LA MASĂ CU DOMNUL

0
102

 

Cea mai așteptată invitație este să fii chemat la masă. Cred că fiecare dintre noi ne aducem aminte de acele momente din copilărie, când mama ieșea în prag și ne spunea: ”gata copii!” ”spălarea pe mâini și veniți la masă!” Momente mult mai importante sunt însă atunci când ești chemat la masă la o sărbătoare importantă, sau de o persoană sus-pusă.

Mi-aduc aminte că imediat după revoluție am fost chemat să vizitez o biserică din statul Missouri. Nu știam însă că în biserica respectivă era un senator, care a doua zi m-a invitat să îl însoțesc la senat. Acesta, după ce m-a prezentat  public, mi-a spus că la prânz vom avea o surpriză. Guvernatorul statului Missouri ne-a invitat la masă. Atunci m-am simțit ca Mardoheu, care a fost înălțat de împăratul Ahașveroș.

Eu un nimeni din România,  să stau la masă cu guvernatorul unui stat american! Dar imaginați-vă o situație mult mai surprinzătoare: noi, pumnul de țărână, care am călcat voia lui Dumnezeu, pasibili de moarte, să fim chemați să stăm la masă cu Domnul! Și aceasta nu numai în chip simbolic aici, ci, în experiență reală pentru toată veșnicia!

Fiindcă așteptăm masa festivă de sărbători, cel mai important este ca indiferent de ceea ce am pregătit, să stăm la masă cu Domnul!

De această oportunitate au avut parte și ucenicii Domnului, probabil în ziua de joi, din săptămâna patimilor. Într-o vreme de mare aglomerație, de multe slujiri împlinite de Domnul Isus și chiar înainte de patimile Sale, ei au fost chemați să stea la masă cu Domnul. Această binecuvântare a însemnat  participarea la masa pascală,  timp în care au sărbătorit eliberarea din robia Egiptului, dar și la Cina de Taină, pe care Domnul Isus, a instituit-o ca simbol și amintire a jertfei Sale.

Numai că pentru a participa la masă cu Domnul, ucenicii au trebuit să îndeplinească anumite condiții, precum:

CĂUTARE,

Pentru a sta la masă împreună cu Domnul, ucenicii au trebuit să caute un loc potrivit. Cred că pentru Petru și Ioan, a fost o adevărată provocare solicitarea adresată de Domnul Isus, care le-a spus :

”Duceți-vă și pregătiți-ne paștele ca să mâncăm!”(Luca 22:8).

Știm ce înseamnă să găsești un loc pentru masă, dacă acesta  nu este rezervat dinainte. Mai mult însă decât atât; ei trebuiau să găsească un loc într-o localitate străină, și cu toate facilitățile și alimentele necesare pentru ca la masă să stea a cel puțin 12 persoane.

Ne-am aștepta ca Petru și Ioan să fie nemulțumiți și să comenteze, numai că ei s-au angajat în împlinirea tscului, întrebând: ”Unde voiești să pregătim?” Acest fapt ne arată nu numai măsura ascultării celor doi , ci și  nevoia de a fi deoparte. Să fii  afară de freamătul mulțimii, departe de acuzatori, în siguranță și intimitate deplină? Ai pregătit un așa cadru unde să sărbătorești împreună cu Domnul și să stai la masă cu El?

Însă, pentru a găsi locul potrivit pentru a sta la masă cu Domnul, ei au avut nevoie de:

CREDINȚĂ

Spun aceasta deoarece Domnul Isus le-a dat câteva indicii surprinzătoare: ”când veți intra în cetate , vă va ieși înainte un om, ducând un ulcior cu apă: mergeți după el în casa în care va intra și spuneți stăpânului casei: ”Învățătorul îți zice: Unde este odaia pentru oaspeți în care să mănânc paștele cu ucenicii Mei? Și are să vă arate o odaie mare de sus, pregătită gata: acolo să pregătiți paștele” (Luca 22:10-12)

Este surprinzător să descoperi cât de multe detalii le-a prezentat Domnul Isus, pentru a-i ajuta în pregătirea mesei! El le-a spus unde să meargă, care este semnul de identificare, cum să procedeze, ce să spună și cum arată camera în care ei trebuie să pregătească paștele.

Dar mult mai surprinzător este faptul că ucenicii, au crezut, au ascultat și au acționat întocmai! Ce ai fi făcut tu în aceeași situație? Numai că acum Domnul Isus nu mai are nevoie de o cameră de sus din Ierusalim, ci, camera de cinste din viața și casa ta. Ești gata să îl primești prin credință și să acționezi întocmai după cum El îți spune?

