Respecta autoritatea

2
168

2 Sam.15 :1-12 ( I Pet. 5 :6)

I Contextul lectiei

O alta lupta a tineretii este cauzata de modul de relationare fata de autoritate. În societatea în care traim, foarte multi tineri îsi doresc o libertate absoluta. Acestia îsi iau viata în propriile mâini si hotarasc singuri în toate domeniile, nefiind dispusi sa raspunda sau sa dea socoteala nimanui. Procedând în acest fel, ei ajung sa-si fie proprii stapâni, considerând ca asa , pot gasi fericirea.

Cuvântul lui Dumnezeu si experientele vietii, ne arata însa ca fericirea nu poate fi gasita într-o independenta absoluta , ci într-o relationare corecta fata de autoritate ( ex. fiul risipitor Luca 15:11-24). De fapt nici nu exista o independenta absoluta, pentru ca în realitate exista totdeauna cineva caruia i se atribuie autoritate. Ajunge sa fie o autoritate persoana pe care o respectam, de care ascultam si fata de care ne supunem viata.

Sfânta Scriptura vorbeste despre stapâni rai, care doresc sa ne robeasca: “eul”(Rom.7:14-25) , “lumea” (I Ioan 2:14-17, Iac.4:4) “diavolul”( I Pet.5:8-9, Ef.6:10-12 ), dar si despre autoritati rânduite spre binele nostru : “parintii”(Ef.6:1-3) , “batrânii” (I Pet.5:5, Mat.18:15-20) “oficialitatile” (Rom.13:1-7) , “Dumnezeu” (Mal.1:6, Ecl.11:9).

II Continutul lectiei

Studiind cazul lui Absalom, am vrea sa descoperim ca în acesta lume a junglei,unde fiecare face ce-i place, sunt fericiti , pot sa se bucure de-o viata de familie binecuvântata si sa-si împlineasca responsabilitatile slujirilor ce le sunt încredintate, doar cei ce respecta auroritatea.

a. De ce a trebuit Absalom sa respecte autoritatea ?

Absalom a trebuit sa respecte autoritatea , deaorece cel ce domnea la Ierusalim era chiar tatal sau. El s-a nascut avându-l ca tata pe David, iar ca mama pe Maacha, fata lui Talmai , împaratul Ghesurului (2 Sam.3:3) . Fiind copil de evreu si crescut într-o fmilie a unui om a lui Dumnezeu, cu siguranta ca a auzit de porunca decalogului : “cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, pentru ca sa ti se lungeasca zilele în tara, pe care ti-o da Domnul Dumnezeul tau. “( Ex.20:12). De aceea, Absalom avea datoria sa respecte autoritatea, nu numai datorita relatiei de tata-fiu, ci si ca o porunca a Legii.

Absalom a trebuit apoi sa respecte autoritatea, pentru ca cel ce domnea la Ierusalim era un rege ales si rânduit de Dumnezeu ( I Sam.16:1-13) si recunoscut de tot Israelul.(2 Sam.2:1-7, 5:1-10). Deoarece în acea vreme, David a ajuns sa fie temut si respectat chiar de dusmanii Israelului, cu atât mai mult, ar fi trebuit sa fie respectat si de cei din familia lui. Orice copil ar fi fost mândru cu un asa tata.

Absalom însa a trebuit sa respecte autoritatea si datorita faptului ca în trecut a beneficiat de clementa. El a savârsit un pacat groaznic, omorându-l miseleste pe fratele sau Amnon. Dupa acesta fapta a fugit la bunicii sai din Ghesur, unde a stat trei ani.(2Sam.13:38) Dar la interventia lui Ioab, i s-a permis sa se întoarca acasa, iar dupa doi ani de izolare (2Sam.14:28), este primit înaintea împaratului care în loc de mustrare, îi da sarutul iertarii (2 Sam.14:33)

Dupa ce i s-a iertat un asa pacat, Absalom ar fi trebuit sa cinsteasca pe binefacatorul sau, indiferent de cine ar fi fost , ascultându-l toata viata si fiind gata sa i se supuna cu pretul oricarei jertfe. El s-a comportat însa cu totul diferit si a calcat în picioare toate responsabilitatile, dovedind o crasa nesupunere.

b. Care au fost semnele nesupunerii lui Absalom ?

În loc ca Absalom sa-l cinsteasca pe tatal sau David, sa-l asculte si sa i se supuna , recunoscându-l ca rege, prin atitudinile si actiunile sale a dovedit lipsa de respect si împotrivire.

Nesupunerea sa este evidentiata de starea de nemultumire si superficialitate.Când Ioab n-a vrut sa-l întâlneasca atunci când a fost chemat, Absalom i-a dat foc ogoarelor (2 Sam.14:29-31). Atunci când s-a prezentat înaintea regelui, pentru el, actul închinarii a fost doar un protocol si nu o pocainta sincera (2 Sam.14:33).

