Crestinii si “Patimile lui Hristos”

0
421

De la premiera filmului “Patimile lui Hristos” realizat de Mel Gibson, subiectul suferintelor Domnului Isus , a generat discutii , provocari si atitudini dintre cele mai diverse. Milioane de oameni din întreaga lume s-au grabit sa urmareasca în imagini evenimentele din ultimile zile ale slujirii Domnului Isus în aceasta lume. Este cu adevarat o minune ceea ce se întîmpla cu acest film.

Pe lînga faptul ca a înregistrat cel mai mare succes financiar si de audienta din toate timpurile , realizate de vreun film în prima luna de la lansare, acesta , a rascolit constiinte si a determinat chiar pe unii dintre cei mai cazuti dintre oameni, sa-si schimbe atitudinea fata de Domnul Isus . Sunt deja multe cazuri a celor care si-au marturisit pacatele ,si si-au schimbat total viata.

Realitatea acestor experiente confirma adevarul ca Dumnezeu foloseste si aceasta cale pentru a vorbi generatiei noastre : Iov a marturisit ca ” Dumnezeu vorbeste “¦ cînd într-un fel cînd într-altul ” Iov 33:14. Pentru locurile în care Evanghelia nu putea sa ajunga altfel, sau mesajul suferintelor Domnului Isus a fost neglijat , acest filmpune fata în fata pe acei care îl vizioneaza , cu o suferinta ce trece dincolo de limita imaginatiei . Urmarind masura durerii nu poti sa ramîi nepasator !

Într-o sala unde a fost proiectat filmul, pe tot parcursul vizionarii a fost o liniste de mormînt. Din cînd în cînd se auzeu suspine si gemete de plîns, iar la terminarea filmului nimeni nu se grabea sa plece.

Aceste reactii m-au determinat sa m? întreb : Ce atitudine trebuie sa aiba crestinii fata de “Patimile lui Hristos ” ? Nu fata de filmul ce poarta acest nume ; ci de ceea ce s-a întîmplat cu Domnul Isus în realitate ? Care este semnificatia Patimilor Domnului Isus ? si ce responsabilitate am eu fata de acestea ? Am studiat pasajele scripturii si am descoperit ca mai întîi :

1. Crestinii trebuie sa înteleaga ” Patimile lui Hristos ”

Sunt asa de multi cei ce se numesc crestini si care poate au si vizionat filmul “Patimile lui Hristos ” si nu înteleg semnificatia suferintelor Domnului!
Sfînta Scriptura arata ca a fost o vreme cînd si ucenicii Domnului Isus au trecut prin aceeasi stare : De multe ori Domnul le-a vorbit despre suferintele pe care avea sa le îndure , dar mintea lor era prea îngusta pentru a le pricepe :

În Cezarea lui Filip , dupa o mare marturisire de credinta, facuta de Simon Petru, Domnul Isus spune ucenicilor Sai ca : “El trebuie sa mearga la Ierusalim, sa patimeasca mult din partea batrînilor, din partea preotilor celor mai de seama si din partea carturarilor ; si ca a treia zi are sa învieze.” Mat.16:21

Surprins de acest anunt, Simon Petru , L-a luat deoparte pe Domnul , zicîndui: “S? te fereasca Dumnezeu Doamne ! S? nu ti se întîmple asa ceva !”. Mat.16: 22. Marturisirea lui arata ca el, nu întelesese rostul suferintelor Domnului Isus ! Ca sa-l trezeasca , Domnul Isus l-a confruntat cu un raspuns foarte taios : ” Înapoia mea Satano ! : tu esti o piatra de poticnire pentru Mine ! Caci gîndurile tale nu sunt gînduri ale lui Dumnezeu, ci gînduri ale oamenilor .” Mat 16 23.

Dar nu numai Petru a avut o vreme cînd n-a înteles semnificatia suferintelor Domnului Isus. În aceeasi stare îi gasim pe toti ceilalti ucenici : În timpul calatorii spre Ierusalim pentru sarbatoarea pastelui , Domnul Isus a repetat pentru ucenici ceea ce I se va întîmpla , spunîndu-le :

” Iata ca ne suim la Ierusalim , si tot ce a fost scris prin prooroci despre Fiul omului se va împlini.Caci va fi dat în mîna Neamurilor; îl vor batjocori, Îl vor ocarî, Îl vor scuipa; si dupa ce-L vor bate cu nuiele, Îl vor omorî, dar a treia zi va învia. ” Luca 18:31-33

În aceasta noua marturisire ,Domnul Isus a prezentat multe detalii ale suferintelor Lui, înainte ca acestea sa se întîmple. De aceea este surprinzatoare atitudinea ucenicilor care : ” n-au înteles nimic din aceste lucruri ;”¦”¦ si nu pricepeau ce le spunea Isus ” Luca 18:34.

