(fii dedicat slujirii)
1 Corinteni 9:15-23 (Romani 1:16-17)
Scopul lecției: Să înțelegem sensul expresiei “încălțat cu râvna Evangheliei”, scopul acestui îndemn și modul în care ne putem folosi de această echipare în propovăduirea Cuvântului lui Dumnezeu.
Conținutul lecției: În numărul pieselor ce formează armătura creștină, apostolul Pavel menționează și “râvna Evangheliei păcii” (Ef. 6:15). Spre deosebire de celelalte piese enumerate până în prezent, atunci când vorbește despre această parte a echipamentului spiritual, apostolul Pavel nu mai folosește un corespondent concret, ci arată numai că aceasta identifică încălțămintea.
În cazul unui soldat antrenat în luptă încălțămintea este foarte importantă, deoarece conferă protecție, asigur agilitate, dă stabilitate și ajută la cățărări. Un soldat încălțat exprimă demnitate și arată că este pregatit pentru orice acțiune.
Când Moise a cerut copiilor lui Israel să fie gata pentru momentul eliberării, le-a poruncit acestora să fie echipați și să aibă și încălțăminte în picioare (Ex.12:11). Această imagine în care evreii au serbat paștele sugerează nu numai pregătire, dar și entuziasm și grabă pentru a pleca la drum.
La aceeași stare de entuziasm, agilitate și dedicare pentru slujire face referire și apostolul Pavel atunci când vorbește despre “râvna Evangheliei păcii”(Ef.6:13-14). Dacă cei din poporul Israel trebuiau să fie gata pentru a începe o călătorie, urmașii lui Hristos trebuie să fie gata pentru a vesti Evanghelia.
Apostolul Pavel i-a făcut cunoscută această slujire lui Timotei atunci când i-a spus: “propovăduiește Cuvântul, stăruiește asupra lui la timp și ne la timp, mustră, ceartă, îndeamnă cu toată blîndețea și învățătura”(2 Tim.2).
În zilele în care trăim, picioarele multor oameni aleargă mai degrabă la rău (Prov.1:16), să verse sânge (Prov.1:16; Is. 59:7) sau spre desfrâu ( 1 Pet.4:4). Iar atunci când trebuie să împlinească vreo slujire, cei mai mulți zăbovesc, amână, sau șovăie (Mat.14:37-40; Fapte.22:14-21; Ex.4:1-17). Toți cei ce au ajuns în această stare de “căldicel”, apatie, moliciune și dezinteres față de lucrarea lui Dumnezeu, pornesc deja înfrânți în lupta spirituală.
Conținutul lecției: A fost o vreme când Apostolul Pavel a fost plin de râvnă pentru Lege (Gal.1:13-14), pentru datinile strămoșești ( Gal.1:14) și în a-i prigoni pe creștini, luptând împotriva lui Dumnezeu (Fapt.22:1-5; Gal.1:13; Fil.3:6). După ce L-a întâlnit însă pe Hristos, el a ajuns să fie însuflețit pentru Evanghelie (1 Cor.9:16;23;1 Cor.11:29) și dedicat deplin slujirii (Rom.1:1; 1 Cor.9:19).
În râvna sa, apostolul Pavel s-a asemănat cu Domnul Isus, care ne-a slujit în același fel (Isaia 9:7; Ps.119:139; Ioan 2: 13-17; Ioan4:31-36). Pentru toți cei ce-L urmează pe Hristos, Cuvântul lui Dumnezeu are aceeași chemare: să avem râvnă în pocăință (Ap.3:19), un duh înfocat (Rom.12:11) pentru fapte bune (Tit.2:14;1 Pet.3:12-13) și pentru slujire (Evrei 9:6-12; Tit.3:14; 1 Tim.3:1; Rom.12:8).
Prin textele biblice pe care le studiem în această lecție biblică, apostolul Pavel ne arată prin exemplu personal cum ar trebui să vestim Evanghelia. Dacă unii oameni propovăduiesc Evanghelia din duh de ceartă (Fil.1:15-17), din slavă deșartă sau pentru interes material (1 Cor.9:1-14), urmărind exemplul apostolului Pavel descoperim că:
1.Cei ce sunt plini de râvnă pentru Evanghelie au motivații corecte (1 Cor. 9:15-18)
Deși pe vremea apostolului Pavel erau mulți predicatori care își prezentau învățăturile pentru bani, iar Sfânta Scriptură arată că vestitorul evangheliei trebuie să trăiască din Evanghelie (1 Cor. 9:14), apostolul nu s-a folosit de acest drept. Aceasta nu înseamnă că pentru vestirea evangheliei n-ar fi avut nevoie de susținere financiară, ci că nu a fost motivat de o dorință materială, n-a pretins bani și n-a făcut din vestirea Evangheliei o sursă de câștig (1Cor. 915). El n-a predicat evanghelia motivat de popularitate. N-a ținut o listă cu cei care s-au întors la Dumnezeu pentru ca apoi să se laude în fața altor predicatori (1Cor.9:16), ci a predicat Evanghelia de bună voie (1 Cor.9:17), ca o datorie motivată de isprăvnicia ce i-a fost încredințată și răsplata ce-i este pregătită (1 Cor.9:16-18).
