Trezitea spirituala conditia misiunii

0
83

Text : Ezechiel 37:1-14
Subiect
: Oase sau oaste

Scop : Sa descoperim modul în care poporul Israel,asemanat cu o vale plina de oase, urma sa ajunga o ostire antrenata în slujirea lui Dumnezeu si sa întelegem calea prin care si bisericile din zilele noastre aflate în moarte spirituala, pot ajunge o armata spirituala antrenata în misiune.

Verset de memorat : I Pet.2:9

Observatii generale

Profetul Ezechiel a trait într-o perioada întunecata a istoriei poporului Israel. Natiunea lui Iuda a fost cucerita de armata lui Nebucadnetar, iar cetatea Ierusalimului a fost arasa si zidurile i-au fost darîmate. Tara a ajuns pustiita pentru ca o mare parte a populatiei a murit în timpul acestui conflict, sau a fost deportata în Babilon. Prin mesajul sau, Ezechiel s-a adresat în mod principal prinsilor de razboi aflati captvi în Babilon. Dar cu aceiasi autoritate a vorbit si celor ramasi în Iuda , precum si natiunilor înconjuratoare.

Spre deosebire de alti profeti, Ezechiel a primit mesajul lui Dumnezeu prin multe vedenii si deseori l-a transmis exemplificat. Scopul pe care profetul l-a urmarit a fost sa spuna celor din Babilon ca au ajuns în acesta stare de robie, deoarece au calcat legamîntul facut cu Dumnezeu, n-au luat aminte la cuvântul pe care Dumnezeu l-a transmis prin robii sai prorocii, ajungând sa traiasca în imoralitate si idolatrie ca celelalte neamuri. Desi pedeapsa primita era meritata, Dumnezeu nu i-a uitat pe cei alesi nici chiar în tara robiei, de aceea a pregatit pentru ei izbavirea si restaurarean fizica si spirituala.

Desi Ezechiel a vorbit unei natiuni, descurajate si desradacinate , dupa experienta pe care profetul a trait-o si revelatia pe care acesta a primit-o din partea lui Dumnezeu , putem spune ca si pentru o natiune aflata în cea mai josnica stare de robie fizica si moarte spirituala , mai exista nadejde.

Daca în prima parte a viziunii prezentata în acest capitol,Ezechiel a vazut numai oase, în urma interventiei lui Dumnezeu,aceste oase au ajuns “o mare ostire”. (Ez.37:10) Aceasta minune ne arataca Dumnezeu poate sa dea viata, sa aduca izbavire fizica si revigorarea spirituala. Cînd poporul Israel a ajuns sa fie cosiderat fara viitor si de doua ori mort , Dumnezeu face o minune si oasele s-au transformat în ostire! Aceasta experienta traita de poporul Israel, ne arata ca si pentru bisericile de astazi aflate în moarte spirituala mai exista nadejde. Membrii acestora pot deveni o armata spirituala care sa câstige biruinta pentru Împaratia lui Dumnezeu . Cum se poate ajunge la acesta minune ?Urmarind experienta traita de Ezechiel observam ca a fost o progresie care a început cu :

I. O priveliste înspaimîntatoare

Experienta traita de Exechiel n-a fost o fictiune sau o traire halucinanta, ci o viziune reala. Profetul marturiseste : “Mîna Domnului a venit peste mine, si m-a luat în Duhul Domnului, si m-a pus în mijlocul unei vai pline cu oase ” (Ez.37:1) Initiativa a apartinut lui Dumnezeu, care a stapînit pe profet, l-a condus la locul experientei ajutajutându-l sa vada realitatea din perspectiva divina. Realitatea pecare a vazut-o Ezechiel era deosebit de înspaimîntatoare :

a. deoarece întreaga scena se petrecea într-o vale.

