Dacă ar trebui să spunem „wow” pentru vreun domeniu de dezvoltare din zilele noastre, acesta ar fi, cu siguranță, cel al inteligenței artificiale. Inteligența artificială reprezintă capacitatea unei mașini sau a unui robot de a acționa reproducând funcții umane precum raționamentul, învățarea, planificarea, reacția și reproducerea anumitor mișcări și funcții.
În acest sens, industria digitală s-a dezvoltat considerabil, impactând practic fiecare aspect al existenței prin dezvoltarea unor software-uri care asigură asistență virtuală, programare informatică, generare de imagini sau deservesc motoare de căutare și sisteme de recunoaștere facială și vocală. Astfel, întâlnim inteligența artificială integrată în automobile autonome, roboți, drone, sisteme de supraveghere terestră și spațială, precum și în industria de armament și tehnică militară.
În domeniul sănătății, compania Neuralink, aflată sub conducerea lui Elon Musk, a început deja implementarea unor cipuri cerebrale controlate prin puterea gândurilor. Aceste cipuri, implantate în craniul uman, pot ajuta persoanele cu dizabilități sau paralizii să își recapete mobilitatea și capacitatea de a comunica.
Mai mult, se estimează că impactul inteligenței artificiale va crește exponențial în anii următori. Dacă, în 2018, volumul de date stocat de sistemele de inteligență artificială era de 33 de degabiți, în 2025 acesta ar putea ajunge la 175 degabiți. Pentru a înțelege această dimensiune, un degabit reprezintă o mie de miliarde de giga biți, în timp ce un computer de top de astăzi are o capacitate de stocare de aproximativ 750–1.000 de giga biți.
Datorită acestui fapt, se poate spune că inteligența artificială are capacitatea de a înmagazina toate cunoștințele și informațiile dobândite de omenire până în prezent, dar și toate datele fiecărei persoane de pe glob, împreună cu detalii despre fiecare domeniu al existenței.
Conștientizând riscurile acestei dezvoltări fără precedent, Parlamentul European a votat, pe 13 martie 2024, Legea privind inteligența artificială, menită să garanteze siguranța, respectarea drepturilor fundamentale și să stimuleze inovația.
Pentru că anumite capitole din această lege au început deja să fie aplicate, lansez această atenționare privind contrastul dintre inteligența artificială și înțelepciunea cerească.
Luând în considerare dezvoltarea fără precedent a inteligenței artificiale, putem spune că aceasta DOVEDEȘTE împlinirea Scripturii. Pentru mine, care în copilărie nu aveam curent electric, televizor sau telefon, accesul la atâtea dispozitive numai după 60 de ani este precum aș fi intrat într-o altă lume! Nu-mi pot imagina cum, de la creion și maculator, pe care le foloseam pentru a scrie atunci când mergeam la școală, acum folosesc computerul, însă nu numai prin accesare mecanică, ci și prin apelarea vocală.
Un nepoțel de-al meu, de vreo șase ani, la rugăciunea pentru masă, s-a rugat și a spus: ”Doamne, îți mulțumesc că ai îngăduit să mă nasc în această vreme când am computerul, fiindcă altfel nu știu ce m-aș fi făcut! O dezvoltare de neimaginat! Nu-i așa?”
Numai că această dezvoltare fără precedent a tehnologiei și a cunoștințelor este o împlinire a anunțului pe care Arhanghelul Mihail l-a adresat lui Daniel, spunându-i:
„Daniele, ține ascunse aceste cuvinte și pecetluiește cartea până la vremea sfârșitului. Atunci, mulți o vor citi, și cunoștința va crește.” (Dan. 12:4)
Numai că, deși pare un ajutor de neimaginat în multe aspecte, inteligența artificială DENATUREAZĂ adevărul. Spun aceasta pentru că inteligența artificială este o acumulare de învățături, practici și realizări omenești, din care Dumnezeu este exclus. De aceea, ceea ce nouă ni se pare wow, de multe ori ceea ce ni se prezintă este departe de realitate, de adevărul Scripturii și de planul lui Dumnezeu!
Când apostolul Petru a auzit că Domnul Isus avea să fie răstignit, I s-a împotrivit Domnului, spunându-i:
„Să Te ferească Dumnezeu, Doamne! Să nu Ți se întâmple așa ceva!” Dar Isus S-a întors și a zis lui Petru: „Înapoia Mea, Satano! Tu ești o piatră de poticnire pentru Mine! Căci gândurile tale nu sunt gândurile lui Dumnezeu, ci gânduri de ale oamenilor.” (Mat. 16:22-23)
Deși atitudinea lui Petru, care părea corectă din perspectiva umană, a fost condamnată, fiindcă nu era potrivită cu planul lui Dumnezeu. Oare de câte ori Domnul ar spune și astăzi, la răspunsurile IA: „Înapoia Mea, Satano!”, arătând astfel că ceea ce s-a prezentat ca fiind cea mai înaltă descoperire nu reprezintă decât niște păreri omenești neconforme cu Adevărul și planul Său?
