Viata de huzur – ex. lui Samson

2
233

Jud.14:1-20 (Rom.12:12)

I Contextul lectiei

Adolescenta este o vreme a provocarilor. În aceasta perioada, încep cele mai mari lupte spirituale. Pentru Iosif, lupta spirituala din perioada adolescentei, a fost generata de ispita imoralitatii. Tinerii din Babilon au trebuit sa lupte cu provocarile si ofertele lumii, iar fiul risipitor a platit pretul pentru deciziile gresite, care l-au atras într-un anturaj nepotrivit. Urmarindu-l pe Samson, putem observa ca pentru el, provocarea adolescentei a fost cauzata de viata de huzur. Înteleg prin aceasta, o viata de trândavire , de lenevie si împlinire egoista . Afirmatia care defineste cel mai bine viata lui Samson este “superficialitatea!”

Samson a fost un copil special, pentru ca nasterea lui a fost anuntata de “Ingerul Domnului”, atât mamei cât si tatalui sau .(Jud.13:3-4 si 8-10) Putini copii mentionati de Sfânta Scriptura, s-au bucurat de aceiasi oportunitate .Printre acestia îi putem numi pe : Isac ( Gen.15:1-6 ; 18:1-15), Ioan Botezatorul (Luca 1:5-15) si Domnul Isus ( Luca 1:26-38 ; Mat.1:18-25) . Fiecare dintre acestia, au fost oameni mari ai lui Dumnezeu (în cazul Domnului Isus el este chiar Fiul lui Dumnezeu), care au avut o viata si-o misiune deosebita. Samson, nu s-a ridicat însa la înaltimea acestora, desi a crescut într-o familie deosebita.

Când au primit înstiintarea lui Dumneuzeu, atât mama cât si tatal sau, au dorit sa se asigure ca ceea ce li s-a spus este adevarat. De aceea au cerut lui Dumnezeu sa le mai vorbeasca înca odata.(Jud.13:1-14) Dupa ce au primit aceasta reconfirmare, parintii lui Samson, au împlinit tot ceea ce li sa-a cerut, fiind gata sa aduca o jertfa de multumire, chiar daca înca nu stiau cine este cel cu care au vorbit.( Jud.13:15-23).

Samson a fost un copil deosebit si pentru faptul ca Dumnezeu însusi avea un plan pentru viata lui. El era solutia lui Dumnezeu pentru izbavirea Israelului de sub stapânirea Filistenilor.(Jud.13:1) De aceia, trebuia sa fie “închinat Domnului” (sa traiasca ca Nazireu) din pântecele mamei, si pâna în ziua mortii lui. (Jud.13:5 -7). Pentru Samson Dumnezeu si-a aratat credinciosia, prin faptul ca în copilarie i-a daruit binecuvântarea , si Duhul lui Dumnezeu a început sa-i stapânesca viata.(Jud.13:24-25)

În ciuda acestor privilegii, în loc sa traiasca ca “Nazireu”, Samson a ales sa duca o viata de huzur, tratând cu superficialitate Cuvântu lui Dumnezeu si responsabilitatile ce le avea , urmarind mai degraba o împlinire egocentrica decât planul lui Dumnezeu.

II. Continutul lectiei ““ Viata de huzur ““ (ex. Samson)

Pentru ca si în acesta perioada, întâlnim aceiasi atitudine de superficialitate, este important sa luam în considerare efectele acestei atitudini în cazul lui Samson, si sa traim la înaltimea chemarii lui Dumnezeu, pentru ca sa putem avea parte de binevuvântare, în viata personala, în familie si în slujirea ce ne-a fost încredintata.

a.Traind o viata de huzur, Samson s-a descalificat ca “nazireu”

Viata de “nazireu” (om închinat Domnului) implica ascultare si supunere deplina. Un “nazireu” trebuia sa împlineasca întocmai Cuvântul Scripturii, fiind dedicat lui Dumnezeu pentru tot timpul cât a facut acesta juruinta. (Num.6:1-12) Parintii lui Samson sunt pentru noi,un bun exemplu în acest sens. Dupa ce au cunoscut voia lui Dumnezeu, acestia au împlinit-o întocmai.

Când însa Samson s-a facut mare, a calcat rând pe rând toate restrictiile impuse. El nu numai ca s-a atins de un mort, dar a si mâncat miere din trupul leului pe care l-a ucis.(Jud.14:6-9) Ajungând la Timna pentru momentul casatoriei sale, Samson a organizat o petrecere de spate zile, asa cum faceau tinerii din acea vreme.(Jud. 14:10-20) Iar pe genunchii Dalilei si-a deschis toata inima, dezvaluindu-i acesteia ca îsi va pierde puterea, atunci când parul capului îi va fi ras. (Jud.16:16-21)

Câta neglijenta în împlinirea Cuvântului lui Dumnezeu! Deoarece n-a luat în serios chemarea lui Dumnezeu, Samson s-a descalificat ca “nazireu”, pentru ca s-a atins de un mort, a baut vin si-a acceptat sa-i fie tuns parul. El a fost ispitit sa vada ce este dincolo de limitele anuntate de Cuvântului lui Dumnezeu. Permitându-si însa aceasta libertate, a pierdut pozitia spirituala dorita de Dumnezeu .

