În linia întâi

0
195

 

În aceste zile când pandemia generată de COVID-19 a provocat multe îmbolnăviri și multe situații critice în care au ajuns cei infectați, i-am avut în atenție mai mult ca oricând pe cei din linia întâi, care sunt angajați să lupte împotriva acestei boli. Astfel, ne-am rugat pentru medici, asistente medicale, infirmiere, ambulanțieri, precum și pentru toți cei angajați în actul de salvare a celor bolnavi, și de reducere a numărului de îmbolnăviri.

Însă, stând acasă și urmărind lupta pe care cei calificați o duc împotriva pandemiei, parcă am uitat că și noi cei credincioși, suntem în linia întâi. Dacă personalul medical este în linia întâi, luptând împotriva virusului SARS-CoV-2, noi cei credincioși trebuie să fim în linia întâi, luptând împotrtiva păcatului și a puterii întunericului.

Dacă în acestă vreme suntem mulțumitori lui Dumnezeu de reușitele realizate în lupta împotriva coronavirusului de către echipele medicale, este firsc să ne întrebăm: cum putem avea reușite asemănătoare și chiar unele mult mai mari, în lupta împotriva păcatului și împotriva diavolului?

Pentru a ne bucura de aceste victorii, tot apostolul Pavel ne prezintă și strategia acestei lupte spirituale, arătând că:

1. Cei ce luptă în linia întâi în războiul spiritual știu cine este dușmanul

În acest sens, apostolul Pavel ne spune că: ”noi n-avem de luptat împotriva cărnii și sângelui, ci împotriva căpetenilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutății care sunt în locurile cerești.” Ef. 6:12.

Cu siguranță că ne amintim de faptul că la începutul pandemiei a fost o adevărată stare de confuzie și de greșeli în lanț, fiindcă cei din linia întâi nu știau cine este dușmanul. Nu știau ce fel de virus a creat pandemia, care sunt manifestările acestei boli nemaiîntâlnite, cine este pacientul zero, și mai ales ce tratamente sau vaccinuri sunt cele mai eficiente. Datorită acestor situații, mulți dintre cei din linia întâi s-au infectat, iar unii dintre ei chiar și-au găstit sfârșitul.

Acestă realitate a fost întâlnită și în anumite confruntări armate, când datorită faptului că cei angajați în luptă n-au mai știut cine este dușmanul, au scos săbiile și au luptat unii împotriva altora.

Un caz specific în acest sens s-a petrecut în vremea lui Ghedeon, când o coalitie de popoare, a venit să lupte împotriva Israelului. Mărimea acestei oștiri era comparată cu o mulțime de lăcuste, iar cămilele lor, erau asemănate cu nisipul de pe malul marii. Jud.7:12

Împotriva acestei armate, Dumnezeu la chemat să lupte pe Ghedeon, cel mai fricos tânăr din Israel, care de teama Madianiților, batea grâu într-un teasc. Pentru acestă luptă, el a adunat o armată de treizeci si două de mii de oameni. Numai că nu toți aceștia s-au dovedit a fi însă și buni ostași.

Când Ghedeon i-a întrebat dacă le este frică, douăzeci și două de mii dintre ei au spus da și s-au dus acasă. La al doilea test, cel al vegherii și al vigilenței, au mai plecat acasă alți nouă mii șaptesute dintre ostași. Făcând calculele, constatăm că pentru luptă au mai rămas doar 300 de soldați! Numai că în timpul nopții, au coborât în tabăra madianiților numai Ghedeon și slujitorul lui iar ceilați soldați înarmați doar cu trâmbițe și făclii dosite în ulcioare, au așteptat semnalul lui Ghedeon. La miezul nopții, aceștia au spart ulcioarele și au sunat din trâmbițe, strigând: ”Sabia Domnului și a lui Ghedeon!” Jud.7:20.

În învălmășeala care s-a creat, cei din tabăra madianiților, au scos sabia unul împotriva celuilalt și s-au măcelărit între ei până dimineață. Jud. 7:22.

În vremea aceasta de libertate și cei din linia întâi din armata lui Dumnezeu nu mai știu cine este dușmanul. De aceea întâlnim situații în care în biserici, pastorul luptă împotriva comitetului, comitetul împotriva pastorului, iar membrii se luptă între ei. In societate, lupta este și mai aprigă. Guvernanții luptă împotriva celor care i-au ales, iar cei guvernați împotriva autorității de care trebuie să asculte. Vrăjmașul este considerat cel ce are mai mulți bani, mai multe reușite, sau o poziție socială mai înaltă.

Cineva a definit politica fiind o luptă continuă timp de patru ani pentru a ajuta pe cineva să ajungă sus, și apoi o luptă de alți patru ani pentru a-l înlătura de la putere.

Numai că în vremurile acestea din urmă, întâlnim acestă luptă în care unul luptă împotriva celuilalt chiar și în anumite familii, în care copiii luptă împotriva părinților, iar părinții luptă împotriva copiilor.

