28 Iunie ““ Acționează planificat

0
69

Romani 15:22-33 (Isaia 32:8)

Scopul lecției: Să descoperim agenda de lucru a apostolului Pavel și să înțelegem de ce trebuie să acționăm planificat și să avem priorități corecte.

Contextul lecției: Urmărind exemplul apostolului Pavel, descoperim că în slujirile pe care le-a împlinit, pe lângă faptul că a pus în practică principii concrete (Rom. 15:20-21), el a acționat și după un plan bine stabilit (Rom. 15:22-33). ținând cont de diversitatea acestor slujiri, zona în care au fost împlinite și mulțimea obstacolelor cu care s-a confruntat, ne-am aștepta să-l vedem pe apostolul Pavel lucrând la întâmplare, influențat de lucrurile urgente și prins de iureșul evenimentelor și al responsabilităților .

În Sfânta Scriptură sunt multe exemple prin care înțelegem ce înseamnă a sluji la întâmplare, sau a te lăsa influențat de împrejurări: apostolii au fost ispitiți să neglijeze propovăduirea Cuvântului lui Dumnezeu pentru a sluji la mese (Fapte 6:1-6), când a întâlnit primul obstacol, Ioan Marcu a renunțat la misiunea din Asia Mică și s-a întors acasa la Ierusalim (Fapte 13:13; 15:37-38), iar Dima, unul dintre colaboratorii apostolului Pavel, a abandonat slujirea, atras de dragostea de lume și de interese personale (Fil. 24; Col. 4:14; 2 Tim. 4:10).

Apostolul Pavel n-a căzut însă în acestă cursă fiindcă a acționat planificat și a folosit o strategie care este bine exemplificată de lucrurile pe care le avea trecute în agendă.

Conținutul lecției: Studiind lucrurile trecute în agenda apostolului Pavel, așa cum sunt menționate în pasajul lecției biblice de astăzi, descoperim că:

1. Cel ce lucrează planificat ține cont de împrejurări (Rom. 15:22-23)

ApostolulPavel a scris epistola către Romani în anul 57 d.Hr., în casa lui Gaiu dinCorint (Rom. 16:23; 1 Cor. 1:14), urmărind printre celelalte scopuri pregătirea vizitei sale la Roma. Deși dorea să ajungă cât mai curând în inima imperiului Roman și să vestească evanghelia și celor din Roma (Rom. 1:9-15), el n-a acționat pripit, ci și-a pregătit îndelung această vizită, ținînd cont de împrejurări.

Cu toate că a fost împiedicat să ajungă la Roma de împotrivirile celui rău, obstacolele fizice, sau de nevoia de a-și termina lucrarea începută în locul în care era, apostolul Pavel a așteptat cu răbdare până în momentul în care Dumnezeu a rânduit timpul potrivit pentru această călătorie și a acționat numai atunci când ușa i-a fost deschisă.

Acest fapt ne arată că cel ce acționează planificat nu ignoră obstacolele, nu pierde oportunitățile, ci acționează la timpul potrivit (Rom. 15:22-23).

2. Cel ce lucrează planificat are priorități corecte (Rom. 15:24-28; Isaia 32:8)

Când Dumnezeu i-a deschis lui Pavel ușa pentru a merge la Roma, ne-am aștepta să-l vedem pe apostolul Domnului alergând la cea mai apropiată agenție ca să-și cumpere bilet la primul mijloc de transport spre această destinație. Cu toate că a primit o binecuvântare pentru care a așteptat mulți ani, el n-a acționat precipitat, ci și-a continuat lucrările în care era angajat fiindcă avea o listă de priorități. De aceea, înainte de a merge la Roma, și-a încheiat misiunea corintiniană (Rom. 15:23), a planificat misiunea pentruSpania (Rom. 15:24/a), a organizat misiunea pentru Roma (Rom. 15:24/b), a finalizat misiunea macedoniană (Rom. 15:25-26) și și-a împlinit misiunea pentru cei din Ierusalim șiIudeea, ducându-le ajutoarele pe care le-a primit din Macedonia (Rom. 15:27-28; 2 Cor. 9:1-15).

3. Cel ce lucrează planificat urmărește ce este mai bine (Rom. 15:29)

Deși a avut o dorință înfocată să meargă la Roma, apostolul Pavel n-a vrut să ajungă în această cetate doar ca vizitator, sau turist, ci pentru a împlini scopuri mult mai înalte. De aceea el a avut în atenție fiecare detaliu și și-a planificat cu mare grijă această vizită pentru a trăi bucuria de a se întâlni cu cei din biserică (Rom. 1:10-11/a; 15:24/b), pentru a le vesti evanghelia (Rom. 1:14-15), a-i câștiga pe cei nemântuiți (Rom. 1:13), a le împărtăși binecuvântări duhovnicești (Rom. 1:11-12; 15:29) și pentru a forma o echipă de misiune pentru Spania (Rom. 15:24).

4. Cel ce lucrează planificat pregătește slujirile cu rugăciune (Rom. 15:30-33)

Acest paragraf în care ne-au fost descoperite planurile apostolului Pavel se încheie cuo chemare la rugăciune. Acest fapt ne arată că cel ce lucrează planificat nu-și leagă succesul de modul de organizare, ci de ajutorul lui Dumnezeu. Astfel, apostolul Pavel îi chemă pe cei din Roma la o luptă a rugăciunii, motivată de dragostea față de Domnul Isus și de dragostea lui Dumnezeu pentru persoana sa (Rom. 15:30), pentru izbăvirea sa de cei răzvrătiți, pentru misiunea sa la Ierusalim (Rom. 15:31), pentru călătoria sa spre Roma și slujirea sa în sânul bisericii din Roma (Rom. 15:32-33).

Întrebări pentru discuții:

1. Ce lucruri ne arată că apostolul Pavel și-a planificatslujirile ?
2. De ce nu-și respectă unii slujitori agenda pentru slujire?
3. De ce trebuie să slujim ținînd cont de împrejurări ?
4. De ce este important să avem priorități corecte ?
5. Ce scopuri a urmărit apostolul Pavel prin slujirea sa la Roma ?
6. De ce a împletit apostolul Pavel în slujire organizarea cu rugăciunea ?
7. Care au fost lucrurile pentru care a cerut el ajutor în rugăciune ?

Pastor Dan Boingeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.