20 Ianuarie – Strategia Celui Rău: acuzarea omului

3
107

(Iov 1:6″“12; 2:1″“10; Ap.12:10)

Scopul lecției : să înțelegem de ce folosește diavolul tactica acuzării, și să descoperim cum putem trăi în neprihănire, pentru ca acuzațiile lui să fie nefondate.

Contextul lecției:

Dacă în primele lui acțiuni, Diavolul s-a îndreptat împotriva lui Dumnezeu, generând “răzvrătirea din cer”, și împotriva omului, cauzând “căderea din Eden, după aceste atacuri spirituale, diavolul n-a depus armele. După ce a reușit prin ispitire să-l atragă pe om de partea lui, atacurile diavolului au continuat având în atenție “sămânța femeii” despre care Dumnezeu a spus că îi va zdrobi capul (Gen.3:15).

În șirul acestor atacuri spirituale se înscrie și “Acuzarea omului”. Deși pasajele biblice de astăzi ne prezintă modul în care diavolul l-a acuzat pe Iov, acesta nu-i singurul pe care diavolul a încercat să-l pârască. Pe lista pârâților vom găsi numele lui Iosua (Zah.3:1″“10) și cu sigurață și a fiecăruia dintre noi (Ap.12:10).

Conținutul lecției:

Luând în considerare obiceiurile și modul de viață prezentate de cartea Iov, cei mai mulți comentatori consideră că Iov a trăit pe vremea patriarhilor. Asemenea lui Avraam, Isac și Iacov, și Iov avea o familie numeroasă, multe proprietăți și mari posesiuni materiale.Fără să fi știut, Iov a ajuns însă să fie exponentul lui Dumnezeu, în bătălia împotriva diavolului. Strategia pe care a diavolul a folosit-o în această confruntare a fost “acuzarea”!

I. Acuzarea lui Iov a fost nedreapta

Înainte ca diavolul să spună ceva împotriva lui Iov, a vorbit Dumnezeu despre el. În declarația Sa, Dumnezeu îl prezintă pe Iov ca fiind: un om neprihănit, curat la suflet, care se teme de Dumnezeu si se abate de la rău (Iov.1:8). După această declarație a lui Dumnezeu, ne”‘am aștepta ca diavolul să fi rămas fară cuvinte. În obrăznicia sa, diavolul comenteză însă ce a spus Dumnezeu și găsește o acuzație, chiar și atunci când nu există nimic de acuzat. Dacă n-a găsit nici o faptă vrednică de acuzare la Iov, a găsit motive de acuzație la Dumnezeu. Astfel diavolul spune că Iov slujește din interes (Iov1:9), condiționat, (Iov 1:10), și numai în timpuri bune (Iov.1:11″“12). Prin modul său de viață Iov a trăit în așa fel încât diavolul n-a avut fapte concrete pentru care să-l acuze. Mai sunt oare astăzi oameni care să trăiască la aceeași înălțime spirituală?

II. Acuzarea lui Iov a fost repetată

Dacă Dumnezeul nostru nu obosește iertând, diavolul nu obosește acuzând. El nu încetează cu acuzațiile nici zi, nici noapte (Ap.12:10). După ce Iov a trecut primul test al încercărilor (Iov.1:13″“22), când diavolul se înfațișează încă o dată înaintea lui Dumnezeu, în loc să-și recunoască înfrângerea, acesta continuă cu acuzațiile, învinuindu-l pe Iov că este insensibil la ceea ce se petrece în jurul său și că rămâne credincios lui Dumnezeu doar pentru faptul că n-a avut de suferit fizic (Iov.2:3).

Acest fapt ne arată că diavolul nu renunță ușor și că ori de câte ori este întrebat, răspunde cu o acuzație (Iov.2:1-3).