Pentru ucenici a fost o vreme cînd n-au putut pricepe rostul suferintelor Domnului Isus; dar aceasta vreme a trecut. În timpul întîlnirilor avute cu Domnul Isus dupa înviere ; li s-a deschis mintea si au descoperit de ce a trebuit sa moara Domnul.

La întîlnirea cu cei unsprezece ucenici din ziua întîi a învierii ,Domnul Isus mai vorbeste odata despre suferintele Sale zicînd:

” Iata ce va spuneam cînd înca eram cu voi , ca trebuie sa se împlineasca tot ce este scris despre Mine în legea lui Moise , în Prooroci si în Psalmi.”Atunci le-a deschis mintea, ca sa înteleaga Scripturile ; si lea zis : asa este scris si asa trebuia sa patimeasca Hristos si sa învieze a treia zi dintre cei morti si sa se propovaduiasca tuturor neamurilor, în Numele Lui, pocainta si iertarea p?catelor începînd din Ierusalim “Luca 24:44-47.

De data aceasta ucenicii, în sfîrsit au priceput de ce a patimit Domnul. Au înteles ca suferintele Domnului Isus nu au fost o surpriza , sau ceva ce a venit pe neasteptate ; ci au fost planul lui Dumnezeu , anuntat de prooroci si scopul slujirii Domnului Isus..

Ce însemnatate deosebita capata “Patimile lui Hristos ” cunoscînd acest adevar ! El n-a patimit doar pentru a ne da un subiect pentru un film de groaza , ci a patimit pentru a împlini Planul Tatalui .

Suferintele Domnului Isus capata însemnatate apoi întelegînd ca :El a murit pentru a ne înlocui în pedeapsa . Domnul Isus n-a patimit fiindca El merita aceasta suferinta . Tîlharii , meritau moartea !.Unul dintre ei, chiar a recunoscut acest fapt înfruntîndul pe celalalt coleg de suferint? ce-L batjocorea pe Domnul , cu cuvintele :

“Nu te temi tu de Dumnezeu , tu, care estei sub aceeasi osînda ? Pentru noi este drept caci primim rasplata cuvenita pentru faradelegile noastre; dar omul acesta n-a facut nici un rau.” Luca 23:40-41 .Ce pret capata suferintele Domnului Isus atunci cînd îti dai seama ca prin acestea trebuia sa trec eu si trebuia sa treci si tu !

Suferintele Domnului Isus au însa o semnificatie mult mai profunda :
Ele sunt calea de biruinta a lui Dumnezu .

Patimile Domnului Isus nu au fost un moment de slabiciune, pentru Dumnezeu. Cu toate ca preotii cei mai de seama împreuna cu carturarii si batrînii lui Israel si-au batut joc de Domnul Isus zicînd : “Pe altii I-a mîntuit iar pe Sine nu se poate mîntui “! Mat.27:41-42 , crezînd ca Domnul Isus este slab cînd este vorba de Sine ; patimile au demonstrat ca în suferinta, Domnul Isus nu a fost înfrînt ; ci aceasta era calea prin care El cîstiga biruinta.

Apostolul Pavel prezinta acest adevar cînd spune : ” A dezbracat domniile si stapînirile, si le-a facut de ocara înaintea lumii , dupa ce a iesit biruitor asupra lor prin cruce”. Col.2:15. Astfel , suferintele Domnului Isus sunt îmbracate în slava .

Urmarind suferintele Domnului cu perspectiva gloriei , suntem mîngaiati si întariti în nadejde . Si noi putem spune : acum este greu , sunt necazuri si dureri dar asteptam “slava” ! Domnul Isus a avut aceasta perspectiva , pe care o descopera scriitorul epistolei catre Evrei care ne îndeamna : “sa ne uitam tinta la Capetenia si Desavîrsirea credintei noastre , adica la Isus, care pentru bucuria care-I era pusa înainte , a suferit crucea, a dispretuit rusinea si sade la dreapta scaunului de domnie a lui Dumnezeu ” Evrei 12:2.

În al doilea rînd însa :

crestinii trebuie sa învete din “Patimile Domnului Isus

Urmarind Suferintele Domnului “putem învata ca :

a. Patimile Domnului Isus ne arata cît de grozava este pedeapsa pentru
pacat .

