O cetate închisă pentru Domnul Isus

0
154

 

Astăzi sunt localități, orașe și țări închise pentru vizitatori, datorită pandemiei generată de COVID-19. Un exemplu în acest sens, este Municipiul Suceava și localitățile învecinate, care sunt în carantină, având intrările păzite de poliție și de armată. Acum aproape 2000 de ani însă când Domnul Isus a intrat în Ierusalim, acestă cetate a fost închisă pentru El, nu pentru că intrările au fost păzite de poliție, sau de armată, ci, pentru că inimile locuitorilor Ierusalimului, erau închise față de El.

Ce situație tristă, Domnul Isus a venit la Ierusalim, ca împărat a lui Israel, a fost aclamat și însoțit de mulțimea care a reacționat la acest eveniment, dar seara a trebuit să părăsească cetatea și să meargă în Betania, fiindcă cei din Ierusalim nu L-au primit. Pentru a înțelege de ce l-au respins pe Domnul, cei din Ierusalim, și de ce Domnul Isus a trebuit să plângă pentru cetatea lor,  trebuie să ținem cont de faptul că:

  1. Respingerea Domnului Isus a fost conștientă

Putem spune că locuitorii Ierusalimului, L-au respins pe Domnul Isus întrun mod conștient, deoarece înainte de manifestarea acestei decizii, au avut multe dovezi care să-i ajute să înțeleagă că El este Mesia. Cu siguranță că ei auziseră despre lucrarea pe care o făcuse Domnul înainte ca să vină la Ierusalim. Știau că El a vindecat bolnavi, a alungat demoni, a hrănit mulțimile și chiar a înviat pe unii dintre cei ce murise. Mai mult de cât atât,este posibil ca printre cei ce L-au urmat pe Domnul ca o mărturie vie în acest sens, să fi fost chiar și orbul Bartimeu, care a fost vindecat la Ierihon, și Lazăr din Betania, care a fost înviat din morți.

O altă dovadă că Isus este Mesia, a fost faptul că El a venit la Ierusalim în mod public și însoțit de multe mărturii care îi decopereau acestă identitate. Astfel: El a venit dinspre Muntele Măslinilor, a venit călare pe un măgăruș, și a fost aclamat de mulțimea care striga:” Osana Fiul lui David! Binecuvântat este Cel ce vine în Numele Domnului!” Mat.21:9.

La fel, Donul Isus a venit la Ierusalim nu ca un războinic, ci, ca Domn al Păcii, dovedind prin caracterul Său că este vrednic de a fi primit și un exemplu bun de a fi urmat. Toate aceste insemne au confirmat anunțuri profetice care îl identifică pe Domnul Isus, fiind Mesia. Dar cu toate acestea, locuitorii Ierusalimului L-au respins, iar actul respingerii lor a fost în cunoștință de cauză.

Privind însă la timpul în care trăim, se cuvine să ne întrebămm: oare ce s-ar întâmpla dacă Domnul Isus ar veni și la noi astăzi? Nu cumva sunt oameni care L-ar respinge asemenea locuitorilor Ierusalimului de altădată? Acum avem mult mai multe dovezi că El este Mesia, iar cea mai mare dintre acestea este chiar învierea Sa. Și cu toate acestea, așa de mulți sărbătoresc fără să-L aibă în inima și cfase lor pe Cel ce este motivul sărbătorii.

Deși oamenii L-au respins atunci și îl resping și astăzi, sunt unii care încă îl mai așteaptă pe Mesia.  Musulmanii îl așteaptă pe cel de-al doisprezecelea imam, iar evreii îl așteaptă pe Mesia. În aceste zile am citit un articol despre un grup de preoți din Israel care și-au făcut veșminte albe ca să-l întâlnească pe Mesia. Ce paradox: Când Mesia a venit la ei,  inima lor, și cetatea Ierusalimului au fost închise pentru Domnul. Acum se pregătesc să-l primească pe Mesia. Nu cumva cel pe care îl vor primi nu va fi Mesia, ci Anticrist?

După ce am prezentat atitudinea locuitorilor Ierusalimului și a multor oameni de astăzi, care încă îl resping pe Domnul, aș dori să te întreb: Care este atitudinea ta? Serbăm în acestă vreme Intrarea Domnului Isus în Ierusalim, dar a intrat El cu adevărat și în viața ta? Nu cumva și inima și casa ta sunt închise pentru Domnul? De aceea, pentru că acum avem multe mărturii care arată că El este Mesia, de aceea la aceste sărbători acceptă-L prin credință pe Domnul Isus ca Domn al vieții tale, și deschide-I inima și casa înainte de a fi prea târziu.

  1. Respingerea Domnului Isus a fost cauzată

Deși au fost multe mărturii care au arătat că Domnul Isus este Mesia, mulți nu L-au cunoscut, în sensul că nu au crezut că el este Cel trimis de Dumnezeu. Acest fapt a fost descoperit chiar de declarația făcută de Domnului Isus care a plâns pentru cetatea Ierusalimului și a spus: ”dacă ai fi cunoscut și tu, măcar în acestă zi, lucrurile care puteau să-ți dea pacea! Dar acum, ele sunt ascunse de ochii tăi.” Luca 19:42

Prin această declarație făcută de Domnul, înțelegem că înainte ca să fie închisă cetatea Ierusalimului pentru a-L primi, ochii locuitorilor Ierusalimului erau închiși prin necunoaștere, iar inima acestora era închisă prin necredință.

