Moartea lui Hristos ” O mare sansa “!

2
1090

Mat.27:15-56

Moartea Domnului Isus i-a împartit pe oameni. Intîlnim printre cei care au fost martori ai acestui eveniment, oameni ; barbati si femei, pentru care moartea Domnului Isus a fost o mare pierdere. Acestia erau sfîsiati de durere, boceu si se bateau cu pumnul în piept, aratînd cît de mult regreta ca îl pierd pe cel care le-a dat pîine, i-a vindecat sau I-a înviat pe cei dragi.
O alta categorie de oameni au vazut moartea Domnului Isus ca fiind o mare biruinta. Au ateptat mult aceasta ocazie cînd sa scape de Cel care le-a schimbat traditia, a atras multimile , devenind o adevarata amenitare pentru pozitiile lor. Preotii cei mai de seama , carturarii si fariseii, prin moartea Domnului Isus si-au vazut planurile împlinite.Puteau în sfîrsit sa declare ca au scapat de un rival. Bucuria lor însa nu a tinut prea mult. Dupa trei zile Isus a înviat dintre cei morti iar ei au fost facuti de rusine.

Asemenea puterii întunericului care credea ca prin rastignirea Domnului Isus va cîtiga o biruinta deplina si fruntasii lui Israel care s-au bucurat numai trei zile, au trebuit sa recunoasca ca planurile lor au dat gres. Oricît s-au straduit sa-L tina pe Domnul Isus în mormînt n-au reusit ; pentru ca El este Învierea si Viata, iar biruinta finala Îi apartine.

Spre deosebire de aceste categorii de oameni , a fost o alta categorie, pentru care moartea Domnului Isus a însemnat o mare sansa. Urmarindu-i, în cadrul acestui mesaj am vrea sa observam ca sansa pe care ei au avut-o, este si sansa de care si noi putem avea parte:

1. O sansa pentru libertate

Cel care a beneficiat de acesta sansa a fost Baraba. Acesta era un întemnitat vestit. Era probabil seful bandei de hoti si tîlhari care actionase în Ierusalim în acea vreme.Am putea sa-l asemanam cu Ben Laden, al zilelor noastre. El a fost arestat cu doi dintre colegii sai. Iar pentru faptele savîrsite fusesera deja condamnat la moarte prin crucificare. Sentinta era promulgata iar crucile erau pregatite. Se astepta doar ziua executiei.

Înaintea zilei cînd alaturi de colegii lui urma sa-si ispaseasca pedeapsa, la celula în care era închis , s-a prezentat ofiterul din garda templului si i-a adus o veste buna: “Baraba esti liber “! Cu siguranta acestu-ia nu-i venea sa creada, ceea ce-i auzeu urechile.

De aceea i-au fost date explicatii: “Nu-i o gluma Baraba ! si nici un tîrg “! “Isus a fost ales sa moara în locul tau, iar pentru tine multimea a cerut eliberarea “!

Asa cum relateaza evanghelistul Matei în cap. 27:15; era un obicei ca la sarbatorile Pastelui, guvernatorul sa semneze un decret de gratiere pentru unul dintre întemnitatii ales de popor . Voind sa-L elibereze pe Domnul Isus, Pilat L-a pus în fata poporului alaturi de Baraba. Spre surprinderea lui, poporul l-a ales pe Baraba si a cerut ca Domnul Isus sa fie rastignit.

De aceea moartea Domnului Isus , pentru Baraba a însemnat o sansa pentru viata si libertate. Cînd nu mai avea nici o speranta, în ultimul moment i s-a oferit aceasta mare sansa. Nu ni se spune cum a stuit Baraba sa fructifice acest privilegiu si nici ceea ce s-a întîmplat cu el dupa aceea , dar datorita mortii Domnului Isus a dobîndit viata si libertatea !

Am auzit despre un pianist polonez, care a ajuns într-o adînca stare de depresie. Cariera lui a început sa paleasca. Nu reusea sa cîstige suficienti bani ca sa-si acopere datoriile si sa ““si procure cele trebuincioase pentru viata. De aceea a hotarît sa-si puna capat zilelor. S-a gîndit ca solutiacea mai buna este spînzuratoarea. A mers în baie, si-a luat siretul de la fracul de concert, l-a legat de ceva solid si apoi s-a aruncat în gol.

Din cauza transpiratiei din timpul concertelor, siretul si-a slabit rezistenta. De aceea atunci cînd trupul a început sa atîrne datorita greutatii , siretul s-a rupt. Pianistul a cazut gramada pe dusumea, ranindu-se usor. Acea cazatura însa, l-a trezit. A stat o vreme pe dusumea plîngînd în hohote. Apoi s-a ridicat, a mers la pian si-a început sa cînte. A pus în noile piese toata durerea si framîntarea sufletului sau din acele momente , dar si bucuria clipelor care au urmat. De fiecare data cînd era întrebat dupa acea încercare “ce te motiveaza pentru a munci asa de greu “? El raspundea întodeauna: “Dumnezeu mi-a dat viata si mi-a oferit sansa unui nou început. Desi nu ni se spune cum a fructificat-o , aceasta a fost sansa lui Baraba.

