UN ALT FEL DE CUTREMUR

0
9
În ultimele zile, activitatea seismică la nivel global a inclus mai multe evenimente notabile. Dintre acestea poate fi amintit cutremurul care a avut loc pe 28 martie 2025 în Myanmar. Acest cutremur a avut magnitudinea de 7,7 grade și a fost resimțit în întreaga regiune. A fost urmat de mai multe replici, unele chiar mai mari de 6 grade.
Până în prezent, bilanțul oficial indică peste 2.700 de morți și peste 4.500 de răniți, cu sute de persoane încă dispărute. Seismul a afectat grav mai multe orașe, unde infrastructura a fost sever deteriorată, inclusiv poduri, autostrăzi, aeroporturi și căi ferate, îngreunând eforturile de salvare și asistență umanitară. Situația este agravată de lipsa de electricitate, apă și alimente, iar supraviețuitorii se confruntă cu condiții dificile, trăind sub cerul liber și temându-se de replici.
După numai câteva zile, pe 30 martie 2025, s-a produs un nou seism cu magnitudinea de 7,1 grade în apropierea regatului Tonga. Deși inițial nu au fost raportate victime și nu a fost emisă nicio avertizare de tsunami, ulterior Sistemul de avertizare de tsunami din Pacific a emis o alertă cu privire la pericolul producerii unor valuri de tsunami până la 300 de kilometri distanță față de epicentrul seismului, de-a lungul coastelor regatului Tonga.
Tonga este un regat polinezian din Pacificul de Sud, format din peste 170 de insule.
Și în țara noastră s-a produs, sâmbătă, 29 martie, un cutremur cu magnitudinea de 3,4 grade în zona județului Buzău. De la începutul lunii martie, în România s-au produs 9 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 și 3,3. Cel mai important cutremur a avut loc însă pe 16 septembrie 2024, cu o magnitudine de 5,4 grade, tot în județul Buzău.
Chiar în timp ce mă pregăteam să scriu acest articol, un nou cutremur a avut loc astăzi, 2 aprilie 2025, la ora 01:29:43, în ZONA SEISMICĂ VRANCEA, cu magnitudinea ML 2,9, la adâncimea de 33,9 km. Și chiar se anticipează un mare cutremur care va lovi România.
Toate aceste cutremure ne arată că pământul se mișcă, iar intensificarea lor ca magnitudine și frecvență ne anunță că sfârșitul este tot mai aproape.
Numai că, pe lângă cutremurele de pământ, astăzi sunt menționate și alte feluri de cutremure, precum: cutremure financiare, politice, sociale și, mai ales, cutremure spirituale.
De aceea, potrivit titlului acestui articol, voi face referire la un alt fel de cutremur, având în vedere ceea ce ar trebui să însemne un cutremur care trebuie să cuprindă ființa umană. Primul de pe această listă este:
1. Cutremurul în fața păcatului
În fața păcatului, omul ar trebui să se cutremure, ținând cont de greutatea poruncii lui Dumnezeu, care, în repetate rânduri, a spus: să nu păcătuiți! În acest sens, omul după inima lui Dumnezeu, care a gustat din amărăciunea păcatului, a spus:
Fiii oamenilor, până când va fi batjocorită slava mea? Până când veți iubi deșertăciunea și veți umbla după minciuni?…… Cutremurați-vă și nu păcătuiți! Spuneți lucrul acesta în inimile voastre când stați în pat: apoi tăceți.” (Psalmul 4:2,4)
Apoi, omul ar trebui să se cutremure ținând cont de gravitatea păcatului. Chiar în grădina Edenului, Dumnezeu a spus omului:
Poți să mănânci după plăcere din orice pom din grădină; dar din pomul cunoștinței binelui și răului să nu mănânci, căci în ziua în care vei mânca din el vei muri negreșit.” (Geneza 2:16-17)
Aceasta înseamnă că păcatul are urmări severe, reprezentând moarte spirituală, moarte fizică și moarte veșnică. Dacă sunt dărâmături în urma cutremurelor fizice, păcatul a provocat, provoacă și va provoca dărâmături veșnice.
Această realitate arată că omul ar trebui să se cutremure și în fața grozăviei pedepsei pentru păcat. Atenționarea pe care Dumnezeu ne-o adresează este:
Dacă păcătuim cu voia, după ce am primit cunoștința adevărului, nu mai rămâne nicio jertfă pentru păcate, ci doar o așteptare înfricoșată a judecății și văpaia unui foc care va mistui pe cei răzvrătiți…” (Evrei 10:26-31)
2. Cutremurul în fața prezenței divine
Când a urcat pe Muntele Sinai ca să stea în fața lui Dumnezeu, Moise a mărturisit că:
Muntele Sinai era tot numai fum, pentru că Domnul Se coborâse pe el în mijlocul focului. Fumul acesta se înălța ca fumul unui cuptor, și tot muntele se cutremura cu putere.” (Exodul 19:18)
Dar nu numai muntele a fost prins de cutremur în fața prezenței divine, ci însuși Moise a trăit aceeași experiență, despre care scriitorul epistolei către Evrei spune:
Și priveliștea aceea era așa de înfricoșătoare, încât Moise a zis: ‘Sunt îngrozit și tremur!’” (Evrei 12:21)
Acest cutremur în fața prezenței divine este astăzi tot mai rar. Aceasta nu pentru că Dumnezeu nu S-ar arăta, ci pentru că omul a ajuns indiferent față de manifestările divine.
3. Cutremurul în fața preceptelor slujirii
Despre acest cutremur, apostolul Pavel a spus:
„Astfel, dar, preaiubiților, după cum totdeauna ați fost ascultători, duceți până la capăt mântuirea voastră, cu frică și cutremur…” (Filipeni 2:12-13)
Dacă ești îngrozit în fața cutremurelor de pământ, fii fără teamă, fiindcă toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor care Îl iubesc pe Dumnezeu. Iar dacă ești indiferent în fața păcatului, a prezenței divine și a responsabilităților spirituale pe care trebuie să le împlinești, este timpul să te cutremuri acum, ca să nu te tânguiești și să tremuri toată veșnicia!
Doamne ajută!
Pastor Dan Boingeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.