâniți peste peștii mării, peste păsările cerului, și peste orice viețuitoare care se mișcă pe pământ.” Genesa 1:28

Adevărul central:

Familia există pentru a multiplica Chipul lui Dumnezeu pe pământ, pentru a oferi împlinire soților și a fi o imagine a relației Hristos – Biserică.

Introducere:

Următoarea definiție a familiei ne este deja familiară:
Familia ideală este formată dintr-un bărbat și o femeie credincioși lui Dumnezeu, uniți pe viață prin legământ, din dragoste și în voia lui Dumnezeu, care împlinesc bucuroși rolul și scopul lui Dumnezeu pentru ei.

Din această definiție am înțeles că pentru o familie ideală este nevoie de două persoane care au o relație personală cu Dumnezeu. Ei sunt uniți de Dumnezeu pentru toată viața, au la temelia căminului dragostea și au consimțit să încheie împreună legământul sfânt al căsătoriei. Fiind în voia lui Dumnezeu sunt și binecuvântați, având toate șansele să fie fericiți.
Rămâne ca în această lecție să studiem scopul pentru care a instituit Dumnezeu familia. Este posibil să existe două persoane bine intenționate, care să dorească să împlinească în căsnicie scopurile lor, nu ale lui Dumnezeu. Aceasta va duce la frustrare reciprocă. Noi nu avem libertatea să decidem care să fie menirea familiei; ea este deja trasată. Chiar la o scară mai mică nu putem face schimbări: noi nu putem decide să auzim cu plămânii, sau să privim cu inima. Și în lumea lucrurilor suntem limitați: noi nu putem decide să folosim cuptorul cu microunde pentru a aspira, nici nu putem decide ca apa să se ridice deasupra uleiului. Este deci, un act extrem de arogant să ai pretenția că tu decizi menirea familiei.
Cu toate acestea, dacă s-ar face un sondaj în lumea creștină, puțini ar ști care este menirea stabilită de Dumnezeu pentru familie! Nu este de mirare că ei nu împlinesc un scop, deoarece nu-l cunosc.
Să începem deci să privim la ce ne spune Dumnezeu despre scopul familiei. Ca să fie mai ușor de reținut vom folosi trei cuvinte: multiplicare, împlinire, imagine.

1. Familia există pentru multiplicare

Multiplicare… dar a cui? Adesea noi citim versetul din Genesa 1:28 izolat. Dumnezeu i-a binecuvântat și a zis: “Creșteți, înmulțiți-vă, umpleți pământul și supuneți-l; și stăpâniți peste peștii mării, peste păsările cerului, și peste orice viețuitoare care se mișcă pe pământ.” Rezultatul este înțelegerea faptului că familia există pentru a perpetua rasa umană. Acest răspuns este incorect din punct de vedere biblic. Pentru un răspuns corect trebuie citite și versetele anterioare (Genesa 1:26-27). Care este ideea care se repetă de patru ori în aceste versete? _____________________________________________
Da, Dumnezeu a făcut omul după Chipul Lui, și când a poruncit multiplicarea, avea în vedere acest Chip.
Omul este mai mult decât un animal care se reproduce. Copii nu se nasc doar de dragul perpetuării speciei. Ei trebuie să poarte Chipul lui Dumnezeu. Aceasta este intenția inițială a lui Dumnezeu. Implicațiile sunt enorme.

a. Soții trebuie să posede Chipul lui Dumnezeu în ei!
Dumnezeu a dorit ca Adam și Eva, purtători de Chip divin, să se multiplice. După cădere această poruncă nu mai este amintită. Ea reapare în Genesa 9:1,7, când Dumnezeu oferă o nouă șansă omenirii prin neprihănitul Noe.

b. În familie soții trebuie să educe spiritual noua generație!
Textul clasic în această privință este Deuteronom 6:6-9.
– Unde trebuie să se afle dragostea de Dumnezeu și poruncile Lui? (v.5-6) _____________________________
– Unde trebuie ele așezate? (v.7) ___________________
– Când trebuie să aibă loc acest proces? (v.7-9) ________________________________________________________________________________

Copiii trebuie să fie înconjurați de dragostea și devotamentul pentru Domnul. Ei trebuie să fie crescuți în “mustrarea și învățătura Domnului” (Efeseni 6:4).
Dacă familia nu face acest lucru, nimeni nu va putea suplini enorma pierdere provocată. Nu există nici o scuză care să fie acceptată pentru părinții creștini care nu împlinesc acest mandat. Copiii ne sunt dați pentru a fi îndreptați spre CER, nu spre iad!

