25 Octombrie ““ Folosește suferința pentru mărturie

1
77

1 Petru2:11-20 (Filipeni 2:14-16)

Scopul lecției: Să învățăm cum putem avea o bună mărturie în mijlocul suferințelor și să descoperim care sunt urmările acestor dovezi practice de credință.

Contextul lecției: Prezentând necazurile prin care treceau cei aleși din vremea lui, apostolul Petru a arătat că pentru ei suferința a venit deodată (1 Petru 4:12), a fost deosebit de mare (1 Petru 4:12), a însemnat un adevărat test al credinței (1 Petru 1:6) și o mare binecuvântare (1 Petru 1:7-9). Continuând însă șirul imperativelor pe care le-a folosit pentru a sublinia ce atitudine trebuie să aibă cei credincioși în mijlocul necazurilor, apostolul Petru a arătat că suferința poatefi și o mare oportunitate (1 Petru 2:12;15).

Această oportunitate înseamnă a fi o demonstrație publică a schimbării pe care Dumnezeu a făcut-o în viața celor credincioși, cu o așa mărturie încât cei ce îi vorbesc de rău să ajungă să Îl slăvească pe Dumnezeu (1 Petru 2:12), iar cei ce îi acuză pe nedrept să rămână fără cuvinte (1 Petru 2:15).

Conținutul lecției:
Urmărind imperativele adresate de apostolul Petru prin pasajul lecției de astăzi, descoperim că putem transforma suferința în oportunitate și să avem o bună mărturie în mijlocul suferințelor :

 1. Trăind o viață curată  1 Petru 2:11; Fil.2:14-16

Apostolul Petru i-a sfătuit pe cei ce treceau prin necazuri, datorită autorității pe care o avea (“apostol” – 1 Petru 1.1), a relației pe care a păstrat-o ( “copii preaiubiți” – 1 Petru 2:11/a), a situației cu care aceștia se confruntau (“străini și călători” – 1 Petru 2:11/b), a luptei spirituale în care erau angajați (“poftele firii se războiesc cu sufletul” – 1 Petru 2:11) și a mărturiei pe care urmau să o depună (“oamenii văd faptele pe care le facem” – 1 Petru 2:12).

Primul îndemn pe care apostolul îl adresează în acest pasaj, este pentru curăție morală :”să vă feriți de poftele firii pământești!” (1 Petru 2:11). Cei ce doresc să fie o bună mărturie în mijlocul suferințelor trebuie să pună în practică acest îndemn, deoarece, lăsându-se prinși de pofte, ar ajunge să fie antrenați nu numai într-un război exterior, cauzat de suferințe, ci și într-un război lăuntric, cauzat de pofte (1 Petru 2:11/b; Rom. 7:14-25), ar fi atrași pe calea păcatului (Iacov 1:14-15; Gal. 5:16-17), și-ar pierde mărturia (Efes. 4:17-24; Genesa 39:7-12) și ar fi descalificați pentru Împărăția lui Dumnezeu (2 Tim. 2:15-26; Gal. 5:19-21).

2. Având o purtare bună  1 Petru 2:12

După ce i-a îndemnat la curăție morală, apostolul Petru îi îndeamnă pe cei ce trec prin necazuri la o trăire exemplară. Termenul folosit pentru a descrie acest mod de viață este “kalos” care înseamnă: onorabil, armonios, frumos. Cei credincioși trebuie să trăiască exemplar chiar și în mijlocul suferințelor, fiindcă viața le este atent urmărită (1 Petru 2:12/b; Evrei 12:1), această mărturie are o mare putere (Ioan 10:37-38) și poate conduce la o schimbare radicală (1 Petru 2:12/b; Luca 23:47).

3. Supunându-te stăpânirilor
1 Petru 2:13-15

Apostolul Petru îi îndeamnă pe cei credincioși să se supună autorităților (împăratului și dregătorilor) chiar și atunci când acestea au declanșat prigoana împotriva lor, deoarece acestea au fost rânduite spre bine (1 Petru 2:14; Rom. 13:1;), aceasta este voia lui Dumnezeu (1 Petru 2:13, 15/a; Rom. 13:2-3), șinumai în acest fel putem fi o bună mărturie (1 Petru 2:15/b; Tit 2:7-8).

