Cum biruim ofertele lumii!

0
705

Dan.1:1-21 ( I Ioan 2:15-17)

I. Contextul lectiei

Ceea ce-i descalifica pe multi adolescenti pentru a-si împlini responsabilitatile vietii si pentru a fi pregatiti pentru întemeierea unei familii, este compromisul în fata ofertelor lumii. Sunt foarte multi cei ce traiesc ca lumea , dar astepta sa aiba o cariera si-o familie stralucita. Nu se poate asa ceva,pentru ca dupa felulcum am trait vom culege si rezultatele. Sunt câteva proverbe care subliniaza foarte bine acest fapt :”cum îti asterni, asa vei dormi”! sau “ceea ce-ai semanat , aceia vei culege”!

Compromisurile din adolescenta,sunt o temelie subreda pentru viata de familie si-i împiedica pe cei ce le-au savârsit, pentru a dobândi slujirile ce le-au fost rânduite si pentru a primi binecuvântarea lui Dumnezeu. Cel ce acepta în viata lui compromisul, se aseamana cu omul care a început sa coboare pe un topogan. Acesta nu se mai poate opri decât atunci câd intervine cineva dinafara ca sa-l prinda , sau când a ajuns jos. Un exemplu în acst caz este Esau. Acesta si-a vândut dreptul de întâi nascut în tinerete, dar mai pe urma a asteptat sa capete si binecuvântarea lui Dumnezeu.( Gen.25:27-34 ; 27:34-40) Esecul din tinerete , l-a descalificat însa pentru a primi acesta binecuvântare ,afectându-i profund chiar si viata de familie (Gen.26:34-35)

Spre deosebire de Esau care n-a rezistat ispitelor venite dinafara, gasim exemplul prinsilor de razboi ai lui Iuda , care în fata tuturor ofertelor Babilonului, n-au facut nici un compromis. Pentru acestia, Babilonul n-a însemnat însa numai schimbarea contextului social si cultural. Ci ofertele Babilonului implicau si o schimbare a identitatii.

Ajunsi în Babilon acestia au primit alte nume. Daniel care înseamna “Domnul este judecatorul meu” , a fost numit “Belsatar” (secretul lui Bel, sau Bel este protectorul regelui). Hanania tradus prin “Domnul este plin de gratie” a fost numit “Sadrac” ( împaratia regelui Soare). Misael “cel ce vine de la Domnul”, a fost numit “Mesac” ( cel ce apartine regelui Soare). Iar lui Azaria “Domnul este ajutorul meu” i-au pus numele “Abed-Nego” (slujitorul lui Nebo – o stea a rasaritului).

În acelasi timp însa , Babilonul le-a pretins adolescentilor veniti din familiile cu vaza din Ierusalim si o schimbare a comportamentului. Acestia trebuiau sa se îmbrace, sa manânce, sa bea,sa vorbeasca, sa gândeasca si sa se comporte asemenea babilonienilor. (Dan.1:3-5) Ceea ce cereau babilonienii era un conformism fara ecceptii, pentru o vreme de trei ani, rasplatit cu onoarea de-a fi în slujba împaratului. (Dan.1:5)

Cea mai mare provocare venita pentru tinerii iudei, a fost însa cea prin care li se cerea si o schimbare a religiei. Asemenea tuturor celorlalti babilonieni , acestora li s-a cerut sub amenintarea pedepsei, încinarea în fata unui chip înaltat de împaratul Nebucadnetar (Dan.3:1-30)

Desi Babilonul le-a oferit un nume nou, un statut nou si o religie noua , Daniel, Hanania, Misael si Azaria nu s-au lasat prinsi de ofertele încântatoare ale lumii în care au ajuns si au biruit ispita ofertelor primite, fiind un exemplu pentru toti cei ce se confrunta cu aceleasi provocari.

II Continutul lectiei : Cum biruim ofertele lumii

Pentru foarte multi adolescenti astazi, exista o mare ispita a conformismului fata de lume. Întâlnim tot mai fregvent situatii în care tinerii se îmbraca ca lumea, gândesc ca lumea, manânca si beau ca cei din lume ,împrumutând aceleasi principii de viata ca pagânii. Zidind pe acesta temelie, familia, cariera si slujirea, nu poate avea nici un viitor. Tinerii evrei din Babilon, desi erau într-o tara straina, în mare inferioritate fata de populatia bastinasa, având doar statutul de prinsi de razboi , au refuzat ofertele primite si au ramas credinciosi lui Dumnezeu . Exemplul lor ne rarata ca :

a. Pot birui ofertele lumii cei ce au convingeri ferme.

