Luarea unor decizii bune reprezintă cheia unei vieți fericite. Dar luarea de decizii bune nu este o capacitate cu care toți am fost binecuvântați în mod natural, în timp ce luarea de decizii greșite este un handicap cu care se nasc unii. Curajul, educația sau procesul îmbătrânirii nu produc în mod automat oameni care iau decizii mai bune. E un lucru înțelept să petreci timp cu oameni care iau decizii bune, dar nu se prinde și de tine. Și cu cât îl înveți pe copilul tău această capacitate, cu atât mai bine (Proverbe 22:6). Așa că învață-i pe copiii tăi următoarele principii:
1) Consecințele pe care le obții sunt rezultatul alegerilor pe care le faci. Spune-le copiilor tăi că nu circumstanțele, ci deciziile pe care le iau referitoare la ele le guvernează viețile. Poate crezi că ei știu lucrul acesta, dar nu e asa. Problema lor “de conectare” face ca principiul “cauză efect” să fie greu de aplicat până când creierul lor nu trece de adolescență. întrebarea “unde ți-a fost capul?” va duce la_faimoasa ridicare din umeri și la privirea în gol. Ei nu sunt proști ““ ei doar au nevoie de îndrumare.
2) întotdeauna există opțiuni. Copiii se simt de obicei lipsiți de putere și de speranță când trebuie să reacționeze la circumstanțe negative. Ei au tendințasă gândească în termenii “sau/sau”, trăgând concluzia că lucrurile fie sunt toate bune, fie toate rele. învață-i gândirea de tipul “atât”¦ cât și” deoarece lucrurile pot fi rele, dar poți alege să iei hotărâri bune referitor la ele. Gândirea de tipul “sau/sau” produce în mod frecvent copii ce devin adulți pesimiști, lipsiți de putere, ușor de manipulat și deprimați. Faptul de a ști că au mereu opțiuni bune împiedică circumstanțele să le dicteze viețile.