Viata de familie – Lectia 1

1
1116

Lectia 1

IMPORTANțA FAMILIEI

Verset de memorat:

Domnul Dumnezeu a zis: “Nu este bine ca omul să fie singur; am să-i fac un ajutor potrivit pentru el.” Genesa 2:18

Adevăr central:

Familia este creată de Dumnezeu și este cadrul în care are loc împlinirea omului și dezvoltarea lui normală, fiind temelia societății.

Introducere:

Această primă lecție are menirea de a redescoperi locul pe care îl are familia de la geneza ei.
Familia este la fel de veche ca și pământul. Ea este ideea lui Dumnezeu, proiectul lui Dumnezeu și e menită să se manifeste după Voia lui Dumnezeu. Când Biblia vorbește de om, se referă la bărbat și femeie în relație unul cu celălalt.
Familia devine apoi elementul de stabilitate socială. Relațiile din cadrul ei dau tonul relațiilor din societate. Stabilitatea ei determină stabilitatea societății.

1. Intenția lui Dumnezeu

Când este vorba de familie, nimeni nu trebuie să subestimeze importanța ei. Dumnezeu se grăbește să-i descopere lui Moise în Genesa, locul important pe care îl are familia în planul Său. În 25 de versete prezintă întreaga creație ca un cadru în care este așezată familia. Patruzeci și două de versete din primele trei capitole ale Scripurii descriu omul și familia lui. Dumnezeu a dorit să ne spună că toată creația este subordonată ideii de familie.
Tomas Holmes după 25 de ani de studiu al efectelor de stres asupra individului ajunge la concluzia că primele trei sunt: (1) moartea partenerului, (2) divorțul și (3) separarea maritală . Relațiile destinate să fie cele mai puternice sunt în cadrul familiei. Așa suntem structurați!
Dumnezeu a intenționat să ofere omului împlinire prin căsătorie. De fapt singurul lucru căruia Adam i-a simțit lipsa a fost familia, respectiv soția. Acesta a fost rolul exercițiului dat omului de a numi viețuitoarele. Toate aveau partener, Adam însă, nu. “Dar pentru om nu s-a găsit nici un ajutor care să i se potrivească” (Genesa 2:20). Adam a trebuit să își dorească un partener, un ajutor, să simtă nevoia după el, așa încât să-l poată prețui ca atare. Dumnezeu i-a oferit bărbatului împlinirea prin ajutorul potrivit. Ea va alunga singurătatea lui, fiindu-i partenera cu care se va bucura, care-l va întregi și cu care vor crește, se vor înmulți, vor umple pământul și-l vor stăpâni.
Frumusețea întemeierii primei familii a constat, nu doar în faptul că Dumnezeu a creat femeia, ci și în faptul că Adam a recunoscut acest lucru: “Ea se va numi femeie pentru că a fost luată din om” (Genesa 2:23). Adam a înțeles că Eva nu fusese ascunsă pe undeva prin grădină, ci Dumnezeu a creat-o pentru el. În acel moment, în prezența lui Dumnezeu și a Evei, Adam a avut acea stare râvnită și astăzi de mulți oameni. Este starea de împlinire, de bine spiritual și relațional, de binecuvântare cerească.

2. Locul familiei

Familia stă în locul cel mai strategic din lume fiind la baza societății! Dacă membri ei sunt sănătoși, uniți, spirituali, împliniți, societatea este sănătoasă, unită, spirituală, împlinită. Adevărul este că nu putem avea o societate sănătoasă fără familii sănătoase. Cu toate acestea, nu putem avea familii sănătoase fără Dumnezeu. Geneza 3 este un exemplu clar al familiei care acționează fără Dumnezeu.
Nimeni nu poate fi așa de ignorant încât să creadă că viața lui de familie este o problemă care îl afectează doar pe el. Da, familia își are zona ei privată, dar fiecare membru pleacă din sânul ei cu atmosfera din ea. Astfel, noi “trădăm” prin viața noastră socială, valorile familiei din care facem parte. Și aceasta nu doar pentru prezent, ci și pentru viitor.
Fiecare familie lasă o moștenire generațiilor viitoare. S-au luat în studiu două persoane care au avut raportări diferite la Dumnezeu și la familie: primul, Max Jukes, care nu a fost în viața lui la biserică trăind după valori diferite de cele creștine și căsătorit cu o femeie asemenea lui. Al doilea, Jonathan Edwards, a fost un credincios predicator, căsătorit cu o soție evlavioasă. Iată rezultatul acestui studiu :

Max Jukes Jonathan Edwards
Din 1026 descendenți studiați:
– 300 au murit prematur;
– 100 au fost deținuți;
– 190 au ajuns prostituate;
– 100 au devenit alcoolici.
Statul New York a cheltuit pentru ei 6.000.000 dolari. Din 729 descendenți studiați:
– 300 au devenit predicatori;
– 65 profesori universitari;
– 13 autori de cărți bune;
– 3 membrii în guvern;
– un vice-președinte al
Statelor Unite ale Americii.

Care a fost diferența dintre cei doi?
Relația cu Dumnezeu și raportarea la familie. Unul a ascultat de Dumnezeu, a fost fericit și a fericit și pe alții. Celălalt nu a ascultat de Dumnezeu, a fost nefericit și a nenorocit și pe alții.
Un alt exemplu grăitor este Imperiul Roman. Printre cele cinci motive ale destrămării lui, se numără și “uzurparea demnității și sanctității familiei”. Iată o descriere a situației de atunci:

Creșterea bogăției și corupția politicienilor a fost conjugată cu pierderea moralității și a legăturii maritale. În ciuda competiției crescânde dintre bărbat și femeie, prostituția a continuat să înflorească … Adulterul era așa de obișnuit încât nu mai atrăgea atenție, cu excepția motivelor politice și practic fiecare femeie înstărită avea cel puțin un divorț. … o nouă libertate a frânt disciplina familiei antice.

Dumnezeu a anunțat această realitate încă de pe timpul lui Daniel (Daniel 2:40-43). Chipul cel mare avea picioarele și degetele de la picioare din lut și fier. Oameni “uniți” în relații care nu pot rezista. O asemenea societate formată din fire de nisip nu poate dăinui.
Devine clar pentru fiecare om că familia este extrem de importantă deoarece:
– Dumnezeu a creat-o;
– este cadrul ideal pentru împlinirea omului;
– are influența cea mai mare în biserică și societate.

ACUM ȘTII

Ce îi lipsea lui Adam înainte de creierea Evei?
______________________________________________

Care a fost intenția lui Dumnezeu cu omul?
______________________________________________

Viața de familie este o problemă privată?
_______________

Explicați răspunsul.
__________________________________________________________________

PROIECT

a. Dacă nu ești căsătorit

• Se aseamănă ideea ta despre familie cu cea a lui Dumnezeu?

• Vrei să fii o persoană care să trateze căsătoria cu toată responsablitatea?

• Dacă da, ce faci practic pentru aceasta?

b. Dacă ești căsătorit, discută cu partenerul:

• Care argument cu privire la viața de familie te ajută să înțelegi mai mult importanța ei;

• Seriozitatea familiei tale;

• Responsabilitatea față de copiii familiei care duc în afara casei atmosfera de acolo.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.