CEASUL DEȘTEPTĂRII!

0
12
În această zi, când am trecut la ora oficială de vară, cu siguranță ne-am întrebat cum ar trebui să fixăm ceasul: dând ora înainte sau înapoi. Deși au trecut mai mulți ani de când facem acest exercițiu, încă mai sunt oameni care, atunci când trebuie să-și fixeze ceasul, îl dau încă odată înapoi în loc să-l dea cu o oră înainte.
Ba mai mult, am întâlnit pe cineva care mi-a spus că el nu-și mai modifică ceasul, ci își amintește întotdeauna că este cu o oră în urmă. Mi s-a întâmplat și mie când nu am modificat ceasul manual din bordul mașinii și am ajuns într-o mare confuzie, fiindcă ceasul electronic arăta cu o oră în plus și nu mai știam după care să mă orientez.
Dacă acum trebuie să ne fixăm ceasul după ora oficială de vară, aș dori să aduc în atenție faptul că în același timp, trebuie să ne fixăm viața după ceasul lui Dumnezeu. Luând în considerare ceea ce a spus apostolul Pavel, înțelegem că acum este ceasul deșteptării, despre care i-a anunțat pe credincioșii din Roma, spunându-le:
“… este ceasul să vă treziți în sfârșit din somn; căci acum mântuirea este mai aproape de noi decât atunci când am crezut. Noaptea aproape a trecut, se apropie ziua. Să ne dezbrăcăm, dar, de faptele întunericului și să ne îmbrăcăm cu armele luminii. Să trăim frumos, ca în timpul zilei, nu în chefuri și în beții; nu în curvii și în fapte de rușine; nu în certuri și în pizmă; ci îmbrăcați-vă în Domnul Isus Hristos și nu purtați grijă de firea pământească, pentru ca să-i treziți poftele.” (Rom. 13:11-14)
Dacă analizăm acest semnal adresat de apostolul Pavel, descoperim:
1. Momentul deșteptării
Fără să aproximeze sau să amâne, apostolul Pavel anunță că acum este momentul deșteptării. Fiindcă va mai fi și un alt moment al deșteptării, care va fi anunțat prin strigarea:
Iată Mirele, ieșiți-i în întâmpinare!” (Mat. 25:6).
Numai că acest moment, pentru mulți, va fi prea târziu. De aceea, dacă astăzi ne-am trezit cu o oră mai devreme pentru a fi în acord cu ora oficială de vară, trebuie să ne trezim și din punct de vedere spiritual, pentru a fi în acord cu calendarul lui Dumnezeu.
2. Motivul deșteptării
El a strigat deșteptarea pentru creștinii din Roma, motivat de faptul că încă mai există o stare de somnolență spirituală, spunând: “Este ceasul să vă treziți în sfârșit din somn” (Rom. 13:11).
Prin această afirmație, apostolul Pavel nu s-a referit la somnul fizic, ci la somnolența spirituală, reprezentată de: somnul păcatului, somnul inactivității sau somnul nevegherii. Însuși Domnul Isus a menționat acest fapt când a arătat că, înaintea venirii Mirelui, toate cele zece fecioare au ațipit și au adormit (Mat. 25:5).
Pe lângă această stare de somnolență spirituală, apostolul Pavel a mai prezentat încă un motiv al deșteptării, adăugând că:
Acum mântuirea este mai aproape de noi decât atunci când am crezut” (Rom. 13:11).
Când s-a referit la mântuire, în acest context, el nu avea în atenție mântuirea din starea de păcat care a avut loc atunci când am crezut, ci la mântuirea care înseamnă izbăvirea de sub pedeapsa pentru păcat, și din urmările călcării ligilor divine. Cu alte cuvinte el spune: ziua izbăvirii este mai aproape decât atunci când am crezut.
Și dacă izbăvirea a fost mai aproape pentru creștinii din secolul întâi, pentru noi este foarte, foarte, foarte, aproape.
Înțelegem aceasta fiindcă el însuși a subliniat faptul că:
Noaptea aproape a trecut, se apropie ziua.” (Rom.11:12).
Dacă ți-ai fixat ceasul după ora oficială de vară, trebuie să știi că ceasul spiritual anunță că noaptea , vremea stăpânirii puterii întunericului, a trecut și se apropie ziua, când va împărăți lumina și adevărul pentru veci de veci.
Urmărind însă semnalul deșteptării anunțat de apostolul Pavel, descoperim și:
3.Metoda deșteptării
Pentru creștinii din Roma, apostolul Pavel a strigat deșteptarea prin mesajul scrisorii pe care le-a adresat-o. Numai că Dumnezeu vorbește când într-un fel, când într-altul. De aceea, deșteptarea poate fi anunțată prin circumstanțele vieții, semnele vremurilor sau chiar printr-o revelație directă și personală a lui Dumnezeu. Toate acestea sunt semnale care anunță deșteptarea spirituală. Le-ai auzit?
După toate cestea apostolul Pavel, arată însă și ce ar trebui să facem după momentul deșteptării, prezentând:
4.Manifestarea celor care s-au deșteptat
Aceasta înseamnă dezbrăcarea de faptele întunericului și îmbrăcarea cu faptele luminii, precum:
Să ne dezbrăcăm, dar, de faptele întunericului şi să ne îmbrăcăm cu armele luminii.
Să trăim frumos, ca în timpul zilei, nu în chefuri şi în beții; nu în curvii şi în fapte de rușine; nu în certuri şi în pizmă; ci îmbrăcați-vă în Domnul Isus Hristos şi nu purtați grijă de firea pământească, pentru ca să-i treziți poftele.” (Rom.13:11-14)
Iar când a vorbit celor din Efes despre acest fapt, apostolul Pavel a adăugat:
Odinioară erați întuneric; dar acum sunteți lumină în Domnul. Umblați deci ca niște copii ai luminii. Căci roada luminii stă în orice bunătate, în neprihănire şi în adevăr. Cercetați ce este plăcut înaintea Domnului şi nu luați deloc parte la lucrările neroditoare ale întunericului, ba încă mai degrabă osândiți-le.
Căci e rușine numai să spunem ce fac ei în ascuns. Dar toate aceste lucruri, când sunt osândite de lumină, sunt date la iveală; pentru că ceea ce scoate totul la iveală este lumina. De aceea zice: “Deșteaptă-te tu care dormi, scoală-te din morți, şi Hristos te va lumina.”(Ef.5:8-14)
Fiind confruntați cu aceste realități, întrebarea mea nu este numai dacă ți-ai schimbat ceasul după ora oficială de vară, ci dacă te-ai deșteptat și ți-ai schimbat viața după ceasul lui Dumnezeu?
Fii gata să te trezești chiar astăzi, fiindcă mâine s-ar putea să fie prea târziu!
Doamne ajută!
Pastor Dan Boingeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.