Dar moartea Domnului Isus a adus aceeasi sansa si pentru fiecare dintre noi. Am fost întemnitati în închisoarea diavolului, datorita pacatului nostru. Eram condamnati la moarte datorita justitiei divine, dar Hristos a murit pentru ca noi sa primim viata si sa avem sansa eliberarii.
Dumnezeu prin moartea Domnului Isus, a semnat un decret de gratiere. Acesta nu-i restrictiv si priveste numai o persoana, ci-i cuprinde pe toti oamenii. Acest adevar este zugravit de Apostolul Pavel care spune :

“Voi erati morti în greselile si în pacatele voastre , în care traiati odinioara, dupa domnul puterii vazduhului, a duhului care lucreaza acum în fiii neascultarii ……dar Dumnezeu care este bogat în îndurare, pentru dragostea cea mare cu care ne-a iubit , macar ca eram morti în greselile noastre, ne-a adus la viata împreuna cu Hristos. Prin har sunteti mîntuiti. El ne-a înviat împeuna , si ne-a pus sa sedem împreuna în locurile ceresti în Hristos Isus …Ef 2:1-6

Aceasta este marea sansa pe care o avem fiecare dintre noi :sa primim viata si libertate spirituala . Vei sti sa o fructifici ?

Moartea Domnului Isus înseamna însa o sansa si mai mare:

2. O sansa pentru vesnicie

La moartea Domnului Isus este mentionat si cazul unui alt tîlhar. Acesta la fel ca si colegul lui, a fost condamnat la moarte pentru relele savîrsite. N-a avut sansa pentru viata si libertate ca si liderul sau Baraba, dar a beneficiat de o sansa mult mai mare . Lui În ultimile momente ale vietii Domnul Isus i-a facut promisiunea : Adevarat îti spun ca astazi vei fi cu Mine în rai” Luca 23 :43

Ce promisiune mareata si ce sansa pentru un tîlhar ! Erau ultimile momente ale vietii lui; savîrsise atîtea rele pentru care a suportat condamnarea justitiei umane. Mai mult decît atît; merita moartea vesnica, datorita hotarîrii dreptatii lui Dumnezeu, conform Cuvîntului lui Dumnezeu cere ne face cunoscut ca :
“….plata pacatului este moartea : dar darul fara plata a lui dumnezeu este viata vesnica în Isus Hristos, Domnul vietii” Rom 6:23.

Atunci cînd tîlharului nimeni nu-i mai dadea nici o sansa, Dumnezeu îi face cunoscut prin Fiul Sau , cea mai mare binecuvîntare pe care un om o poate avea : Atît de repede : “Astazi” , i se ofera o mare cinste : “Cu Mine ” si harul de a ajunge :”În rai ”

Ce sansa ! Colegul sau , t]lharul rastignit la st]nga domnului Isus, n-a stiut sa profite de aceasta ocazie. A murit în durere si necredinta, batjocorind pe Domnul Isus alaturi de trecatori, ostasi sau fruntasii lui Israel. Tîlharul de la dreapta însa , a avut parte de sansa vietii vesnice si de stralucirea raiului , pentru ca si-a recunoscut pacatul si a aceptat justetea pedepsei divine, iar prin credinta a vazut în Domnul Isus pe Fiul Lui Dumnezeu; adresîndui-se prin apelativul “Doamne” !

A crezut ca Cel ce moare alaturi , are o împaratie si urmeaza sa vina în glorie. Credinta todeauna priveste dincolo de aparente si acepta lucrurile care înca nu se vad. Tîlharul a demonstrat o astfel de credinta ; iar în ultimile momente ale vietii s-a rugat spunînd : ” Adu-Ti aminte de Mine, cînd vei veni în împaratia Ta “! Luca 23: 40-40

Aceasta rugaciunea i-a fost ascultata iar credinta i-a fost rasplatita imediat, benefiicind de o sansa nesperata : “Viata vesnica”!

Dumnezeu ofera acelasi dar tuturor. Cel mai cunoscut verset al sfintei Scripturi spune : “Fiindca atît de mult a iubit Dumnezeu lumea , ca a dat pe singurul Lui Fiu , pentru ca oricine crede în El sa nu piara , ci sa aiba viata vesnica ” Ioan 3:16.

Prin moartea Domnului Isus , Dumnezeu ofera pentru toti oamenii sansa vietii vesnice. O pot avea însa doar cei ce prin credinta îl au pe fiul lui Dumnezeu . I Ioan 11-12. Unul dintre tîlhari în ultimile clipe ale vietii lui a fructificat aceasta ocazie si a murit fericit. Colegul sau care îndura aceiasi soarta , a pierdut-o si a murit nemîntuit ! Cu care dintre acestia te asemeni ?

