O sarbatoare care trece

0
65

Mat. 21 :1-17

Intrarea Domnului Isus în Ierusalim , a generat o mare sarbatoare. Toti Evanghelistii care descriu acest eveniment vorbesc despre un cadru sarbatoresc: haine presarate pe drum înaintea Domnului Isus, precum si flori si ramuri taite din copaci cu care multimea L-a întîmpinat pe Domnul. Mat 21:8

În ziua intrarii în Ierusalim este întîlnita si o atmosfera de sarbatoare: o mare multime de oameni s-au adunat în jurul Domnului Isus . Acestia , plini de entuziasm îsi exprimau bucuria inimii prin cîntece si strigate de osanale. Mat 21:9

Întregul alai se îndrepta spre Ierusalim , oras care se pregatea de sarbatoare.Era deci un timp de sarbatoare Evreii se pregateau pentru “Paste”. În fiecare an la aceasta ocayie , ei îsi aminteau de eliberarea din robia Egipteana. Pentru comemorarea acestui eveniment ,cu sapte zile înainte de Paste,începea o vreme a curatirii si un timp dedicat pentru jertfe si adunari sfinte. Lev. 23:4-8

Privind la acesti factori, putem spune ca erau împlinite toate conditiile ca aceasta sarbatoare, desi declansata spontan, sa continuie în toata acea vreme.Cu durere însa trebuie sa spunem ca aceasta sarbatoare s-a încheiat imediat . A trecut la fel de repede cum a început.

El cel întîmpinat cu flori si primit cu atîta alai dimineata, la sfîrsitul zilei a ramas singur. Toti parca resemnati, s-au întors fiecare la ale lor. La sfîrsitul zilei , îl gasim pe Domnul Isus plîngînd pentru cetatea Ierusalimului Luca 19 :41-44 . Iar , pentru a gasi un loc de gazduire , a trebuit sa paraseasca Ierusalimul si sa se întoarca în Betania Mat.21: 17

Luînd în considerare aceasta situatie nu se poate sa nu ne întrebam: “De ce aceasta sarbatoare s-a încheiat asa de repede”? De ce oare sarbatoarea Intrarii Domnului Isus în Ierusalim s-a încheit lamentabil si a ramas în istorie ca o sarbatoare care trece ?

Observînd cele petrecute la Intrarea Domnului Isus în Ierusalim , putem spune ca aceasta sarbatoare s-a încheiat repede pentru ca :

1. Cei ce sarbatoreau au fost concentrati asupra formei si nu a continutului

Multimea ce a întîmpinat pe Domnul Isus, a avut în vedere mai mult lucrurile de suprafata , ceremonialul, decît cele de continut. Ei au împlinit perfect spusele Domnului :

” Norodul acesta se apropie de Mine cu gura si ma cinsteste cu buzele , dar inima lui este departe de Mine” Mat 15:8

Sarbatoarea n-a continuat pentru ca n-a avut un fundament corect. Daca pentru manifestarile lor si pentru cadrul sarbatoresc , cei din Israel care l-au întîmpinat pe Domnul Isus puteau primi nota 10, pentru starea inimii lor nu puteau primi o nota de trecere. O sarbatoare nu poate sa dainuie numai cu ghirlande si cîntece.

Ea trebuie sa fie pregatita avînd un fond spiritual propice . Fondul inimii celor ce l-au întîmpinat pe Domnul Isus nu era cel adecvat pentru sarbatoare. De fapt dupa numai cîteva zile ei au aratat ceea ce era în inima lor cînd au strigat : “Rastigneste-L” rastigneste-L” Ce era în inima lor , poate fi usor exemplificat cu ceea ce-a gasit Domnul Isus în Templu:necredinta , necuratie, neascultare , fatarnicie si interes personal.

