Cum sarbatorim Pastele?

5
1804

Sigur ca multi oameni in zilele noastre spun sarbatoresc Pastele .Pentru unii Pastele inseamna intalnirea cu rudele,pentru altii un iepuras si oua rosii, pentru altii chefuri si betii ,pentru altii ziua din an cand isi amintesc ca mai trebuie sa calce pe la Biserica .

Sigur ca este nevoie sa stim ce este Pastele ca sa putem sa sarbatorim ce trebuie sarbatorit la acest Pasti.

Haideti ca privind la cateva adevaruri legate de Pasti in Sfanta Scriptura si privind la aceste adevaruri sa dam cinstea cuvenita Celui ce i se cuvine in aceasta sarbatoare.

1.Pastele nostru este Cristos

1COR 5:7 Maturati aluatul cel vechi, ca sa fiti o plamadeala noua, cum si sinteti, fara aluat; caci Hristos, Pastele noastre, a fost jertfit.

Ca sa intelegem mai bine ca Pastele nostru este Cristos haideti sa raspundem la doua intrebari:

a)Se poate ca oamenii sa aibe un alt Paste?

Daca privim in lumea de azi vedem ca adevarata semnificatie a pastelui a fost distorsionata de Satan : pastele pentru multi reprezinta chefuri,iepurasi ectc.

Pana la 26 de ani si pentru mine Pastele a fost an de an acelasi lucru .Era ziua cand ca om “religios” ma duceam la Biserica si dupa aceea “ca tot omul” incepea cheful si distractia . Abia asteptam Pastele an de an ca un motiv de destrabalare si distractie .Dar din momentul in care l-am cunoscut pe Cristos, Pastele meu este Cristos .

b)Ce insemna Pastele in Vechiul Testament?

“EX 12:3 Vorbiti intregei adunari a lui Israel, si spuneti -i: ,In ziua a zecea a acestei luni, fiecare om sa ia un miel de fiecare familie, un miel de fiecare casa.

EX 12:4 Daca sint prea putini in casa pentru un miel, sa -l ia cu vecinul lui cel mai de aproape, dupa numarul sufletelor; sa faceti socoteala cit poate minca fiecare din mielul acesta.

EX 12:5 Sa fie un miel fara cusur, de parte barbateasca, de un an; veti putea sa luati un miel sau un ied.

EX 12:6 Sa -l pastrati pina in ziua a patrusprezecea a lunii acesteia; si toata adunarea lui Israel sa -l junghie seara.

EX 12:7 Sa ia din singele lui, si sa unga amindoi stilpii usii si pragul de sus al caselor unde il vor minca.

EX 12:8 Carnea s’o manince chiar in noaptea aceea, fripta la foc; si anume s’o manince cu azimi si cu verdeturi amare.

EX 12:9 Sa nu -l mincati crud sau fiert in apa; ci sa fie fript la foc: atit capul, cit si picioarele si maruntaiele.

EX 12:10 Sa nu lasati nimic din el pina a doua zi dimineata; si, daca va raminea ceva din el pe a doua zi dimineata, sa -l ardeti in foc.

EX 12:11 Cind il veti minca, sa aveti mijlocul incins, incaltamintele in picioare, si toiagul in mina; si sa -l mincati in graba; caci sint Pastele Domnului.

EX 12:12 In noaptea aceea, Eu voi trece prin tara Egiptului, si voi lovi pe toti intiii-nascuti din tara Egiptului, dela oameni pina la dobitoace; si voi face judecata improtiva tuturor zeilor Egiptului; Eu, Domnul.

EX 12:13 Singele va va sluji ca semn pe casele unde veti fi. Eu voi vedea singele, si voi trece pe linga voi, asa ca nu va va nimici nici o urgie, atunci cind voi lovi tara Egiptului. ”

Pastele insemna pentru Evrei interventia miraculoasa a Domnului pentru ai scoate din Egipt. Pentru aceasta interventie trebuia sa moara cate un miel in fiecare familie sau dupa caz daca erau prea putini se asociau la un mie cate doua familii. Sangele acestui miel indeparta mania lui Dumnezeu de casele evreilor.

Spiritual privind aceasta lucrare era o prefigurare a lucrarii lui Cristos ,care este Mielul lui Dumnezeu . Ca sa ne salveze din lumea pacatului (Egiptul din VT) ,Dumnezeu a dat sa moara pe Mielul lui Dumnezeu, Isus Cristos.

Sangele lui are puterea sa ne absolve de pacat si sa ne fereasca de mania lui Dumnezeu.Orice inima care nu are sangele lui Isus pe usciorii inimii sale ,mania lui Dumnezeu este peste el.Astfel trebuie sa priveasca Biserica lui Cristos Pastele.

Te rog suflete drag intelege ca la Pasti trebuie sa privesti la Cristos . Sangele lui Isus,Mielul lui Dumnezeu trebuie sa fie pe “usciorii” inimii tale si atunci vei avea un PASTE minunat. Tot ceea ce facem in Biserica la Paste trebuie sa arate spre Cristos Domnul, Pastele nostru.Daca pana la acest Paste ti-ai trait viata cum ai vrut,la acest Paste Cristos vrea sa vina in viata ta. Priveste la Isus Pastele nostru si intalnestete cu El la acest Paste.

