HRISTOS LA UȘĂ

0
136

 

În aceste zile când din cauza carantinei suntem izolați în casă, ni se spune mereu și mereu că pericolul este la ușă. Acest pericol așa cum știm, este cauzat de virusul COVID-19, care a generat deja o stare de pandemie. Însă, pe lângă pericolul generat de coronavirus, la ușa inimii, pândește un pericol și mai mare, care este generat de păcat. De acest pericol a fost înștiințat Cain, căruia Dumnezeu i-a spus:

“Pentru ce te-ai mâniat şi pentru ce ţi s-a posomorât faţa? Nu-i aşa? Dacă faci bine, vei fi bine primit; dar dacă faci rău, păcatul pândeşte la uşă; dorinţa lui se ţine după tine, dar tu să-l stăpâneşti.” Gen.4:6-7

Cain n-a rezistat ispitei păcatului, ci, prefăcându-se că are nevoie de ajutor, l-a chemat pe fratele lui Abel la câmp, si l-a omorât.

Numai că pe lângă pericole și păcat, la ușa inimii și la ușa istoriei, așteaptă și o prezență divină, care dorește să ne ofere binecuvântările pe care ni le-a pregătit. Pentru ca să nu pierdem aceste binecuvântări, trebuie să fim conștienți de:

1. Realitatea prezenței Domnului Isus la ușă

Știm că Domnul Isus este la ușă, fiindcă aceasta este ceea ce ni se spune prin Cuvântul Scripturii. În scrisoarea adresată Bisericii Laodicea, însuși Domnul Isus a spus: ”Iată Eu stau la uşă şi bat. Dacă aude cineva glasul Meu şi deschide uşa, voi intra la el, voi cina cu el, şi el cu Mine.” Ap.3:20

Această declarație arată că la ușa inimii celui păcătos, care și-a umplut viața cu tot ceea ce nu merită, stă Domnul Isus, care așteaptă să i se deschidă.

Numai că Domnul Isus este și la ușa istoriei. Înainte de a se înălța la cer, El a promis că se va întoarce, iar timpul revenirii sale este aproape. Acest fapt este descoperit prin atenționarea:

”De la smochin învăţaţi pilda lui: când îi frăgezeşte şi înfrunzeşte mlădiţa, ştiţi că vara este aproape. Tot aşa, şi voi, când veţi vedea toate aceste lucruri, să ştiţi că Fiul omului este aproape, este chiar la uşi.” Mat.24:32-33

Faptul că Domnul Isus este la ușa inimii celui păcătos, este o dovadă a dragostei lui Dumnezeu care a cobărât până la starea în care am ajuns prin păcat. El a venit și stă la ușa inimii nu ca să ne pedepsească, ci, în mila și în îndurarea Lui, așteaptă cu răbdare ca cel păcătos să-I deschidă.

Faptul că Domnul Isus stă la ușa inimii, descoperă însă și nepăsarea și indiferența celui păcătos, care se complace în starea de egoism și păcat, ținându-L pe Hristos afară. Nu poate fi găsită o imagine mai sugestivă decât cea care îl prezintă pe Hristos la ușa încuiată pe dinăuntru, a inimii celui păcătos, care să prezinte într-un mod mai evident contrastul dintre dragostea lui Dumnezeu și păcătoșenia omului.

Nu cumva această imagine te reprezintă? Ți-ai luat viața în propriile mâini și ai trăit așa cum ți-ai dorit; numai că în tot acest timp, Hristos a așteptat la ușă!

Hristos la ușa istoriei descoperă credincioșia Lui, care împlinește întocmai ceea ce a spus, dar și mila și îndurarea Lui, care a întârziat și nu a venit până acum, fiindcă te așteaptă și pe tine. În acest sens, apostolul Petru spune:

”Domnul nu întârzie în împlinirea făgăduinţei Lui, cum cred unii; ci are o îndelungă răbdare pentru voi şi doreşte ca niciunul să nu piară, ci toţi să vină la pocăinţă.” 2 Pet.3:9

După ce ne-am familiarizat cu tablourile care îl reprezintă pe Hristos la ușa inimii și la ușa istoriei și am înțeles semnificația acestora, trebuie să descoperim și:

2. Dovada prezenței Domnului Isus la ușă

Prezența Domnului Isus la ușă este confirmată de faptul că El bate și își anunță venirea. Bisericii din Laodicea, Domnu Isus i-a spus: ”Iată eu stau la ușă și bat”, identificând astfel atât prezența Sa la ușă, cât și dovada acestui fapt. El bate prin glasul conștiinței care ne mustră, și ne răpește pacea și bucuria, atunci când am păcătuit, sau, prin Cuvântul Scripturii, care ne cercetează și ne vorbește în mod direct, potrivind mesajul pe care îl citim, sau auzim, cu starea în care suntem.

Apoi, Domnul Isus bate prin evenimentele vieții prin care a rânduit să trecem, și prin experiențe personale specifice: vise, vedenii, sau prin confruntare directă, atunci când ni se arată în mod personal.