În Sfînta Scriptura muntele reprezinta biruinta ; locul partasiei cu Dumnezeu si a celor mai înaltatoare experiente: (Gen 13:1-17, Ex.3:1-10,Ex.19:10-25, I Imp.19:9-13, Mat 5:1-12, Mat 17:1)etc. Valea reprezinta însa locul placerilor, al esecului si-al înfrîngerii. (Gen.13:10-13, Ex. 17:8-16, Ps . 23:4) etc. Ezechiel a fost condus într-o vale ce reprezenta adîncul spiritual, groapa în care cei din neamul sau au ajuns din cauza pacatului (Ps 61:2 , Ps 40:2).Locul în care a fost purtat profetul , arata cît de departe a ajuns Israelul fata de Dumnezeu si cît de mare a fost alunecarea lor spirituala. Daca aceasta s-a întîmplat atunci,stiind ca lumea merge din rau în mai rau , oare cît de adînca este groapa în care a ajuns omenirea astazi ? Dar nu numai atât; privelistea vazuta de Ezachiel era înspaimîntatoare :

b. deoarece profetul a vazut multe oase.

Într-un cimitir , sau într-un mausoleu nu se poate vedea altceva decît oase . În vremea copilariei, dupa ce am facut turul Mausoleului de la Marasesti, am iesit afara tremurînd, pentru ca tot ceea ce am vazut era numai cranii umane si multe oase. În noptile care au urmat am avut de multe ori cosmare.De fiecare data ma visam într-o groapa înconjurat de oase.Si Ezechiel a facut un tur al vaii în care a fost dus de Dumnezeusi si a trecut pe lînga multe oase, pe care le-a examinat cu atentie : “de jur împrejur” (Ez.37:2)

Prima constatare pe care a facut-o Ezechiel cu privire la aceste oase a fost ca “erau foarte multe”si întinse pe toata suprafata vaii !(Ez.37:2) Aceasta trista realitate, arata ca poporul Israel fara de Dumnezeu a ajuns “un cimitir ambulant”! Daaca asa erau cei de atunci, cum arata oare lumea astazi? Toti cei ce traiesc în pacat sunt morti din punct de vedere spiritual : (Ef. 2:1).

De aceea din punct de vedere spirirual, din perspectiva lui Dumnezeu, întreaga lume este un mare mormânt. Ce mare diferenta este înre ceea ce-a intentionat Dumnezeu sa fie pamîntul si ceea cea-a ajuns ! În revelatia pe careIsaia a avut-o în templu , în cîntarea serafimilor se arata ca ” tot pamîntul este plin de marirea si slavalui Dumnezeu ” (Isaia 6:3) Dumnezeu a intentionat ca pamîntul sa fie un “Rai” ; diavolul si pacatul au facut însa ca acesta sa ajunga un “cimitir!”. De aceea lumea în care traim este identificata a fi : “valea plîngerii ” sau valea umbrei mortii” (Ps 23:4 ;84:6).

Daca prima constatare facuta de Ezechiel a fost cu privire la numarul oaselor si zona în care acestea erauîmprastiate, urmatoarea constatare a fost cu privire la conditia acestora: Oasele erau : “uscate de tot “( Ez.37:3) Aceasta constatare arata ca moartea survenise de multa vreme si ca n-a fost nimeni care sa le înmormînteze. Cei ce murisera au ramas în bataia soarelui. Ce priveliste înfioratoare ! Poporul Israel, mort de multa vreme fara ca sa fi fost cineva sa -l ascunda de fata lui Dumnezeu ! Aceasta priveliste este însa mult mai înspaimîntatoare:

c. deoarece nu era nici un semn de viata

În prima parte a vedeniei lui Ezechiel nu exista nici un semn deviata si nici o garantie de speranta. Tot ce a vazut profetul ,era o imagine dezolanta de adânca liniste si inactivitate, stare ce arata ca pentru acele oase nu mai exista nici un viitor.(Ez .37:11) . Cînd am vizitat Arizona am oprit masina undeva în desert. Facînd cîtiva pasi pe lînga sosea, am constatat ca era o liniste de mormînt. Nu se auzea nici un ciripitnici sau vre-unfosnet; era o liniste deplina. Era o asa de mare liniste încît au început sa ne tiuie urechile. Tot ceea ce vedeam în jur,parea a fi fier încalzit. Nu se putea zari nici un semn de viata.Cactusii pe care îi vedeam din loc în loc pareau a fi din fier. În acel cadru al pustiei, am înteles ce înseamna un loc fara viata. Asa este si lumea fara de Dumnezeu !( Ef.2:12) . Pe cînd se afla în mijlocul acelui mare mormînt, Ezechiel a fost însa trezit de .

