13 Martie – Porunca a saptea – SA NU PREACURVESTI

0
327

2 Samuel 12:1-14 (Exodul 20:14)

Scop: Să descoperim înțelesul poruncii a șaptea, care sunt consecințele călcării ei, cauzele care pot conduce la preacurvie, precum și remediul împotriva acestui păcat.

Context: Contrar multor păreri greșite care sugerează că ascultarea de poruncile lui Dumnezeu privează individul de obținerea fericirii în această viață, realitatea este cu totul alta: ascultarea este tocmai calea spre fericire, singura cale spre adevărata fericire posibilă. Iar păcatul, oricât de promițator și “frumos ambalat” ar fi, nu conduce decât la dezastru, distrugere și nefericire. Poate niciunde nu se vede mai bine această realitate ca în domeniul atât de delicat al sexualității umane. Deși pentru mulți acest subiect este considerat tabu, Dumnezeu are multe de spus în legătură cu acest subiect delicat dar important pentru sănătatea individului, a familiei și a societății umane în general.

Istoria a dovedit nu odată faptul că națiuni și imperii puternice au căzut nu atât de mult datorită unor factori externi, ci mai degrabă erodării fibrei morale prin permisivitatea tot mai mare manifestată în aceste domeniu. Societatea noastră se erodează repede prin acceptarea tot mai deșănțată a amorului liber, relațiilor extraconjugale, pornografiei, homosexualității și în a tot felul de perversiuni tolerate și acceptate în lumea de azi. Mass-media a reușit să promoveze un stil de viață libertin, căruia îi cad pradă mulți. Judecata se manifestă în faptul că Însuși Dumnezeu i-a lăsat pradă acestui stil de viață (Romani 1:24).

Rațiunea din spatele poruncii a șaptea este însăși menținerea celei mai importante celule a societății, familia, de care se leagă implicit viitorul speciei umane. Dumnezeu a știut că nimic nu pângărește ființa, distruge reputația și familia mai repede ca și adulterul. Așadar, departe de a ne lua ceva, această poruncă este menită să ne facă să gustăm fericirea și implinirea în cel mai înalt grad posibil. Profeții, Domnul Isus, apostolii, au vorbit împotriva imoralității în termenii cei mai clari și fără echivoc. Pe Ioan Botezătorul, denunțarea acestui păcat l-a costat însăși viața. Dumnezeu singur știe consecințele acestui păcat și vrea, în dragostea Sa, să ne prevină ca să nu ajungem acolo.

Continut: În această lecție vom considera câteva dintre aceste consecințe, cauze care conduc la acest păcat precum și modalitatea de a trata și preveni acest păcat.

I.CONSECINTELE PREACURVIEI.

(a) Dezonorează pe Dumnezeu – Iosif a știut că dacă va ceda în fata avansurilor soției lui Potifar Îl va supăra pe Dumnezeu (Geneza 39:8-9). David, un om care a căzut în acest păcat, va mărturisi în psalmul pocăinței lui faptul că Dumnezeu este primul vizat de acest păcat (Psalmul 51:4) El este dătătorul vieții, al vigorii, sănătății, iar noi nu avem dreptul să le risipim în acest mod. El ne-a cumpărat trupurile (1Corinteni 6:20) și noi nu avem dreptul să le profanăm.

(b) Distruge familia. Câte familii nu au fost distruse de acest păcat? Câte divorțuri nu au rezultat de aici? Câți copii au rămas privați de unul dintre cei doi părinți și de un model demn de urmat, datorită infidelității conjugale a parinților lor. Dumnezeu urăște infidelitatea (Proverbe 2;10-22; 5:1-23) și divorțul care poate rezulta (Maleahi 2:14-16).

(c) Degradează personalitatea. Romani 1:24 subliniază un aspect uitat al judecății divine: faptul că Dumnezeu îi lasă pe oameni “pradă necurăției”, iar consecința este necinstirea propriilor trupuri. Homosexualitatea și alte perversiuni sexuale sunt rezultatele tragice ale acestei degradări, iar ființa umană este redus doar la nivelul unor instincte animalice. Adesea, “partenerul” devine un simplu obiect sexual al cărui scop nu este decât satisfacerea animalică a instinctelor. Bolile venerice și temuta SIDA vin să întregească tabloul acestei degradări.

