Rugati-va pentru Turcia

2
63

Turcia

Date geografice:
suprafața-779,452 km2
străbate două continente-3% Europa si 97 % Asia deține controlul asupra
strâmtorilor Bosfor și Dardanele, două legături importante între Marea Neagră și
Mediterană
populația :66,590,940 locuitori
capitala-Ankara (3,25 milioane locuitori)
Populația : Turci- 76-80%- un popor din centrul Asiei care, de la începutul secolului al 11-lea, a cucerit și acaparat populația indigenă.Deși din punct de vedere etnic sunt foarte diverși, turcii au o cultură destul de omogenă.
Kurzi- 14-20%- un popor indo-iranian stabilit în părțile sudice ale podișului Anatoliei, care provin din vechile triburi medite.Mulți kurzi folosesc ca limbaj primar, limba turcă.
Arabi- 1,8%
Minorități musulmane- 1,8%
Refugiați- 1,3%( iranieni, bulgari turci, refugiați din părțile Asiei centrale)
Limbajul : limba oficială este limba turcă.În Turcia există un total de 36 de dialecte diferite, în șapte din acestea a fost tradusă Biblia, în cinci dialecte a fost tradus Noul Testament, iar în alte cinci au fost traduse doar porțiuni din Biblie.

Economie : turismul, agricultura și industria sunt cele mai importante componente în economia acestei țări.Inflațiile ce au avut loc în anii ’90 și 2000, precum și cutremurul devastator din anul 1999 au încetinit în mod considerabil dezvoltarea economiei.Economia acestei țării este în curs de modernizare în vederea unei aderării în cadrul Uniunii Europene.Turcia este una din cele mai sărace state ale Europei, însă reprezintă cea mai bogată și dezvoltată națiune turcică din vestul și centrul Asiei.
Politică : Imperiul Otoman se întindea de-a lungul Africii de Nord, Arabiei, vestul Asiei și sud-estul Europei.Decimarea și fărâmițarea sa din timpul celui de-al doilea război mondial au dus la o revoluție ce a reprezentat nașterea statului turc modern și formarea unei republici sub conducerea lui Atatürk.Perioade de presiune militară și dezordine socială au dus la înființarea unui guvern democratic în anul 1983.Turcia este un stat membru al NATO ;se află în conflict cu un alt stat membru NATO, Grecia, datorită unor conflicte istorice și drepturi teritoriale în marea Egee, precum și împărțirea teritorială a Ciprului.Deasemenea, se excercită numeroase presiuni asupra minoritătii de kurzi.Conflictele dintre guvern și separatiștii kurzi ,care a cauzat mortea a 30.000 de persoane în partea sudică a țării, s-au diminuat considerabil după anii 1999.Legăturile economice cu Europa, legăturile culturale cu Asia centrală, conflictele din Irak și Balcani au accentuat importanța strategică a Turciei.Există tensiuni cu aproape toate statele vecine ale țării.

Religie : Imperiul otoman turc a fost “˜păzitorul’ tuturor locurilor sfinte ale Islamului și protectorul lor.În urma puternicelor reforme ale anilor 1920, Turcia a devenit în mod oficial un stat secular.În perioada care a urmat, Islamul a căpătat o foarte mare importanță politică.Cu toate că există prevederi constituționale ce garantează libertatea religiilor, se pare că acest drept este încălcat în mod abuziv. ;s-au înregistrat multe cazuri de discriminare și harțuire a minorităților religioase.

Religii Populație % Aderenți Creștere anuală
Musulmani 99.64 66,351,213 +1.7 %
Creștini 0.32 213,091 +3.7 %
Evrei 0.04 26,636 +1.7 %

Motive de rugăciune :

1.Turcia este una din cele mai mari națiuni neevanghelizate.Cu peste 1000 de ani în urma această țară era considerată un adevărat bastion al creștinismului, dar acum a devenit un propagator al Islamului.Foarte puțini oameni din cei 66 de milioane au auzit evanghelia.

2.Obstacolele care stau înaintea propovăduiri evangheliei și care constau în prejudicii și resentimente din partea locuitorilor.

3.Bisericile evanghelice din Turcia ““Consiliul Protestant Turc ;părtășie puternică și unită între creștini ;curaj în persecuții ;perseverență;recunoaștere legală a bisericii protestante

4.Viziune pentru viitorul lucrarii de răspândire a evangheliei ““unul din scopurile bisericii protestante este ca până în anul 2005 să se formeze biserici în 50 din cele 80 de provincii ale țării.

5. Kurzi, care reprezintă o majoritate în 16 provincii din sud-estul Turciei ““o încetare completă a ostilităților; reabilitare culturală a minorității de kurzi ;nevoia plantării de biserici în mijlocul acestei comunități.

6.Lucrarea misionară începută în anii 1821, care s-a îndreptat asupra minorităților ne-musulmane în speranța că ,prin aceștia, populația musulmană va fi evanghelizată.Din 1960, datorită rugăciunilor puternice și efortului depus de misionari sămânța evangheliei a început să rodească și în inimile musulmanilor.

2 COMENTARII

  1. va rog sa va rugati pt pascovici denis sai dea dumnezeu sanatate si intelepciune si putere si credinta parintilor va multumesc si DOMNUL sa va binecuvanteze amin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.