Cred că fiecare dintre noi am auzit bătaia Domnului Isus, care a fost exprimată când într-un fel când în altul, numai că foarte mulți oameni nu iau seama la modul în care El vorbește. Pun evenimentele cu care se confruntă pe seama hazardului, a soartei, a norocului, sau a ghinionului. Cei ce procedează în acest fel, merg din rău în mai rău, își împietresc inima, își adorm conștiința și devin insensibili și indiferenți la bătăile dragostei lui Dumnezeu, zădărnicind astfel pentru ei vremea harului. Dacă te numeri printre aceștia, astăzi este timpul potrivit să-L primești pe Hristos în inima și viața ta.

Pentru a anunța momentul revenirii Sale, Cel ce stă la ușa istoriei, ne atenționează prin proorociile biblice care se împlinesc sub ochii noștri, prin evenimentele istorice la care suntem martori, și prin încercările prin care trecem. În acest sens poporul Israel ne este o mărturie vie prin faptul că a reînviat ca națiune după ce mai mult de 1900 de ani în care cei din Israel au fost împrăștiați printre toate națiunile lumii, la 14 mai 1948, Israelul s-a constituit ca stat și și-a proclamat independența. În prezent după 72 de ani de la constituirea ca stat independent, această națiune este binecuvântată de Dumnezeu. Acum cei din Israel se bucură de pace și prosperitate, Ierusalimul este recunoscut ca o capitală indivizibilă a statului Israel, și se pregătesc pentru un tratat de pace cu palestinienii și pentru reconstrucția templului și reânceperea vieții religioase, prin aducerea jertfelor rânduite de Dumnezeu pentru ei prin Moise. În acest sens măslinul pomenit de Domnul Isus a înfrunzit!

Însă, pe lâgă ceea ce se întâmplă în Israel, suntem anunțați de faptul că Hristos este la ușa istoriei, și de evenimentele pe care le trăim. Astfel în aceste zile auzim despre războaie și

suntem încercați de fenomene naturale care sunt mult mai violente și mai frecvente ca până acum, precum: uragane, cutremure, foamete și pandemii. Pandemia generate de COVID-19 prin care trecem în prezent, care va fi urmată de o criză financiară, foamete și o intensă monitorizare și îngrădire, este un puternic semnal care anunță că revenirea Domnului Isus este la ușă.

Dacă nu ai auzit până acum acest semnal al deșteptării nu amâna întoarcerea la Dumnezeu și pregătirea pentru întânirea cu Domnul Isus, având ca motivație și:

3. Oportunitatea prezenței Domnului Isus la ușă

Prezența Domnului Isus la ușa inimii este o mare binecuvântare. El bate și așteaptă să ne ofere mîntuirea. Prezentând această ofertă, Bisericii Loodicia, Domnul Isus i-a spus: ”Dacă aude cineva glasul Meu şi deschide uşa, voi intra la el, voi cina cu el, şi el cu Mine.” Ap.3:20

Potrivit acestei declarații înțelegem că oferta Domnului înseamnă izbăvire, părtășie și împlinire, fiindcă cei ce stau la masa cu Domnul, au parte de toate aceste binecuvântări. A deschide ușa pentru Domnul Isus înseamnă nu numai a crede în El și a-L accepta ca domn al vieții tale, ci, și a te pocăi de păcatele tale și a accepta oferta Domnului și a umbla în ascultare de El. Subliniind acest fapt, Domnul Isus a spus Bisericii Laodicea:

”Te sfătuiesc să cumperi de la Mine aur curăţat prin foc, ca să te îmbogăţeşti; şi haine albe, ca să te îmbraci cu ele şi să nu ţi se vadă ruşinea goliciunii tale; şi doctorie pentru ochi, ca să-ţi ungi ochii şi să vezi. Eu mustru şi pedepsesc pe toţi aceia pe care-i iubesc. Fii plin de râvnă, dar, şi pocăieşte-te!”

Dacă prezența Domnului Isus la ușa inimii este o mare oportunitate pentru cei păcătoși, prezența Domnului Isus la ușa istoriei, este o mare oportunitate pentru cei credincioși. Pentru toți cei pregătiți să-L întâlnească pe Domnul, adică, pentru cei ce au trăit o viață de biruință în numele Lui, rămâne aceeași măreață promisiune care a fost adresată biruitorilor din Biserica Laodicea:

”Celui ce va birui îi voi da să şadă cu Mine pe scaunul Meu de domnie, după cum şi Eu am biruit şi am şezut cu Tatăl Meu pe scaunul Lui de domnie.”

Ce oportunitate; să domnești împreună cu Hristos veșnicia întreagă! Dacă îți dorești această binecuvântare deschide ușa inimii pentru Domnul Isus și fii pregătit să-i ieși înainte atunci când El va deschide ușa istoriei și va veni în slavă. Să nu întârzii însă momentul acestei decizii, ca nu cumva să te trezești venit prea târziu, asemenea celor cinci fecioare neînțelepte. Acestea fiindcă nu erau pregătite pentru întâmpinarea Mirelui, au rămas la ușă.

Cea mai mare durere este să fii la ușă, dar nu înăuntru, ci, afară, unde va fi plânsul și scrâșnirea dinților. De aceea, deschide-ți ușa inimii pentru Hristos acum, pentru ca El să deschidă ușa slavei cînd va veni pe norii cerului și pentru tine!

Pastor Dan Boingeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.