-“Fiecare dintre voi să spună aproapelui său adevărul” (Efeseni 4:25)-
Două personalități puternice într-o relație sunt precum două râuri care se varsă într-unul singur; se formează un curent foarte puternic. Mânia poate fi spontană, aidoma unui fulger sau poate fi de durată, precum duduitul tunetului. Uneori ne ciocnim și ne doare, alteori ne distanțăm și abandonăm relația în tăcere. Dar dacă mânia este stăpânită cum trebuie, ea nu ne va distruge. Iată regulile lui Dumnezeu pentru stăpânirea mâniei.
Regula nr. 1: Fii sincer! “Lăsați-vă de minciună: “Fiecare dintre voi să spună aproapelui său adeÂvărul” “¦ “Mâniați-vă și nu păcătuiți”. Să n-apună soarele peste mânia voastră” (Efeseni 4:25-26). Când te cuprinde mânia, nu nega lucrul acesta. Mânia poate fi constructivă. Avem dreptate să ne mâniem când oamenii sunt tratați greșit, iar răul nu este îndreptat. Faptul de a spune: “Sunt nervos și pentru că prețuiesc relația noastră, doresc să discut despre lucrul acesta” este lucrul onest, lipsit de amenințări, care invită la soluționarea problemei. Să remarcăm:
a) ignorarea, înăbușirea, supriÂmarea sau pretinderea că nu ești mânios sunt de fapt lipsite de onestitate;
b) o altă formă de a minți când ești nervos este exagerarea. “Nu asculți niciodată ce spun”. “întotdeauna îmi ignori dorințele”. “Nimeni nu face nimic în casa asta în afară de mine”. Asemenea generalizări sunt neadevărate și nu fac decât să agraveze și să creeze două tabere, fapt ce garantează obscurizarea problemei care, deci, nu se va rezolva;
c) o altă cale prin care minți când ești nervos este învinovățirea altcuiva. “Dacă ai ajunge la timp nu te-aș mai bate la cap” sau “dacă nu m-ai mai bate atâta la cap, poate aș ajunge la timp”. Învinovățirea altcuiva este modalitatea de a evada din propriile tale responsabilități, arătând cu degetul spre altcineva. Aceasta îi enervează pe ceilalți și nu ajungi niciodată la rezultatul dorit. Voința lui Dumnezeu este aceasta: “Fiecare dintre voi să spună aproapelui său adevărul”, lucru care funcționează când o faci în dragoste.
ce bine ar fi daca am putea sa ne stapanim mania in orice moment ,nu doar la exterior ce si mania interioara
din nefericire cand omul se manie nu-si mai aduce aminte de vreo invatatura ,nici macar de indemnul “maniati-va cat puteti de tare dar sa nu pacatuiti “