2. Familia există pentru împlinirea soților

Iată câteva nevoi care sunt împlinite în familie:
a. Nevoia de companie; Dumnezeu a afirmat că nu este bine ca omul să fie singur. El este creat pentru a comunica cu cineva, pentru a se relaționa la cineva asemenea lui. Este adevărat că omul comunică cu multe persoane înafara celor din familia lui, dar în modul cel mai serios, intim și constant, această nevoie este împlinită doar în familie. Elementul cel mai important al companiei, de care depinde de fapt și atmosfera din familie, este relația spirituală dintre soți.
b. Nevoia de intimitate sexuală; Nu ar trebui să ne sfiim să recunoaștem că suntem creați de Dumnezeu ca ființe sexuale. Care este cadrul unde pot fi împlinite aceste nevoi? În familie. Apostolul Pavel, care nu a fost un mare încurajator spre căsătorie, a înțeles această idee. De aceea, din cauza curviei (a împlinirii acestei nevoi în alt cadru decât căsătoria), recomandă căsătoria monogamă heterosexuală (Citește 1 Corinteni 7:2).
c. Nevoia de siguranță: Această nevoie este împlinită prin seriozitatea legământului încheiat. Partenerul este alături la bine sau la rău, în sănătate sau boală, în sărăcie sau bogăție, cât timp trăiește unul din ei. Dragostea nu este exprimată pentru a câștiga dragostea cuiva, nici nu se trăiește sub stresul pierderii partenerului.
d. Nevoia de importanță. Ea este implinită prin faptul că fiecare are un rol precis. Aceasta aduce și responsabilități serioase, dar omul este creat pentru a avea asemenea responsabilități.
Astfel, pentru un om căsătorit după voia lui Dumnezeu sunt adevărate cuvintele psalmistului scrise în Psalmul 128:2 “Atunci te bucuri de lucrul mâinilor tale, ești fericit, și-ți merge bine.”

3. Familia există pentru a fi o imagine spirituală

Fiind adevărat că noi suntem creeați, ca indivizi, pentru Slava lui Dumnezeu, nu trebuie să ne mire faptul că și familia trebuie să existe pentru slava lui Dumnezeu.
Încă dinVechiul Testament, Dumnezeu se prezintă ca Tată, sau Soț (al poporului Israel) ““ ambele imagini aparținând familiei. De asemenea, singura rugăciune pe care Domnul Isus a lăsat-o ucenicilor începe cu un cuvânt al familiei ““ “Tatăl nostru”.
În Noul Testament, familia este prezentată ca o imagine a relației dintre Hristos și Biserică. Soțul trebuie să fie asemenea lui Hristos, iar soția asemenea Bisericii. Și aceasta în fața unei lumi care are alte standarde, alte concepții de viață și o accentuată ignoranță cu privire la lucrurile spirituale. Dacă cineva ar întreba: “cum este Hristos?”, un soț creștin ar trebui să poată spune: “ca mine”! Iertător ca mine, jertfitor ca mine, iubitor ca mine, … dar la o scară mai mare, a perfecțiunii. Dacă copilul unui credincios întreabă: “cum este Dumnezeu?”, tata ar trebui să-i poată răspunde: “ca mine”! Poartă de grijă ca mine, este atent ca mine, disciplinează ca mine, încurajează ca mine, … doar că El, fiind perfect nu greșește niciodată!
Ce har extraordinar! Ce chemare provocatoare! Ce responsabilitate imensă! Ce menire înălțătoare!

Și să mai subliniem ceva. În definiția noastră, o familie ideală își îndeplinește cu bucurie menirea sa. Ei nu văd ca o povară împlinirea nevoilor partenerului, nici prezența și educarea copiilor, nici trăirea la standardul spiritual cerut de Dumnezeu. Ei se bucură să fie parteneri cu Dumnezeu la o lucrare specială de multiplicare a Chipului Său și de transformare a acestei lumi în asemănarea lui Hristos.

ACUM ȘTII

Î. Care sunt cele trei scopuri mari ale căsătoriei?
_____________________________________________

Î. Ce trebuie multiplicat în familie?
_____________________________________________

Î. Ce implică aceasta?
_____________________________________________
_____________________________________________

Î. Care sunt câteva nevoi care se împlinesc prin familie?
_____________________ _______________________ _____________________ _______________________

Î. Ce imagini spirituale vrea Dumnezeu să transmită lumii prin familie?
_____________________________________________
_____________________________________________
_____________________________________________

PROIECT

1. Dacă ești căsătorit

a. Cât de mult este vizibil Chipul lui Dumnezeu în tine?
Roagă-l pe partenerul tău să completeze următorul tabel cu sinceritate și cât mai specific, ajutându-te în a semăna mai mult cu Hristos. Nu uita, tu trebuie să multiplici Chipul lui Dumnezeu!

Domenii în care Chipul lui Hristos este cel mai vizibil Domenii în care Chipul lui Hristos este cel mai puțin vizibil

Acum nu reacționa, nu te apăra, nu te dezvinovăți, nu te răzbuna, …! Cere-i Domnului să te ajute să devii ca El!

b. Cum împlinești nevoile partenerului tău?
Discută cu el, fiecare din întrebările următoare:
– Ești mulțumit de compania pe care ți-o ofer?
– Dar de viața intimă?
– Te simți în siguranță lângă mine?
– Te simți important?
Dacă da, “de ce?”, dacă nu “de ce?”
Din nou, ideea nu este să vă judecați unul pe altul, ci să vă ajutați în a vă ferici unul pe altul cu adevărat.

c. Care este mărturia familie voastre?
Seamănă cu ce a dorit Hristos?
Dacă nu, în ce domenii ar trebui să aibă loc schimbări? Și de ce să nu începeți chiar acum schimbarea?

2. Dacă nu ești căsătorit

a. Cere părinților tăi, unui prieten bun, unei persoane din biserică care te cunoaște să completeze tabelul de mai sus pentru tine.

b. Ia în calcul această menire specială a familiei, când te gândești la căsătorie. În ce domenii ești descoperit, sau vulnerabil?

c. Fă-ți un plan al transformării tale în a fi asemenea lui Hristos. Lucrează la ce nu este vizibil în tine din caracterul lui Hristos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.