CÎNTAREA LUI SIMEON

0
1042

( Luca 2 : 25-35 )

În a opta zi, Domnul Isus , a fost adus de parinti în templul din Ierusalim , pentru a fi taiat împrejur. În acelasi timp, Iosif si Maria au adus jertfa de curatire si jertfa de rascumparare pentru întîiul nascut, dupa obiceiul Legii lui Moise.În aceasta vizita la templu, apare cu proeminenta Simeon, unul dintre batrînii lui Israel, care întîlnindu-l pe pruncul nascut , L-a luat în brate si a rostit cea mai deosebita cîntare.

” Simeon”¦.a binecuvîntat pe Dumnezeu si a zis : Acum , slobozeste în pace
pe robul Tau ,Stapîne dupa cuvîntul Tau . Caci au vazut ochii mei mîntuirea
Ta, pe care ai pregatit-o sa fie , înaintea tuturor popoarelor, lumina care sa
lumineze neamurile, si slava poporului Tau Israel ” Luca 2:29-33.

Aceasta declaratie este marturisirea inimii lui Simeon la întîlnirea cu Domnul Isus, si poate fi asemanata cu cîntarea lebedei. Aceasta pasare care este tacuta tot timpul vietii, înainte de moarte cînta cea mai deosebita cîntare , dupa care îsi gaseste obstescul sfîrsit. Putem spune ca Simeon îsi încheie viata cîntînd. Ce mod frumos de a întîmpina sfîrsitul ! Sunt atît de multi cei care înaintea sfîrsitului sunt dezamagiti si dezgustati de viata , ultimile lor cuvinte fiind un murmur de regrete si neîmpliniri.

Chiar proorocul Ilie a trait o astfel de experienta ! Fugind de Izabela, a ajuns în pustie unde asezat sub un ienupar ,dorea sa moara spunînd : “Destul ! Acum , Doamne, ia-mi sufletul, caci nu sunt mai bun decît parintii mei “. I Imp.19:4. Ce expresie a desnadejdii ! Chiar si slujitorii lui Dumnezeu pot trece prin aceasta vale.

Spre deosebire de proorocul Ilie, cîntarea lui Simeon de la sfîrsitul vietii, exprima împlinire, bucurie si o mare nadejde pentru viitor. Toate acestea ne arata ca Simeon era pregatit pentru sfîrsit si gata sa-l întîmpine ! Urmarind exemplul lui, am vrea sa ne întrebam : cine este omul care poate întîmpina sfîrsitul vietii cîntînd ? Cine poate sa spuna în pragul vesniciei : “Acum Doamne slobozeste în pace pe robul tau “¦! Privind la felul cum Sfînta Scriptura descrie pe Simeon putem descoperi ca pot sfîrsi viata cîntînd, pregatiti pentru sfîrsit , cei care :

1. Traiesc o viata sfînta.

Multi îsi doresc un sfîrsit frumos. Am fost foarte surprins cînd vizitînd un batrîn acesta mi-a cerut : frate pastor, va rog sa-mi faceti o înmormîntare frumoasa ! Stiti eu am fost cineva în satul acesta si înmormîntare ca a mea nu vreau sa mai aiba nimeni. I-am raspuns imediat : si cu ce te ajuta aceasta ? El s-a gîndit putin, apoi a spus : pentru mine ,totul nu va mai avea nici un pret.Înaintea lui Dumnezeu nu conteaza slujba de înmormîntare ci felul cum ne-am trait viata ! Despre Simeon evanghelistul Luca, afirma ca : ” omul acesta ducea o viata sfînta, si era cu frica lui Dumnezeu.” Luca 2:25.
El a întîmpinat sfîrsitul cîntînd, pregatit pentru acest moment, pentru ca a trait în sfintenie. Era o perioada grea din istoria lui Israel. Cei mai multi traiau fara frica lui Dumnezeu. Cînd a venit Domnul Isus fruntasii lui Israel nu l-au cautat, poporul n-a fost pregatit sa-l primeasca , iar templul , “Casa de rugaciune pentru toate popoarele “, ajunsese o pestera de tîlhari!
În mijlocul acestei lumi Simeon a trait altfel. El a avut o viata sfînta. Cum traiesti tu ? Astazi mai mult ca atunci, oamenii nu mai au frica de Dumnezeu , si viata lor înseamna a umbla din pacat în alt pacat. Acestia în fata sfîrsitului vor fi îngroziti si nu vor putea sa cînte. Belsatar , împaratul Babilonului , în timpul unui ospat organizat la curtea imperiului, în toiul veseliei si-a dezmatului ,a fost judecat de Dumnezeu, pentru ca a profanat vasele sfinte luate din templul de la Ierusalim. Pentru el a aparut un capat de mîna care a scris pe perete: “numarat ,numarat , cîntarit si împartit” Dan.5:25
Era mesajul care-I anunta sfîrsitul domniei si sfîrsitul vietii. În fata sfîrsitului care l-a gasit nepregatit Belsatar , a îngalbenit de frica, I s-au desfacut încheieturiel soldurilor si genunchii I s-au izbit unul de altul. Dan.5:6. Ce mare diferenta între Simeon si Belsatar ? Pe tine cum te va gasi sfîrsitul ? Vei putea sa cînti, numai daca umblînd în frica lui Dumnezeu , vei trai o viata sfînta. Apoi pot întîmpina sfîrsitul cîntand cei care :

