31 August ““ Folosește scutul credinței (umblă prin credință)

2
232

Evrei 11:1-13 (1 Petru 5:8-9)

Scopul lecției : Să înțelegem ce înseamnă scutul credinței, care este relația acestui echipament spiritual cu celelate piese din armura spirituală și cum putem ajunge eroi ai credinței, biruind în lupta spirituală în care suntem antrenați.

Contextul lecției:
În șirul pieselor ce formează armătura spirituală pe care trebuie să o poartecei credincioși în scopul de a fi biruitori în lupta împotriva diavolului, apostolul Pavel menționeză și “scutul credinței.” Atuncicând vorbește despreaceasta armă spirituală, el o relaționează față de cele prezentate anterior, spunând că acest echipament trebuie purtat pe deasupra tuturor celor deja menționate ( Ef.6:16).

Acest fapt ne arată că această armă spirituală (scutul credinței), lucrează împreună cucentura adevărului, platoșa neprihănirii și râvna evangheliei, care sunt incomplete și ineficiente fără credință.

În echipamenutul militar al unui soldat roman, la care a facut probabil referire apostolul Pavel, scutul era arma cu cele mai mari dimensiuni, având aproximativ 1,2 m înălțime și 0,60 m lățime. Aceste dimensiuni ne arată nu numai cît ar trebui să fie mărimea credinței, ci și faptul că, adăpostindu-ne în spatele ei, ne este apărată întreaga ființă.

Atunci când a menționat ” săgețile arzătoare”, apostolul Pavel a făcut referire la arma cea mai de temut folosită în timpul războaielor din acea vreme. Acestea erau săgeți ce aveau înfășurate în jurul vârfului ascuțit câlți înmuiați în smoală fierbinte, căreia i se dădea foc.

Aceste săgeți în flăcări provocau răni dureroase ce se vindecau foarte greu, datorită arsurilor, iar acolo unde acestea ajungeau provocau mari incendii.  Când soldatul își folosea scutul ce era confecționat din două straturi de lemn lipite încrucișat, aceste săgeți care se înfingeau adânc în lemn, erau oprite și stinse.

Aceste săgeți ilustrează puterea atacului diavolului, care aruncă împotriva celor credincioși săgeți de deznădejde, îndoială, teamă șiispitire. Putem învinge aceste săgeți arzătoare aruncate de diavol doar apărându-ne și luptând cu scutul credinței (1 Tim.6:3-12; 1 Tes.5:5-8; 1 Tes.3:1-5). O credință insuficientă a adus ucenicilor o mare înfrângere în fața puterii demonice ce stăpânea copilul ce le-a fost adus pentru vindecare (Mat 17:14-20), iar o credință mare asigură o biruință deplină (Mat.17:20.21; Mat.21:21-22).

Cei ce folosesc scutul credinței sunt fară teamă (Ex.14:13-14;Ps.27:1-3), stau tare în Domnul ( Ps.112:4-10;Ef.6:10; Ev.6:17-20), stau în picioare ( Ef.6:13; Ps.121:1-8), se împotrivesc atacurilor diavolului ( Ef.6:11;1 Pet.5:8-9) și mărturisesc cu putere și curaj (1 Ioan.2:14; Ap.12:10-11).

Conținutul lecției: În capitolul 11 al epistolei către Evrei, ne este prezentată o galerie a eroilor credinței. Numele acestor sfinți este menționat datorită faptelor de vitejie pe care le-au înfăptuit prin credință. Studiind pasajul lecției biblice de astăzi observăm că:

1. Cei credincioși au în atenție lumea de dincolo (Ev.11:1-3)

Atunci când prezintă o definiție a credinței, scriitorul epistolei către Evreispune:” credința este o încredere neclintită în lucrurile nădăjduite, o puternică încredințare despre lucrurile care nu se văd”(Ev.11:1). Această declarație ne ajută să înțelegem că cei credincioși nu se uită la lucrurile de aici și la realitatea imediată, ci au în atențielucrurile care nu se văd și realitatea veșnică (2 Cor.4:16-18).  Slujitorul lui Elisei a fost înfrânt când a văzut doar dușmanul fizic. A ajuns însă plin de curaj când i s-au deschis ochii și a văzut armata lui Dumnezeu (2 Împ.6:15-17).

2. Cei credincioși oferă lui Dumnezeu ce este mai bun (Ev.11:4)

Urmărind exemplul lui Abel descoperim că el a fost plăcut lui Dumnezeu și jertfa i-a fost bine primită, fiindcă L-a pus pe Dumnezeu pe primul plan al vieții sale și I-a oferit ceea ce avea mai bun (Ev.11:4). Când Îl punem pe Dumnezeu pe primul loc al vieții nostre, atunci toate celelate lucruri sunt așezate în ordinea corectă, iar binecuvântarea și biruința ne sunt depline ( Mat. 6:31).