2. Adevarata valoare a Pastelui se vede in jertfa Domnului Isus

Se spune ca pe timpul Imperiului roman a existat un general foarte drept . El era un om foarte drept si pe langa ca era cunducator militar era si guvernator in provincia aceea . Era foarte renumit pentru dreptatea lui si nimeni nu era scutit de aplicarea legii in cazul in care ar fi incalcato. In acesta vreme era o lege care spunea ca dupa o anumita ora era interzisa circulatia pe strazi si cine incalca aceaste lege era pedepsit cu biciuirea pana la moarte.

In acest timp intr-o seara se intampla ca tocmai mama lui sa incalce acesta lege .Ea a fost prinsa si i s-a adus la cunostinta fiului ei acest lucru.Oamenii se asteptau ca Generalul sa inchida ochii si s-o elibereze. Insa dreptatea acestui om a mers inainte si a spus :sa fie judecata.

La judecata a luat parte si generalul .Dupa ce verdictul a fost dat urma ca mama lui sa fie biciuita pana la moarte. In momentul in care calaul a vrut s-o loveasca ,el a ridicat mana si a spus: opriti! S-a dus la mama lui ,a dat-o la o parte ,si-a dat jos haina de general si s-a pus in locul ei pe stalpul de tortura ca pedeapsa ce trebuia s-o ia ea sa-i fie aplicata lui.

Domnul Isus si-a dat viata in locul nostru.Pedeapsa ce trebuia sa cada peste noi calcatorii de Lege ,a cazut peste Isus Cristos , Fiul lui Dumnezeu.Aceasta este adevarata valoare a Pastelui.

3. Isus vrea o relatie personala cu tine la acest Pasti

“IOAN 3:14 Si, dupa cum a inaltat Moise sarpele in pustie, tot asa trebuie sa fie inaltat si Fiul omului, IOAN 3:15 pentruca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vecinica.”

a)Priveste la Isus

Dumnezeu ii porunceste lui Moise in VT sa spanzure un sarpe pe o prajina (pe un lemn) si cei ce vor privi la acest sarpe vor fi salvati de pedeapsa lui Dumnezeu ce venae peste popor prin serpii veninosi.

Este interesant ca si acesta lucrare prefigura lucraerea ce o va face Domnul Isus in viitor pe crucea Golgotei. Pacatul a cazut asupra lui Isus pe crucea Golgotei . Mia mult decat atat ,ne spune Scriptura ca : ” 2COR 5:21 Pe Cel ce n’a cunoscut niciun pacat, El L-a facut pacat pentru noi, ca noi sa fim neprihanirea lui Dumnezeu in El.” Sarpele spanzurat pe lemn reprezinta pe Cristos facut pacat pentru noi.Odata rastignit pe cruce Cristos a luat asupra lui pacatul omenirii .Pacatul a fost pus pe cruce si el nu mai are nici o putere de robie asupra oamenilor. Atata timp cat suntem muscati de “serpi veninosi” si privim la Isus ,veninul acestor serpi nu are putere sa ne omoare. Cand insa privirea noastra se indreapta spre orice altceva decat Isus Cristos, ne asteapta moartea.

b)Puterea sa incepi o relatie ti-o da El

Faptul ca Domnul nu a ramas mort ci a inviat ,este un motiv de bucurie pentru noi.In El este puterea sa incepem o relatie cu Dumnezeu.

ROM 8:34 Cine-i va osindi? Hristos a murit! Ba mai mult, El a si inviat, sta la dreapta lui Dumnezeu, si mijloceste pentru noi!
ROM 14:9 Caci Hristos pentru aceasta a murit si a inviat ca sa aiba stapinire si peste cei morti si peste cei vii.

1COR 6:14 Si Dumnezeu, care a inviat pe Domnul, ne va invia si pe noi cu puterea Sa.

2COR 5:15 Si El a murit pentru toti, pentruca cei ce traiesc, sa nu mai traiasca pentru ei insisi, ci pentru Cel ce a murit si a inviat pentru ei.

4. Spune si altora despre invierea Domnului

ROM 10:9 Daca marturisesti deci cu gura ta pe Isus ca Domn, si daca crezi in inima ta ca Dumnezeu L-a inviat din morti, vei fi mintuit.

Domnul Isus dupa inviere le-a dat ucenicilor urmatoarea porunca:
“FAPTE 1:8 Ci voi veti primi o putere, cind Se va pogori Duhul Sfint peste voi, si-Mi veti fi martori in Ierusalim, in toata Iudea, in Samaria, si pina la marginile pamintului.“

Sa faca Dumnezeu ca intradevar sa fim martori ai invierii Lui pana la marginile pamantului. Puneti intrebarea dragul meu suflet : Cine este Pastele tau? Este Isus Pastele tau ? Te-ai intalnit cu Isus la aceasta sarbatoare?

Esti curatit de pacat prin sangele Mielului lui Dumnezeu? Ai dat pacatele tale Domnului Isus sau le mai tii inca asupra ta? Unde fugi cand esti muscat pe pacat, te ascunzi sau privesti la Golgota?Ai tu o relatie personala cu Isus? Esti tu un martor al invierii lui Isus?

Faca Domnul ca aceste intrebari sa-ti cerceteze inima ta la acest Paste si sa faca sa te apropii mai mult de Dumnezeu.
Sarbatori fericite cu Cristos Domnul!

Simion Ioanas

http://www.geocities.com/cioanas/Home.html

5 COMENTARII

  1. Este foarte important ca toti oamenii sa afle despre adevarata valoare si adevarata semnificatie a Pastelor. Faceti un lucru minunat! Domnul Isus sa va rasplateasca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.