Viata de familie -Lectia 4

1
185

Lecția 4

CĂSĂTORIA ESTE PENTRU TOATĂ VIAțA (2)

Verset de memorat:

“Celor căsătoriți le poruncesc, nu eu, ci Domnul, ca nevasta să nu se despartă de bărbat. (Dacă este despărțită să rămână nemăritată, sau să se împace cu bărbatul ei.) Și nici bărbatul să nu-și lase nevasta.” 1 Corinteni 7:10-11

Adevăr central:

Căsătoria este actul prin care Dumnezeu unește două persoane de sex opus pentru toată viața.

Introducere:

Am propus o definiție a familiei după cum urmează:

Familia ideală este formată dintr-un bărbat și o femeie credincioși lui Dumnezeu, uniți pe viață prin legământ, din dragoste și în voia lui Dumnezeu, care împlinesc bucuroși rolul și scopul lui Dumnezeu pentru ei.

Această definiție pare mult prea radicală datorită expresiei “uniți pe viață”. În lecția precedentă am înțeles că Domnul Isus a enunțat acest adevăr. Dorim acum să ne îndreptăm spre apostolul Pavel, care, la o privire superficială, pare că lasă o ușă spre întreruperea căsătoriei într-o anumită situație. Să studiem deci, ce spune apostolul Pavel despre legătura familiei.

Citește Romani 7:1-3

Câtă vreme este legată o soție de soțul ei? Bifați răspunsul corect.
0 Cât timp se înțeleg;
0 Cât timp locuiesc împreună;
0 Cât timp se iubesc;
0 Cât timp sunt sănătoși;
0 Cât timp trăiesc amândoi.

Ce dezleagă o femeie de legătura soțului ei? (v.2,3)
_____________________________________________

Î. Nu spune Pavel că e mai bine pentru o persoană să se căsătorească decât să ardă?

R. Citește 1 Corinteni 7:8-11. Aici Pavel se adresează la trei categorii de oameni.
– v.9 – Cei necăsătoriți și văduvi (adică cei care nu au fost căsătoriți sau cărora le-a murit partenerul, fiind dezlegați de acea legătură) – ei pot să se căsătorească (nu cei divorțați);
– v.10-11 – Cei căsătoriți au poruncă de la Domnul să nu se despartă;
– v.11 – Cei care sunt despărțiți ““ să se împace cu partenerul sau să rămână așa cum sunt.
Deslegarea pentru a se căsători sau a se recăsători este dată numai celor necăsătoriți sau văduvilor.

Î. Dacă partenerul necredincios se desparte de mine ce trebuie să fac? Mă pot recăsători?

R. La această întrebare este răspuns în 1 Cor.7:12-16.
Pavel spune că cel credincios nu trebuie să se despartă de cel necredincios. Prezența lui în familie este o influență bună, soțul necredincios fiind sfințit (binecuvântat, nu mântuit) prin el. Dacă cel necredincios dorește să plece, cel credincios trebuie să nu se simtă legat (obligat să îi poarte de grijă, vinovat pentru starea lui) sau să se certe cu el, ci să trăiască în pace (v.15). Acționând așa (v.16) probabilitatea cea mai mare este ca partenerul lui să fie mântuit.

Dacă soțul necredincios părăsește căminul, cel credincios ajunge în situația celui despărțit (v.11). Dacă Pavel ar fi dorit să spună că este liber să se recăsătorească, ar fi folosit aceeași expresie pe care a folosit-o în v.39. “O femeie măritată este legată de lege, câtă vreme îi trăiește bărbatul, dar dacă-i moare bărbatul este slobodă să se mărite cu cine vrea, numai în Domnul.” Adică ar fi spus explicit că dacă cel necredincios părăsește căminul, cel rămas este slobod să se recăsătorească, dar Pavel nu a spus așa ceva.

Păcatul este oribil, distrugător și nespus de nociv. Păcatul nu se scoate cu un alt păcat, ci cu pocăința și ascultarea de Dumnezeu. Și asta, desigur, doar dacă cineva dorește să fie binecuvântat. Dumnezeu afirmă clar: căsătoria este pentru toată viața!

ACUM ȘTII

Câtă vreme sunt legați soții împreună?
_____________________________________________

Ce rupe legătura stabilită prin căsătorie?
_____________________________________________

Cui îi spune Pavel că este mai bine să se căsătorească decât să ardă?
_____________________________________________

Ce să facă cei despărțiți?
_____________________________________________
Trebuie un soț credincios să se despartă de cel necredincios?
_____________________________________________

PROIECT

1. Dacă nu ești căsătorit

Analizează argumentele și echilibrează-ți gândirea după Cuvântul neschimbabil al lui Dumnezeu, nu după realitatea societății.

2. Dacă ești căsătorit

Analizează argumentele și echilibrează-ți gândirea după Cuvântul neschimbabil al lui Dumnezeu, nu după realitatea societății.

1 COMENTARIU

  1. _pentru ca in fata lui Dumnezeu casatoria este sacra,atunci cand ne luam acest angajament trebuie sao facem cu mult discernamant,cu gandul sa implinim promisiunile facute in fata altarului.Acestea sa nu fie doar simple cuvinte ci un angajament foarte foarte serios.Daca de la inceput iei hotararea ca nimic nu te poate desparti de partenerul tau de viata si esti neclintit in aceasta hotarare este usor sa o faci.Cu atat mai mult ca aceasta este dorinta Dumnezeului tau.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.