18 Septembrie ““ Autoritatea Împăratului asupra morții

0
126

Matei 9:18-26 (Ioan 11:25)

Scopul lecției: Să descoperim cadrul în care Domnul Isus a arătat că are autoritate asupra morții, modul în care Și-a dovedit această putere și ce atitudine trebuie să avem cunoscând acest măreț adevăr.

Conținutul lecției: Printre minunile înfăptuite de Domnul Isus în Capernaum, evanghelistul Matei a menționat și învierea fiicei lui Iair. Studiind pasajele paralele ale Sfintei Scripturi care descriu acestă minune, descoperim:

1. Cadrul în care Și-a dovedit Domnul Isus autoritatea asupra morții

Domnul Isus a fost rugat să vindece fetița lui Iair în timp ce răspundea obiecțiilor ridicate de farisei și ucenicii lui Ioan Botezatorul, pe când se afla în casa lui Matei vameșul (Matei 9:18). Această rugăminte a fost adresată de către Iair (tatăl fetiței), care s-a prezentat în mod personal înaintea Domnului Isus (Matei 9:18). Pentru a ajunge la Domnul Isus, Iair a trebuit să depășească o barieră socială (el era fruntaș al sinagogii, iar Domnul Isus, numai fiu de tâmplar), o barieră religioasă (fariseii găseau o pricină de poticnire în lucrarea Domnului Isus ““ Matei 9:11, 34) și o barieră conjucturală (Domnul Isus era înconjurat de mulțime și antrenat în multe slujiri ““ Matei 9:21-22; Luca 8:40-42, 45).

Faptul că Iair a depășit toate aceste bariere și a ajuns cu cererea lui înaintea Domnului Isus arată că a fost un tată iubitor (a fost gata să facă totul pentru vindecarea fiicei lui), plin de credință (a apelat pentru ajutor la Domnul Isus, s-a închinat înaintea Domnului Isus și a crezut că Domnul Isus îi poate vindeca fiica chiar înviind-o dintre cei morți ““ Marcu 5:22-23; Luca 8:40-42,49; Matei 9:18) și perseverent (nu a cedat în fața primului obstacol și nu a renunțat nici atunci când ceilalți îl rugau să o facă ““ Luca 8:49).

Intervenția femeii cu o scurgere de sânge în timpul procesului de vindecare a fiicei lui Iair arată că sunt situații în care credința acționează în ascuns, că atitudinea Domnului Isus față de credință nu depinde de forma în care aceasta este exprimată, că acel ce acționează prin credință este încurajat, și cărăspunsul primit la acțiunea credinței trebuie să devină o mărturie publică (Matei 9:20-22).

Deși credința acestei femei nu a fost manifestată public, aceasta a fost deosebit de mare fiindcă: ea a apelat la Domnul Isus (deși apelase la mulți doctori care nu i-au fost de nici un ajutor ““ Marcu 5:25), s-a mulțumit cu puțin (a dorit numai să se atingă de haina Domnului Isus ““ Matei 9:21) și a fost sigură de vindecare (cu toate că boala ei era severă – îi punea în pericol viața, rușinoasă – nu putea spune oricui despre suferințele ei, și foarte veche – suferea de doisprezece ani ““ Marcu 5:25-29; Luca 8:43).

Cu toate că, prin faptul că a întârziat procesul de vindecare a fiicei lui, intervenția acestei femei putea fi o pricină de poticnire pentru Iair, îndrăznealacredinței acestei femei a fost folosită de Domnul Isus ca o binecuvântare pentru Iair, prin care i-a fost întărită credința, devenindmartorulunei minuni și mai mari: învierea dintre cei morți a fiicei sale (Luca 8:48-50; Marcu 5:35-36).

2. Modul în care Și-a dovedit Domnul Isus autoritatea asupra morții

Înainte de înfăptuirea minunii cu fiica lui Iair, Domnul Isus a pregătit atmosfera prin faptul că: a făcut liniște (i-a oprit pe cei ce cântau și boceau ““ Marcu 5:38-39; Matei 9:23), a întărit credința (a declarat că fetița n-a murit, ci doarme și i-a îndepărtat pe cei necredincioși ““ Matei 9:24; Luca 8:52-53) și a asigurat o mărturie credibilă (a chemat în casă doar pe părinții fetiței și un mic grup de ucenici ““ Marcu 5:40; Luca 8:51).

În cazul fiicei lui Iair, Domnul Isus Și-a dovedit autoritatea asupra morții prin faptul că porunca pe care El a rostit-o a fost împlinită întocmai (fiica lui Iair s-a ridicat din pat ““ Matei 9:25; Marcu 5:41-42), duhul ei s-a reîntors în trup (Luca8:55) și vindecarea a fost deplină (fetiței i s-a adus de mâncare ““ Marcu 5:43; Luca 8:55).

3. Răspunsul celor ce au fost martori ai minunii prin care Domnul Isus Și-a dovedit autoritatea asupra morții

Răspunsul mulțimii față de minunea învierii fiicei lui Iair a fost diferit: părinții au fost plini de uimire (Luca 9:56), fariseii au fost plini de suspiciune (Matei 9:34), iar ucenicii au fost întăriți în credință (vestea despre acestă minune s-a răspândit pretutindeni ““ Matei 9:26). Minunile prin care Domnul Isus a arătat că are putere asupra morții sunt o dovadă a faptului că El este Mesia (Fapte 17:3), o mărturie a faptului că moartea a fost dezbrăcată de putere (1 Corinteni 15:55) și o garanție a faptului că și noi vom învia (Ioan 11:25; Romani 8:11)

Întrebări pentru discuții:

1. În ce împrejurări Și-a dovedit Domnul Isus autoritatea asupra morții ?
2. Ce obstacole a trebuit să depășească Iair pentru a ajunge la Domnul Isus ?
3. Ce calități spirituale sunt evidențiate de faptul că Iair a cerut ajutorul Domnului Isus ?
4. Cedeosebire este între modul în care a acționat Iair pentru a primi ajutorul Domnului și felul în care a procedat femeia cu scurgere de sânge ?
5.  Intervenția femeii care a căutat vindecarea în ascuns a fost pentru Iair un obstacol sau o binecuvântare ?
6. Cum Și-a dovedit Domnul Isus autoritatea asupra morțiiîn cazul fiicei lui Iair ?
7.  Ce reacții greșite și ce atitudini pozitive pot fi întâlnite ca urmare a faptului că Domnul Isus are autoritate asupra morții ?

Pastor Dan Boingeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.