(d) Dărâmă reputația. “Dar cel ce preacurvește cu o femeie este un om fără minte, singur își pierde viața cine face asa. Nu va avea decât rană și rușine și ocara nu i se va șterge” (Proverbe 6:32,33). Există un stigmat social asociat cu acest păcat care se încăpățânează să rămână uneori și după ce acel care l-a comis a încheiat-o de mult el.

(e) Duce la ruină. Unii istorici au numărat nu mai puțin de 88 de civilizații apuse distruse din cauza permisivității sexuale! Un preț mare, într-adevăr, ca să nu mai amintim și ruina veșnică (Apocalipsa 22:15).

II. CAUZELE PREACURVIEI

(a)Standarde neclare. Psalmul 11:3 pune o întrebare relevantă pentru lumea noastră: “când se surpă temeliile, ce ar putea face cel neprihănit?”. Noi trăim asemenea vremuri în care temeliile morale se surpă și vechile standarde sunt abandonate. Așa zisa “revoluție sexuală” a dărâmat vechi bariere, lăsându-i pe mulți nedumeriți. Totuși, standardele Cuvântului nu s-au schimbat; cine dorește să le urmeze, are parte de binecuvântare.

(b)Sexualitate neînfranată. Dumnezeu ne-a dat impulsul sexual, dar și frâna. 1 Corinteni 10:13 afirmă clar că nicio ispită nu este mai presus de puterea noastră de a o învinge, în măsura în care știm să folosim resursele divine aflate la dispoziția noastră. Totul pleacă de la stabilirea unor standarde clare, biblice și de un legământ făcut cu ochii nostri, asemenea lui Iov (Iov 31:1).

(c)Sentimente nesatisfăcute. Deși nu sunt o scuză pentru acest păcat, căsnicii nefericite, lipsa afecțiunii, a dragostei “agape”, tensiunile nerezolvate, toate pot fi cauze ale acestui păcat. Chiar și sentimentele rănite trebuiesc aduse la crucea Domnului Isus și umplute cu pacea Sa care întrece orice pricepere. Soluția nu este păcatul, ci, dimpotrivă, sfințirea.

(d)Stil de viață nedisciplinat. Lenevia (2 Samuel 12) a fost una dintre cauzele imediate ale adulterului lui David. Siesta în exces, ochii nedisciplinați, pot fi alte cauze. În Matei 5:29, Domnul Isus recomandă un tratament drastic, care, deși nu trebuie luat literal, trebuie aplicat în “spirit” cu cea mai mare seriozitate. Ucide păcatul înainte ca el să te ucidă!

III. CURA (REMEDIUL) ÎMPOTRIVA PREACURVIEI

(a) Preventivă. Cea bună soluție este prevenirea bolii, a cancerului.
Înțelegerea clară a faptului că voia lui Dumnezeu este sfințirea noastră (1 Tesaloniceni 4:3) și fuga de curvie, supunerea întregii ființe lui Dumnezeu (Romani 6) și legământul cu ochii (Iov 31:1), sunt câteva moduri de “medicină preventivă”.

(b) Remediativă. Atunci însă când păcatul s-a produs este bine de știut că sângele Domnului Isus asigură curățire și de acest păcat. Femeia din Ioan 8 a fost asigurată de iertarea Domnului Isus. Cei din Corint (1 Corinteni 6:9-11) au fost și ei iertați, la fel cum David a fost iertat în urma pocăinței sale (Psalmul 32:1-3). Domnul să protejeze poporul Său de păcat și să ne ajute să ne sfințim!

Întrebări pentru discuție:

(1) Care sunt motivele avute de Dumnezeu în această interdicție?
(2) De ce Îl dezonorează preacurvia pe Dumnezeu?
(3) De ce are infidelitatea un efect atât de distructivă asupra legământului matrimonial?
(4) De ce produce adulterul un stigmat social care nu poate fi uitat ușor?
(4) În ce sens pot fi sentimentele nesatisfăcute o cauză pentru acest păcat?
(5) Care sunt modurile biblice de prevenire a acestui păcat?

Marius Birgean

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.