06 Ianuarie – Originea răului: răzvrătirea din cer

2
160

Is. 14:12″“20; Ezec. 28:11″“19; (Ap. 12:9)
Scopul lecției: Să te ajute să descoperi care este originea răului în univers și să înțelegi în ce măsură aceiași factori, generează conflict și astăzi.

Introducere

Istoria omenirii este o paranteză între cerurile dintâi și cerurile de pe urmă. Cartea Genesei ne arată că la început, Dumnezeu a creat “cerurile și pământul” (Gen.1:1). Iar cartea Apocalipsei ne spune că atunci când istoria omenirii se va încheia pentru această perioadă când suntem cuprinși în timp și spațiu, va fi “un cer nou” și “un pământ nou” (Ap. 21:1).

Deși Biblia nu ne descrie modul în care au fost create cerurile, ne prezintă destule detalii care ne ajută să înțelegem cum este în cer. Cerul este un loc real, un loc al sfințeniei, al slavei, și al prezenței lui Dumnezeu. Deoarece în cer există fericire, armonie și frumusețe desăvârșită, putem spune că cerul este locul perfecțiunii.

În acest cadru desăvârșit a început, însă, un conflict spiritual care a generat cel mai lung și mai aprig război. Dacă în istoria omenirii avem exemple de războaie de 30, 50 sau 100 de ani, acest război spiritual, declanșat la început în cer, a antrenat cerul și apoi Pământul, continuă și astăzi, și se va încheia doar atunci când Domnul Isus va exprima biruința finală. Pentru că în zilele în care trăim, cei mai mulți creștini sunt înfrânți sau trăiesc ca prizioneri de război, prin studiul “Biruitori în lupta spirituală” ne propunem să descoperim modul în care a început acest conflict spiritual, cine sunt cei implicați, care sunt metodele pe care puterea întunericului le folosește și cum putem câștiga în această bătălie spirituală ca să călătorim prin viață sărbătorind biruința.

Contextul lecției:

Atât profetul Isaia cât și profetul Ezechiel, prezintă răzvrătirea din cer, asemanându-l pe Lucifer, cu împăratul Babilonului și cu regele Tirului. Prin această personificare, având anumite coordonate ale lumii fizice și ale unor evenimete istorice concrete, suntem ajutați să înțelegem mai bine ce s-a întâmplat în cer. În același timp constatăm că răzvrătirea din cer n-a fost singulară. Diavolul care a generat primul conflict, a atras de partea lui numeroși reprezentanți care au acționat în același fel, provocând în decursul istoriei omenirii, în repetate rânduri aceiași răzvrătire.

Conținutul lecției:

În orice revoltă există cineva care a inițiat-o, cauze care o determină și consecințe sau urmări ale acestei acțiuni. Pentru că și răzvrătirea din cer păstreză același tipar, vom studia lecția parcurgând aceleași etape:

I. Identitatea celui ce a inițiat răzvrătirea din cer

Cel ce a inițiat răzvrătirea din cer este Lucifer (luceafăr), unul dintre arhangheli (Is. 14:12, Luca 10:18, Ap. 9:1, 12:9). Acesta a ajuns la cea mai înaltă treaptă de perfecțiune pe care o poate atinge o făptură creată, fiind plin de înțelepciune și desăvârșit în frumusețe (Ez. 28:12).

Pentru a ne descrie această frumusețe, profetul Ezechiel ne prezintă veșmântul său, făcând o asemănare cu cele mai valoroase pietre scumpe: sardonic, topaz, diamant, hrisolit, onix etc. (Ez. 28:13). Această descriere evidențiază strălucirea acestei făpturi cerești, dar și asemănarea lui Lucifer cu slava divină. Biblia face referire la aceleași pietre și atunci când descrie slava lui Dumnezeu sau a noului Ierusalim (Ez. 1:26″“28, Ap. 4:3; 21:18″“21).

Fiind unul dintre heruvimi, Lucifer avea privilegiul de a sta în prezența lui Dumnezeu, având o poziție de autoritate și slavă (Ez. 28:14″“15). Aceste referiri biblice ne arată că răzvrătirea din cer a fost inițiată de arhanghelul ce era cel mai aproape de Dumnezeu și se asemăna cel mai mult cu Cel Preaînalt.

