Biserica Misionara este “Initiativa lui Dumnezeu”

0
125

Text : Mat.16:13-20
Subiect : O Biserica biruitoare
Scop : Sa întelegem care a fost viziunea Domnului Isus despre Biserica si sa
descoperim cum se pot împlini aceste asteptari în biserica locala în care
slujim.
Verset de memorat : 2 Cor.5:18-20

Pentru Scriitorii Vechiului Testament, “Biserica” a fost o “taina” . Desi multi prooroci au anutat restaurarea Israselului si au prevestit ca Dumnezeu va rascumpara oameni din orice neam; Biserica , a fost anuntata si prezentata de Domnul Isus .

Contextul lectiei

a. Domnul Isus si-a anuntat Biserica, nu la Ierusalim , orasul în care era centrul religios al Israelului ci în Cezarea lui Filipi,cel mai de nord tinut al Palestinei, aflat la cca 120 mile (200 Km) nord de Ierusalim . Acesta era cel mai întunecat loc din punct de vedere spiritual, pentru ca în aceasta zona era un puternic centru al închinarii la Baal, iar Irod cel Mare a construit un templu în onoarea lui Cezar August .

b.Domnul Isus si-a anuntat Biserica , dupa ce ucenicii au raspuns întrebarilor referitoare la identitatea Sa , aratînd care este parea oamenilor si care este convingerea lor despre Domnul. În acea vreme cînd cei mai multi erau în confuzie , asemanîndu-L pe Domnul Isus cu : Ioan Botezatorul , Ilie, Ieremia , sau unul dintre prooroci, Simon Petru a facut cea mai mare marturisire de credinta de pîna atunci , spunînd : “Tu esti Hristosul, Fiul Dumnezeuleui celui viu!” Dupa aceasta declaratie a lui Petru ,Domnul Isus rosteste pentru prima data numele “Bisericii”,anuntînd: “tu esti Petru, si pe aceasta piatra, voi zidi Biserica Mea, si potile Locuintei mortilor nu o vor birui”( Mat.16:18).

c. Domnul Isus si-a anuntat Biserica, înainte ca sa arate ce este gata sa faca pentru ea: Numai dupa aceasta marturisire , Domnul Isus, a început sa vorbeasca deslusit despre suferintele pe care avea sa le îndure la Ierusalim, moartea si învierea Sa (Mat. 16:21).

Într-o zona de întunerec spiritual, într-o vreme de confuzie din partea oamenilor si de neîntelegere si nedumerire a ucenicilor cu privire la rostul jertfei Domnului Isus, dupa ce Îi este descoperita identitatea prin marturisirea apostolului Petru , Domnul Isus îsi prezinta “Biserica Sa , spunînd : “tu esti Petru , si pe axeasta piatra voi zidi Biserica Mea, si portile Locuintei mortilor nu o vor birui !”. Prin aceasta declaratie Domnul Isus anunta o Biserica “ce-I apartine”,” în expansiune” si “în ofensiva” . O Biserica “încununata de biruinta ” împotriva celui mai de temut dusman : moartea si locuinta mortilor !

Este ore aceasta si imaginea bisericii din zilele noastre ? Sau mai concret: Este acesta si imaginea bisericii în care slujesti ? Trebuie sa recunoastem ca în multe cazuri , biserica se afla astazi la cealata extrema: descreste din punct de vedere numeric, este în defensiva si înfrînta în bataliile spirituale, arata ca o armata dezordonata ce-a abandonat frontul . Din acesta cauza se poate ridica în mod firesc întrebarea: Cînd o Biserica poate experimenta biruinta , fiind în ofensiva si expansiune ?

