Pentru a reuși în tot ce vom face în anul 2025, este important să avem în atenție și să împlinim, chiar din prima zi a noului an, imperativele adresate de apostolul Pavel membrilor Bisericii din Efes, cărora le-a spus:
„Luați seama deci să umblați cu băgare de seamă, nu ca niște neînțelepți, ci ca niște înțelepți. Răscumpărați vremea, căci zilele sunt rele. De aceea, nu fiți nepricepuți, ci înțelegeți care este voia Domnului. Nu vă îmbătați de vin, aceasta este destrăbălare. Dimpotrivă, fiți plini de Duh.” (Efeseni 5:15-18).
Printre aceste imperative, remarcăm un șir de:
ÎNDEMNURI CLARE
Precum: „luați seama”, „umblați cu băgare de seamă”, „nu fiți nepricepuți”, „înțelegeți care este voia lui Dumnezeu”, „nu vă îmbătați de vin” și „fiți plini de Duh”.
Nu-i așa că acestea sunt și sfaturile pe care le primim de la părinții noștri la începutul unei călătorii?
De aceea, notați-vă toate aceste îndemnuri într-un loc vizibil, repetați-le și împliniți-le în fiecare zi din acest an. Numai astfel veți avea parte de o călătorie fericită!
Pe lângă acest șir de îndemnuri clare, întâlnim însă și:
ÎNCREDINȚĂRI CONCRETE
Acestea sunt exprimate prin imperativele: „răscumpărați vremea”, „înțelegeți care este voia lui Dumnezeu” și „fiți plini de Duh!”.
Înțelegem ce înseamnă să răscumpărăm vremea făcând o analiză a semnificației termenilor din această expresie.
A răscumpăra (exagorazō, în limba greacă) înseamnă a plăti un preț pentru a recâștiga ceea ce a fost pierdut sau a folosi în mod înțelept și cu scopuri sfinte orice oportunitate pentru a face bine, pentru mântuirea altora și pentru extinderea Împărăției lui Dumnezeu. Aceasta implică utilizarea cu intensitate și implicare maximă a fiecărei ocazii.
Știm că însuși Domnul Isus ne-a răscumpărat de sub blestemul păcatului, robia Legii și stăpânirea întunericului. Pentru a ne oferi acest dar al răscumpărării, El a lucrat intens în timpul misiunii Sale publice și a plătit prețul cel mai mare cu propriul Său sânge.
Pentru a defini vremea la care face referire apostolul Pavel, nu este folosit termenul „kronos” (care desemnează zile, săptămâni, luni și ani – timpul din perspectivă cronologică), ci termenul „kairos”, care înseamnă o perioadă specifică de timp, incluzând o oportunitate ce nu se mai poate întoarce.
Acest timp potrivit poate marca o criză sau un moment de relaxare, creând o oportunitate unică de slujire pentru o perioadă limitată, definită de starea vremurilor sau evenimentele ce se petrec.
De aceea, prin încredințarea „răscumpărați vremea”, apostolul Pavel ne îndeamnă să fim atenți să nu pierdem ocaziile, să fim înțelepți pentru a înțelege voia lui Dumnezeu și să fim gata să plătim orice preț pentru a recâștiga, pentru Domnul și Împărăția Sa, ceea ce este pierdut.
Pentru a împlini toate acestea, trebuie să depășim obstacolele menționate prin imperativele: „nu fiți nepricepuți” și „nu vă îmbătați de vin” și să lucrăm în plinătatea Duhului Sfânt.
Dacă ți-ai făcut deja lista cu ceea ce ți-ai dori să realizezi în anul 2025, armonizează-ți planurile după voia lui Dumnezeu și stabilește o ordine a priorităților. Astfel, lucrurile bune nu vor deveni o piedică pentru lucrurile cele mai bune și nu vor împiedica folosirea la maxim a oportunităților care vor apărea, răscumpărând vremea.
Spun aceasta deoarece, pe lângă îndemnuri clare și încredințări concrete, apostolul Pavel mai adresează și:
ÎNȘTIINȚĂRI CORECTE
Acestea sunt evidențiate prin mărturisirea: „Zilele sunt rele” (Efeseni 5:16).
Nu știu la ce vă așteptați să se întâmple în anul 2025. De obicei, nădăjduim la mai mult și tot mai bine. Totuși, trăind pe un pământ blestemat, aceste așteptări rămân adesea doar năzuințe frumoase. Pentru a nu ne auto înșela, apostolul Pavel ne avertizează că, în anul în care am intrat, zilele vor fi rele și vor deveni tot mai rele!
Scriindu-i lui Timotei, el a repetat același adevăr, spunând:
„Să știi că în zilele din urmă vor fi vremuri grele. Căci oamenii vor fi iubitori de sine, iubitori de bani, lăudăroși, trufași, hulitori, neascultători de părinți, nemulțumitori, fără evlavie, fără dragoste firească, neînduplecați, clevetitori, neînfrânați, neîmblânziți, neiubitori de bine, vânzători, obraznici, îngâmfați, iubitori mai mult de plăceri decât iubitori de Dumnezeu; având doar o formă de evlavie, dar tăgăduindu-i puterea. Depărtează-te de oamenii aceștia.” (2 Timotei 3:1-5).
Nu-i așa că toate aceste lucruri se întâmplă chiar sub ochii noștri? Iar în anul în care am pășit, dimensiunea acestor necazuri ar putea atinge cote de neimaginat!
Cu toate acestea, răutatea oamenilor și necazurile, chiar dacă vor escalada până la crize și conflicte mondiale, nu ar trebui să ne înspăimânte. Dimpotrivă, ele ar trebui să ne motiveze să răscumpărăm vremea și să lucrăm cu și mai mult devotament folosind la maxim orice oportunitate, pentru Domnul și spre binele celor care ne înconjoară.
Doamne ajută să avem an nou binecuvântat și rodnic!
Pastor Dan Boingeanu