25 Februarie – ÎNVATA SA Al TACT

0
36

“M-am facut tuturor totul” (1 Corinteni 9:22)

Tactul este iscusinta de a afirma ceva fara a-ti face dusmani. Pentru a câstiga pe cineva de partea ta, mai întâi trebuie sa faci doua lucruri: a) Sa-l întelegi; b) Sa te simti în largul tau în diversitate. Pavel a scris: “ca sa câstig pe cei fara lege “¦ M-am facut tuturor totul” (v. 21-22).

Pavel nu putea ceda un centimetru când venea vorba de adevar, dar strategia lui a fost mereu una a dragostei. Daca vorbea evreilor, grecilor, romanilor sau barbarilor, mesajul sau nu varia niciodata. Abordarea, în schimb, da. Când oamenii stiu ca îi respecti, esti mai eficient în a-i ajuta sa se schimbe. Vorbindu-le celor ce erau dispusi sa rupa legaturile cu cineva care avea o parere teologica diferita, Pavel le scrie: “toti sunteti una în Hristos Isus” (Galateni 3:28).

Gândeste-te numai, când sfintii veacurilor se vor strânge în jurul tronului lui Dumnezeu ca sa-L laude, ei nu numai ca vor fi din diferite continente si din diferite culturi, dar si din ere diferite ““ era bisericii primare si era spatiului cosmic.

Ce concert! Dar nu te vei bucura de asta daca esti atât de limitat încât sa stii doar un singur cântec, iar acolo nu se va cânta exact cântarea cu acel numar. Câteva dintre cele mai alese personaje ale lui Dumnezeu erau diferite din perspectiva culturala, cum ar fi Moise, evreu crescut într-o casa egipteana pentru a se pregati pentru destinul sau. Sau Petru, care avea destule prejudecati pentru a crede ca Dumnezeu îi binecuvânteaza doar pe evrei, pâna când Dumnezeu l-a adus pe calea cea buna, spunându-i: “Daca spun ca cineva este acceptat, sa nu cumva sa spui ca nu este asa” (Faptele Apostolilor 10:15, parafrazat).

În mod evident, Petru a înteles mesajul, caci mai târziu a scris: “ca unii cari, prin ascultarea de adevar, v-ati curatit sufletele prin Duhul, ca sa aveti o dragoste de frati neprefacuta, iubiti-va cu caldura unii pe altii” (1 Petru 1:22). Asa ca învata sa ai tact.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.