3. Cei credincioși umblă cu Dumnezeu (Ev.11:5-6)

Pentru Enoh, lupta credinței a însemnat o umblare cu Dumnezeu. Deși a trăit într-o lume coruptă, în ciuda greutăților vieții și a responsabilităților de familie, el a mers în cadență cu Dumnezeu și a biruit în lupta credinței, fiindcă n-a dat înapoi și, perseverând, a umblat cu Dumnezeu vreme de 300 de ani ( Gen.5:21-22; Ev.10:35-39).

4. Cei credinciși aplică planul lui Dumnezeu (Ev.11:7)

Noe și-a exprimat credința prin faptul că a pus în practică tot ceea ce i-a cerut Dumnezeu și a împlinit cu credincioșie fiecare detaliu. El n-a pus la îndoială planul lui Dumnezeu și nici nu i-a facut corectări prin adăugiri sau omiteri, ci a împlinit întocmai tot ceea ce i s-a cerut (Gen.6:22). Eva a fost învinsă în lupta spirituală purtată cu diavolul fiindcă a aceptat adăugirile la planul lui Dumnezeu, sugerate de diavol (Gen.3:1-6).

5. Cei credincioși ascultă necondiționat (Ev.11:8-13)

Avraam a ajunspărintele tuturor credincioșilor pentru că L-a crezut pe Dumnezeu pe cuvânt. Astfel el a ascultat și a pornit spre țara făgăduită chiar dacă nu știa unde merge (Ev.11:8), a luat în moștenire un pământ bazându-se doar pe făgăduință (Ev.11:9-10) și a așteptat un moștenitor și o sămânță de urmași contând deplin pe ceea ce i-a spus Dumnezeu ( Ev.11:11-12; Gen.15:1-6; Rom.4:16-25).

Întărindu-ne în credință și exprimându-ne credința în același fel , vom fi și noi biruitori în lupta spirituală (2 Pet.1:3-11; Iacov 4:7).

Întrebări pentru discuții :

1. Care este relația dintre scutul credinței și celelalte piese din armura spirituală ?
2. De ce săgețile aruncate de cel rău sunt un mare pericol ?
3. Ce înseamnă a folosi scutul credinței ?
4. Ce alte scuturi încearcă să folosească oamenii de astăzi pentru a înfrunta atacurile diavolului?
5. Ce face scutul credinței să fie o armă spirituală puternică ?
6. Care dintre manifestările credinței întâlnite la sfinții prezentați în lecția biblică de astăzi lipsește cel mai mult în timpul în care trăim?
7. Cum putem ajunge să creștem în credință ?

Pastor Dan Boingeanu

2 COMENTARII

  1. Articolul mi-a placut foarte mult; eu am adaugat in articolul meu la sagetiile potrivnicului si-minciuna,siretlicurile si inselaciunea ,pe care el le-a folosit de la inceputul creatiei omului si cu care el si azi “sapa groapa ” celui pe care il uraste ;soldatii se uita de obicei in sus si inainte iar cel rau foloseste prin aceste siretlicuri “grabirea” caderii crestinului;de aceea noi trebuie sa fim “foarte atenti mai ales cu ce oameni ne incurcam “-altfel vom aluneca in credinta si nu ne vom indeplini niciodata misiunea hotarita de D-zeu pt. noi .

  2. Ioan 3:14-21,Daca dusmanul omului din Biblie este sarpele,noi trebuie sa privim la el,si nu la noi,daca ne uitam la noi nu puten invinge dusmanul,el trebuie privit in fata,si astfel el v-a fi zdrobit,si cand ne este mai teama de dusman trebuie sa privim la cruce in sus ,nu in jos,multi sunt infranti ca se uita la slabiciunile lor,bolile lor,si nu se uita la cruce ,acolo unde este toata armura si arma noastra,nu la noi, ca sa nu ne laudam pentru cea ce Domnul Isus a facut pentru noi,Imbracati in Isus Hristos ,si ascultand de El vom birui dusmanul.Isus ne vrea in El,si nu afara cu lumea,intrand in Hristos cu dragoste, El v-a lupta pentru noi ,ma incredintez in mana Ta Isuse,si ma incred in Tine caci Tu mergi inaintea mea la lupta cu dusmanul,Deut.3:22;7:12-15,21-23Amin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.