Actul de nesupunere este confirmat apoi de atitudinea de defaimare. Dupa ce-a fost acceptat în curtea împarateasca, Absalom si-a format o adevarata armata . S-a înconjurat de 50 deoameni cu cai si cara de razboi, care îl însoteau peste tot, creând o falsa autoritate. (2 Sam.15:1) El se trezea dimineata si iesea înaintea celor ce veneau la împarat pentru judecata. În fata celor ce erau mânati de probleme, vorbea politicos , se arta interesat de necazurile lor, îl ponegrea pe tatal sau spunând ca acesta nu-i va asculta si le promitea rezolvarea problemelor în schimbul alegerii sale ca judecator. (2 Sam.15:2-6)

Dupa ce a câstigat în acest fel inima multora din Israel,a profitat de buna credinta a tatalui sau David si si-a dovedit nesupunerea prin înselatorie. Dupa ptru ani de zile în care prin fatarnicie si defaimare, a subminat autoritatea tatalui sau, sub pretextul împlinirii unei juruinte, Absalom a cerut lui David sa-l lase sa mearga pâna la Hebron. Pentru a-si ascunde înselatoria, Absalom a inventat un pretext spiritual pentru actiunile sale. Nu s-a temut sa ia în desert numele Domnului , spunând ca a facut acesta promisiune lui Dumnezeu pe când era la Ghesur si nici sa minta ca merge sa aduca o jertfa, în timp ce intentiona sa se proclame rege. (2 Sam.15:7-10)

Nesupunerea sa culmineaza însa prin razvratire si rascoala. Pentru a reusi în a-l îndeparta pe tatal sau de la tron, Absalom a trimis soli în tot Israelul, cerând tuturor ca la sunetul trâmbitei, sa-l recunosca a fi noul rege. Modul în care a lucrat pentru subminarea autoritatii tatalui sau si pentru a se înalta pe sine, a determinat pe unii din Israel sa i se alature, chiar daca înca nu pricepeau ceea ce se întâmpla.(2 Sam.15:1o-12)

Actiunile lui Absalom ne arata ca cel ce avea atâtea motive sa respecte autoritatea si sa se supuna regelui, s-a dovedit a fi un fatarnic si un uzurpator, care prin defaimare si înselatorie a atras Israelul într-un mare conflict, în care fiul a început sa lupte împotriva tatalui.

c. Care au fost urmarile nesupunerii lui Absalom ?

În primele momente ale revoltei, Absalom parea sa aiba biruinta în împlinirea planurilor sale. El a reusit sa-l îndeparteze de la tron pe tatal sau, pentru ca poporul trecea în numar tot mai mare de partea sa. (2 Sam.15:12) . Foarte repede însa, nesupunerea si revolta sa , a provocat însa mari dureri.(2 Sam.15:23-24 si 30) David împreuna cu restul familiei sale si cu slujitorii ce i-au ramas credinciosi, au trebuit sa fuga.(2 Sam.15:14) Numai întelepciunea lui David a prevenit în prima faza un razboi civil.(2 Sam.15:15-18).

Însa nerespectarea autoritatii, în loc sa-i aduca lui Absalom tronul si faima pe care si-a dorit-o, i-a cauzat moartea. (2 Sam.18:10-15) Prins între crengile unui copac, el a devenit o tinta usoara pentru sagetile lui Ioab. Împreuna cu el, au mai murit însa si alti douazeci de mii din Israel.( 2 Sam.18:7) Experienta traita de Absalom si pretul care a fost platit de toti cei ce l-au urmat în acesta rebeliune, a împlinit declaratia Cuvântului lui Dumnezeu care spune ca :”Mândria merge înaintea pieirii , si trufia merge înaintea caderii!” ( Prov.16:18-19) iar “cine se înalta va fi smerit !”( Mat.23:12)

III. Întrebari pentru discutie

– Cine sunt cei investiti cu autoritate astazi ?

– Care au fost motivele ce trebuiau sa-l determine pe Absalom sa respecte
autoritatea?

Ce motive ne determina astazi sa-i respectam pe cei ce sunt investiti cu
autoritate ?

De ce se cauta mai degraba independenta, decât supunerea fata de
autoritate?

Care sunt cele mai fregvente acte ce dovedesc nesupunerea fata de
autoritate ?

Cum putem preveni urmarile nesupunerii fata de autoritate ?

David a respectat pe Saul si i-a recunoscut autoritatea si atunci când
acesta nu merita. A avut de pierdut , sau de câstigat ?

Ce urmari poate avea astazi nerespectarea autoritatii ?

Pastor Dan Boingeanu

2 COMENTARII

  1. in sfinta scriptura este scris ca in vremile din urma vor fi copii neascultatori de parinti,dar sa ne rugam domnului ca sa intervina el sa ii modeleze si sa-i prelucreze dupa voia lui.amin

  2. aveti perfecta dreptate.miar place sa gasesc cum sa -mi cresc copii in asa fel incit sa respecte autoritatea.am un baiat de 15 ani si e foarte dificil de stapanit.mi-ar place sa gasesc sfaturi in aceasta problema si cum sa facem sa-i incurajam sa respecte autoritatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.