Sunt si astazi adolescenti care doresc sa coboare nivelul de neprihanire , încercând lucruri dincolo de voia lui Dumnezeu. Cei ce-si permit aceasta libertate , mai devreme sau mai târziu, vor trebui sa raspunda pentru atitudinile lor. Înteleptul Solomon ne atentioneaza în acest sens spunând :” daca ai facut o juruinta lui Dumnezeu, nu zabovi s-o împlinesti , caci Lui nu-i plac cei fara minte; de aceea împlineste juruinta pe care ai facut-o ! ” ( Ecl.5:4)

b.Traind o viata de huzur, Samson a esuat în viata de familie

Samson a tratat în mod superficial nu numai Cuvântul lui Dumnezeu, ci si modul de întemeiere a familiei.Cele mai mari responsabilitati ale vietii, el le-a privit ca o joaca. De aceea ,la întemeierea familiei, n-a pus pret pe neamul, familia, sau caracterul aceleia pe care si-a dorit-o sotie (Jud.14:2-3), fiind interesat doar de aspectul fizic al acesteia . (Jud.14:1si 16-18). A nesocotit sfatul parintilor(Jud.14:3) si voia lui Dumnezeu pentru cei din Israel (Deut.7:1-5), dorind sa se casatoreasca nu pentru a gasi fericirea si împlinirea vietii, ci mai degraba pentru a avea un prilej de cearta cu Filistenii . (Jud.14:4)

Chiar daca a avut permisiunea lui Dumnezeu, mergând pe acest drum al deciziilor gresite, Samson na-a avut reusita si binecuvântare. Sarbatoarea nuntii lui, s-a transformat într-o disputa pentru dezlegarea unei ghicitori. În timpul ospatului, cea pe care a ales-o de sotie, a plâns tot timpul, facând jocul invitatilor si-a celor din neamul ei. (Jud.14:16-17) Desi începuta în sarbatoare, nunta lui Samson s-a încheiat cu 30 de servicii de înmormântare, iar cei ce trebuiau sa ramâna împreuna pentru tot restul vietii , au plecat fiecare acasa. (Jud.14:19-20).

Acesta n-a fost însa singurul esec pe care Samson l-a trait în viata lui de familie. Stapânit de insticte carnale , el a mai iubit o femeie imorala în Gaza si o alta femeie în valea Sorec.(Jud.16:1-4). Urmarind experienta vietii lui de familie, putem spune ca cel ce-a început rau, sfârseste dezastruos, fiindca ce soeamana omul, aceia va si secera ! (Gal.6:7-8)

c. Traind o viata de huzur, Samson a cunoscut durerea înfrângerii

Samson a fost rânduit de Dumnezeu sa fie un mare erou national, care sa aduca izbavirea Israelului de sub dominatia Filistenilor. Desi a repurtat anumite succese, biruinta lui n-a fost niciodata deplina. Succesele lui au fost mai degraba razbunari personale, decât biruinte ale poporului lui Dumnezeu. Cu toate ca a omorât 30 de tineri la Ascalon (Jud.14:19), sau o mie de filisteni, folosind ca arma o falca de magar(Jud.15:9-17), iar la bnchetul oferit în cinstea lui Dagon, au murit mai multe mii de oameni, stapânirea filistenilor era departe dea-a fi înfrânta.(Jud 16:17)

Datorita greselilor savârsite, cel chemat de Dumnezeu sa fie izbavitorul lui Israel, a ajuns sa guste el însusi durerea înfrângerii. Glumind cu pacatul si cu secretele vietii sale, Samson si-a pierdut puterea, libertatea, vederea, demnitatea si viata .(Jud. 5-21) Numai mila si îndurarea lui Dumnezeu, care i-a ascultat ultima rugaciune, a facut ca moartea lui , sa însemne si-o mare razbunare (Jud.16:22-30) Pentru ca toti cei ce privesc responsabilitatile vietii cu aceiasi superficialitate, vor fi descalificati privind chemarea lui Dumnezeu, trebuie sa traim cu responsabilitate si sa umblam în voia lui Dumnezeu, împlinind cu credinciosie orice slujire.

III. Întrebari pentru discutie

De ce Samson a fost un copil special ?
Care au fost domeniile în care Samson a esuat ?
De ce a gustat Samson acest esec?
– Ce domenii sunt privite cu aceisi superficialitate astazi ?
Definiti ce înseamna “nazireu” si cum se aplica aceasta chemare astazi?
De ce suntem atrasi mai degraba de viata de huzur, decât de cea de “nazireu” ?
Ce credeti ca ar trebui sa faca parintii, pentru ca fii lor sa nu se asemene lui
Samson ?

Pastor Dan Boingeanu

2 COMENTARII

  1. “la întemeierea familiei, n-a pus pret pe neamul, familia, sau caracterul aceleia pe care si-a dorit-o sotie”
    In contextul lui Samson e valabil dar astazi, inafara faptului ca orientarea trebuie sa fie in cadrul “familiei lui Dumnezeu” ati vrea sa sugerati si altceva,?… asa pare sa se inteleaga…caracter da, dar neam, familie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.