Câstiga-ti demnitatea (ex.lui David)

0
91

I Sam.16:1-18:30 (Luca 2:52)

I. Contextul lectiei

David este personajul biblic despre care Sfânta Scriptura vorbeste cel mai mult. Fara sa fie luate în considerare scrierile sale, sau referirile ce se gasesc în cartile Bibliei cu privire la el, numai în I si II Samuel si I Cronici sunt 64 de capitole care îi prezinta viata, familia si slujirea. Studiind aceste pasaje descoperim ca David a trecut prin toate ipostazele vietii: a fost cioban ( I Sam.16:11), a luptat ca un mare soldat devenind erou national (I Sam.17:1-58), a fost ales de Dumnezeu ca rege în locul lui Saul si a domnit peste Israel timp de 40 de ani.

Desi a cunoscut ce înseamna a trai ca fugar, din cauza invidiei lui Saul (I Sam.19:1-31:13) sau a rascoalei generate de fiul sau Absalom ( II Sam.15:1- 19:23) si-a gustat si durerea esecului datorita pacatului savârsit cu Bat-Seba (II Sam. 11:1-12:25),deoarece s-a pocait sincer si a avut ca prioritate a vietii, voia lui Dumnezeu, David a ramas în descrierile Sfintei Scripturi ca ” Omul dupa inima lui Dumnezeu !” ( (I Sam.13:14 ; Fapte 13:22-23)

Cu el si cu familia sa, Dumnezeu a încheiat un legamânt vesnic(II Sam.7:12-16) fagaduindu-i un urmas al carui tron va dainui pentru vesnicie.( II Sam.7:16;I Imp.2:4;I Imp.9:4-5; Fapt.2:25-31). David care la începutul vietii era un nimeni, fiind desconsiderat de cei din familia lui ( I Sam. 16:11; I Sam 17:28) sau chiar de împaratul Saul ( I Sam.17:33), a ajuns sa fie cineva, nu numai pentru ca s-a bucurat de-o deosebita alegere din partea lui Dumnezeu, ci si datorita faptului ca si-a câstigat demnitatea de-a merita slujirile ce i-au fost încredintate.

II. Continutul lectiei ““ câstiga demnitatea

Si Saul a fost ales de Dumnezeu sa fie împart peste Israel. Însa datorita caracterului sau si- a faptelor savârsite în timpul domniei, s-a descalificat de-a mai fi rege. Nu numai ca întreg poporul a trebuit sa suporte consecintele unei domnii dezastruoase, ci chiar si lui Dumnezeu i-a parut rau mi târziu ca l-a pus pe Saul sa fie rege( I Sam.14:35).

Spre deosebire de Saul, David n-a socotit ca un lucru de apucat, faptul ca a fost ales rege în Israel, ci si-a câstigat aceasta demnitate. De mai multe ori în timpul vietii sale, tot Israelula trebuit sa recunoasca ca el este sigurul ce merita sa domneasca.

Pentru ca traimîntr-o vreme în care tot mai multi tineri si-au pierdut demnitatea si traiesc doar în virtutea pozitiei sociale conferite de statutul social al familiei în care s-au nascut , a diplomelor care le-au obtinut sau a darurilor cu care au fost înzestrati, este important sa descoperim care au fost factorii ce l-au calificat pe David sa merite sa fie rege.

a. David si-a câstigat demnitatea de-a fi rege, prin faptul ca a avut un caracter nobil

Chiar din copilarie inima lui David a fost predata lui Dumnezeu în întregime. El era frumos nu numai la chip(I Sam.16:18) ci si în caracter ( I Sam.16:7). Desi a fost ales rege, el a avut totdeuna o atitudine smerita.

Dupa ce a fost uns ca rege, în loc sa mearga la palatul regal care i se cuvenea, el s-a reîntors la oile sale ( I Sam 17:15). Dupa aceea, s-a multumit sa-si înceapa domnia, venind în platul regal nu ca sa domneasca,ci ca sa cânte la harpa. (I Sam.16:21-23) Iar de fiecare data când i se propunea vre-un favor, se socotea a fi nevrednic.( I Sam.18:18-23)

Datorita acestui fapt a ramas memorabila marturisirea pe care a facut-o atunci câd i s-apropus sa fie ginerele împaratului : ” Credeti ca este usor sa fii ginerele împaratului? Eu sunt un om sarac si de putina însemnatate.” (I Sam 18:23)

Smerenia sa se vede nu numai prin atitudinea pe acare a avut-o fata de oameni , ci si prin respectul pe care l-a avut fata de Dumnezeu ( II Sam.7:18-24)

Caracterul lui David straluceste însa si prin faptul ca era pregatit sa slujeasca. Desi era cel mai mic din familia lui Isai, nu s-a împotrivit ca sa pasca oile.Când si-a început domnia a fost gata sa-l slujeasca pe Saul, fara sa-i fie frica de duhul rau care îl chinuia pe împarat. Iar când tatal sau l-a trimis la fratii sai pe câmpul de lupta, a fost gata sa mearga si sa-i aduca vesti, dar sa si lupte împotriva celui ce-a batjocorit ostirea Domnului (I Sam 17:1-58) De altfel, tot ceea ce-a primit mai târziu, a fost de fapt un drept câstigat prin lupta si slujire(I Sam.17:25; 18:25-30)etc.