Moartea Domnului a însemnat apoi :

3. o sansa pentru un nou început

Urmarindu-i pe cei care au fost aproape de Domnul Isus , putem identifica cîteva persoane pentru care moartea Domnului Isus a însemnat schimbarea vietii. Pentru ei dupa acest eveniment viata n-a mai fost la fel . Unul dintre acestia este “sutasul roman”. El a avut sansa sa conduca procesul rastignirii Domnului Isus. Desi ca ofiter Roman era obisnuit cu scenele de cruzime, pentru el moartea Domnului Isus n-a fost ca a unui oarecare condamnat, ci a avut o semnificatie deosebita.

Daca soldatii pe care îi comanda erau atenti la felul cum îsi împlinesc ordinile, pentru ca întreg procesul rastinirii sa se desfasoare fara evenimente si sa se încadreze în graficul orar asteptat de marii preoti, sutasul roman , a luat în considerare fiecare detaliu si a dat importanta fiecarui amanunt. Daca subalternii lui au cîstigat la zaruri la moartea Domnului Isus , o camasa sau ceva haine , El a cîstigat ceva mai mult : o deplina convingere despre identitatea Domnul Isus.

A auzit cuvintele pe care Domnul Isus le-a rostit pe cruce , I-a urmarit modelul lasat în suferinta si a declarat: “Cu adevarat omul acesta era neprihanit”! Luca 23:47

A vazut apoi semnele care au însotit moartea Domnului Isus : Întunerecul din miezul zilei, cutremurul de pamînt , perdeaua din templu care s-a rupt si a marturisit :” : Cu adevarat ,omul acesta a fost Fiul lui Dumnezeu!” Mat 27:51-54. Ce declaratii surprinzatoare facute de un ofiter roman !

Acestea dovedesc ca moartea Domnului Isus i-a marcat profund viata si din acel moment n-a mai fost la fel. Asa cum se arata în cartea “Quo Vadis”, mai tîrziu el a cautat sa se convinga cine este Isus, ajungînd da-L primesca pe Cel Crucificat, ca Domn si Mîntuitor personal.

Moartea Domnului Isus a schimbat si viata lui Petru. Desi la arestarea Domnului Isus , s-a lepadat de trei ori de Domnul pe care l-a urmat trei ani si jumatate, cînd a înteles ca El este Mîntuitorul sau si ca s-au împlinit spusele Sale, “a iesit afara si a plîns cu amar” Mat 26:75. Si viata lui Petru din acel moment n-a mai fost la fel. Dupa întîlnirea cu Domnul Isus “Cel Înviat ” Petru este un om nou, gata sa slujesca si sa moara pentru Domnul Sau.

Schimbarea cea mai radicala a trait-o însa apostolul Pavel.El a auzit de moartea Domnului Isus, dar pe drumul Damascului, a avut si harul sa se întîlneasca cu Hristos cel Înviat .

Dupa acea întîlnire el declara : ” Am fost rastignit împreuna cu Hristos , si traiesc …. dar nu mai traiesc eu ci Hristos traieste în mine. Si viata , pe care o traiesc acum în trup, o traiesc în credinta în Fiul Lui Dumnezeu , care m-a iubit si S-a dat pe Sine însusi pentru mine.” Gal 2:20

Pentru acesti oameni moartea Domnului Isus a adus sansa unei vieti noi. Ei au înteles ca Hristos a murit în locul lor, de aceeasi ei merita sa traisca pentru El. Pentru cine traiesti ? Atîti oameni traiesc pentru pîntece, sau pentru lucrurile de aici si acum . cei ce au înteles semnificatia mortii Domnului Isus , traiesc o viata noua lucrînd pentru Împaratia lui Dumnezeu.

Daca în anul acesta sarbatoresti moartea Domnului Isus , nu uita ca si pentru tine aceasta înseamna o mare sansa. Dumnezeu îti ofera prin Hristos sansa vietii si-a adevaratei libertati, sansa vesniciei si sansa unui nou început. Fii gata sa fructifici aceasta sansa, pentru ca moartea Domnului Isus, sa însemne si pentru tine o mare binecuvîntare . Amin D.B

2 COMENTARII

  1. Intr-adevar,Isus este salvarea noastra, noi toti trebuie sa ne incredem in El si sa-l urmam,numai ca unii nu vor sa lase garda jos,spun ca nu-i intereseaza semnindu-si asadar condamnarea la moarte vesnica.

  2. isus este sfant,noi toti trebuie sa credem ca a murit pt a ne mantui..indiferent de religie…prin acest lucru a aratat cat de mult ne-a iubit…trebuie sa-i fim recunoscatori,sa-L slavim cum se cuvine,sa-I multumim pt tot ce face pt noi..numai bine

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.