29 Decembrie

0
46

” Nu-i asa ? Daca faci bine vei fi bine primit ; dar daca faci rau, pacatul pîndeste la usa ; dorinta lui se tine dupa tine, dar tu sa-l stapînesti .” Gen 4: 7

În una dintre cartile sale, Stephen Covey , vorbeste despre doua categorii de oameni : Sunt oameni spunea el, cu o mentalitate absolutiva, globala. Si oameni care au o mentalitate restrictiva , finita . Cei ce au o mentalitate limitata vad lumea ca pe o placinta finita.

Daca cineva din aceasta placinta ia o bucata mai mare , acestia au sentimentul ca lor le ramîne mai putin. Oamenii cu aceasta mentalitate , ajung foarte greu sa recunoasca valoarea celuilalt , sau sa acorde credit , autoritate si pretuire altei persoane. Acestia se bucura foarte greu de succesul altcuiva, chiar daca uneori acestia sunt rude sau prieteni apropiati. Au todeauna sentimentul ca cineva le ia din ceea ce li se cuvine.

Ai întîlnit astfel de oameni ? Este usor sa-i identifici pe cei ce au o mentalitate restrictiva-limitata, dupa reactiile pe care le au si comentariile pe care le fac , atunci cînd cineva reuseste într-un anumit domeniu. Este o situatie trista atunci cînd fericirea altora , într-un anume fel o diminueaza pe-a ta !

Ceilalti oamenii ce au o mentalitate absolutiva, globala, vad lumea ca avînd posibilitati si resurse infinite. Este destula “glorie” si sunt destule situatii prin care fiecare poate fi apreciat si onorat într-un anume domeniu. Dumnezeul nostru este un Dumnezeu al abundentei si nicidecum al restrictionarii.

Pastrînd în atentie cele doua tipare , sa ne întoarcem la prima carte a Bibliei, la istoria prezentata de Cuvîntul lui Dumnezeu, despre Cain si Abel . Dumnezeu a privit cu placere la jertfa lui Abel , dar nu si la cea a lui Cain ! De aceea Cain s-a înfuriat !

Stiti cuvintele cu care l-a atentionat Dumnezeu ? Dumnezeu l-a întrebat : “de ce te-ai înfuriat si ti s-a posomorît fata “? “Daca faci bine vei fi si tu bine primit ”
Cain avea o mentalitate restrictiva. El credea ca Abel a luat toata cinstea si toata onoarea iar lui , nu i-a mai ramas nimic . De aceea el voia sa scape de concurenta !

Atentionîndu-l Dumnezeu i-a spus : “vei fi primit si tu în acelasi fel , numai daca faci bine Acelasi cuvînt îl are Dumnezeu si pentru noi astazi . Daca faci bine, si tu vei fi bine primit ! Noi nu suntem în competitie cu nimeni . Dumnezeu are pentru fiecare aceeasi rasplata !

Rug. Doamne Dumnezeule; ajuta-ma sa fac ceea ce este BINE, si sa te onorez todeauna! Amin .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.