2. Cei ce sunt plini de râvnă pentru Evanghelie folosesc o strategie clară
(1 Cor. 9:19-23)
În vestirea Evangheliei, apostolul Pavel nu a avut numai motivații corecte, ci ne descoperă și o strategie clară. Astfel, el a predicat Evanghelia nu numai ca un crainic, ci ca un adevărat slujitor (Iona 3:1-4;1 Cor.9:19). S-a identificat cu persoanele cărora le-a vestit Evanghelia (1 Cor.9:20-21), n-a promovat o religie, ci un adevăr (1 Cor.9:20-21), a ținut cont de auditoriu (1 Cor.9:22), a vorbit potrivit nevoilor celor ce-l ascultau ( 1 Cor.9:19-22), a dezvoltat relații și a urmărit excelența, fiind gata să plătească orice preț (1 Cor.9:22-23).
3.Cei ce sunt plini de râvnă pentru Evanghelie au așteptări concrete ( Rom. 1 16-17)
Apostolul Pavel n-a predicat Evanghelia la întâmplare, ci a urmărit un scop precis. Astfel, el a dorit mântuirea tuturor ( Rom.1:16-17) și câștigarea pentru Hristos a celor din neamul său (Rom.9:1-3;10:1) cât și a celor dintre neamuri (1 Cor.9:20-22; Rom.1:13-15).
Fiindcă cei ce și-au pierdut râvna sunt o pradă ușoară pentru cel rău (1 Imp.19:1-18; Mat.26:38-46), pentru a fi biruitori în lupta spirituală trebuie să experimentăm o reînflăcărare pentru slujire și pentru vestirea Evangheliei (Evrei 12:12-14; Isaia 35:1-10).
Întrebări pentru discuții:
- Ce înseamnă (în sens spiritual) a avea picioarele încălțate ?
- De ce este importantă încălțămintea ?
- Care sunt lucrurile față de care oamenii dovedesc astăzi o râvnă deosebită ?
- De ce mulți creștini nu mai sunt astăzi plini de râvnă?
- De ce sunt în pericol de a fi învinși în lupta spirituală cei ce și-au pierdut râvna pentru slujire și pentru vestirea Evangheliei?
- În ce domenii ne este apostolul Pavel un exemplu privind vestirea Evangheliei ?
- Ce lucruri credeți că ar aduce o reînflăcărare pentru slujire și pentru vestirea Evangheliei a membrilor din biserica în care slujești ?
Pastor Dan Boingeanu
e adevarat avem nevoie de vremuri de har ca ilie in aceasta pustie in care nu mai simtim ca avem ravna suntem gata de lupta dar nu putem alerga victoriosi….incalta-ne Doamne ,Tu cu ravna evangheliei…
Traim vremuri cand biserica, cel putin o parte din noi, arata ca o armata de ostasi desculti.
Domnul sa va binecuvinteze si rasplateasca pentru slujirea pe care o faceti cu studiul acesta!
Armatura crestina este ,coif,platosa si sabie,acestea sunt Duhul sfant,si prima data trebuie sa ne aparam gandirea, apoi trupul si abia dupa acea putem lupta,cu sabia Cuvantul lui Dumnezeu,e important si cu ce ne incaltam,ca sa pornim la drum in lupta cu vrajmasul,trebuie sa devenim preoti ai lui Dumnezeu,si sa avem ravna de a sluji Domnului cu dragoste si dreptate,si cu dorinta de al cunoaste si intalnii pe Dumnezeu si al contacta in duhul nostru,noi trebuie neaparat sa il contactam pe Isus in duhul nostru prin Duhul Sfant,si aceea se poate numai prin nasterea din nou,atata timp cand noi mai exercitam ,emotia,gandurile,sentimentele,dorintele,noi nu putem contacta Duhul sfant,sufletul nu il poate contacta si nici mintea,doar duhul nostru,daca un slujitor in biserica nu il contacteaza cu duhul prin Duhul sfant,e cu neputinta sa predice adevarul,trebuie sa il experimentam pe Hristos in duhul nostru,ca sa invatam si aplica cuvantul lui Dumnezeu,in duh si adevar,Doamne ajutane la aceasta.Amin