În vremea vechiului sistem am lucrat cîtiva ani la o sectie de “reparatii nave”. Într-una din zile si-a anuntat vizita în acea sectie “Ceausescu ” seful statului de atunci . Cînd ni s-a comunicat aceasta veste , toti am fost echipati de sarbatoare . Ni s-a dat haine noi, pe care imediat dupa acea vizita ni le-au luat înapoi. Toti muncitorii n-au mai lucrat nimic cîteva zile, facînd numai curatenie. Iar toate gunoaiele si materialele adunate de pe cheu , macaralele le-au încarcat zi si noapte în cala navelor aflate la reparatie.

Acestea au fost vopsite pe dinafara chiar daca nu au fost reparate. S-au vopsit bordurile si balustradele . Chiar si pomii uscati au fost vopsiti cu vopsea verde ! Cînd a venit fostul sef al statului , totul parea stralucitor la suprafata. În esenta însa, gunoaiele erau asa de aproape ! Dupa o jumatate de ora cît a tinut vizita , nu mai era nimic sarbatoresc. Gunoaiele au fost descarcate la loc, iar noi am ramas cu aceleasi haine murdare de mai înainte. Sarbatoarea desfasurata cu atîta fast s-a încheiat repede , pentru ca a lipsit fondul . Totul a fost numai o manifestare superficiala.

Cum te-ai pregatit de sarbatoare ? Daca vrei o sarbatoare care sa dainuie , întreaba-te ce este în inima ta. Si nu uita ca sarbatoarea care ramîne nu depinde de forma ci de continut.

2.Cei ce sarbatoreau erau preocupati de interese personale, nu de voia lui Dumnezeu

Desi intrarea Domnului Isus în Ierusalim a provocat o sarbatoare, urmarind reactiile celor care au fost prezenti la acest eveniment putem observa ca acestia erau preocupati mai degraba de interesele lor decît de împlinirea voiei lui Dumnezeu.

Multimea a vazut în aceasta împrejurare o ocazie potrivita pentru a scapa de Robia Imperiului Roman. Zelotii, erau cei mai revolutionari în acea vreme . Acestia nu pierdeau nici o ocazie pentru a stîrni revolta împotriva celor ce îi stapîneau. Cu cîta putere si înversunare ar fi strigat acestia Osanale, daca s-ar fi aflat în acea multime . Strigatul lor ar fi fost motivat însa nu de convingerea ca Cel ce vine este Mesia, ci de faptul ca în sfîrsit au gasit un pretext pentru a-si atinge scopurile. Pentru ca Domnul Isus nu a împlinit aceste asteptari , multimile l-au parasit asa de repede.

Dar nu numai multimile au urmarit scopuri personale , ci si fruntasii lui Israel. Preotii cei mai de seama , carturarii si fariseii, n-au putut sa se bucure în aceasta zi si n-au avut nici un motiv de sarbatoare. În inima lor era deja urzit planul de a-L prinde si condamna pe Domnul Isus.

Vindecarea orbilor la Ierihon , si mai ales învierea lui Lazar ,au fost minunile care pentru ei a umplut paharul si i-au pus pe jar. Sinedriul hotarîsera deja sa-L omoare :

” Preotii cei mai de seama si fariseii au adunat Soborul , si au zis :” Ce vom face ? Omul acesta face multe minuni . Daca îl vom lasa asa, toti vor crede în El , si vor veni Romanii si ne vor nimici si locul nostru si neamul.Unul dintre ei numit Caiafa , care era mare preot în anul acela , le-a zis : Voi nu stiti nimic: oare nu va gînditi ca este în folosul vostru sa moara un singur om pentru norod, si sa nu piara tot neamul ? dar lucrul acesta nu l-a spus de la el; ci , fiindca era mare preot în anul acela, a proorocit ca Isus avea sa moara pentru neam…….Din ziua aceea , au hotarît sa-Lomoare ” Ioan 11:47-53

Reacti preotilor fata de ucenici si fata de copii care cîntau în templu evidentiaza aceste gînduri ascunse ale inimilor lor. Pe fata se aratau preocupati de respectarea Legii si a slujbeleor de la templu . S-au erijat în aparatori ai neamului, dar de fapt urmareau interesele lor , hotarînd sa-L omoare pe Domnul Isus ca sa scape de concurenta si de noi provocari.

