Pe cine alege Dumnezeu ?

0
148

Oridecîteori începe o campanie electorala, marea curiozitate este : cine vor fi alesii ? Din patru în patru ani, ne sunt prezentate personalitati, ce ne sunt recomandate,fiecare in parte a fi solutia cea mai buna ! Se fac jocuri politice, aliante dintre cele mai neasteptate si promisiuni fara numar, numai pentru a ne cîstiga votul ! Fiecare în parte asteapta sa devina ” alesul poporului ” , dupa care vreme de un nou mandat , sa se odihneasca dupa efortul depus în campanie .

Au trecut în România, 14 ani de exercitiu al democratiei si am început sa ne obisnuim deja cu acest joc democratic. Desi apar nume noi, promisiunile ramîn aceleasi , iar situatia sociala si moral ““spirituala a natiunii, merge din rau în mai rau.

Si natiunea lui Israel a trait un declin asemanator , pe vremea primului împarat pe care ei si l-au ales, ca sa fie asemenea celorlate popoare. Saul s-a descalificat pentru domnie datorita faptului ca si-a depasit atribuțiile regale. Neascultînd de Dumnezeu a pastrat ca prada de razboi , ceea ce Dumnezeu hotarîse spre nimicire . (1 Sam. 15: 1-35 ).
În vremea în care necredinta , dovedita de nerabdare si neascultare, l-au facut pe Saul sa piarda tronul , Dumnezeu a ales un om dupa inima Lui ! 1 Sam 13:14.

Pentru o natiune aflata în prabusire, solutia a fost ” alesul lui Dumnezeu”! Pentru vremea de atunci “alesul lui Dumnezeu” se numea David .Luînd în considerare aceasta situatie, nu se poate sa nu ne întrebam : Cui ar da astazi Dumnezeu votul ? Pe cine ar alege Dumnezeu ?
Nu putem sti numele, dar urmarindu-l pe David putem descoperi însusirile spirituale ale celui ce ar fi ales de Dumnezeu :

1. Dumnezeu alege pe cel ce e gata de jertfa .

Daca “alesii poporului” se pregatesc sa conduca “alesul lui Dumnezeu” trebuie sa fie gata sa slujeasca. Înainte de a fi cineva uns ca împarat , profetul Samuel a chemat toata casa lui Isai si toti locuitorii din Betleem la jertfa. Cînd batrînii din Betleem înspaimîntati i-au iesit înaintea lui Samuel, a carui venire a fost pe neasteptate, acesta i-a întîmpinat cu invitatia : ” Sfintiti-va, si veniti cu mine la jertfa “. I Sam 16:5.

N-a fost nici un aranjament de culise si nici o alianta politica . Cei din Betleem n-au fost chemati la vot , ci la sfintire si jertfa. Cel pentru care Dumnezeu si-ar da votul, este omul care trece testul jertfei . În natiunea noastra se pune un asa mare accent pe campania electorala , si pe votul popular. Ca sa avem oameni dupa inima lui Dumnezeu în conducere, trebuie sa ne sfintim si sa ne adunam la jertfa.

Provocarea mea pentru toti cei care vor citi acest articol este : puneti-va deoparte pentru Dumnezeu ; aveti un timp de rugaciune personal pentru conducatorii natiunii si cei ce urmeaza a fi alesi , chemati bisericile si pe toti cei care îi cunoasteti la rugaciune si cred ca Dumnezeu va da raspuns descoperindu-ne omul pe care El ar vrea sa-l aleaga.

Au fost natiuni precum Corea de Sud si Brazilia , în care a început aceasta miscare de rugaciune pentru guvern. In cîteva luni au fost descoperite cele mai mari cazuri de coruptie sustinute de unii dintre membrii guvernului si a început o miscare de primenire moral spirituala si de schimbare a conducatorilor corupti . Aceasta situatie a condus la o redresare economica.
Cunosc o biserica care de trei luni de zile, se aduna la rugaciune de la 6-7în fiecare dimineata . Astept sa vad raspunsul lui Dumnezeu la aceste rugaciuni. Cînd oamenii sunt consacrati pentru sfintire si se aduna la jertfa Dumnezeu începe sa lucreze.