Respingerea Domnului Isus a fost cauzată nu numai de necunoaștere și necredință, ci, și de împotrivirea fruntașilor lui Israel, care s-au simțit lezați de faptul că Domnul Isus nu respectă perceplete Legii Mozaice. S-au simțit înjosiți că Domnul i-a acuzat pentru fariseismul lor și au fost contrariați că Domnul a anunțat că va dărâma templul și îl va reclădi în trei zile. De aceea s-au pronunțat împotriva Domnului Isus și au motivate în acest sens și locuitorii Ierusalimului.

Pe lângă aceste motive, mai putem spune că respingerea Domnului Isus a fost cauzată chiar de faptul că la intrarea în Ierusalim, El nu s-a dus la casa lui Irod, ca să se proclame rege, ci, a mers la Templu, unde a condamnat fățărnicia și formalismul religios, scoțându-i afară pe cei ce schimbau bani, sau vindeau porumbei. Cei din Ierusalim așteptau ca Domnul Isus să fie Regele Israelului, care să-i elibereze de stăpânirea Romană și să le dea pâine pe gratis. Fiindcă Domnul Isus nu le-a împlinit așteptările, cetatea Ierusalimului a fost închisă pentru El.

Dar, care sunt cauzele ce-i motivează astăzi pe așa de mulți oameni să aibă ochii, inima, și casa închisă pentru Domnul? Oare nu cumva sunt aceleași motive ca cele ale locuitorilor Ierusalimului? Se poate ca și astăzi, necunoașterea, necredința și neâmplinirea intereselor personale, să-i facă pe tot mai mulți oameni să-L respingă pe Domnul.

Dar pe lângă aceste motive, aș dori să spun că în spatele tuturor acestor situații de împietrire, împotrivire și de înlăturare a Domnului Isus, este de fapt diavolul care își pune în aplicare planurile lui. El i-a ademenit pe cei din Israel să se împotrivească Domnului Isus atunci, și tot el este cel care îi învrăjbește pe oameni împotriva Domnului și astăzi. De aceea, dacă până acum ai avut motive pentru a te împotrivi Domnului Isus, astăzi este ziua cercetării pentru tine. Sa nu cumva să pierzi această ocazie, sau să mai găsești vre-un motiv în plus pentru a nu-L primi pe Domnul, fiindcă:

  1. Respingerea Domnului Isus a fost costisitoare

Respingerea Domnului Isus de către locuitorii Ierusalimului i-a costat foarte mult. Întâi de toate au pierdut binecuvântările pe care Domnul putea să le ofere. Au pierdut lucrurile care puteau să le dea pacea, viața, și veșnicia.  Despre această pierdere, Domnul Isus a spus:

” Dacă ai fi cunoscut și tu, măcar în acestă zi, lucrurile care puteau să-ți dea pacea! Dar acum ele sunt ascunse de ochii tăi.” Luca 19:42.

Pe lângă faptul că au pierdut binecuvântările și pacea pe care le oferea Domnul, cei ce au avut inima, casa și cetatea închisă pentru Mesia, au trebuit să suporte pedeapsa cauzată de necredința și împietrirea inimii lor. Despre această pedeapsă Domnul Isus a spus:

”Vor veni peste tine zile, când vrăjmașii tăi te vor înconjura cu șanțuri, te vor împresura, și te vor strânge din toate părțile: te vor face una cu pământul, pe tine și pe copiii tăi din mijlocul tău; și nu vor lăsa în tine piatră pe piatră, pentru că n-ai cunoscut vremea când ai fost cercetată” Luca 19:43-44.

Această pedeapsă grozavă, a venit peste Ierusalim și locuitorii lui, în anul 70 la cucerirea cetății de către armatele romane. Numai că distrugerea Ierusalimului a fost doar începutul durerilor anunțate de Domnul Isus, pentru cei din Israel. Pentru aceștia, au urmat aproape 2.000 de ani de exil, când au fost împrăștiați printre toate națiunile lumii. Iar cele mai grele momente, au fost în timpul holocaustului când aproape 6 milioane de evrei și-au pierdut viața. Într-un anume fel, în acest timp s-a împlinit rugăciunea pe care ei au rostit-o în timpul procesului Domnului Isus, când au spus:” Sângele lui să cadă asupra noastră și asupra copiilor noștri” Mat. 27:25

Însă , pe lângă prețul plătit aici, cea mai mare pierdere pe care locuitorii Ierusalimului și toți cei ce au venit după ei, este cauzată de faptul că având ochii, inima și cetatea închisă pentru Mesia, ei au pierdut veșnicia. L-au respins pe Cel ce este viața și au pierdut nu numai viața de aici, ci, și cea viitoare.

Te-ai gândit vreodată la prețul pe care îl plătești fiindcă și inima ta este închisă pentru Domnul? Știi cât de mare este prețul pe care îl vei plăti dacă nu-L ai pe Hristos în fața veșniciei? De aceea, acum în timp ce sărbătorim intrarea Domnului Isus în Ierusalim, eu mă rog ca El să intre prin credință și în viața ta, pentru ca împreună cu El să ai parte de binecuvântare deplină la sărbători și bucurie și fericire veșnică.

Pastor Dan Boingeanu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.