III. Acuzarea lui Iov a fost tendențioasă

Diavolul l-a acuzat pe Iov nu numai ca să dea un răspuns întrebărilor care i-au fost adresate. Intenția lui era ca sa-l piardă, chiar dacă Iov nu merita aceasta, Diavolul dorea căderea lui Iov, numai ca să-l facă de rușine pe Dumnezeu (Iov.2:3). De aceea a trecut foarte repede de la vorbe, la fapte. În urma acțiunilor diavolului, Iov și-a pierdut posesiunile (Iov 1:13″“17), familia (Iov 1:18″“19), sănătatea (Iov 2:7), dar nu și-a pierdut curăția inimii (Iov 1:20″“21), credința în Dumnezeu (Iov 2:9″“10) și atitudinea de mulțumire și binecuvântare (Iov.2:9″“10). Încercările provocate de diavol, care au venit val după val, nu l-au răpus ci i-au întărit tot mai mult încrederea în Dumnezeu.

Este demn de menționat faptul că, deși diavolul intenționează să ne distrugă, el nu poate face nimic fără permisiunea lui Dumnezeu (Iov. 1:12; 2:6), toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce-L iubesc pe Dumnezeu (Rom.8:28), iar Dumnezeu ne oferă ce are mai bun la urmă (Iov. 42:10″“17).

Întrebări pentru discuție:

1. Care sunt lucrurile din viața voastră, pentru care diavolul ar fi îndreptățit să vă acuze?
2. Și-ar asuma Dumnezeu vreun risc, dacă te-ar alege pe tine să fii exponentul Lui într-o
bătălie spirituală de astăzi?
3. Care sunt cele mai frecvente reacții pe care le au oamenii atunci când le merge rău?
4. A fost Dumnezeu nedrept cu Iov, fiindcă a îngăduit să ajungă în ciurul diavolului?
5. Cum ar trebui să răspundem celor ce ne acuză, pentru a câștiga biruința în fața pârâșilor?
6. Care ar trebui să fie atitudinea nostră în încercări, știind că acestea sunt dimensionate de
Dumnezeu ?
7. Dacă diavolul nu obosește acuzând, care sunt lucrurile în care nici noi n-ar trebui să
obosim?

Pator Dan Boingeanu

3 COMENTARII

 1. daca ar fi sa raspund la intrebarile lectiunii, as raspunde asa:
  1. in viata mea sunt multe lucruri de care diavolul m-ar putea acuza, si pe drept. unul din ele este faptul ca pierd timpul cautand in gunoaiele acestei lumi (privesc la tv), in loc sa caut in Cuvantul Domnului.
  2. da, si-ar asuma Domnul un risc f. mare, si-mi este rusine.
  3. ca le merge rau datorita altora si nu lor insisi, ba mai mult i-L fac si pe Dumnezeu vinovat.
  4. Dumnezeu nu a fost nedrept cu Iov, Dumnezeu a vrut sa se laude cu Iov, si binecuvantarile ulterioare au fost pe masura, iar “suferintele noastre de o clipa nu sunt vrednice sa fie puse alaturi de slava viitoare”.
  5. raspunsul la cei ce ne acuza pe nedrept trebuie facut cu Cuvantul Domnului si rugandu-ne pentru ei.
  6. aceeasi atitudine ca a lui Iov, suferind in tacere si multumind lui Dumnezeu, “pt. ca toate lucrurile lucreaza impreuna spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu”.
  7. nu ar trebui sa obosim in dragoste, bucurie, pace, facerea de bine, credinciosie, rabdare, indelunga rabdare si multe alte lucruri placute Domnului.
  Doamne, te rog da-mi putere sa infaptuiesc ceeace am scris si gandit, Amin.

 2. 1.sant multe lucrurile acestea,si le vad ascunse in inima mea,intind mana sa le iau de acolo si sa le arunc undeva departe de mine dar constat ca mana mea e scurta si nu ajung;Domnul Isus i-mi arata numai dragoste si iubire dar eu ma vad numai ca un copil razvratit,incapatanat si nemultumit;Doamne Isuse Te rog si pe aceasta cale,ajuta-ma sa ma schimb,stiu ca Tu ai si citit deja acest text,Te uiti la mine cum scriu si dorinta mea este deja indeplinita,acolo,la Tine…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.