4. Bucurându-te de libertatea în Hristos 
1 Petru 2:16

Dacă în mijlocul necazurilor cei credincioși nu se mai pot bucura de o libertate fizică sau religioasă, apostolul Petru îi îndeamnă să se bucure deplin de libertatea pe care o auîn Hristos. Pot trăi însă această libertate în Hristos doar cei ce rămân robi ai lui Dumnezeu și nu interpretează greșit libertatea, trăind în păcat (1 Petru 2:16; Gal. 5:13).

5. Dezvoltând relații corecte  1 Petru 2:17

Pentru a dezvolta relații corecte, apostolul Petru îi îndeamnă pe cei ce trec prin necazuri să aibă respect față de semeni (1 Petru 2:17/a; Rom. 12:18), dragoste pentru frați (1 Petru 2:17/b; Rom. 12:10), teamă față de Dumnezeu (1 Petru 2:17/c; Maleahi 1:6) și cinste pentru împărat (1 Petru 2:17/d; Rom.12:7)

6. Împlinind lucrul încredințat  1 Petru 2:18

Pentru a fi un bun exemplu privind împlinirea responsabilităților de serviciu, apostolul Petru arată că angajații (slugile) trebuie să-și respecte patronii (stăpânii) și să împlinească tot ce li se cere, indiferent cât de mari sunt pretențiile acestora (1 Petru 2:18; Efes. 6:5-8;Col. 3:22-25).

7. Suferind cu răbdare  1 Petru 2:19-20

Pe cei ce trec prin necazuri, apostolul Petru îi cheamă să sufere cu răbdare, fiindcă a răbda suferința ce vine pe nedrept este un lucru plăcut lui Dumnezeu și un fapt onorabil, în contrast cu rușinea pe care o trăiesc cei ce suferă pentru că au făcut ce este rău (1 Petru 2:19-20).

Întrebări pentru discuții:

1. De ce își pierd unii credincioși mărturia în mijlocul necazurilor ?
2. Ce motivații l-a determinat pe apostolul Petru să dea sfaturi celor ce trec prin necazuri?
3. Ce oportunități au cei ce trec prin necazuri ?
4. De ce trebuie să ne ferim de poftele firii atunci când trecem prin necazuri ?
5. De ce trebuie să ne supunem stăpânirilor ?
6. Ce îndemnuri a folosit apostolul Petru pentru a ne ajuta să dezvoltăm relații corecte ?
7. De ce i-a îndemnat apostolul Petru să sufere cu răbdare pe cei ce trec prin necazuri ?

Pastor Dan Boingeanu

1 COMENTARIU

  1. AZI am renascut…sunt o alta eu…am fost la un pas de moarte…inca mai doare ceva , fizic…dar ma simt mai puternica si lupt in continuare pentru ceea ce Dumnezeu mi-a dat mai de pret : VIATA . Am vrut sa grabesc cursul vietii si sa ajung mai repede acolo unde imi doresc , fara sa-mi dau seama ca fiecare minut conteaza..M-am minit ca sunt multumita si ca unele lucruri valoreaza mai mult decat altele ,acum realizez ca toate pleaca la fel de repede precum vin…Platim pentru faptele noastre dar nu le putem cumpara…Poftim , mintim , tradam , furam , ne umilim pentru a obtine ceva ce nu ne apartine , nu ne trebuie , apoi realizam ca nu ne multumim doar cu atat si o luam de la capat…Traim prin ceea ce ar trebui sa ocolim…Timpul se scurge iar noi din ce in ce mai nemultumiti…Pofte pamantesti care printr-o fire slaba ne paveaza drumul spre necazuri…Iar cand simtim durerea ii acuzam pe ceilalti de suferinta noastra…Si eu am facut toate aceste lucruri..Suntem oameni , dar daca ne dorim cu adevarat sa fim fericiti , trebuie sa cautam fericirea in propriul suflet nu dezamagind sau inselandu-i pe cei din jur .Si ei au dreptul la fericire si ganditi-va cum ar fii sa o caute in sufletul vostru…Sa gresim , sa ne asumam greselile , sa vrem sa fim puternici ,pentru cavom primi puterea , sa cautam in interior pentru ca acolo gasim raspunsurile tuturor intrebarilor…Nu-i lasa pe ceilalti sa hotarasca in locul tau…Fii tu fericit apoi invata-i si pe ei . 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.