08 August

0
42

” Purtati-va ca niste oameni slobozi, fara sa faceti din slobozenia aceastao haina a rautatii , ci ca niste robi ai lui Dumnezeu”! I Pet. 2:16

Chuck Swindol, a povestit despre un cercetator în domeniul psihologiei si-alcomportamentului uman, de la Institutul National pentru Sanatate Mintala,  din S.U.A, care a ajuns sa fie foarte îngrijorat cu privire la urmarilestresului ce a cuprins societatea moderna. El a încercat sa dovedeascagravitatea aceastui fapt, prin experienta unei colonii de soareci.

Pentru a încerca sa demonstreze ca factorii de mediu au o influentadeosebita asupra umanitatii ,dr.John Calham a construit o cusca cu osuprafata de aproape 3 m2 în care a închis initial 8 soareci, carora le-aurmarit atent comportamentul pe masura ce acestia se înmulteau.

Cusca putea sa asigure un spatiu confortabil pentru cel mult 160 de soareci,  dar el a lasat ca numarul lor sa ajunga la peste 2000.Fara a-i priva de alteresurse pentru viata , le asigura în fiecare zi mâncare, apa potabila si ocuratenie foarte buna. A fost pastrata si o temperatura adecvata si nu s-asemnalat nici un fel de boala. Singurul disconfort din tot acest timp,eralipsa unui spatiu privat unde soarecii sa poata fi singuri.Toate celelalteconditii erau ideale pentru cresterea soarecilor, cu ecceptia faptului caacea cusca a ajuns sa fie supraaglomerata.

S-a ajuns la acest numar de aproape 2.200 de soareci în doi ani si jumatate.  Din acel moment nu mai era însa nici o posibilitate ca soarecii sa seratraga undeva, fara ca aiba alti soarecialaturi.

Când s-a ajuns la acele conditii de supraaglomerare, dr.Calham a observat caacea colonie de soareci a început sa se dezintegreze. Între soareci aînceput sa se observe manifestari ciudate. Pentru a câstiga conducerea,  masculii ce încercau sa-si protejeze teritoriile , au început sa lupte întreei. Femelele au devenit agresive, muscându-si chiar si proprii pui, iarsoarecii din ultimile generatii cresteu urmarindu-si în mod egocentric doarpropriile nevoi. Mîncau cu nesat, beau apa, îsi faceau toaleta si apoidormeau cu pasivitate .

Acestia s-au îngrasat foarte mult si nu mai voiau sa se reproduca. Aceastaatitudine ciudata, a facut ca în urmatorii cinci ani toti soarecii sa moara,  iar cusca sa ramâna goala ! Acest lucru s-a întâmplat cu toate ca în ultimavreme nu aparuse nici o boala, în cusca era spatiu destul, iar mâncarea siapa erau din abundenta.

Aceasta experienta este o buna ilustratie a vietii cotidiene. În acest timpal societatii post moderne, un fapt foarte simplu precum a merge la servici,  pentru unii dintre noi este o mare aventura. Sunt prea multe masini pesosele, drumurile sunt restrictionate si adesea se fac multe reparatii, carene blocheaza în trafic. Din aceste cauze timpul de asteptare este tot maimare. De aceea a conduce masina, a lucra o zi întreaga cu clientii, sau aprimi emailurile si telefoanele celor ce ne suna, ne afecteaza emotional sispiritual, provocând aceleasi reactii de stres ca a soarecilor din colivie. În aceste conditii, înainte de a ne autodistruge, trebuie sa învatam saspunem :”destul”!

Însusi Domnul Isus a spus ucenicilor : “iesiti din mijlocul multimii, gasitiun loc de singuratate si odihniti-va !”

Rug. Doamne Dumnezeule ; ajuta-ma sa ma opresc din iuresul si aglomeratiavietii si sa ma retrag în linistea singuratatii si-a partasiei cu Tine .  Amin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.