2. Dumnezeu alege pe cel ce are o inima curata

Lui David, nici cei din familia lui nu i-ar fi dat votul, pentru a fi noul rege al Israelului ! Atunci cînd toti au fost chemati la jertfa, el a fost considerat a fi neimportant. A fost lasat acasa sa pazeasca oile.
Chiar si Samuel cînd a vazut pe Eliab, a fost impresionat de aparente si-l considera demn de a fi rege. De fapt Israelul a avut în Saul un rege cu o înfatisare fizica impunatoare : ” Saul era tînar si frumos, mai frumos decît oricare din copiii lui Israel. Si-i întrecea pe toti în înaltime de la umar în sus ” . I sam 9:2

Înfatisarea l-ar fi calificat pe Saul, pentru orice concurs de frumusete, dar nu i-a fost suficienta pentru a-l face un rege destoinic. El a fost frumos la chip , dar un monstru la suflet ! În cartea 1 Samuel, este prezentat acest portret spiritual . Saul era stapînit de un duh rau, plin de suspiciune , n-a pregetat de a întinde orice fel de cursa pentru a-l omorî pe ginerele sau .

Cînd Dumnezeu alege , El se uita la inima : ” Domnul a zis lui Samuel: nu te uita la înfatisare si la înaltimea staturii lui, caci l-am lepadat. Domnul nu se uita la ce se uita omul ; omul se uita la ceea ce izbeste ochii, dar Domnul Se uita la inima ” I Sam16:7

Cum ar arata candidatii înscrisi în campania electorala , daca pe afisele mari întîlnite la toate colturile nu ar fi portretul fizic , ci cel spiritual ? Cîti ar fi gata sa-i mai aleaga ? Daca acest portret spiritual este ascuns oamenilor , este singurul pe care îl ia în calcul Dumnezeu.

Este surprinzatoare marturisirea pe care oamenii lui Saul ( cei din partidul de guvernamnt )o fac despre David ( cel din opozitie ) : ” David ““ un fiu al lui Isai , Betleemitul, stie sa cînte, el este un om tare si voinic, un razboinic, vorbeste bine, este frumos la chip si Domnul este cu el “. I Sam 16: 17-18.

Gasim aici cea mai completa marturisire ce cuprinde calitatile fizice si spirituale ,abilitatile care l-au calificat pe David , pentru a fi omul pe care îl cauta împaratul Saul , dar mai mult decît atît ; si pentru a fi omul pe care îl alege Dumnezeu !

Rugati-va ca alesii nostri sa fie oameni frumosi pe dinauntru si atunci va avea pret si frumusetea exterioara. Apoi :

3. Dumnezeu alege pe cel credincios în lucruri mici

Înainte de a-si dovedi vrednicia ca împarat, David a fost credincios în celelalte slujiri care i-au fost încredintate. El a pascut oile tatalui sau dovedind grija si credinciosie. Atunci cînd venea leul sau ursul sa atace turma , el era gata de orice sacrificiu pentru a o apara. Alerga pe cîmp, se lupta cu leul si ursul si salva oaia rapita. Adevaratii conducatori se sacrifica ei nu turma !

Traim într-o societate în care conducatorii sacrifica turma pentru binele si interesul lor. Atîtia sunt acei care îi exploateaxa chiar pe cei mai nevoiasi. Am vazut un reportaj în care erau prezentati oameni în vîrsta din Bucuresti , care au iesit la colt de strada sa vînda pentru a supravetui si ultimile lucruri pe care le mai aveau în casa. O situatie provocatoare , demna de mila oricui !. Ce au facut autoritatile ? Au trimis jandarmii pentru a-i fugari, ca nu cumva sa se faca de rusine.

