19 August ““ Lucrează cu credincioșie

0
75

Hagai 2:10-19 (Ecl.9:10)

Scopul lecției: Să descoperim cadrul în care profetul Hagai și-a rostitcea de-a treia predică, scopul pe care l-a urmărit prin acest mesaj, precum și modul în care i-a învățat pe preoți și pe cei ce erau angajați în reconstrucția templului, să trăiască în sfințenie și să lucreze cu credincioșie.

Conținutul lecției: Studiind cea de-a treia predică rostită de profetul Hagai, descoperim:

1. Cadrul în care profetul Hagai a rostit cea de-a treia predică

Profetul Hagai și-a rostit cea de-a treia predică “în a douăzeci și patra zi a lunii a noua, în anul al doilea al domniei lui Dariu” (Hagai 2:10), la trei luni după reînceperea lucrărilor de rezidire a templului (Hagai 1:14-15), în momentul în care temelia templului era deja finalizată (Hagai 2:15,18). Această zi corespunde datei de 18 decembrie a anului 520. Fiind o lună de iarnă, recoltele din ciclul precedent erau adunate, iar terenurile erau însămânțate pentru recolta viitoare.(Zah.8:9-12). Această predică era un cuvânt primit din partea lui Dumnezeu (Hagai 2:10/b-11/a) și a fost adresată preoților (Hagai 2:11/b).

2. Scopul urmărit de profetul Hagai prin cea de-a treia predică

Primul mesaj adresat de profetul Hagai a fost o predică de chemare, prin care el i-a mobilizat pe evreii reîntorși din robia Babiloniană să depășeascăobstacolele și să reînceapă lucrările de reconstrucțiea templului (Hagai 1:1-15). Prin cel de-aldoilea mesaj, care a fost o predică de încurajare, el i-a îndemnat pe cei angajați în aceste lucrări, să lucreze cu mai mult devotament (Hagai 2:1-9). Cel de-al treilea mesaj rostit de profetul Hagai este însă o predică didactică, prin care profetul a instruit preoții ca săi ajutepe cei din Iuda să umble în sfințenie și să lucreze cu credincioșie (Hagai 2:10-19).

3. Modul în care profetul Hagai i-a ajutat pe preoți să-și împlinească slujba

Profetul Hagai i-a ajutat pe preoți să conducă poporul la o viață de sfințenie și o închinare plăcută lui Dumnezeu:

a. punând întrebări (Hagai 2:11/b).Aceste întrebări au ajutat preoții să aibă în atenție situații specifice, să gândească și să dea un răspuns concret.

b. prezentând cazuri concrete (Hagai 2:12-13). Profetul Hagai a prezentat două cazuri posibile prin care a arătat că sfințenia nu este transmisibilă și nici nu poate fi dobândită prin activități religioase (Hagai 2:12), pe când nerespectarea Cuvântului lui Dumnezeu aduce întinare (Hagai 2:13;Lev.21:1;Num.5:2;19:11).
c. făcând o aplicație directă ” tot așa este și poporul acesta, tot așa este și neamul acesta înaintea Mea, zice Domnul, așa sunt toate lucrările lor” (Hagai 2:14).

d. demascând păcatul ” ..ce-Mi aduc ei acolo ca jertfă este spurcat! …atunci când veneau la o grămadă de douăzeci demăsuri, nu erau în ea decât zece; când veneau lateasc să scoată cinzeci de măsuri , nu erau în el decât douăzeci!”(Hagai 2:14/b-16)

e. arătând consecințele ” V-am lovit cu rugină în grâu și cu tăciune, și cu grindină; am lovit tot lucrul mâinilor voastre.(Hagai 2:17)

f.  condamnând împotrivirea ” si cu toate acestea , tot nu v-ati întors la Mine , zice Domnul ” (Hagai 2:17/b)
f. repetând același îndemn.” Uitați-vă dar cu băgare de seamă, la cele ce s-au întâmplat până în ziua de azi”(Hagai 2:15/a, 18/a;18/c).

g. anunțând binecuvântările pregătite de Dumnezeu pentru cei ce umblă în sfințenie și lucrează cu credincioșie: cu toate că “nici via, nici smochinul, nici rodiul și nici măslinul, n-au adus nimic, –din ziua aceasta, Îmi voi da binecuvântarea Mea” (Hagai 2:18-19;Zah.8:11-15).

Întrebări pentru discuție:

1. În ce context a rostit Hagai cea de-a treia predică ?
2. Pin ce se deosebește această predică de pedicile anterioare ?
3. Care a fost scopul urmărit de Hagai prin cea de-a treia predică ?
4. Ce strategie a folosit Hagai pentru a-i ajuta pe preoți să-și împlinească slujba?
5. Ce contrast a folosit Hagai pentru a demascastarea de vinovăție a celor din Iuda ?
6. Care au fost urmările acestui fapt ?
7. Ce binecuvântări a pomis Dumnezeu pentru cei ce umblă în sfințenie și lucreaza cu credincioșie ?

Pastor Dan Boingeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.