15 Noiembrie

0
44

“Ferice de cei milostivi, caci ei vor avea parte de mila !” Mat 5:7

În vremea Domnului Isus, a fi milos, era un semn de slabiciune. Oamenii din timpul Domnului Isus, admirau duritatea, curajul, diciplina si pedeapsa aplicata celui gresit. Termeni ca:mila, compasiune, generozitate, nu erau prea des folositi. Un filozof din acea vreme, a afirmat chiar ca : “Mila este o boala a sufletului !” Iar acest mod de gandire era puternic reflectat în cultura acelor timpuri.

Putem întelege acasta situatie urmarind atitudinea pe oamenii din acele timpurio aveau cu privire la sclavi: Potrivit afirmatiilor lui Aristotel, sclavii erau “unelte vii !”De aceia, acestia puteau fi trimisi în arene, casa fie masa de seara pentru lei, si nimeni nu se deranja pentru aceasta !

Daca un sclav îmbatranea si nu mai putea sa lucreze, acesta putea fi înlocuit la fel ca un ciocan spart, sau un plug tocit, fara ca cinevasa aiba vre-un fel de reactie.

Nici copiii nu erau tratati mai bine decat sclavii. Daca o femeie nastea o fetita sau un baiat cu defecte fizice, tatal putea sa-l scoata afara si sa-l lase sa moara.

Oamenii din acea vreme, aveau aceiasi atitudine si fata de dusmani. Singurii dusmani preferati, erau cei morti! De aceia, era de neconceput sa ai mila fata de dusmani.

Domnul Isus însa a fost deosebit fata de cultura lumii în care a trait. N-a fost în pas cu spiritul vremii de atunci si nu este în pas nici cu spiritul vremii de astazi.

Exista atitudini greșite si în vremeaîn care noi traim,  pe care le întalnim uneori chiar si între crestini. Printre aceste atitudini gresite putem enumera : neglijenta fata de cei saraci, indiferenta fata de cei slabi, adversitatea fata de cei ce fac rau, intoleranta fata de prizonieri si minoritati, si de o completa nepasare fata de cei robiti de pacat. Aceaste atitudini întalnite atat de frecvent astazi, sunt atat de departe fata de atitudinea pe care Domnul Isus a avut-o pentruaceste categorii de oameni.

Îl vei lasa în aceasta zi pe Dumnezeu sa te ajute sa-ti schimbi atitudinea inimii fata de acesti oameni, sau îti vei continua viataconformandu-tespiritului vremii ?

Rugaciune. Doamne Dumnezeule ; iarta-ma de atitudinile gresite pe care le-am avut fata de semeni si ajuta-ma sa fiu plin de mila si îngaduinta fata de toti cei ce mi-au gresit, ca sa ma pot asemana cu Tine. Amin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.