Apostolul Pavel subliniaza în Romani 6:23 : “Plata pacatului este moartea”! Acelasi pret a trebuit sa-L plateasca chiar si Fiul Lui Dumnezeu ,atunci cînd a acceptat sa poarte pacatele întregii lumi. Gîndindu-te la cît de mult a suferit El , trebuie sa te înfiori nu numai de suferinta Lui ,ci si în pragul savîrsirii oricarui pacat , întelegîndu-I urmarile.

b. Patimile Domnului Isus ne arata cît de mare este rautatea umana .

Vazîndu-l pe Domnul Isus plin de rani , cazut sub cruce , batjocorit si dispretuit de cei ce au asistat la rastignire ; nu se poate sa nu te întrebi : Cum de-a fost posibil asa ceva ? Oamenii acestia n-au aratat nici un fel de mila ! La cruce se vede de fapt ; revarsarea deplina a rautatii si-a razbunarii fiintei umane.

Cît de jos a ajuns omul ! Desbracat de orice fel de demnitate , a inventat cele mai dureroase mijloace de tortura. Iar durerea si suferinta Domnului Isus,erau primite cu satisfactie si placere. Asa s-a întîmplat la rastignirea Domnului Isus ! Dar s-a scimbat oare omul cu ceva astazi ? Suntem cutremurati auzind prin mijloacele media, de cruzimea cu care sunt comise atentate , sau cu care sunt tratati prizionierii de razboi . Aceasta manifestare confirma faptul ca omul merge din rau în mai rau si daca Domnul Isus ar veni ; si astazi , ar fi primit în acelasi fel !

c. Patimile Domnului Isus ne arata cît de stralucitor este caracterul Fiului Lui
Dumnezeu

În contrast cu imaginea hidoasa a manifestarii fiintei umane , privind la cruce si urmarind “Patimile Domnului Isus ” putem descoperi frumusetea caraterului Domnului. În ultimile ore de viata, El nu se preocupa de Sine-! Se îngrijeste de mama Sa , de unul dintre tîlhari si se roaga pentru iertarea celor ce l-au rastignit.

Numai un Fiu de Dumnezeu putea sa aiba o astfel de atitudine ! Iar în mijlocul durerii nu s-a vaitat , ci cu rabdare si ascultare deplina s-a supus lui Dumnezeu , pîna la capat. Ce model desavîrsit ! El are tot dreptul sa ne spuna : Învatatai de la Mine caci Eu sunt blînd si smerit cu inima ! Mat 11:29

Ca si crestini , noi trebuie sa avem bine întiparite aceste învataminte ; sa ne fie groaza de rau si în mijlocul necazurilor , sa avem o buna marturie, pentru ca în al treilea rînd :

crestinii trebuie sa împartaseasca “Patimile Domnului Isus

Este important sa întelegem semnificatia Patimilor Domnului Isus si sa învatam din aceasta dureroasa încercare . Dar cea mai înalta experienta pentru crestini , este sa împartaseasca “Patimile Domnului ” !

Apostolul Pavel a exprimat aceasta ca fiind cea mai înalta dorinta a sufletului sau , atunci cînd a scris celor din Filipi, spunînd : ” doresc s-L cunosc pe El si puterea învierii Lui si partasia suferintelor Lui ,; si sa ma fac asemenea cu moartea Lui ” Fil. 3:10.

Ca si crestini experimentam suferintele Domnului , atunci cînd acceptam moartea omului vechi ! As vrea sa te întreb : Cine traieste în fiinta ta ? Eul tau , sau Domnul Isus ? Au fost momente în timpul rularii filmului cînd oameni împovarati de mari pacate, s-au oprit , si-au recunoscut vinovatia si au primit bucuria iertarii . Acestia pot sa marturiseasca ca aposolul Pavel : “am fost rastignit împreuna cu Hristos ; si traiesc”¦.dar nu mai traiesc eu ci Hristos traieste în mine “. Galateni 2:20. Împreuna cu cei care si-au rastignit omul cel vechi, împartasesc “Patimile Domnului Isus” cei ce sunt gata sa ““si poarte crucea , urmîndu-l pe Domnul .

Poate te-ai întristat atunci cînd ca si crestin ai fost dispretuit de cei dragi , urît de fostii prieteni si ai gasit doar usi închise. Acesta este pretul suferintelor pe care trebuie sa-l platesti tu. Fii gata sa înduri aceasta suferinta, pentru ca acesta nu se compara cu cea pe care a îndurat-o Domnul în locul tau . Daca pîna acum ai auzit doar despre “Patimile Domnului Isus s-au ai curiozitatea , sa le urmaresti în imagini ; eu ma rog ca Dumnezeu sa te ajute sa le întelegi semnificatia , sa poti învata lectia lor , si motivat de exemplul Domnului Isus sa împartasesti suferintele Lui , ca sa poti avea parte si de slava cu care acestea au fost urmate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.