Chiar daca în ziua intrarii în Ierusalim, îi gasim pe ucenicii Domnului Isus cîntînd, sau angajîndu-se în slujire ; si în inima lor s-au cuibarit interesele personale: Gîndul care i-a încercat cel mai des în aceasta perioada a fost : “Cine este cel mai mare” Au pus acesta întrebare Domnului Isus cînd erau în Capernaum (Mat 18:1 ) si a fost repetata în mod specific de doi dintre ei atunci cînd Domnul Isus se îndrepta spre Ierusalim.

Mama fiilor lui Zebedei a venit la Domnul Isus spunîndu-I :” porunceste , ca în Împaratia Ta, acesti doi fii ai mei sa sada unul la dreapta si altul la stînga Ta ” Mat.20:20-21.
Rectia celorlati ucenici fata de aceasta cerere nu s-a lasat mult asteptata. “Cei zece , cînd au auzit , s-au mîniat pe cei doi frati ” Mat. 20:24

Acesta reactie surprinzatoare a ucenicilor, a caror inima s-a umplut imediat de mînie , a fost cauzata de faptul ca si ei doreau aceleasi pozitii. Pentru a-i linisti a fost nevoie de interventia Domnului Isus care i-a chemat deoparte si le-a spus :

” Stiti ca domnitorii Neamurilor domnesc peste ele , si mai marii lor le poruncesc cu stapînire. Între voi sa nu fie asa . Ci oriccare va vrea sa fie mare între voi , sa fie slujitorul vostru ; si oricare vrea sa fie cel dintîi între voi , sa va fie rob”.Mat 20 :25-27

Cum sa existe sarbatoare atunci cînd au fost atîtea interese personale. Multimea voia eliberare, preotii pastrarea slujbelor si a ceremonialului, iar ucenicii pozitii tot mai înalte ! Singurul care a urmarit împlinirea voiei lui Dumnezeu a fost Domnul Isus .

Nu cumva si în adîncul inimii tale s-au cuibarit interese personale ? Acestea îti vor fura bucuria si-ti vor stirbi sarbatoarea. Daca vrei sa te bucuri cu adevarat si sa ai o sarbatoare care sa ramîna în inima ta pentru todeuna , urmareste si împlineste voia lui Dumnezeu.

Apoi sarbatoarea s-a încheiat asa de repede pentru ca :

3. Cei ce sarbatoreu au respins pe Cel Sarbatorit.

La sfîrsitul zilei intrarii Domnului Isus în Ierusalim , asa cum relateaza evngheliile , Domnul Isus plînge pentru cetatea care nu l-a primit si rosteste cele mai cutremuratoare cuvinte :
“Cînd s-a apropiat de cetate si a vazut-o , Isus a plîns pentru ea , si a zis : “Daca ai fi cunoscut si tu , macar în aceasta zi , lucrurile , cari puteau sa-ti dea pacea ! Dar acum , ele sînt ascunse de ochii tai. ”

Sarbatoarea nu mai putea sa continuie , pentru ca nu mai era Cel Sarbatorit. Ierusalimul a pierdut ultima sansa a cercetarii lor. Prin atitudinile lor cei din cetate desi au primit atîtea dovezi ca El este Mesia, L-au respins înca odata!

S-au împlinit cuvintele spuse de Ioan: ”
A venit la ai Sai , si ai Sai nu L-au primit ” Ioan 1:12.

Nu cumva te-ai pregatit de sarbatoare , fara de Domnul Isus ? Aceasta sarbatoare nu poaste sa continuie. De fapt nici nu poate fi sarbatoare fara Domnul Isus. Ca astazi sa fie cu adevarat sarbatoare si în inima ta, primeste-L ca Mîntuitor si Domn si bucuria si sarbatoare din inuma ta va dainui vesnic.Amin D.B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.