18. Ianuarie ““ Slujește-L pe Dumnezeu cu devotament

2
672

Romani 1:8-15 (Efeseni 4:11-15)

Scopul lecției: Să descoperim, prin exemplul apostolului Pavel, cum poate fi dovedită maturitatea spirituală prin modul în care cineva își împlinește slujirea.

Contextul lecției: Dacă din perspectivă umană maturitatea se așteaptă a fi exprimată prin conducere, din perspectivă divină, maturitatea spirituală este arătată prin slujire. Acesta este exemplul care ne-a fostlăsat de Domnul Isus (Ioan 13:3-14;Mat.20:28) și învățătura pe care Fiul lui Dumnezeu a transmis-o ucenicilor Săi (Mat.20:20-28).

Urmărind relatările Sfintei Scripturi, descoperim că: cu cât o persoană se apropie mai mult de Dumnezeu, cu atât mai mult aceasta este dedicată slujirii. Acest fapt este evident în viața lui Moise, (Ex.4:1-7;24:12-18; 32:30-35), Isaia (Is.6:1-8), dar și a apostolului Pavel (Fapte.9:6; 27:20-25,1 Cor.9:19-23). Exemplul acestor slujitori ne îndreptățește să spunem că modul slujirii este un test al maturității spirituale (Ioan.10:11-17)

Conținutul lecției: După ce la începutul primului capitol al epistolei pe care a scris-o celor din Roma apostolul Pavel și-a definit identitatea în raport cu Hristos, chemarea pe care a primit-o, mesajul pe care îl propovăduia și lucrarea în care era angajat, el își continuă scrisoarea prezentând detalii cu privire la modul în care își împlinește slujirea. Urmărind declarațiile din acest pasaj, care ne prezintă relația pe care apostolul Pavel dorea să o stabilească cu cei din Roma, descoperim:

1. Un slujitor dedicat îi apreciază pe cei pe care îi slujește
(Rom.1:8)

Dovada dragostei apostolului Pavel pentru cei din Roma este confirmată de modul prin care el li se adresează “prea iubiți ai lui Dumnezeu în Roma”(Rom.1.7) și de felul în care le evaluează viața: mulțumește lui Dumnezeu pentru toți, apreciindu-le credința, despre care afirmă că “este vestită în toată lumea!”(Rom.1:8)

2. Un slujitor dedicat se roagă pentru cei pe care îi slujește
(Rom.1:9-10)

Înainte de a ajunge să-i cunoască în mod personal pe cei din Roma, apostolul Pavel s-a rugat pentru fiecare dintre ei. Rugăciunea lui era o comunicare în Duh cu Dumnezeu, potrivit modelului lăsat de Domnul Isus (Rom.1:9/a). Dacă înainte de întâlnirea cu Hristos rugăciunea apostolului Pavel putea fi asemănată cu cea a fariseilor (grupare religioasă de care a aparținut: Fil.3:5), după întâlnirea cu Domnul Isus, rugăciunea lui n-a mai fost ceremonială, ci o experiență reală, avându-l ca mărturie pe Dumnezeu (Rom.1:9).

El s-a rugat pentru toți, cu stăruință, cuprinzând mulțumiri și cereri concrete (Rom.1:8-9). Deși a avut planuri și dorințe personale, a fost însă gata să accepte voia lui Dumnezeu (Rom.1:10).


3. Un slujitor dedicat petrece timp cu cei pe care îi slujește
(Rom.1:10-13)

Apostolul Pavel nu s-a mulțumit numai să trimităscrisori celor din Roma. În ciuda pericolelor la care s-a expus, el a arătat o dorință înfocată de a fi în mijlocul lor. Pentru că știa că nici un păstor nu-și poate sluji turma prin scrisori,  apostolul Pavel a căutat părtășia cu cei pe care i-a slujit.

De aceia, el a considerat părtășia cu credincioșii din Roma un moment de fericire (Rom.1:10), de întărire în credință (Rom.1:12-13), de îmbărbătare spirituală (Rom.1:12) și de lărgire a împărăției lui Dumnezeu, prin mântuirea altora (Rom.1:13).

4. Un slujitor dedicat îi are în atenție pe toți cei pe care îi slujește (Rom.1:14-15)

Domeniul slujirii apostolului Pavel a fost foarte larg. El nu a slujit ținând cont de pătura socială de care cei slujiți aparțineau, de convingerile lor religioase, sau de posibilitățile lor maretiale. Datorită acestui fapt, în domeniul slujirii sale, el i-a cuprins pe Greci și pe Barbari, pe învățați și pe neînvățați (Rom.1:14), iar slujirea lui n-a fost numai împlinirea unei responsabilități (datorii) pe care o avea față de Dumnezeu și față de oameni, ci și o mare pasiune pe care a împlinit-o cu entuziasm (Rom.1:14-15).

Întrebări pentru discuții:

1. Este modul în care cineva slujește un test al maturității spirituale ?
2. De ce mulți credincioși se luptă mai mult pentru conducere, decât pentru slujire?
3. Care sunt domeniile care ne arată că apostolul Pavel a fost un slujitor dedicat?
4. Ce lucruri arată că apostolul Pavel i-a apreciat pe cei ce i-a slujit?
5. Ce loc a ocupat rugăciunea în slujirea apostolul Pavel ?
6. De ce mulți slujitori nu mai petrec timp cu cei pe care îi slujesc?
7. Ce diferență este între cel ce slujește din datorie și cel ce slujește cu pasiune ?

Pastor Dan Boingeanu

2 COMENTARII

  1. Testul maturitati spirituale este ca in drumul cu Dumnezeu,ajungem la munte ,acela este obiectivul lui Dumnezeu,si orice slujitor trebuie sa cucereasca varful,dar pentru aceasta trebuie sa il escaladeze,conducerea in slujire este implicarea in viata crestina cu alesii Domnului,ca orice pastor trebuie sa isi duca turma pe culmea muntilor la pasuni verzi si ape de odihna doar cu Isus Hristos in fruntea lor,dar ca sa fi un adevarat slujitor tu insuti trebuie sa fi un credincios si sa crezi ca Domnul te v-a insotii in drumul tau,Ap.Pavel la crezut si s-a implicat in slujire ca l-a vazut pe Isus,de aceea cautati-l pe Domnul cat se mai poate gasi ca sa ajungeti pe culmea credintei,la statura de om mare in Hristos,muntele este foarte inalt si periculos de aceea trebuie sa ne echipam cu haina neprihaniri,Isus Hristos a biruit ca a fost neprihanit in,Pavel a biruit ca a fost neprihanit Col.1:25-29 si tot asa toti slujitori au biruit si vor birui doar in neprihanire,Col.3:23-25 ei si-au calauzit crestini in neprihanire si in activitate in viata de crestini ,azi putini slujitori mai sunt interesati de crestini,2Cor.11:12-15 ci doar de succesul lor propriu,de fala , egoismul lor si salariul lor,acestia din urma nu isi vor primi cununa,caci Dumnezeu nici nu ii cunoaste,caci au savarsit faradelegea.Romani 15:1-7God bless you!

  2. Slujire – a fi la dispozitia cuiva, a fi in serviciul cuiva.
    Slujitorul pune in valoare pe cei din jurul lui.
    Slujirea genereaza valoare si are motor prietenia cu Dumnezeu.

    Conducere – a dirija pe cineva, a stapini peste cineva.
    Conducerea poate imbraca multe forme, unele bune altele nu.

    Un slujitor poate oricand sa fie conducator, dar reciproca nu este intotdeauna adevarata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.