Ocazie pierduta

1
366

Luca 19:41-44

Desi venirea Domnului Isus la Ierusalim, pentru locuitorii cetatii si întreg neamul lui Israel putea fi un mare privilegiu si-o deosebita oportunitate, urmrind relatarile evanghelistilor si evenimentele petrecute la sfărsitul acestei zile , putem spune ca pentru ei, venirea Domnului Isus la Ierusalim a însemnat o ocazie pierduta !

Însusi Domnul Isus declara : ” Daca ai fi cunoscut si tu , macar în aceasta zi lucrurile , cari puteau sa-ti dea pacea ! Dar acum ele sunt ascunse de ochii tai. Vor veni peste tine zile , cînd vrajmasii tai te vor înconjura cu santuri, te vor împresura, si te vor strînge din toate partile : te vor face una cu pamîntul , pe tine si pe copii tai din mijlocul tau: si nu vor lasa în tine piatra pe piatra, pentru ca n-ai cunoscut vremea cănd ai fost cercetata ” Luca 19:42-44

Cred ca fiecare dintre noi am trait durerea unor ocazii pierdute: Am vizitat pe cineva în SUA ce avea o mica afacere cu echipament electronic. Cînd i-am vizitat compania ,dupa ce mi-a prezentat fiecare produs , mi-a spus cu o deosebita durere : Acum 20 de ani am fost coleg cu Bill Gates. Acesta mi-a cerut sa lucram împreuna. Am considerat atunci ca nu este potrivit sa schimb numele companiei mele si nici nu prea aveam încredere în proiectele colegului meu. A fost oportunitatea vietii mele; dar am pierdut-o . Acum Bill Gates este unul dintre cei mai bogati oameni din lume si compania lui este un concern internatioanal, iar eu ma gîndesc serios sa vînd afacerea mea pentru a-mi acoperi datoriile.

Un om care a pierdut ocazia vietii lui. Pentru locuitorii Ierusalimului si neamul lui Israel pierderea a fost însa mult mai mare:

1. Insemnatatea acestei ocazii

Ce a facut ca Intrarea Domnului Isus în Ierusalim , savfie un eveniment atît de important pentru neamul lui Israel ? De ce aceasta ocazie a fost unica ?

a. datorita Celui ce vine

Israelul si în mod special Ierusalimul , delungul istoriei a avut privilegul de a avea în mijlocul lor, mari oameni ai lui Dumnezeu. Asfel Dumnezeu a trimis pentru ei judecatori, împarati preoti si profeti. Multi dintre acestia au fost personalitati proeminente. Sa ne amintim de David sau Solomon . Chiar si Domnul Isus a mai vizitat cetatea Ierusalimului în timpul slujirii Sale publice. De data aceasta însa Domnul Isus a venit la Ierusalim în calitate de Rege, Mare Preot si mai ales ca Fiu de Dumnezeu ! Ce privilegiu ! Ocazia aceasta a fost unica în istorie ; si cei dintîi ce puteau beneficia de ea erau cei din Ierusalim. Apoi aceasta ocazie este speciala :

b. datorita situatiei în care erau

În ziua intrarii Domnului Isus în Ierusalim natiunea lui Israel se afla în robie fizica. Peste Ierusalim si tinutul lui Israel stapînea marele Imperiu Roman. Mai mult decît atît : natiunea lui Israel si împreuna cu ea întreaga lume se afla în robie spirituala. Un împarat mult mai crud decăt Cezarul Roman îsi exersa domnia. Diavolul pusesera stapînire pe fiinta umana , iar starea de pacat în care acesta a ajuns, atragea judecata si condamnarea lui Dumnezeu Rom.6:23

Pentru cei de atunci nu exista libertate fizica , dar mai mult decît atît, nu exista libertate spirituala. La fel cum Moise a venit altadata la robii din Egipt pentru a-i conduce spre libertate , tot asa Domnul Isus a venit sa le aduca celor din Israel ,adevarata libertate : eliberare din pacat , de sub stapînînirea Diavolului si de sub osînda lui Dumnezeu. Ce ocazie ! In cele mai grele momente ale vietii lor , Domnul a venit la ei ca sa le dea ceea ce ei aveau nevoie : eliberare, binecuvîntare si viata. Acestea au fost cele mai mari daruri de care aveau nevoie si care prin venirea Domnului Isus acum le aveau la îndemîna;erau atît de aproape !
Mai mult decît atît ; aceasta zi a a fost speciala

c. deoarece era ultima sansa

Dumnezeu a vorbit Israelului în multe rînduri si în multe chipuri . Si Domnul Isus a prezentat Cuvîntul lui Dumnezeu în timpul misiunii Sale de multe ori si în diferite forme: propovaduind, vindecînd bolnavi, înviind morti, sau eliberînd de demoni. Venirea sa la Ierusalim, însemna însa ultima ocazie.Ultimul mod în care le-a mai vorbit Dumnezeu .

