28 August ““ Autoritatea Împăratului asupra puterii întunericului

0
53

Matei 8 28-34 (Coloseni 2:15)

Scopul Lecției: Să descoperim cadrul în care Și-a dovedit Domnul Isus autoritatea asupra puterii întunericului, efectele stăpânirii demonice, modul în care Și-a dovedit Domnul Isus această autoritate șibinecuvântările trăite de cei eliberați.

Conținutul lecției: După ce a vindecat mai mulți bolnavi în Capernaum, arătând că are autoritate asupra afecțiunilor fizice, Domnul Isus a traversat Marea Galileei și a ajuns în Gadara, loc în care a eliberat doi bărbați de sub stăpânirea demonică. Studiind această minune, care evidențiază autoritatea Împăratului asupra puterii întunericului, descoperim:

1. Cadrul în care Domnul Isus Și-a dovedit autoritatea asupra puterii întunericului

Trecând pe celălalt țărm al Mării Galileei, Domnul Isus a ajuns în ținutul Gadarenilor (Marcu 5:1; Matei 8:28; Luca 8:26). Gadara a fost una dintre cele zece cetăți cunoscute sub denumireade “Decapole“, pe care Domnul Isus a vizitat-o de cel puțin două ori (Marcu 5:1, 7:31; Matei 4:25). Zona în care Domnul Isus a înfăptuit această minune era un ținut deluros folosit pentru creșterea animalelor și drept cimitir. Acest ținut se întindeaîntre cetățile Gadara și Gherasa (8 km, respectiv 50 km distanță de Marea Galileii). Numele de Gherghesa (sau ținutul gherghesenilor) înseamnă “locul celor care au îndepărtat pe Dumnezeu” (Luca 8:26).

Spre deosebire de Evanghelistul Matei, care arată că au fost eliberați doi îndrăciți, evangheliștii Marcu și Luca prezintă numai pe unul dintre aceștia. Acestă situație poate fi determinată de faptul că demonizatul prezentat de cei doi evangheliști era cel mai de temut (era stăpânit de demonii ce aveau o autoritate mai mare), a fost cel ce a purtat dialogul cu Domnul Isus și poate că era cel mai cunoscut în acea comunitate (Matei 8:28; Marcu 5:2; Luca 8:26). În timpul împlinirii acestei minuni, Domnul Isus a fost însoțit de ucenici (Matei 8:23,28), iar această minune a ajuns bine cunoscută printre locuitorii din Gadara și din satele vecine (Matei 33-34; Marcu 5:14; Luca 8:34-37).

Aplicație practică: arătați ce adevăruri ne sunt descoperite prin faptul că Domnul Isus a părăsit mulțimile din Capernaum și a traversat Marea Galileei înfruntândo furtună care I-a pus în pericol viața, pentru aîntâlni și elibera doi oameni stăpâniți de puterea întunericului.

2. Efectele stăpânirii puterii întunericului asupra ființei umane

Luând în considerare modul în care ne este prezentată de către cei trei evangheliști starea celor stăpâniți de puterea întunericului, constatăm că stăpânirea demonică răpește libertatea (demonizații au ajuns în cea mai cumplită robie ““ le-a fost anihilată voința și acționau după cum le dicta puterea întunericului ““ Marcu 5:4-5), aduce izolare (locuiau printre morminte, despărțiți de familie și societate ““ Matei 8:28; Marcu 5:2; Luca 8:27), conduce spre rău (demonizații se manifestau violent, se automutilau și-i agresau pe trecători ““ Matei 8:28; Marcu 5:4-5) și generează o denaturare a ființei umane (din punct de vedere fizic, intelectual, relațional și spiritual ““ Matei 8:28, 25:41; 2 Petru 2:4-9).

3. Modul în care Și-a dovedit Domnul Isus autoritatea asupra puterii întunericului

Domnul Isus Și-a dovedit autoritatea asupra puterii întunericului prin faptul că a mers să-i întâlnească pe cei demonizați (a pășit pe teritoriul lor, în locul în care nimeni nu se încumeta să meargă ““ Matei 8:28), a stăpânit situația cu care se confrunta (demonizații au alergat la Domnul Isus, au îngenunchiat, au căzut în fața autorității Domnului și I-au recunoscut divinitatea ““ Marcu 5:6-9; Luca 8:28), a poruncit demonilor cu autoritate (deși aceștia erau mulți ““ o “legiune”, între 5000 și 6000 ““ , stăpâneau acele persoane de multă vreme ““ Marcu 5:8-9; Luca 8:29) și i-a eliberat pe cei stăpâniți de demoni (aceștia au recunoscut că El are putere să-i condamne ““ Matei 8:29/b; Marcu 5:7/b; Luca 8:28/ și au acționatnumai după ce au primit acceptul Domnului ““ Matei 8:32; Marcu 5:10-13).

Această autoritate este dovedită însă în mod plenar prin biruința pe care Domnul Isus a câștigat-o asupra diavolului (Coloseni 2:15; Evrei 2:14; 1 Petru 2:24) și eliberarea pe care El o oferă tuturor celor ce cred în jertfa Sa (Efeseni 2:1-6, 6:10-13).

Faptul că Domnul Isus a ascultat rugămintea demonilor și nu i-a timis în adânc nu este un semn de slăbiciune, ci mai degrabă o mărturie care arată că încă nu sosise ceasul judecății, un semn care descoperă urmările stăpânirii puterii demonice și un test la care au fost supuși cei din Gadara atunci când au trebuitsă-și manifeste atitudinea fațăde Domnul Isus (Matei 8:31-34; Marcu 5:12-17; Luca 8:37).
Aplicație practică: arătați ce lucruri îi determină pe oamenii din zilele noastre să Îl respingă pe Domnul Isus.

4. Dovada eliberării de sub puterea întunericului

Mărturia eliberării de sub stăpânirea puterii întunericului este confirmată de schimbarea din viața celor ce au fost vindecați (Marcu 5:15; Luca 8:35), de mărturia depusă de către cei ce au fost martori ai acestor evenimente (Matei 8:33; Marcu 5:14; Luca 8:34) și de constatările făcute de locuitorii din acea zonă (Marcu 5:14/b-16; Luca 8:35-37).

Astfel, cei vindecați au recăpătat tot ceea ce pierduserădin cauzastăpânirii demonice: eliberare spirituală, integritatea fizică, integritatea mintală, demnitatea umană și refacerea relațiilor (Marcu 5:15; Luca 8:35).  Mai mult însă decât atât, atitudinea unuia dintre cei eliberați de putera întunericului arată că acesta a căpătatși înțelepciunea de a face o alegere bună(a dorit să-L urmeze pe Domnul) și putere pentru a depune o bună mărturie (Marcu 5 18-20; Luca 8:38-39).

Aplicație practică: arătați de ce nu i-a permis Domnul Isus celui vindecat să-L urmeze și ce misiune avem noi față de cei din casele noastre.

Întrebări pentru discuții:

1. În ce cadru Și-a arătat Domnul Isus autoritatea asupra puterii întunericului ?
2. Care sunt urmările stăpânirii demonice ?
3. Cum Și-a arătat Domnul Isus autoritatea asupra puterii întunericului ?
4. Ce mărturii arată că demonii au recunoscut această autoritate ?
5. De ce a ascultat Domnul Isus rugămintea demonilor ?
6. Ce mărturii arată că această vindecare a fost deplină ?
7. De ce n-a ascultat Domnul Isus rugămintea celui vindecat ?

Pastor Dan Boingeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.