Lucratorul dedicat

1
91

Matei 25:14-30-Pilda talantilor

MAT 25:14 Atunci Imparatia cerurilor se va asemana cu un om, care, cind era sa plece intr’o alta tara, a chemat pe robii sai, si le-a incredintat avutia sa.
MAT 25:15 Unuia i-a dat cinci talanti, altuia doi, si altuia unul: fiecaruia dupa puterea lui; si a plecat.
MAT 25:16 Indata, cel ce primise cei cinci talanti, s’a dus, i-a pus in negot, si a cistigat cu ei alti cinci talanti.

MAT 25:17 Tot asa, cel ce primise cei doi talanti, a cistigat si el alti doi cu ei.

MAT 25:18 Cel ce nu primise decit un talant, s’a dus de a facut o groapa in pamint si a ascuns acolo banii stapinului sau.

MAT 25:19 Dupa multa vreme, stapinul robilor acelora s’a intors si le-a cerut socoteala.

MAT 25:20 Cel ce primise cei cinci talanti, a venit, a adus alti cinci talanti, si a zis: ,Doamne, mi-ai incredintat cinci talanti; iata ca am cistigat cu ei alti cinci talanti.`

MAT 25:21 Stapinul sau i-a zis: ,Bine, rob bun si credincios; ai fost credincios in putine lucruri, te voi pune peste multe lucruri; intra in bucuria stapinului tau.`

MAT 25:22 Cel ce primise cei doi talanti, a venit si el, si a zis: ,Doamne, mi-ai incredintat doi talanti; iata ca am cistigat cu ei alti doi talanti.`

MAT 25:23 Stapinul sau i-a zis: ,Bine, rob bun si credincios; ai fost credincios in putine lucruri, te voi pune peste multe lucruri; intra in bucuria stapinului tau!

MAT 25:24 Cel ce nu primise decit un talant, a venit si el, si a zis: ,Doamne, am stiut ca esti om aspru, care seceri de unde n’ai samanat, si stringi de unde n’ai vinturat:

MAT 25:25 mi-a fost teama, si m’am dus de ti-am ascuns talantul in pamint; iata-ti ce este al tau!`

MAT 25:26 Stapinul sau i-a raspuns: ,Rob viclean si lenes! Ai stiut ca secer de unde n’am samanat, si ca string de unde n’am vinturat;

MAT 25:27 prin urmare se cadea ca tu sa-mi fi dat banii la zarafi, si, la venirea mea, eu mi-as fi luat inapoi cu dobinda ce este al meu!

MAT 25:28 Luati-i dar talantul, si dati-l celui ce are zece talanti.

MAT 25:29 Pentruca celui ce are, i se va da, si va avea de prisos; dar dela cel ce n’are, se va lua si ce are!

MAT 25:30 Iar pe robul acela netrebnic, aruncati-l in intunerecul de afara: acolo va fi plinsul si scrisnirea dintilor.

Pildele sunt mijloace de-ai ilumina pe oameni si de ai convinge de un adevar, menirea lor fiind cea de-ai aducein punctul in care pot sa ia o hotarare.Ele scot in evidenta lucruri noi care sunt explicate prin imagini familiare ascultatorilor. Cuvantul grecesc “parabole” inseamna “˜A PUNE LUCRURILE ALATURI”.

Sunt multe teme abordate prin pildele din Biblie, cea de azi trateaza felul cum trebuie sa traiasca oamenii in lumina imparatiei pana la instaurarea finala. Pilda aceasta se ocupa in mod special de lucratorul lui Dumnezeu, cum trebuie sa fie el avand in vedere darurile pe care i le-a dat Dumnezeu.

Biserica este investitia lui Dumnezeu pentru extinderea imparatiei lui Dumnezeu. In ea si-a investit Dumnezeu insasi viata Lui.

Daca Biserica scade numeric si spiritual in aceste vremuri este pentru ca noi membrii ,lucratorii din Biserica nu suntem cei pe care-i vrea Dumnezeu.

Fiecare credincios trebuie sa fie un lucrator dedicat Imparatiei .

Pentru a putea explica tema propusa ma voi folosi de inca doua pilde ca ajutor ,pilda vierilor(Matei 21) si pilda polilor(Luca 19).