Ce ocazie speciala; ultima sansa de a întîlni pe Cel ce vine si a primi ceea ce El ofera .
Dumnezeu a pregatit aceasta sansa pentru neamul lui Israel, dar astazi aceiasi sansa este pregatita si pentru tine . Domnul Isus vine ca sa împarta acelesi daruri . Esti constient de aceasta oportunitate ? Desi a avut aceasta sansa cei din Israel n-au stiut sa o fructifice. Pasajele ce descriu evenimentele petrecute la Intrarea Domnului Isus în Ierusalim vorbesc despre :

2. Pierderea acestei ocazii

Pare de necrezut : Israelul astepta pe Mesia , a auzit atîtea despre Mesia si avea atîta nevoia de Mesia . Iar cînd Mesia vine ; pentru ei venirea Lui este o ocazie pierduta ! De ce cei din Israel au pierdut acesta sansa ?

a. pentru ca nu L-au cunoscut.

Chiar Domnul Isus spune : “daca ai fi cunoscut si tu macar în aceasta zi ,lucrurile cari puteau sa-ti dea pacea ” Luca 19:41
Cîta orbire spirituala. Avea dreptate Domnul Isus cînd spunea : “Aveti ochi si nu vedeti ? Aveti urechi si nu auziti ?…. Marcu 8:18 Orbirea spirituala era boala de care sufereau cei din Israel. Dar astazi cîti au ochii descisi sa-L cunoasca. Nu cumva ochii multora se vor deschide doar atunci cînd El va veni pe norii cerului ? Atunci va fi prea tîrziu !
Apoi cei din neamul lui Israel au pierdut ocazia vietii lor :

b. pentru ca nu erau pregatiti sa-L primeasca .

Foarte interesant : Dupa ce au fost înstiintati de Dumnezeu pri prooroci de atîtea ori, au fost gasiti nepregatiti la întruparea Domnului Isus si tot nepregatiti si la Intrarea domnului Isus în Ierusalim . În timp de trei ani si jumatate de sljire publica a Domnului Isus, acestia n-au învatat nimic si nici nu s-au schimbat în nici un fel. Cînd Domnul Isus a venit la Ierusalim, cei din neamul lui Israel se pregateau pentru un ceremonial; se pregateau sa sarbatoreasca “Pastele” un eveniment trecut. Dar pentru Mesia, Domnul si Mîntuitorul lor, înca nu erau gata. De aceea au pierdut ocazia de a primi ceea ce El putea sa le ofere. Ceva însa cu totul neasteptat: cei din neamul lui Israel au pierdut ocazia vietii lor:

c. pentru ca nu au vrut sa-L primeasca

Aceste cuvinte dure sunt rostite chiar de Domnul Isus : ” Ierusalime , Ierusalime , care omori pe prooroci si ucizi cu pietre pe cei trimisi la tine ! De cîte ori am vrut sa strîng pe copiii tai cum îsi strînge gaina puii sub aripi, si n-ati vrut “! Mat 23:37

Actul respingerii Domnului Isus n-a fost o eroare, sau o neglijenta.În acest caz ,poate ca cei din Israel ar fi avut o scuza. Ei au pierdut cea mai mare ocazie a vietii lor în mod voit. N-au vrut sa-L primesca pe Domnul. În mod constient si deliberat, au spus NU! De aceea vinovatia lor ramîne si pacatul lor este îndreptatit.
Care va fi atitudinea ta ? Poate ca ai avut multe ocazii cînd ti-a vorbit Domnul si n-ai stiut sa le fructifici. Toate acestea au fost pentru tine ocazii perdute! Vei pierde oare si aceasta sansa ? Fii atent la ce raspuns vei da,pentru ca urmarindu-i pe cei din Ierusalim si din neamul lu Israel putem vedea si :