Toți cei antrenați în aceste lupte nu mai știu de fapt care este dușmanul. N-ar trebui însă să fie așa, fiindcă noi nu avem de luptat împotriva ”cărnii și sângelui!”. Pentru noi adevăratul dușman este diavolul cu armatele lui. Cei ce sunt buni ostași în armata lui Dumnzeu și luptă în linia întâi, cunosc acest adevăr și nu se lasă păcăliți, chiar dacă vrăjmașul se deghizează deseori în îngeri de lumină. Apoi,

2. Cei ce luptă în linia întâi în războiul spiritual, poartă un echipament adecvat

În lupta împotriva coronavirusului, cei din linia întâi, trebuie să aibă combinezon, mască, vizieră, ochelari, mănuși, și trebuie să respecte reguli foarte stricte privind igienizarea și dezinfectarea. Orice neglijență și orice omitere privind acest echipament le poate cauza înbolnăvirea sau chiar moartea.

Dar și în lupta spirituală este nevoie de un echipament adecvat. Acest echipament este de fapt, o armură spirituală, formată din centura adevărului, platoșa neprihănirii, scutul credinței, coiful mântuirii și sabia Duhului Lui Dumnezeu! Efeseni 6:13-17.

În cartea Apocalipsa descoperim câteva biserici din Asia Mică, cărora le lipseau părți importante din această armură spirituală, fapt care le-a pricinuit înfrângeri severe, sau chiar moartea spirituală. Ap.2-3.

Din acest echipament spiritual ție ce-ți lipsește? Dacă diavolul ar iniția un atac împotriva ta, care îți este zona vulnerabila? Bisericii din Efes îi lipsea dragostea, celor din Pergam le lipsea Adevărul, iar celei din Tiatira le lipsea credința. Bisericii din Sardes îi lipsea viața, iar Biserica Laodicea nu-L mai avea pe Hristos.

Fecioarelor neânțelepte le lipsea uleiul din candele, fără de care toate celelalte părți ale echipamentului spiritual au fost fără valoare. Caracteristic vremurilor din urmă este lipsa dragostei Mat.24:12 și lipsa credintei. Luca 18:8. Ca să poți avea biruință împotriva păcatului și împotriva diavolului, trebuie să fii îmbrăcat cu această armură spirituală și să nu-ți lipsească nimic. Apoi,

3. Cei ce luptă în linia întâi în războiul spiritual, țin legătura cu baza

Cei ce luptă împotriva pandemiei generate de coronavirus țin legătura cu ceilalți colegi și cu virusologi și cercetători din diferite domenii medicale, din țară și din străinătate. În acest fel sunt informați despre acțiunile virusului, greșelile care trebuie evitate, și factorii care conduc la stoparea răspândirii virusului și vindecarea mai rapidă a bolilor pe care acesta le generează. Fără acestă legătură, cu siguranță că informațiile ar fi mai puține, greșelile mai multe, și reușitele mult întârziate.

Dar și în lupta din linia întâi din războiul spiritual, oricât de instruit si de bine echipat ar fi, un bun ostaș din armata spirituală a lui Dumnezeu, va câstiga biruința numai dacă păstrează legatura cu baza!

Apostolul Pavel descopera acest secret celor din Efes, spunându-le: ”Faceți în toata vremea, prin Duhul, tot felul de rugăciuni și cereri.” Efeseni 6:18.

Un soldat care a întrerupt comunicarea cu comandantul său si cu ceilalți colegi, care a ajuns să rătăcească pe câmpul de luptă, este o victimă sigură, nu-i așa? Diavolul a reușit să întrerupă prin păcat comunicarea omului cu Dumnezeu și legătura omului cu semenii săi. Deși această legătură a fost restabilită prin Hristos, sunt așa de mulți cei care încă o neglijează. De aceea, viața de rugăciune personală este tot mai anemică. Iar în biserici, rugăciunea a ajuns sa fie slujirea cea mai plictisitoare.

Subliniind valoarea legaturii cu Dumnezeu prin rugaciune, apostolul Pavel folosește imperative care indică o masură întreagă: faceți (incluzându-i pe toți), în toată vremea (marcând timpul), tot felul de rugăciuni (descriind varietatea), cu toată stăruința (menționând dedicarea) și pentru toți sfinții (arătând motivația). Efeseni 3:18.

De cine asculți în viața de fiecare zi, și cu cine te însoțești în lupta spirituală? Sfânta Scriptură arată că cine se încrede în oameni, sau se bazează pe cai și pe cară, nu pot să stea în picioare și nici să câștige biruința. De aceea lasă-mă să te întreb: ce lucruri împiedică sau bruiază legătura ta cu cerul? Cât de des și cât timp te rogi? De când n-ai mai primit un răspuns din partea lui Dumnezeu? Cine sunt tovarășii tăi de luptă?

Trebuie să știi că oricât de echipat ai fi, numai legătura cu Dumnezeu te poate face biruitor în lupta spirituală. Dacă ai fost atent, toate armele spirituale enumerate de apostolul Pavel sunt de apărare nu de atac, fiindcă biruința este deja câstigată prin jertfa Domnului Isus.

Prin jertfa de pe cruce, El a dezbrăcat domiile și stăpânirile întunericului, făcându-le de ocară înaintea lumii. Col. 2:15. Iar această biruință ne este dată și nouă în Numele Lui.

Nu uita că ești chemat să fii un bun ostaș în armata Domnului, care să lupți în linia întâi. Dacă îți este frică, ai dezertat, sau ai fost învins, există șansa să ajungi victorios. Dacă ai pierdut o luptă, nu te lăsa învins. Tu trebuie să câștigi războiul! De aceea, luptă împotriva adevăratului dușman, fii echipat cu o armură spirituală completă și ține legătura cu baza prin rugăciune, și vei fi mai mult decât biruitor în Numele Domnului Isus.

Pastor Dan Boingeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.