Pregătirea pentru a sta la masă cu Domnul, a continuat însă și după ce ei au ajuns în camera de sus, iar aceasta a însemnat:

CURĂȚIRE,

Pentru a fi confortabili și a participa la masă cu Domnul, a fost nevoie ca cineva să le spele picioarele. Fiindcă gazda nu s-a îngrijit de împlinirea  acestei slujiri, Domnul Isus:” S-a sculat de la masă, S-a dezbrăcat de hainele Lui, a luat un ștergar și S-a încins cu el. Apoi a turnat apă într-un lighean și a început să spele picioarele ucenicilor și să le șteargă cu ștergarul cu care era încins.” (Ioan 13:4-5)

Câtă comoditate din partea ucenicilor, și ce mare jertfă depusă de Domnul Isus! El a spălat picioarele tuturor ucenicilor, inclusiv a lui Iuda, care deja îl vânduse pe Domnu și ale lui Petru, care numai după câteva ore s-a lepădat de Domnul! Ești gata să slujești în aceeași măsură?

Dar, fiindcă a sta la masă cu Domnul a implicat curățire, Petru, care la început s-a împotrivit Domnului și nu a acceptat să-i fie spălate picioarele, apoi, a cerut ca Domnul să îi spele și mâinile și capul. Răspunsul Domnului a fost însă o clarificare necesară, dovedită de mărturisirea:

”Ce fac Eu , tu nu pricepi acum, dar vei pricepe după aceea.” Și ” Dacă nu te spăl Eu , nu vei avea parte deloc cu Mine. ..iar, cine s-a scăldat n-are trebuință să-și spele decât picioarele, ca să fie curat de tot…” (Ioan 13:6-10)

Aceste mărturisiri ale Domnului Isus, ne arată că cei ce stau la masă cu Domnul, mai întâi trebuie să fie curățiți! Tu ai fost curățit de Domnul?

Poate că în pregătirea pentru aceste sărbători ți-ai curățit curtea, casa și trupul. Dar te-ai îngrijit ca să- ți fie curată și inima și sufletul? Despre ucenicii de atunci, Domnul Isus a spus: ”…voi sunteți curați, dar nu toți (Ioan 13:10/b).

Eu mă rog pentru voi ca să fiți cu toții curați, spălați și curățiți prin sângele jertfei Domnului Isus, pentru ca de la masa cu Domnul să nu lipsească niciunul dintre cei ai tăi!

Acești pași au fost parcurși doar pentru participarea cu Domnul la masa pascală, numai că pentru a participa cu Domnul și la Cina de taină, a fost nevoie și de:

CERCETARE,

În timpul cinei pascale, Domnul Isus ” S-a tulburat în duhul Lui , a mărturisit și a zis: Adevărat , adevărat vă spun că unul dintre voi mă va vinde.” (Ioan 13:21)

Cred că această declarație a venit ca un trăsnet pentru ucenici, care au căutat cu tot dinadinsul să găsească adevărul și pe cel vinovat. Este interesant însă faptul că ei nu au presupus că cel avizat este cutare, sau cutare, ci s-au cercetat personal (fiindcă s-au gândit la ei înșiși), profund (fiindcă nu au procedat cu superficialitate) și pregătitor ,(fiindcă s-au pregătit pentru Cina de Taină).

Domnul Isus însă l-a descoperit pe cel vinovat, prin faptul că i-a oferit bucățica pe care a întins-o în blid, iar după aceea, Iuda a ieșit afară în noapte (Ioan 13:26-30).

Ce lucruri pe care le-ai ținut în ascuns, crezi că ar trebui să le mărturisești la aceste sărbători? Cercetează-te în prezența Domnului și nu ieși tu din prezența Lui, ci, lasă-le mai degrabă pe ele să plece!

În cele din urmă înțelegem că participarea la masă cu Domnul, este:

COMUNIUNE

Aceasta înseamnă mai mult decât prezență fizică și a mânca din  bucatele pregătite, sau din elementele cinei, ci, o adevărată împărtășire și comuniune în duh cu Dumnezeu. Această părtășie înseamnă înțelegerea actului pe care L-a instituit Domnul, acceptarea jertfei pe care acest act o simbolizează, și mai ales anticiparea părtășiei cu Domnul, la masă în Împărăția Lui.

În acest sens, Domnul Isus a mărturisit: ” Am dorit mult să mănânc paștele acesta cu voi înainte de patima Mea; căci vă spun că de acum încolo nu le voi mai mânca până la împlinirea lor în Împărăția lui Dumnezeu.” (Luca 22:15-16)

Acum, după ce am văzut ce înseamnă a sta la masă cu Domnul și care sunt condițiile pentru această binecuvântare, mă rog ca la aceste sărbători să cauți, să crezi, să fii curățit, și să te cercetezi, pentru ca stând la masă cu Domnul să ai parte de o comuniune deplină aici, și apoi, o părtășie veșnică în Împărăția Lui.

Și apoi, nu uita să-i inviți la masă cu Domnul și pe toți cei din casa ta, pentru ca niciunul să nu rămână afară!

Sărbători fericite la masă cu Domnul și cu toți cei dragi ai tăi!

Pastor Dan Boingeanu

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.