2. Urmaresc scopuri înalte .

Simeon este omul care n-a risipit viata în lucruri marunte, el astepta mîngaierea lui Israel. Luca 2:25. Cu siguranta Simeon cunostea Scripturile, si stia ca Dumnezeu avea sa trimita un Mîntuitor. Profetiile vechiului Testament anuntau venirea lui Mesia. Si el s-a dedicat acestei cauze , asteptînd mîngaierea Israelului !. În vremea lui trecuse mai bine de 400 de ani de cînd Dumnezeu nu mai vorbise copiilor lui Israel. Dar pentru El comunicarea cu Dumnezeu era o experienta vie , pentru ca “Duhul Sfînt era peste el “. Luca 2:25.
Sunt asa de multi cei care în pragul sfîrsitului sunt nepregatiti, sau se trezesc cu mîinile goale, pentru ca au investit viata în ceva care nu merita. Simeon a fost dedicat unei cauze marete, care de fapt cuprindea planul lui Dumnezeu pentru Israel ? Asemenea lui Simeon au trait multi alti oameni ai lui Dumnezeu. Despre ei apostolul Petru spune :
” Proorocii, care au proorocit despre harul care va era pastrat voua, au facut din mîntuirea aceasta tinta cercetarilor si cautarii lor staruitoare. Ei cercetau sa vada ce vreme si ce împrejurari avea în vedere Duhul lui Hristos, care era în ei , cînd vesteau mai dinainte patimile lui Hristos si slava de care aveau sa fie urmate”. 1 Petru 1:10-11.
Investeste-ti si tu viata în a cunoaste si a împlini planul lui Dumnezeu si vei avea aceiasi experienta . Vei întîmpina sfîrsitul , cîntînd, pentru ca acestia :

3. Întîlnesc personal pe Mesia.

Cea mai înalta experienta traita de Simeon a fost sa-l poarte pe brate pe Fiul Lui Dumnezeu. Cînd a fost adus în templu, Domnul Isus era numai un copil, însotit de doi parinti saraci. Ochiul lui Simeon însa a privit dincolo de aparente si a vazut în pruncul adus la Templu, Robul celui Prea Înalt, lumina care lumineaza neamurile si slava poporului Israel. Luca 2:29-32 El era pregatit pentru sfîrsit si putea sa-l întîmpine cîntînd, pentru ca L-a întîlnit pe Domnul Isus. A avut parte de aceasta întîlnire , pentru ca a luat aminte la înstiintarea Duhului si a mers la templu. La sarbatoarea nasterii Domnului sunt multi care pierd aceasta ocazie de a se întîlni cu Cel Întrupat, pentru ca nu asculta de înstiintarea Duhului si nu mai au timp sa mearga la templu! Dovada întîlnirii cu Domnul Isus este exprimata prin binecuvîntare. Simeon “a binecuvîntat pe Dumnezeu ” Luca 2:28 si apoi a continuat binecuvîntînd pe Maria , mama Domnului Isus : “Simeon a binecuvîntat si a zis Mariei , mama Lui : iata copilul acesta este rînduit spre prabusirea si ridicarea multora în Israel, si sa fie un semn, care va stîrni împotrivire. Chiar sufletul tau va fi strapuns de o sabie , ca sa se descopere gîndurile multor inimi ” Luca 2:24-35.

Care este mesajul pe care tu îl comunici ? Rostesti cuvinte de batjocura sau de binecuvîntare ? La sarbatori , vei putea cînta ca si Simeon aceiasi cîntare a binecuvîntarii, daca traiesti o viata sfînta, urmaresti scopuri înalte (împlinirea planului si-a voiei lui Dumnezeu) , si vei avea o întîlnire personala cu Cel Întrupat. D.B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.