David a pornit de la cele smerite si a fost credincios în lucrurile marunte. Chiar si dupa ce a fost uns rege, se întoarce înapoi la turma lui , fara pretentii si vociferari, asteptînd vremea cînd Dumnezeu avea sa-l înalte ! Dumnezeu este Cel ce da har celor smeriti. Chiar daca pentru a ajunge la înaltare acestia trebuie sa platesca pretul, smereniei si al împotrivirii , marturia credinciosiei fata de lucrurile încredintate si asteptarea cu rabdare a vremii hotarîte de Dumnezeu , sunt virtutile care vor crea autoritate mai tîrziu.

Oare cum si-or fi împlinit vechile încredintari, cei ce aspira acum la cele mai înalte functii din administratie , parlament si presedentie ? Nu-s vinovati ei , daca dupa ce au sacrificat o turma , li se încredinteaza alta mai mare. Avem un proverb în acest sens : “Lupul îsi schimba parul , dar naravul “Ba “!

Dumnezeu alege oamenii care au dovedit destoinicie în lucrurile mici. Marii conducatori : Moise, David, Daniel, etc. Au parcurs acesta scoala.Dati votul nu celor care promit mult , ci acelor care acolo unde au fost înainte , au facut ceva ! Apoi :

4. Dumnezeu alege pe acel care-I recunoaste autoritatea

Saul a avut o vreme cînd era mic în ochii sai : El pastea magaritele tatalui sau, iar cînd a fost ales ca împarat, s-a ascuns printre vase . I Sam 10 : 22.
Odata ce ajuns împarat însa, eul sau a început sa creasca : El a nesocotit pe Samuel,( a adus el jertfa pe care trebuia sa o aduca numai preotul I Sam 13:8-14) a nesocotit pe Dumnezeu ( nu a ascultat întocmai de ceea ce i-a cerut Dumnezeu si a pastrat cu viata pe Agag împaratul Lui Amalec si oile cele mai bune , vitele grase, mieii grasi si tot ce era mai bun. I Sam 15:8-9) Pentru alti împarati prada de razboi era trofeul care le marea faima.

Saul a pierdut domnia pentru ca nu s-a mai încrezut în Dumnezeu. Tot ceea ce el a urmarit a fost faima si prestigiul.I Sam 15:25-35. Însa gloria fara de Dumnezeu,mai devreme sau mai tîrziu va ajunge rusine !

Puterea îmbata ! Sunt atît de multi acei ce au “rau de înaltime politica”. Cînd ajung sus îsi pierd minitile, nu mai recunosc pe nimeni si ajung semizei. Am trait aceasta experienta pe vremea vechiului sistem, cînd fostul conducator a ajuns , “cel mai temut dictator” crezînd ca are autoritate ,de a dispune si asupra vietii si-a mortii. David ” omul ales de Dumnezeu” si-a recunoscut nevrednicia si în orice moment al vietii , aflat în disgratie sau la domnie ( la putere, sau în opozitie ! )a recunoscut autoritatea lui Dumnezeu.

El a slujit condus de Duhul lui Dumnezeu, iar în fata provocarilor a actionat în puterea lui Dumnezeu. Cînd a trebuit sa lupte împotriva celui mai temut dusman “Goliat” , nu s-a încrezut în armele lui Saul si nici în armura împaratului. A mers împotriva celui ce batjocorea pe Israel ” În Numele Dumnezeului ostirii lui Israel ” I Sam. 17:46.

Cîti mai sunt cei care astazi ajunsi în slujbele de autoritate nu-si pierd cumpatul si ramîn smeriti recunoscînd singura autoritate care nu se schimba ” Dumnezeu” ? În vremea lui David ” regele ales de Dumnezeu” întreaga natiune a lui Israel a prosperat si a ajuns sa detina cel mai vast teritoriu pe care Israelul l-a avut vreodata. Iar Israelitii au fost respectati de vecini , recunoscuti ca fiind o putere militara si economica a vremii.

Toate aceste binecuvîntari au fost cauzate de alegerea unui rege dupa inima lui Dumnezeu . Ca natiune putem trai aceeasi experienta , daca atunci cînd ne alegem conducatorii , am desemna pe acei pentru care si Dumnezeu ar fi gata sa-i voteze ! D.B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.