Desi erau doar adolescenti, observam ca prinsii de razboi ai lui Iuda ajunsi în Babilon, stiau sa faca o deosebire între lucrurile rânduite de Dumnezeu si cele oferite de lume.Ei au ales ceea ce a rânduit Dumnezeu, nu numai pentru ca se supuneau fata de Lege, sau doar ca sa faca pe placul parintilor. Acum erau într-un nou context în care nu mai era prezent nici preotul si nici parintele care sa-i supravegheze. Cu toate acestea însa , ei ramân fideli poruncilor lui Dumnezeu , pentru ca le împlineau nu din obligatie , ci din convingere. Aceasta convingere le-a fot data de cunoasterea Cuvântului lui Dumnezeu (Lev. 11 si 12) de modelul primit din partea parintilor (Prov.22:6) si de experientele anterioare ( Deut.6:1-9 ; Dan.1:3). Pentru a avea si astazi tineri cu aceiasi abilitate si putere de dicernamânt , trebuie sa-i ajutam sa-si zideaca convingeri personale, care sa le fie principii de viata în orice împrejurare.

b. Pot birui ofertele lumii cei ce au atitudini hotarâte.

În momentul în care tinerii veniti din Iuda în Babilon au primit ofertele împaratului, n-au stat pe gânduri si nici n-au întreprins nici o negociere. ” Daniel s-a hotarât sa nu se spurce cu bucatele alese ale împaratului si cu vinul pe care-l bea împaratul, si a rugat pe capetenia famenilor dregatori sa nu-l sileasca sa se spurce”. (Dan.1:8)

Desi dregatorul a încercat sa-i explice riscurile determinate de acesta decizie (Dan.1:10) , Daniel si ceilalti tovarasi ai lui , au fost gata sa spuna “NU” ofertelor lumii , cu pretul oricarei jertfe. Aceasta atitudine exprimata cu maturitate si hotarâre, dovedeste o ascultare deosebita fata de Cuvântul lui Dumnezeu. Ei au respins ofrtele lumii si au ramas credinciosi lui Dumnezeu, pentru ca mai presus de porunca împaratului Babilonului, cunosteau porunca Împaratului Împaratilor. Compromisul începe atunci când nu se mai recunoaste autoritatea si încep negocierile. Dar Daniel si tovarasii lui au fost gata sa spuna “NU” nu numai când au fost chemati la masa pe care erau bucate si bauturi nepotrivite cu voia lui Dumnezeu , dar si atunci când li s-a pretins o închinare nepotrivita, iar pretul nesupunerii era mult mai mare (Dan.3:14-18).

În lumea în care traim compromisul este la moda, pentru ca nu se mai recunoaste autoritatea lui Dumnezeu, norma de viata este relativismul si interesul personal , iar în fata ofertelor, intervin negocierile. Potrivit chemarii pe care ne-o adreseaza apostolul Ioan , trebuie sa fim gata sa spunem “NU” la ofertele lumii ,împotrivindu-ne cu hotarâre la tot ceea ce nu vine din partea lui Dumnezeu. ( I Ioan 2:15-17)

b. Pot birui ofertele lumii cei ce au încredere deplina (în Dumnezeu)

Ceea ce a determinat pe tinerii evrei din Babilon sa spuna “NU” ofertelor primite , a fost încrederea lor deplina în Dumnezeu. Ei nu numai ca au contat pe cuvântul lui Dumnezeu, dar au si pus la încercare pe Dumnezeu. Pentru ca tinetii veniti din Iudeia, sa fie apti pentru slujba împaratului Babilonului, acestia trebuiau pregatiti vreme de 3 ani de zile (Dan.1:5) Fiindca se încredea în Dumnezeu , Daniel i-a spus însa famenului dregator, ca pentru a vedea diferenta, este nevoie de o încercare de numai zece zile . (Dan.1:12) .

Lui Daniel i-a trebuit cu adevarat o mare credinta sa afirme ca în numai zece zile Dumnezeu va face o diferenta. Si nu s-a înselat ! “Dupa cele zece zile, ei erau mai bine la fata si mai grasi decât toti tinerii care mîncau din bucatele împaratului” (Dan.1:15)

Credinta lor a fost însa si mai mare, pentru ca în fata cuptorului aprins, cei trei tineri au afirmat ca: “Dumnezeul nostru, caruia îi slujim , poate sa ne scoata din cuptorul aprins, si ne va scoate din mâna ta împarate “(Dan.3:17). Încrezându-se în Dumneze , acest tineri n-au ramas de rusine , pentru ca pe lânga frumusetea înfatisarii fizice, Dumnezeu le-a dat si o frumusete a caraterului, multa întelepciune ,si i-a izbavit din încercarea cea mai grea, coborând prin Fiul Sau în mijlocul cuptorului încalzit de sapte ori mai mult. (Dan.1:17 ; Dan.3:24-25).

Urmarind exemplul lor putem spune ca în fata ofertelor lumii cu care suntem astazi provocati , vom avea biruinta , numai daca vom dovedi aceiasi credinta.

III. Întrebari pentru discutie

– De ce ofertele primite de evreii ajunsi în Babilon, au fost pentru acestia o ispita foarte puternica ?
– Care dintre ofertele cu care au fost întâmpinati tinerii evrei în Babilon, sunt mai fregvente astazi ?
– De ce astazi ofertele lumii sunt mai acceptate ca în vremea de atunci ?
– Care sunt domeniile în care adolescentii accepta cel mai usor compromisul ?
– Ce ar trebui sa faca parintii pentru a zidi în copiii lor convingeri personale ?
– Ce factori conduc la o împotrivire categorica fata de ofertele lumii ?

Pastor Dan Boingeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.