Faptul cel mai important însa care dovedeste nobletea caracterului lui David este evidentiat prin actul pocaintei sale. Desi era rege, atunci când i s-a descoperit pacatul, David l-a recunoscut, l-a marturisit si s-a pocait sincer plângând cu amar.( II Sam.12:1-14, Ps.51:1-19)

b. David si-a câstigat demnitatea de-a fi rege, prin faptul ca a actionat cu vitejie

Urmarind viata lui David am putea spune ca el a trait la maxim. Viata lui a însemnat de fapt o actiune continua. O singura data a dorit sa se odihneasca si n-a mers la razboi si atunci a savârsit pacatul cel mai grozav ( I Sam.11:1-3). Actele lui de vitejie sunt cunoscute chiar din perioda copilariei când a luptat cu leul si cu ursul ca sa-si apere turma (I Sam.17:34-36), când a luptat cu uriasul Goliat ( I Sam.17:42-58), când a trebuit sa-si scape viata fugind de Saul, sau în razboaiele pe care le-a purtat ca împarat a lui Israel ( I Sam.18:30; II Sam.8:1-18).

Acesta vitejie i-a fost cauzata de curajul pe care l-a primit datorita experientelor trecute, dar si datorita fapului ca n-a luptat numai în puterile sale. El s-a încrezut totdeuna în Dumnezeu si a contat pe acest ajutor, luptând si actionând în Numele Domnului.( I Sam.17:45-47) Luptând în Numele Domnului, el a a avut nu numai curaj, ci a actionat si cu o mare întelepciune. Pentru ca David a stiut cine-i adevaratul dusman, a stiut când trebuia sa lupte si când sa evite lupta, asteptând timpul prielnic si biruinta asigurata de Dumnezeu.

c. David si-a câstigat demnitatea de-a fi rege, prin relatii exemplare

Atunci când studiem viata lui David, observam cu usurinta ca el a ajuns sa fie cineva, nu numai pentru ca a avut un caracter nobil si-a înfaptuit fapte de vitejie, ci si pentru faptul ca a stiut sa pastreze relatii corecte.

El a stiut cum sa se relationeze în familie, cu tatal si fratii sai (I Sam 16:12; 17:12-30, cum sa se poarte cu o sotie sfidatoare, ( II Sam.6:20-23) cum sa-si trateze copiii îndaratnici (2 Sam.13:1-19:8), cum sa pastreze o prietenie adevarata ( I Sam.18:1-20:42 ; II Sam.9:1-13) dar si cum sa raspunda dusmanilor (I Sam.19:1-31:13 ; II Sam.1:1-27 ; II Sam. 16:1-14) etc.

Atitudinea lui David fata de Saul, este pentru noi cel mai frumos exemplu practic, ce ne arat modul în care ar trebui sa ne tratam dusmanii. David nu numai ca n-a raspuns provocarilor si nu s-a razbunat în momentul când avea ocazia, dar l-a privit pe Saul ca fiind “Unsul Domnului” si dupa ce Dumnezeu îl lepadase.( I Sam.23:4-6).

Pentru ca nimeni nu poate dovedi ca este cineva, traind la întâmplare, dormind si lenevind, sau fiind neglijent cu ceea ce se întâmpla în jurul sau, urmarind viata lui David observam ca demnitatea se câstiga : printr-un caracter nobil, prin fapte de vitejie si relatii corecte .

Pentru tinerii din generatia în care traim, care s-au obisnuit sa primeasca totul de-a gata, viata lui David ar trebui sa fie o mare provocare. Nu se poate sa obtii mari responsabilitati în slujire si-o viata de familie binecuvântata, ca prin somn. Desi Dumnezeu a promis aceaste binecuvântari, trebuie sa traim si sa lucram în asa fel încât sa ne ridicam la înaltimea asteptarilor lui Dumnezeu, demonstrând ca si meritam a le primi.

III. Întrebari pentru discutie

Care dintre trasaturile de caracter ale lui David, lipsesc cel mai mult astazi?

De ce caracterul este mai important decât pozitia sociala ?

Ce l-a determinanat pe David sa aiba o viata activa?

Care dintre faptele de vitejie ale lui David pot fi repetate si astazi ?

De ce o relatie corecta , mareste demnitatea celui ce-o pastreaza ?

În care dintre domeniile vietii, întâlnim astazi cele mai multe relatii rupte ?

Cum poate un tânar în acesta societate post moderna sa-si câstige demnitatea si sa dovedeasca ca este cineva ?

Pastor Dan Boingeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.