„Credincioși adevărului, în dragoste” (Efeseni 4:15)

Chiar si într-o relație extraordinară vei avea neînțelegeri. De aceea trebuie să înveți să te cerți corect. Pavel vorbește despre asta în următorii termeni: „credincioși adevărului, în dragoste, să creștem în toate privințele, ca să ajungem la Cel ce este Capul, Hristos”.

Dacă ai locui într-o familie în care domnesc tensiunea și cuvintele pline de mânie, vei descoperi că încerci să eviți cu orice preț certurile. Tăcerea, însă, nu rezolvă problemele; ci face ca între voi să apară diferende mocnite. Ce trebuie să faci? Mai întâi, încearcă să înțelegi diferența dintre un conflict sănătos și unul nesănătos. într-o căsnicie instabilă, ostilitatea țintește în punctul sensibil al soțului/soției prin comentarii precum: „nu faci niciodată nimic cum trebuie!” și „de ce am acceptat de la început să mă căsătoresc cu tine?” și „începi să semeni tot mai mult cu maică-ta pe zi ce trece!”. Astfel de remarci lovesc chiar în centrul stimei de sine a soțului/soției.

Din contră, conflictul sănătos se concentrează pe problemele care au dus la neînțelegere. De exemplu: „Mă deranjează când nu-mi spui că vei întârzia la cină” sau „M-am simțit prost când m-ai făcut să par ridicol aseară la biserică”. Poți vedea diferența?

Chiar dacă cele două abordări pot duce la aceeași ceartă, prima atacă demnitatea soțului/soției în timp ce a doua abordare aduce în discuție sursa conflictului. Când înveți să faci această importantă distincție, puteți trece peste neînțelegeri fără a vă răni și a vă insulta reciproc. în plus, atunci când crezi că ai un avantaj face ca soțul/soția ta să se simtă rănit(ă) și supărat(ă), și amândoi aveți de pierdut.

Nu uita: când cineva se simte iubit și prețuit, acea persoană este în general mai deschisă și mai receptivă la ceea ce ai de spus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.