3. Consecintele pierderii acestei ocazii.

La sfîrsitul zilei cînd Domnul Isus a intrat în Ierusalim , pentru cetatea Ierusalimului si locuitorii ei care nu L-au primit, a rostit o pedeapsa severa:

Daca ai fi cunoscut si tu , macar în aceasta zi lucrurile , cari puteau sa-ti dea pacea ! Dar acum ele sunt ascunse de ochii tai. Vor veni peste tine zile , cînd vrajmasii tai te vor înconjura cu santuri, te vor împresura, si te vor strînge din toate partile : te vor face una cu pamîntul , pe tine si pe copii tai din mijlocul tau: si nu vor lasa în tine piatra pe piatra, pentru ca n-ai cunoscut vremea cănd ai fost cercetata ” Luca 19:42-44

În loc sa primeasca binecuvîntarile pe care Domnul Isus putea sa le-o ofere, pierzănd ultima sansa, celor din Israel li s-a comunicat pedeapsa. Daca la începutul zilei Domnul Isus apare ca Mesia, Regele , sau Marele Preot, la sfîrsitul zilei, El este Dreptul Judecator. El a cercetat neamul lui Israel, a evaluat credinta si starea inimii lor si pentru ca acestia nu s-au trezit nici în cel din urma ceas , a urmat o sentinta aspra:

a. orbire spirituala

Domnul Isus spune : lucrurile care puteau sati dea pacea……acum sut ascunse de ochii tai” Luca 19:42. Au fost lasati în aceiasi stare spirituala . Acest fapt ne arata noua ca exista o vreme în care Dumnezeu vorbeste , un timp în care Dumnezeu ne cerceteaza , dar exista si un timp în care Dumnezeu se departeaza de noi si ne lasa în voia mintii noastre . Rom .1:18-32. Erau atît te aproape de lunina si adevar, dar au fost lasati în aceeasi stare de orbire spirituala. Dumnezeu i-a lepadat. Au pierdut privilegiul ce l-au avut ca neam pus deoparte pentru Dumnezeu, au pierdut întîietatea pentru mîntuire, au pierdut binecuvăntarile lui Dumnezeu. Ce pedeapsa severa !
Dar nu numai atît; pedeapa a însemnat:

b. distrugerea templului si a cetatii Ierusalimului

“Vor veni peste tine zile , cînd vrajmasii tai te vor înconjura cu santuri, te vor împresura, si te vor strînge din toate partile : te vor face una cu pamîntul , pe tine si pe copii tai din mijlocul tau: si nu vor lasa în tine piatra pe piatra, pentru ca n-ai cunoscut vremea cănd ai fost cercetata ” Luca 19:42-44

Domnul Isus a anuntat ca Templul va fi distrus. “nu va ramîne piatra pe piatra”! Templul fala lui Israel , fara de Hristos nu are nici un pret si nici un viitor. Aceeasi soarta urma sa aiba si cetatea Ierusalimului . Acest fapt s-a întîmplat în anul 70 cînd armatele romane conduse de generalui Titus au atacat Ierusalimul.Mai mult dect atît : pedeapsa însemna si

c. robia si împrastierea printre natiuni

Domnul Isus anunta ca pedeapsa va veninu numaipeste templu si ierusalim ci si peste locuitorii Ierusalimului si peste copii lor. Luca 2419:44. Acest lucru s-a întîmplat dupa cucerirea Ierusalimulu si distrugerea Templului. Multi evrei si-au gasit sfîrsitul în timpul asediului ,iar cei ce au ramas au fost împrastiati printre natiuni timp de mai mult de 1.800 de ani.
Cît de severa este pedeapsa lui Dumnezeu! Ce grave sunt cosecintele pacatului! Pacatul atrage mînia lui Dmnezeu pentru aici , dar si pentru vesnicie. “Fiindca plata pacatului este moartea “! Rom 6:23
Ce sfîrsit neasteptat : În loc de libertate viata si binecuvîntare , cei din neamul lui Israel aveau sa suporte o pedeapsa severa. Li s-a întîmplat aceasta din pricina unei ocazii pierdute !

Ce vei primi tu ? Astazi cînd ai ocazia sa te întîlnesti cu Domnul Isus , nu ““L respinge si nici nu amîna. Folosestete de acest privilegiu ca sa poti scapa de pedeapsa si sa capeti binecuvîntarea . Mîine s-ar putea sa fie prea tîrziu ! D.B.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.