II. Cauzele ce au generat răzvrătirea din cer

Datorită cadrului în care a fost așezat și poziției pe care o avea, Lucifer n-ar fi trebuit să găsească nici un motiv pentru care să declanșeze o revoltă. Dacă n-a fost nici o cauză externă care să-l fi determinat pe Lucifer la o asemenea acțiune, motivația pentru răzvrătirea lui a venit, însă, din el însuși. Din această cauză putem spune că răul a încolțit în inima lui Lucifer. A fost un moment când Lucifer a încetat să mai privească la Dumnezeu, și a început să privească spre el însuși.

În acel moment s-a născut mândria, egocentrismul și invidia, atitudini care l-au condus pe Lucifer la împotrivire și revoltă (Ez. 28:17, Is. 14:13″“14). Este demn de remarcat faptul că numai în aceste cîteva versete, pronumele personal la persoana I singular este repetat de mai multe ori. De aceea, mândru de sine, Lucifer a râvnit poziția, puterea și slava lui Dumnezeu. Această experiență trăită de Lucifer, ne învață că mândria este cauza tuturor păcatelor, iar acolo unde apare “eul”, începe o revoluție.

III. Consecințele răzvrătirii din cer

Răzvrătirea nu este neglijată și nici nu rămâne nepedepsită. Având toată puterea și toată autoritatea, Dumnezeu judecă și condamnă păcatul, chiar dacă acesta a izbucnit în cer și a fost înfăptuit de cea mai desăvârșită faptură pe care El a creat-o. Datorită păcatului mândriei, Lucifer și-a pierdut vrednicia (Ez. 28:15), poziția (Ez. 28:16″“17, Ap. 12:9), misiunea (Ez. 28:17″“18, Is. 14:16″“20, Ap. 12:9) și destinul (Is. 14:15, Ez. 28:19). Deși păcatul a izvorât în inima lui Lucifer, în revolta pe care a condus-o împotriva lui Dumnezeu, el a antrenat și o treime dintre îngeri, care au împărțit aceiași soartă cu liderul lor (Ap. 12:3″“4, Ap. 12:7″“9).

Întrebări pentru discuție:

1. Care sunt lucrurile ce fac cerul să fie “cer?”
2. Care sunt cauzele ce-i determină pe unii credincioși să nu mai aibă în viață sărbătoare?
3. De ce gândul mândriei a încolțit tocmai în inima lui Lucifer?
4. Cum s-a exprimat mândria lui Lucifer? Mai întâlnim astfel de atitudini și astăzi?
5. Dacă răzvrătirea lui Lucifer a avut urmări imediate, cei ce păcătuiesc în același fel,
suportă vreo consecință? Care sunt acestea ?
6. Biblia vorbește despre împăratul Babilonului și despre regele Tirului, asemănându-i cu
Lucifer. Mai are diavolul exponenți și astăzi ?
7. Ce ar trebui să faci ca în inima ta și în biserica unde slujești să fie o atmosferă de cer ?

Pastor Dan Boingeanu

2 COMENTARII

  1. as vrea sa adaug citeva intrebari…se poate vb dp asezarea lui lucifer ca cel care locuia in edenul pamintean,si era cel ce pazea si adminisra edenul inainte de creerea omului????avind in vedere ca cerurile cu tot cu ingeri ar fi putut fi creat in a2a zi biblica care nu stiim cit a durat atita timp cit soarele nu exista…nu erau zile…luni ani pt comparatie…iar edenul putea fi sadit in a 3a zi tot inainte de creerea soarelui,,si in acest timp ar fi avut razboiul din cer???????????…iar apoi omul ar fi fost creat dupa acel conflict…adica in ziua a 6a..adica abia a3a zi calanderistik paminteana..de la creearea soarelui…????????????iar ispitirea omului ar fi intervenit tokmai din gelozie ca ar fi pus omul sa ingrijeasca si sa pazeasca edenul?????????florin.bodirlau.arad

  2. Harul si pacea DomnuluiISUS ,tot ce putem sa facem este sa il primim pe ISUSin inimile si adunarile noastre caci diavolul vrea sa ia tot cei bun din noi, chiar si pe cei alesi ,el poate controla mintea ,dar nu si inima, e singurul mod de a fi cu DUMNEZEU,e trist cand vad in adunare ,crestini care nu vor sa lase lumea si placerile ei si nu vor sa il primeasca in inima pe singurul nostru rascumparator ISUS HRISTOS,IL IUBESC CA INTII EL M-A IUBIT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.