II. O întrebare provocatoare

Dumnezeu însusi se adreseaza lui Ezechiel întrebîndu-l :” Fiul omului ,vor putea oasele acestea sa învieze”? (Ez.37:3) . Din nou initiativa apartine lui Dumnezeu, care întrerupe linistea. Este interesant de observat ca Dumnezeu nu-l cheama pe Ezechiel pe nume , ci îl identifica numindu-l “Fiul omului”! Acest fapt arata ca Ezechiel era reprezentantul umanitatii ; dar mai mult decît atît putem lua în considerare si faptul ca Dumnezeu astepta raspunsul la acesta întrebare nu de la Ezechiel ci de la cel ce s-a numit pe sine “Fiul omului”!(Mat 18:11; Luca 9:56 ) Raspunsul dat deEzechiel a fost însa unul neasteptat: ” Domne Dumnezeule ,tu stii lucrul acesta “! (Ez.37:3)Daca ar fi raspuns din perspectiva umana, Ezechiel ar fi trebuit sa spuna : “niciodata”! Prin raspusul pe care l-a dat însaEzeciel, se vedematuritate si întelepciune. El a atribuit toata autoritatea lui Dumnezeu , pe care l-a numita fi “Domnul” si “Stapînul !”Raspunsul lui Ezechiel ne ajuta sa întelegem ca Dumnezeu are toate lucrurile sub control si are raspuns pentru orice întrebare. De multe ori si noi am fost ispititi sa spunem “niciodata” ; Domnul Isus ne ajuta însa sa întelegem ca ceea ce este cu neputinta pentru oameni, este la îndemâna lui Dumnezeu. El nu numai ca stie raspunsul pentru orice întrebare , dar poate sa si rezolve orice situatie ; de aceea viziunea lui Ezechiel se închieie cu :

III. O experienta înaltatoare

Ceea ce-a urmat în vedenia lui Ezechiel dovedeste o schimbare radicala. Oasele s-au adunat laolalta si au format trupuri umane care au fost însufletite de Dumnezeu; oasele au ajuns o mare ostire! (Ez.37:10). Este demn de ramarcat nu numai ca oasele au format trupuri vii , ci mai mult decât atât ,cei înviati erau pregatiti , echipati si încolonati, gata de lupta. Acesta este ceea ce Dumnezeu asteapta dela poporul siBiserica Sa. Sa fie o mare ostire spirituala, care sa confrunte puterea întunericului purtând mesajul evangheliei pîna la marginile lumii ! Cum se poate ajunge însa la aceasta experienta înaltatoare ? Privind experienta lui Ezechiel putem spune ca acesta minune a fost :

a. realizata prin lucrarea lui Dumnezeu

Dumenzeul care a luat initiativa în experienta lui Ezechiel ,este Dumnezeul carece începe, duce la bun sfîrsit. Minunea transformari i” oaselor în ostire” este lucrarea lui Dumnezeu. El l-a chemat pe profet si i-a facut cunoscut mesajul pe care acesta l-a popovaduit (Ez.37:4-6) si tot El a adus oasele la viata (Ez.37:7 -10). Dumnezeu nu numai ca a facut aceasta minune în viziunea lui Ezechiel , ci a si demonstrat-o practic în viata Israelului (Ez . 37:12-14).Aceasta minune confirma faptul ca Dumnezeul nostru ceea ce spune poate sa si împlineasca (Ez.37:14). Aceasta demonstratie dinviata Isrelului , Dumnezeu poate sa o reoete si astazi. “Oase care capata viata”, reprezinta cea mai mare minune pe care o putem trai si astazi . Domnul Isus a spus : ” Adevarat , adevarat va spun , ca vine ceasul , si acum a si venit cînd cei morti vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu, si cei ce-l vor asculta , vor învia”. (Ioan 5:25) Daca Dumnezeul nostru este atotputernic ; atunci de ce nu traim o înviere generala ? Pentru canu este înca vremea acestei învieri; pîna atunci însa, învierea oaselor este:

b. conditionata de propovaduirea Cuvîntului

Desi aceasta minune a fost împlinita prin putere Divina, lucrarea lui Dumnezeu a fost strîns legata de misiunea profetului. Minunea transformarii oaselor în ostire , a prins contur atunci cînd profetul a început sa predice (Ez.37:7) Daca urmarim exemplul lui Ezechiel , putem spune ca el a predicat cu credinta. Cîtiam fi gata sa predicam unor oase ? Si cîti dintre noi am fi gata sa spunem oaselor : “Iata ca voi face sa intre în voi un duh,si veti învia !” Va voi da vine ,voi face sa creasca pe voi carne ,va voi acoperi cu piele , voi pune un duh în voi si veti învia”.(Ez.37:5-6).Ezechiel a predicat comunicând tot adevarul . Mesajul pe care l-a rostit n-a fost cuvîntul sau, ci el a spus toate cuvintelepe care le-a primit din partea lui Dumnezeu (Ez.37:4-7) .În acelasi timpel a predicat avînd si mari asteptari .Profetul n-a vorbit numai ca sa legene oasele , ca acestea sa doarma mai bine. El a predicat asteptînd ca sa se întîmple ceva. A asteptat ca oasele sa se adune, sa formeze trupuri care apoi sa învie si sa cunoasca pe Dumnezeu (Ez.37:6).De ce nu se mai întîmpla aceiasi minune si astazi cînd sunt rostite asa de multe predici ? Pentru ca predicatorii nu mai primesc mesajul de la Dumnezeu, nu-l transmit cu credinta si cu nadejdea ca ceea ce spun se va împlini. Oriunde se propovaduieste Cuvîntul lui Dumnezeu curat si nestirbit se întîmpla aceiasi minune: mortii spiritual dobîndesc viata! Aceasta înviere este însa :

b. cauzata de lucrarea Duhului Sfînt

La predica lui Ezechiel a început o miscare . Oasele s-au adunat în trupuri care au dobîndit o forma umana. Este demn de remarcat faptul ca desi trupurile erau întregi, lucrarea înca nu era desavîrsita. Mai lipsea ceva : lipsea viata ! Fara viata noile trupuri erau numai oase împodobite si frumos organizate! Nu era o mare diferenta fata de starea lor de dinainte. Daca starea lumii fara de Dumnezeu poate fi asemanata cu valea oaselor împrastiate, multe biserici astazi se pot asemana cu trupurile fara viata. Tot ceea ce se petrece în timpul slujirilor, este doar organizarea oaselor ! Pentru ca sa fie viata, trebuie însa sa vina Duhul lui Dumnezeu . Ezechiel a strigat asa cum l-a învatat Dumnezeu : “Duhule , vino din cele patru vînturi si sufla peste mortii acestia , ca sa învieze “! (Ez.37:9) Pentru multe biserici si astazi ar trebui sa se rosteasca aceiasi strigare. Pentru ca numai atunci când vine Duhul lui Dumnezeu este viata,iar cei înviati sau înpicioare si sunt gata de lupta. (Ez.37:10) Nu cumva mai vezi moartea în viata ta si a bisericii în care slujesti ? Daca cei mai multi zac trîntiti la pamînt de pacat si faradelege , este vremea sa lasati Duhul lui Dumnezeu sa lucreze !

Întrebari pentru discutie:

– de ce credeti ca omenirea aluneca tot mai mult în prapastia
pacatului ?
– care sunt raspunsurile cele mai fregvente la situatia lumii de
astazi?
– de ce nu se mai întîmpla nimic la multe predici pe care le
auzim ?
– care este obstacolul cel mai greu de tecut ca biserica în care
slujestisa devina o armata spirituala ?

D.B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.