Cum putem ajunge la acest lucru (sa fim lucratori dedicati)? Haideti sa privim la trei tipuri de lucratori prezentati in pilda de azi, si sa vedem unde ne incadreaza D-zeu pe fiecare din noi. Totodata as vrea sa privim aceste trei tipuri de lucratori cuprinsi in trei tablouri diferite : pilda din Biblie ,in cadrul unei companii si in Biserica lui Isus:

Matei21(Pilda vierilor)
Luca19(Pilda polilor)
Pilda din Biblie Companie Biserica
1.Lucratorul dedicat muncii lui a)I se da dupa capacitatea lui v 15

b)I se cere dupa capacitatea lui v20

c) asculta de cei ce conduc peste ei v 20

d)aduce roada in munca lui v 21

d) rasplata este pe masura asteptarilor v 23

Omul care i se da de lucru dupa capacitatea lui, se dedica muncii lui, asculta de cei care-l conduc, oamenii gasesc o baza in el tot timpul,
in scurt timp se vor vedea rezultate din munca lui, isi pune inima in munca pe care o face, lupta pentru unitatea si prosperitatea companiei.
Lucratorul care are dar duhovnicesc de la Duhul Sfant, asculta de Isus , de conducerea Bisericii, lucreaza pentru Biserica cu toata inima, isi foloseste din plin darul primit de la Duhul Sfant,in scurt timp se vad rezultate in jur.
2.Lucratorul lenes a) Nu lucreaza la capacitatea lui( are inima in doua parti)v24-25

b)se ascunde de responsabilitati v 24-25

c)se ascunde de lucru v 24-25

d)isi apleaca urechea la barfa Luca 19:20-21

Omul care nu-i pasa de Companie, vine pentru beneficii doar, n-are inima la lucru, lucreaza cu mainile dar pe urechi are casti-gandurile lui sunt in alta parte, fuge de lucru si responsabilitati , isi aplaca urechea la barfa. Lucratorul impartit in doua parti vrea si cu lumea si cu Dumnezeu, face cate ceva pentru lauda si beneficii nu din inima, fuge de responsabilitati si de lucru “sa faca altii care-s platiti,eu nu ma bag”,isi apleaca urechea la barfa.
3.Lucratorul care “da din coate ” Luca 19:14 a) critica pe toata lumea Luca 19-14

b)nu se supun randuielilor

c)sunt invidiosi pe cei din jur Luca 19:25

d)calca orice in picioare ca sa-si atinga scopurile Matei 21:35 (Pilda vierilor)

Omul care critica pe toti dela sef pana la colegi,nu vrea sa se supuna hotararilor companiei, cand cineva progreseaza si se vad rezultate sunt invidiosi,
sunt capabili de orice ca sa-si atnga scopurile.
Lucratorul care critica pe toti “toti nu sunt buni , numai el” , nu se supune hotararilor Bisericii, sunt invidiosi pe cei ce lucreaza, vor sa fie tot timpul “in fata”,
sunt in stare de orice sa-si atinga scopurile , dezbina biserici,sacrifica lucrari, lucratori pentru scopurile lor.

Intrebarea care ne-o punem este :Care-i categorii apartin eu ? Ce zic fratii din jur , ce fel de om sunt?Cand v-a veni Domnul ce-mi va spune? Care-mi va fi rasplata?Vreau ca de azi inainte sa devin un lucrator dedicat lui Isus? Vreau sa aduc roada in biserica unde m-a asezat Domnul?

Noi trebuie sa fim lucratori dedicati Imparatiei lui Dumnezeu. Viata noastra apartine in totalitate Lui.

S I

cioanas@netzero.com sau [Acasa]

1 COMENTARIU

  1. Intr-adevar, starea Bisericii Lui Cristos , cel putin in romania, a decazut foarte mult din punct de vedere spiritual. Cu cat avem mai multi teologi, acestia se dovedesc a fi doar niste simplii teoreticieni, dar tagaduiesc puterea, desigur , nu in teorie, ci in viata cotidiana a practicii. Biserica primara se axa pe har si putere, pe cand in ziua de azi ne axam pe cunostiinte si retorica, dar prea putin sunt cazurile in care se cultiva credinta, care ne face cu adevarat neprihaniti:” Caci prin credinta din inima se capata neprihanirea si prin rostirea (marturisirea) cu gura se ajunge la mantuire (salvare, vindecare, izbavire , transformare , etc.) Credinta elibereaza harul pentru manifestarea Duhului Sfant ce locuieste in noi, pentru ca Imparatia lui D-zeu sa-si poata atinge scopul cu vietile noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.