Un alt pericol generat de inteligența artificială este cauzat de faptul că, în multe cazuri, oamenii DIVINIZEAZĂ răspunsurile primite, considerându-le a fi ultima autoritate. Tot mai mulți sunt cei care astăzi afirmă că au primit răspunsurile de la IA, pe care le aplică fără să le mai cerceteze și să le compare cu revelația Scripturii. Ca să ne atenționeze de acest pericol, apostolul Pavel spune:
„Toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos; toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nimic nu trebuie să pună stăpânire pe mine.” (1 Cor. 6:12-13)
Iar apostolul Ioan afirmă: „Copilașilor, păziți-vă de oricine (sau de orice) care ar putea să ia locul lui Dumnezeu în inimile voastre.” (1 Ioan 5:21; New Living Translation)
Luând în considerare efectele inteligenței artificiale, putem spune însă că aceasta DEMOTIVEAZĂ studiul, educația și munca.
Când mergeam la școală în clasele primare, aveam în ghiozdan legăturile cu bețișoare și numărătoarea cu bile, pe care le foloseam la socotit. Ca să găsesc răspunsul corect la exercițiile solicitate, trebuia însă să desfac legăturile cu bețișoarele, apoi să le număr, să le adun, să le scad și să le împart. În acest fel, găseam prin exercițiu și muncă răspunsurile corecte pentru adunare, scădere, înmulțire și împărțire. Acum însă, toate aceste răspunsuri sunt la un clic distanță. Cu toate acestea, rămâne întrebarea: ce se va întâmpla cu elevii dependenți de IA, atunci când se va întrerupe curentul sau se va defecta computerul? Fiindcă nu sunt obișnuiți să muncească și să calculeze, vor suporta consecințele!
Zilele trecute am întâlnit un bun prieten care, cu multă bucurie, mi-a spus: „Am câștigat procesul!” Fiind parte a bucuriei pe care mi-a împărtășit-o, l-am întrebat: „Cine ți-au fost avocații?” Însă, în loc să-mi răspundă la întrebare, cu o deosebită satisfacție, acesta mi-a spus: „N-am avut avocați; mi-am întocmit dosarul de apărare cu ajutorul inteligenței artificiale!”
Plin de uimire, i-am spus atunci: „Grozav! Numai că cineva și-a pierdut onorariul și chiar și locul de muncă, dacă toți ar proceda la fel!” Și avocații nu sunt singurii care vor plăti în acest fel, fiindcă, în tot mai multe domenii, munca va fi preluată de roboți, care vor fi coordonați de inteligența artificială.
Însă cel mai mare pericol generat de inteligența artificială este cauzat de faptul că aceasta DIMINUEAZĂ libertatea. Acest domeniu, lăudat pentru atâtea facilități pe care le creează, poate fi folosit însă și pentru monitorizare, îngrădire și chiar eliminare. Sfânta Scriptură anunță că va fi o icoană vorbitoare, care îi va uimi pe oameni, motivându-i să se închine înaintea ei. Despre acest fapt, apostolul Ioan scrie:
„I s-a dat putere să dea suflare icoanei fiarei, ca icoana fiarei să vorbească și să facă să fie omorâți toți cei ce nu se vor închina icoanei fiarei.” (Ap. 13:15)
Dacă până astăzi acest lucru părea imposibil, la nivelul actual de dezvoltare digitală și de folosire a inteligenței artificiale, ca un robot să vorbească, să se miște, să reacționeze și chiar să raționeze asemenea ființei umane nu mai este nici o problemă.
Mai mult însă decât atât, există pericolul ca inteligența artificială să fie folosită pentru monitorizare, îngrădire și chiar eliminare, așa cum a anunțat tot apostolul Ioan, care a spus:
„…(fiara)… a făcut ca toți, mici și mari, bogați și săraci, slobozi și robi, să primească un semn pe mâna dreaptă sau pe frunte, și nimeni să nu poată cumpăra sau vinde fără să aibă semnul acesta, adică numele fiarei sau numărul numelui ei.” (Ap. 13:16)
Deși încă mulți nu pot să creadă acest fapt, în data de 29 februarie 2024, în ultima zi din luna februarie a unui an bisect, Parlamentul European a votat într-un mod covârșitor implementarea în toate țările Comunității Europene a portofelului UE pentru identitate digitală.
