28 Martie – Pergam, Biserica afectată de păgânism

1
99

Apocalipsa 2:12-17 (1 Ioan 4:1-3)

Scopul lecției:  Să înțelegem de ce a ajuns biserica din Pergam să fie influențată de păgânism, să descoperim remediul pentru acest păcat și ce binecuvântări primesc cei ce se pocăiesc de această rătăcire spirituală.

Contextul lecției: Biserica din Pergam, așa cum este menționat în cartea Apocalipsa, este a treia biserică din Asia Mică care primește o scrisoare din partea Domnului Isus prin apostolul Ioan. Înainte însă de a prezenta radiografia spirituală și de a arăta punctele tari și cele slabe ale acestei biserici, Domnul Isus se descoperă pe Sine. Urmărind modul în care Domnul Isus S-a revelat fiecărei biserici prezentate la începutul cărții Apocalipsa, observăm că El Se descoperă fiecărei biserici în mod specific, potrivit contextului în care erau așezate aceste biserici, a problemelor cu carese înfruntau și a situației spirituale pe care o trăiau.

Bisericii din Pergam, Domnul Isus îi spune că El este: “Cel ce are sabia ascuțită cu două tăișuri” (Apocalipsa 2:12/b).  Prin acestă identitate Domnul Isus arată că El este deasupra celor ce poartă sabia ca autoritate vremelnică a acestei lumi (autoritățile romane – Romani 13:4), iar dacă Antipa, unul dintre membri bisericii a fost martirizat de sabia romană, El folosește o sabie cu două tăișuri (sabia Cuvântului) care judecă (Evrei 4:12) și pedepsește pe împotrivitori (Apocalipsa 2:16; 1:16; 19:15, 21).

Conținutul lecției: Dacă la începutul scrisorii pe care a adresat-o acestei biserici, Domnul Isus Se prezintă pe Sine, prin conținutul scrisorii adresate bisericii din Pergam, Domnul Isus arată: identitatea bisericii, problemele cu care aceasta se confrunta, soluția pentru aceste probleme și binecuvântările promise ca rezultat al pocăinței. Luând în considerare aceste adevăruri am vrea să descoperim:

1. De ce a ajuns biserica din Pergam să fie influențată de păgânism ?Apocalipsa 2:13-15

În secolul întâi, Pergamul era al treilea oraș ca mărime de pe coasta Mării Egee, fiind pentru multă vreme capitala romană a provinciei Asia. Acest oraș rivaliza cu Alexandria, fiincă deținea o bibliotecă în care erau păstrate peste 200.000 de suluricu diferite scrieri și opere literare ale vremii. De fapt, numele Pergam provine de la “pergament” (un suport din piele de animale foarte fin prelucrat), ce a înlocuit scrierea pe papirus și care a fost descoperit și folosit pentru prima dată în acest oraș.

Deși era considerat un centru cultural, Pergamul a ajuns să fie puternic influențat de păgânism fiindcă în oraș, pe lângă templul dedicat închinării către Cezar, mai erau alte patru temple păgâne: templul lui Zeus (conducătorul tuturor zeilor), templul lui Dionysos (zeul fertilității și al vinului), templul lui Atena (zeița înțelepciunii, artei și a științei) și templul lui Aesculapius (zeul medicinei și al vindecării). Șarpele încolăcit în jurul unui bărbat ce reprezentă acest zeu, este simbolul medicinei și astăzi. Această puternică influență păgână este evidențiată și de Domnul Isus care arată că biserica din Pergam locuiește: “acolo unde este scaunul de domnie al Satanei” (Apocalipsa 2:13/a), iar Antipa, unul dintre membrii bisericii a fost martirizat:“acolo unde locuiește Satana”(Apocalipsa 2:13/b).

Deși atunci când a fost cercetată, în biserica din Pergam au fost întâlnite și puncte tari: a rămas lângă Dumnezeu (“ții Numele meu” – Apocalipsa 2:13), n-a părăsit credința chiar și în mijlocul persecuțiilor și a necazurilor (“n-ai lepădat credința, nici chiar în zilele acelea când Antipa martorul Meu credincios, a fost ucis …” – Apocalipsa 2:13) și a fost gata să sufere, plătind chiar cu prețul suprem (“Antipa, martorul Meu credincios, a fost ucis la voi..” – Apocalipsa 2:13), în biserica din Pergam au fost întâlnite și puncte slabe, care evidențiază compromisul pe care membrii bisericii l-au făcut pentru păgânism.

Acest compromis este ilustrat prin faptul că printre membrii bisericii din Pergam sunt menționați cei ce promovau învățătura lui Balaam (Apocalipsa 2:14; Numeri 23-25; 25:1-9) și cea a Nicolaiților (Apocalipsa 2:15) Dacă în biserica din Efes, această învățătură a fost respinsă, în Pergam promotorii ei erau parte a bisericii (Apocalipsa 2:6,15)

2. Care este remediul pentru această cădere spirituală ? Apocalipsa 2:16

După ce a arătat starea spirituală a bisericii din Pergam și a descoperit compromisul pe care acesta l-a făcut acceptând păgânismul, Domnul Isus arată și remediul pentru acestă stare de păcat. Acest remediu este un imperativprin care biserica din Pergam este chemată la păcăință (Apocalipsa 2:16). Pocăința înseamnă recunoașterea stării de păcat, mărturisirea păcatului, părere de rău pentru păcat, credința în iertarea oferită de Dumnezeu și părăsirea păcatului.  Pe lîngă imperativul pocăinței, Domnul Isus adresează însă acestei Biserici și o atenționare cu privire la judecată și pedeapsă. Nepocăința atrage pedeapsa, care este aproape, (“voi veni la tine curând”), iminentă (înfăptuită de Domnul Isus ““ “Mă voi război cu ei”) și severă (“mă voi război cu sabia gurii Mele ” – Apocalipsa 2:16; 1:16; 19:15, 21)

3. Ce binecuvântări sunt promise celor ce se pocăiesc ? 
Apocalipsa 2:17

Ca urmare a pocăinței, Domnul Isus promite bisericii din Pergam o altă hrană : “mana ascunsă” (în contrast cu hrana jertfită idolilor – Apocalipsa 2:14/c, 7, 17), “o piatră albă” (în contrast cu piatra de poticnire”“ Apocalipsa 2:14/b). Această piatră albă simbolizează “curăție” (fiindcă era albă),  “acceptare” (fiindcă era folosită în justiție ca simbol al achitării vinovăției) și “biruință” (fiindcă era oferită ca medalie învingătorilor din competițiile sportive).  Împreună cu această ofertă, în locul numelui compromis, Domnul Isus promite bisericii din Pergam și “un nume nou” care înseamnă “o nouă identitate” și “o bună mărturie” (Apocalipsa 2:17).

Întrebări pentru discuții:

1. De unde își trage numele orașul Pergam ?
2. De ce a ajuns biserica din Pergam influențată de păgânism ?
3. Ce declarație folosită de Domnul Isus confirmă această stare ?
4. Cine a promovat păgânismul și închinarea la idoli în biserica din Pergam ?
5. Ce forme de păgânism sunt o provocare pentru bisericile de astăzi ?
6. Ce poruncă a dat Domnul Isus bisericii din Pergam pentru a birui păgânismul ?
7. Ce binecuvântări sunt promise celor ce se pocăiesc ?

Pastor Dan Boingeanu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.