19 Februarie ““ Rătăcirea spirituală

0
143

Iuda 11/b; Numeri 22:15-35 (1 Timotei 6:10)

Scopul lecției: Să descoperin dovezile care evidențiază rătăcirea spirituală generată de Balaam, cauzele acestei rătăciri, precum și urmările acestei stări de rătăcire spirituală.

Conținutul lecției: După ce a exemplificat formalismul religios al celor din vremea lui, făcând referire la jertfa lui Cain, Iuda prezintă o altă dovadă ce confirmă starea de necredință și apostazie, făcând referire la cazul lui Balaam. Studiind acest caz prin care este evidențiată starea de rătăcire spirituală, descoperim:

1. Dovezile rătăcirii spirituale generate de Balaam

Rătăcirea lui Balaam este identificată de Iuda prin termenul “plane” (eroare, rătăcire, deviere ““ Iuda 11/b) și explicată de către apostolul Petru, care a arătat că cei necredincioși (apostați),  “au părăsit calea cea dreaptă, au rătăcit și au urmat calea lui Balaam” (2 Petru 2:15). Această rătăcire n-a fost însă o alunecare incidentală, ci o alegere voită, o cale pe care au apucat cu hotărâre și implicare deplină. Acest adevăr este evidențiat prin termenul “exechythesan“, care înseamnă “a apuca cu hotărâre“. În Biblia Cornilescu acest termen este tradus prin afirmația “s-au aruncat” (Iuda 1 :11/b).

În acestă rătăcire spirituală a ajuns Balaam, care, la sugestia lui Balac, a ales să meargă pe o cale diferită față de calea arătată de Dumnezeu (Numeri 22:1-14, 15-21), poporul lui Israel, care a fost ademenit de către Balaam spre imoralitate și idolatrie (Numeri 25:1-3;31:16; 1 Corinteni 10:7-8; Psalmul 106:28-31), dar și unii dintre membrii bisericii primare (Iuda 1:4; 2 Petru 2:1,12-19; Apocalipsa 2:6, 14-15; Matei 7:13).

Aplicație practică: arătați care dintre manifestările rătăcirii spirituale generate de Balaam sunt mai evidente astăzi.

2. Cauzele rătăcirii spirituale generate de Balaam

Rătăcirea spirituală în care a ajuns Balaam a fost cauzată de slăbiciunea caracterului său. Balaam a fost un om firesc (un ghicitor ““ Numeri 22:7), care s-a lăsat influențat de aparențe (Numeri 22:15-18) și a iubit banii (Numeri 22:18; 2 Petru 2:15; 1 Ioan 2:15-16;1 Timotei 6:10).

Apoi, această rătăcire spirituală a fost generată de o atitudine greșită față de Dumnezeu. Balaams-a unit cu vrăjmașii poporului lui Dumnezeu (Numeri 22:1-5), a pus în cumpănă înștiințările lui Dumnezeu (Numeri 22:9-12, 19-20) și n-a luat seama la atenționările lui Dumnezeu (nu s-a oprit în fața obstacolelor ridicate de Dumnezeu ““ Numeri 22:23-33 și nici nu s-a întors atunci când i s-a spus că drumul ales duce la pierzare ““ Numeri 22:32-35).

Și copiii lui Israel au fost ademeniți să meargăpe drumul depărtării de Dumnezeu, deoarece n-au fost atenți la cursele ce le-au fost întinse, au răspuns unor invitații nepotrivite, s-au lăsat stăpâniți de pofte, au înaintat spre păcat, imoralitate și idolatrie și n-au ținut cont de judecata anunțată de Dumnezeu pentru cei ce săvârșesc aceste fapte (Numeri 25:1-9).

Aplicație practică:
arătați ce curse îi atrag pe credincioșii din zilele noastre spre căi greșite și cum îi putem ajuta pe cei ce au căzut să se întoarcă la calea cea dreaptă.

3. Urmările rătăcirii spirituale generate de Balaam

Deși Balaam și-a dorit putere, prestigiu și posesiuni materiale, fiindcă a ales să meargă pe un drum greșit, a suportat pedeapsa lui Dumnezeu (Numeri 31:1-8). Aceeași pedeapsă a fost suportată și de cei ce au păcătuit din poporul Israel (Numeri 25:9-15), cât și de vrăjmașii poporului lui Dumnezeu (Numeri 25:16-18, 31:13-18). Această pedeapsă va veniînsă cu siguranță și pentru toți aceia ce urmează calea lui Balaam. Pentru a-i atenționa pe cei din vremea lui de acest fapt, Iuda a folosit atenționarea(“Vai de ei!” ““ Iuda 11/a).

Întrebări pentru discuții:

1. În ce a constat rătăcirea lui Balaam ?
2. De ce a ajuns Balaam în această rătăcire spirituală ?
3. Care dintre metodele folosite de către Balac pentru a-l corupe pe Balaam sunt mai frecvente astăzi ?
4. Ce atenționări folosește Dumnezeu astăzi pentru a ne opri din înaintareape drumul rătăcirii spirituale ?
5. Cum au fost ademeniți copiii lui Israel să mergă pe drumul rătăcirii spirituale ?
6. Care sunt urmările rătăcirii spirituale ?
7. Ce avertizare a folosit Iuda pentru a arăta că toți cei ce merg pe drumul rătăcirii spirituale vor suporta pedeapsa lui Dumnezeu ?

Pastor Dan Boingeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.