Acest portofel va include identitatea digitală a fiecărei persoane, incluzând acte de identitate, card de sănătate, dosar de sănătate, carnet de conducere, cazier, antecedente penale etc. Precum și un portofel digital care va găzdui un cont virtual, din care vor fi efectuate plăți electronice.
Folosirea acestui portofel digital este motivată și de utilitatea lui pentru utilizări legate de acreditări digitale de călătorie, accesarea serviciilor guvernamentale, a serviciilor bancare, a telecomunicațiilor, eliberarea permiselor de conducere, semnătura electronică și serviciile de sănătate etc.
Acest portofel digital se preconizează a fi utilizat începând cu anul 2026, așteptându-se ca, în anul 2030, să fie folosit de cel puțin 80% dintre cetățenii europeni.
Folosirea acestui portofel digital, la început, va fi opțională, dar, odată ce va fi implementat, serviciile obișnuite care folosesc modalitățile și platformele vechi vor deveni tot mai greoaie. Acest fapt îi va determina și pe cei mai sceptici să apeleze la noua opțiune.
Acest fapt nu ar fi însă o mare problemă dacă acest portofel digital va rămâne doar în format electronic și doar pe device-urile pe care le folosim astăzi, fiind utilizat fără restricții și condiționări suplimentare. Numai că foarte curând, așa cum anunță Sfânta Scriptură, toate aceste date vor fi transferate pe cipuri, care vor fi implantate pe mână sau pe frunte.
La fel, există un mare pericol ca, în acest fel, să fii controlat și restricționat atunci când dorești să faci o alegere. Am fost recent în Londra și am discutat cu păstorul la care am fost găzduit despre niște căști pentru telefon. Nici nu am terminat discuția și am fost foarte surprins că, atunci când acesta și-a deschis telefonul, prima reclamă care a apărut pe ecran a fost despre căști pentru telefon.
Iar atunci când am mers la bancomat ca el să scoată niște bani lichizi, i s-a răspuns printr-un mesaj că nu se mai efectuează acest serviciu. Trecând în drum spre casă pe la alte trei bănci diferite, de la ghișeu i s-a dat același răspuns: „Folosiți plata în sistem electronic sau prin transfer bancar. Noi nu mai lucrăm cu numerar!”
Ce situație tristă! Să ai bani și să nu poți cumpăra ceea ce-ți dorești! Numai că acesta este doar începutul restricțiilor!
Mult mai înfricoșător este însă faptul că acest impact al inteligenței artificiale va cuprinde nu numai aspectele vieții publice, ci va include chiar și viața religioasă și cea spirituală. Spun acest lucru pentru că, în timp ce scriam acest articol, am citit într-o postare de pe Euronews că într-o biserică din Elveția o hologramă a lui Isus Hristos, generată cu ajutorul inteligenței artificiale, primește confesiunile celor credincioși. Aceasta poate comunica cu cei care vin să își mărturisească păcatele în 100 de limbi diferite, atribuindu-i-se numele de „Omnisciența și înțelepciunea divină!”
De aceea, toate aceste realități ne arată că nu mai este mult și această practică se va extinde la scară mondială, când, sub autoritatea lui Anticrist și a Profetului mincinos, oamenii vor fi siliți să se închine fiarei și să accepte semnul ei!
Însă, ca să nu ne înșelăm în fața acestor amăgiri, Sfânta Scriptură ne îndeamnă să dobândim înțelepciunea cerească, despre care Iacov, fratele Domnului, a spus:
„Înțelepciunea care vine de sus este întâi curată, apoi pașnică, blândă, ușor de înduplecat, plină de îndurare și de roade bune, fără părtinire, nefățarnică.” (Iacov 1:17)
Sau:
„Dacă vreunuia dintre voi îi lipsește înțelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu, care dă tuturor cu mână largă și fără mustrare, și ea îi va fi dată. Dar s-o ceară cu credință, fără să se îndoiască deloc, pentru că cine se îndoiește seamănă cu valul mării, tulburat și împins de vânt încoace și încolo.” (Iacov 1:5-6)
De aceea, ca o concluzie privind reacția pe care trebuie să o avem în fața tuturor acestor provocări, vă îndemn să folosiți inteligența artificială cu înțelepciune cerească și nu cumva să înlocuiți înțelepciunea cerească cu inteligența artificială!
Doamne ajută!
Dan Boingeanu