I.Domnul Isus arata ca o Biserica biruitoare este întemeiata pe “Adevar”

În Noul Testament , Biserica este asemanata figurativ cu o constructie. Pentru ca o cladire sa fie trainica, are nevoie de o temelie solida. Domnul Isus îi spune lui Petru:” Tu esti Petru, si pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea…..(Mat.16:18 ) . Aceasta afirmatie a ridicat multe întrebari dealungul timpului .Care este de fapt piatra pe care urmeaza sa fie zidita Biserica ? Petru; sau adevarul din marturisirea pe care el a facut-o ? Studiind aceasta declaratie în limba greaca, putem observa ca Domnul Isus spune :”Tu esti “Petros ” (piatra sau petricica) si pe aceasta “petra” (piatra mare sau stînca) , voi zidi Biserica Mea”. Desi fiecare credincios asemeni lui Petru, este o piatra vie (1 Pet. 2:5) niciunul dintre acestia nu poate fi considerat , temelia Bisericii .

În Sfînta Scriptura “stînca îl simbolizeaza pe Dumnezeu : (Deut. 32 :4 , Ps.18:2 , Ps.18:31), iar temelia Bisericii la care a facut referire Domnul Isus este : a) Adevarul marturisit de apostolul Petru; b) Adevarul întrupat (I Petru 2:6;Ef.2:20 ) si c) Adevarul ce urma sa fie propovaduit de apostoli ( Ef.2:20,Fapte 2:42) . Acest adevar este de fapt Hristos (Ioan 14:6).

Multe biserici astazi nu mai experimenteaza biruinta , se clatina si se prabusesc , pentru ca au ales o alta temelie: traditia, flozofia, prosperitatea, materialismul etc ;neglijîndu-L pe Hristos.

II.Domnul Isus arata ca o Biserica biruitoare este formata din pietre vii

Cînd Domnul Isus a anuntat Biserica , El a folosit pentru a-i defini identitatea termenul “Eclesia”, a carui traducere este : “adunarea celor chemati afara” În Noul testament acest termen este folosit de 114 ori . De 90 de ori cu referire la un grup de credinciosi dintr-o localitate ( biserica locala) , iar de 24 de ori cu referire la toti credinciosii (biserica universala). Acest termen nu este tradus niciodata avînd sens de cladire sau institutie. Putem deci afirma ca Biserica este un organism spiritual. Acest adevar este autorizat de Sfînta Scriptura ,care aseamana biserica cu un trup. Dupa cum trupul este o entitate formata din celule vii ,avînd fiecare în parte are un rol specific, tot asa si în biserica fiecare credincios este o ” piatra vie
(1 Pet.2:4-5; 1 Cor. 12:12-20).

O mare problema a zilelor noastre este institutionalizarea bisericii. Atentia cea mai mare se acorda formei si nicidecum fondului. Biserica este slaba si fara viata pentru ca în mijlocul ei sunt tot mai multi oameni nenascuti din nou. Oameni care mai degraba înplineasca un ceremonial dar care nu-si schimba viata. O biserica biruitoare este plina de viata , pentru ca toti membrii ei au trait prin lucrarea Duhului Sfînt , nasterea din nou.

III. Domnul Isus arata ca o Biserica biruitoare este zidita de un ” Mester Iscusit “

Biserica nu este a lui Petru si nici a pastorului care o pastoreste ; ci a lui Hristos. Aceasta este o subliniere clara în declaratia Domnului Isus : ” voi zidi Biserica Mea!” (Mat.16:18). În aceasta economie de piata , sunt unii care încearca sa privatizeze chiar si biserica , si sa se foloseasca de acesta ca si cum ar fi proprietatea lor. Biserica are însa un singur Stapîn si un singur Domn : “Isus Hristos”( Ef. 1:22; Col 1:18). Biserica apartine lui Hristos ,pentru ca : El a cîstigat-o: (1 Pet.2:9 ; Ef.5:24-26), El o sfinteste: (Ef.5:27,Col.1:19-22, Tit 2:14). Hristos însusi lucreaza prin Biserica: (2 Cor.5:20), El o va desavîrsi si va domni împreuna cu Biserica Sa. (I Ioan 3:2, Fil. 3:20-21 , Apoc .21:2-3 , 22:15). De aceea sortii biruintei pentru biserica sunt siguri, pentru ca Cel ce lucreaza în mijlocul ei , este Cel Biruitor!

IV. Domnul Isus arata ca o Biserica biruitoare împlineste misiunea încredintata

Cînd Domnul Isus anunta Biserica Sa , îi prezinta nu numai identitatea si destinul , ci si misiunea pe care aceasta o va împlini. El îi spune lui Petru : “Îti voi da cheile Împaratiei cerurilor, si orice vei lega pe pamînt va fi legat în ceruri, si orice vei deslega pe pamînt , va fi deslegat în ceruri ” (Mat.16:19)

Desi apostolul Petru a deschis usa pentru Împaratia lui Dumnezeu, predicînd Evanghelia pentru evrei, (Fapte 2) , samariteni , (Fapte 8:14 ) si pentru neamuri, (Fapte. 10) , misiunea de a purta cheile , anuntata de Domnul Isus nu-l include doar pe el; ci întraga Biserica. Acest adevar ste dovedit de faptul ca toti ceilalti ucenici au primit aceiasi autoritate:( Mat.18:18).

Urmarind cuvintele Domnul Isus , observam ca Bisericii i-au fost încredintate “cheile împaratiei cerurilor” . Aceasta înseamna o mare autoritate. De obicei cel ce tine cheile are ultimul cuvînt (Ap. 1:18) . În acelasi timp , a purta cheile, înseamna si o mare oportunitate ; de a lucra împreuna cu Dumnezeu! Domnul Isus, a venit sa deschida cerul ,temnita pacatului si locuinta mortilor, aducînd adevarata libertate . Biserica este chemata sa fie conlucratoare cu Dumnezeu în aceasta slujire. A avea cheile este însa si o mare responsabilitate . Domnul Isus a spus : “orice vei lega pe pamînt va fi legat în ceruri, si orice vei deslega pe pamînt , va fi deslegat în ceruri”(Mat16:19) . Asta înseamna ca slujirea Bisericii este în atentia cerului iar biruinta ei este si biruinta Împaratiei lui Dumnezeu !

Împlinind voia lui Dumnezeu, Biserica este chemata sa coboare cerul pe pamînt iar pe pamînteni sa-i ridice la cer. Domnul Isus a avertizat pe carturari si farisei (învatatorii legii) care nu si-au împlinit aceasta responsabilitate spunînd : ” vai de voi , învatatori ai Legii! Pentru ca voi ati pus mîna pe cheia cunostintei : nici voi n-ati intrat, iar pe cei ce voiau sa intre i-ati împiedicat sa intre ” (Luca 11:52).

Prin slujirea si marturia vietii lor, membrii bisericii tale, deschid usa pentru evanghelie; sau sunt o piedica pentru cei ce cauta Împaratia lui dumnezeu ? Între viata spirituala a unor biserici si modul de viata a oamenilor ce nu-l cunosc pe Dumnezeu , a ajuns sa nu mai fie nici o diferenta ! Daca vrei ca biserica în care slujesti sa fie asa cum o doreste Domnul Isus : întareste temelia predicînd Cuvîntul lui Dumnezeu, roaga-te ca Dumnezeu sa lucreze o înoire deplina a fiecarui membru, si apoi lasa- L pe Hristos sa lucreze, angajîndu-va în orice slujire dupa voia Lui.

Întrebari pentru discutie :

– Care sunt riscurile pe care ti le asumi atunci cînd tii cont de parerile oamenilor cu
privire la Hristos ?
– Are vre-o semnificatie contextul în care Hristos si-a pezentat Biserica ?
– De ce credeti ca unele Biserici se departeaza de adevar si aleg o alta temelie ?
– Care credeti ca sunt cele mai frecvente lucruri ce închid usa pentru evanghelie în zona în
care este situata biserica ta ?

D.B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.